Kochani pomóżcie ustawienia aparatu na koncert
Cześć dla Wszystkich
Kochani jak w temacie.
Znajomy organizator koncertów bierze mnie jako drugiego fotografa na koncert. Będę pracować obok profesjonalisty więc trochę się stresuje i chciałabym dobrze wypaść. Tak więc proszę powiedzcie mi jak najlepiej ustawić ustawienia aparatu aby mieć dobre zdjęcia?
Mam canona 5d II i canona 70d. Moje szkła to. Canon 50 1.8, canon 24 1.8, canon 17-40
sigma 70-300 i samyang 15 2.8
Wiem że na koncercie nie można używać lampy.
Rozumiem że ISO musi być ustawione na bardzo wysokie np 3200.
Jaki tryb wybrać w aparacie? AV (preselekcja przysłony) będzie najlepsza?
Jaki wybrać pomiar światła matrycowy, skupiony czy punktowy?
Co z autofocusem? Wybrać wszystkie punkty czy tylko środkowy punkt?
I bardzo ważne pytanie jaki tryb fotografowania : ONE SHOT, AI FOCUS, AI SERVO?
Może macie jeszcze jakieś inne wskazówki
Będę Wam bardzo wdzięczna.
Odp: Kochani pomóżcie ustawienia aparatu na koncert
wybacz, ale Twoje pytania pokazują,ze nie tylko to, że kompletnie nie ogarniasz podstaw fotografii, a co gorsze nie ogarniasz własnego sprzetu,wychodzi na to że chyba nawet nie przeczytałas instrucji, nikt Cie tego nie nauczy wszystkiego w jednym poscie na forum
aaaa prosiłas o wzkazówki, oto moja : nie idź tam (serio)
wstydu sobie oszczędź
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
nie idź tam (serio)
+1
wpisujcie miasta
Cytat:
Zamieszczone przez
black_natalia
Kurcze, wielu z was miało rację mówiąc że zaproponują o wiele mniej:) a dokładnie 1600zł
Szkoda że tak wiele osób, firm i instytucji nie docenia i nie uznaje fotografii jako artystycznego środka dokumentacji i promocji w którym także przecież trzeba wykazać się kreatywnością, wyobraźnią i pewnymi zdolnościami. Wydaje mi się że góruje dziś takie przekonanie że aby być fotografem wystarczy kupić sobie aparat a fotografia to nic trudnego i wymagającego.
no wlasnie , a to cholernie trudne i wyczerpujace zajecie
trzeba postawić posta na forum i potem przebijać się przez chamskie wypowiedzi
a wszystko powinno być dane na tacy żeby natalka mogla zgarniać niezłą kaskę ze swój twórczy trud i fachowa wiedze...
Tyle sprzętu i nie wiedzieć jak go użyć... Ja mam tylko 60D więc pewnie nie pomogę bo z czym do ludzi...
Zrób dwa zdjęcia i będziesz wiedziała co zmienić albo użyj automatu :-)
A prawda jest taka że wszystko zależy od klimatu koncertu i ile tam będzie światła oraz co najważniejsze jakie zdjęcia będziesz chciała uzyskać
Cytat:
Zamieszczone przez
Wasyl
Tyle sprzętu i nie wiedzieć jak go użyć...
Oba całkiem sensowne korpusy - O.K.
Wykorzystanie wymienionych szkieł wymaga natomiast sporej kreatywności i doświadczenia.
Pomijając Canona 24/1.8, który powinien juz dawno się ukazać ale się nie ukazał, tylko C17-40L stwarza szanse na względnie skuteczne wykorzystanie AF. No ale na koncercie wymaga niemal wmiesznia się w koncertujacych. To jest możliwe i efekty są super ale fotograf musi być dość przebojowy.
Nie widzę nic zdrożnego w tym, gdyby ktoś doświadczony podpowiedział jaki tryb pomiaru światła i tryb AF ustawić.
a jakie tam światło będzie? i artyści będą statyczni czy wręcz przeciwnie? i jak blisko będziesz mogła podejść?
tryb M i sobie koryguj zależnie od potrzeb. no i RAW koniecznie.
PS
to np było robione 1100d z tanim c50/18.
okolice f2.8 1/160s iso400
Cytat:
Zamieszczone przez
black_natalia
Cześć dla Wszystkich
Kochani jak w temacie.
Znajomy organizator koncertów bierze mnie jako drugiego fotografa na koncert. Będę pracować obok profesjonalisty więc trochę się stresuje i chciałabym dobrze wypaść. Tak więc proszę powiedzcie mi jak najlepiej ustawić ustawienia aparatu aby mieć dobre zdjęcia?
Mam canona 5d II i canona 70d. Moje szkła to. Canon 50 1.8, canon 24 1.8, canon 17-40
sigma 70-300 i samyang 15 2.8
Wiem że na koncercie nie można używać lampy.
Rozumiem że ISO musi być ustawione na bardzo wysokie np 3200.
Jaki tryb wybrać w aparacie? AV (preselekcja przysłony) będzie najlepsza?
Jaki wybrać pomiar światła matrycowy, skupiony czy punktowy?
Co z autofocusem? Wybrać wszystkie punkty czy tylko środkowy punkt?
I bardzo ważne pytanie jaki tryb fotografowania : ONE SHOT, AI FOCUS, AI SERVO?
Może macie jeszcze jakieś inne wskazówki
Będę Wam bardzo wdzięczna.
To pytanie wygląda mi na żart.
Przy takim sprzęcie nie wiedzieć jak ustawić aparat ?
Profesjonalista zabiera cię jako drugiego fotografa i nie spytał czy umiesz zdjęcia robić :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
To pytanie wygląda mi na żart.
Przy takim sprzęcie nie wiedzieć jak ustawić aparat ?
Profesjonalista zabiera cię jako drugiego fotografa i nie spytał czy umiesz zdjęcia robić :)
praktycznie identyczne pytanie autorka zadała w maju w wątku dot. fotografowania slubów (i koncertów jak pisała) dziwne że od tego czasu niczego sie nie nauczyła:twisted:, tez mi to zakrawa albo na podpuchę, albo na bezgraniczną ignorancję (żeby nie powiedzieć gł....ę)
oooo widze ze kolega był szybszy ;)
Jeżeli to pytanie to nie podpucha to powiem tak:
zielony kwadracik.