[vik] Portretowe początki
Zakładam nowy temat, gdyż chcę zamieszczać tylko zdjęcia z zakresu fotografii portretowej. Konstruktywna krytyka mile widziana. Jestem świeżakiem, młodą 18 letnią dziewczyną, która chcę robić to, co kocha. Chciałabym osiągnąć jakiś cel, zdobyć doświadczenie, uczyć się na swoich błędach. Mam nadzieję, że pomożecie mi w realizacji moich marzeń :)
Przedstawiam Wam Olę. Dziewczyna miała już wiele sesji (niestety nie ze mną). Dobry materiał na zdjęcia, może się Wam spodoba :)
1.
2.
3.
4.
5.
6.
Odp: [vik] Portretowe początki
zdjęcia bardzo interesujące
nie wchodzę w sprawy techniki, obróbki itd., bo to jest do dopracowania
tym, co mi najbardziej przeszkadza jest tło, które mocno rozprasza
sądzę, że przy tego typu portretach ("ciasnych") to b. ważny element i należy o nim pomyśleć przed wykonaniem zdjęcia
najgorzej wygląda to na na fotce 4
powodzenia, proszę o następną serię
Zdjęcia mi się podobają, ale:
1 - nie wiem, czy nie lepiej by wyszło, gdyby rogi żakietu nie były obcięte (na dole)
2,6 - włosy nie było obcięte (prawa strona)
3 - liść na głowie rozprasza IMHO mocno
4 - za igorem - tło, szczególnie linia po lewej
5 - takie trochę nie pasujące IMHO do tego setu
ale ogólnie jestem na tak :)
Bardzo mi miło :) Wiadomo jest dużo rzeczy do dopracowania, ale to przyjdzie z czasem.
Zdjęcia robione Canonem 1200D. Dzisiaj odbieram moje nowe cudeńko 85 mm 1/8 a w weekendy mam już zaplanowane dwie sesje, także będzie co pooglądać. Co do tego tła - modelka nalegała, żeby przyjść w tamto miejsce, więc się dostosowałam, ale następnym razem pójdę w teren, żeby tło było ciekawsze. Pozdrawiam! :)
+ Dodam, że posłuchałam się rad osób bardziej doświadczonych z Canon Board i opracowałam dokładnie poradniki ws. techniki, głębi ostrości itp. Bardzo dużo mi to dało, chciałabym tą wiedze dobrze wykorzystać podczas pracy. Było gorzej, a jest co raz lepiej. Nie zawiodę ani siebie, ani Was :)
W końcu doczekałam się nowego obiektywu i ruszyłam na mini testy. Było mi trochę ciężko się oswoić, może następnym razem będzie lepiej. Spontaniczna sesja z Kamilą :)
1.
2.
3.
4.
5.
6.
Zdecydowany progres, widać, że nie zasypujesz gruszek w popiele i nie chodzi tylko o zmianę obiektywu, czegoś się nauczyłaś i pokazałaś to na zdjęciach. Nie obniżaj lotów :)
Dziękuje :) Chciałam wstawić jeszcze jedno zdjęcie, które mi się podoba, ale nie jest do końca dobrze wykonane. Może komuś wpadnie w oko.
7.
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
szóstka rewelacyjna!
Zgadzam się.
Reszta "na jedne melodie". Ostatnie... no może się nie podobać.