6D + 90EX + 430EXIII - będzie to działać?
Mam w tej chwili starego 5D, a że powoli dojrzewam do wymiany na 6D to chciałbym "przy okazji" pobawić się w bezprzewodowe sterowanie lampami i wymyśliłem sobie taki zestaw:
6D + 90EX jako sterownik (i kieszonkowa lampa) + 430EXIII jako zdalna (i montowana na aparacie do poważniejszego pstrykania).
Zadziała to? Z 5D tej kombinacji nie przetestuję...
Czy lepiej zainwestować w jakieś wyzwalacze z przeniesieniem TTL? Zależy mi na TTL bo to będzie do amatorskiej - improwizowanej zabawy.
Podobny patent sprawdzał mi się w Nikonie, tylko tam był korpus D90 + wbudowana lampa jako sterownik + SB600 jako zdalny slave. Zupełnie za to poległ Olympus E-M10 + wbudowana lampa + FL-600R.
Odp: 6D + 90EX + 430EXIII - będzie to działać?
Też się zainteresowałem tym tematem i zapytałem gdzie trzeba.
Cytat:
W odpowiedzi na Pana wiadomość dotyczącą EOS 5Ds uprzejmie informujemy, iż ten model nie posiada wbudowanego wyzwalania optycznego - w tym przypadku niezbęda jest wbudowana lampa błyskowa, której ten aparat nie posiada.
Lampa Speedlite 430EX III-RT jest zgodna z Pana aparatem i jej wyzwolenie możliwe jest przy użyciu wyzwalacza ST-E3-RT lub za pośrednictwem zamontowanej na aparacie lampy głównej.
Źródło: Dział pomocy technicznej Canon Polska
Więc wychodzi na to że zadziała.
Dla pewności zajrzyj sobie jeszcze do instrukcji obsługi 6D na strony 174 i 175:
http://www.canon.pl/support/consumer...uals&language=
Canon EOS 5DS + podłączona i uruchomiona lampa Canon Speedlite 90EX
Jak zobaczysz coś takiego na 6D to będzie dobrze.
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Dzięki za pomoc. Myślę że będzie działać. Zależy mi na 430EXIII bo jednak jest trochę mniejsza niż wersjia II.
A dlaczego miałoby nie działać?
Testowałem taki zestaw z 420EX i działało.
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
A dlaczego miałoby nie działać?
Testowałem taki zestaw z 420EX i działało.
430EXIII ma jakieś RT w nazwie. Nie byłem pewny czy nie wywalili sterowania błyskiem dodając radiowe.
A swoją drogą to pewnie najpierw też będę używał z 420EX :-)
Przy okazji - jak Ci ten zestaw działał? Efekty były przyzwoite?
Bardzo przyzwoicie działało, ale tylko próbowałem z ta jedna lampa . Szkoda, że sama 90EX nie może świecić...
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Bardzo przyzwoicie działało, ale tylko próbowałem z ta jedna lampa . Szkoda, że sama 90EX nie może świecić...
Czyli w takim zestawieniu 90EX robi tylko za sterownik?
Jakieś zaawansowane funkcje są możliwe? Np. więcej niż jedna lampa sterowana?
Tak, robi tylko za sterownik, więc dla jakiegokolwiek bardziej zaawansowanego efektu poza dowolnym odbijaniem albo lekko z boku trzeba mieć trzecia lampę.
Sa dwie osobne grupy lamp A i B i można ustawić ich proporcje światła. Np. 1:2. I jeszcze można zarazem wyzwolić grupę C na tło np., która nie jest mierzona. 90 EX ma tylko jedna funkcję specjalna mianowicie wyłaczenie auto power off, co należy uczynić do intensywnej pracy. W menu w puszce Można ustawić tryby E-TTL II, TTL, manual itd.
A i jeszcze pierwsza/druga kurtyna.
Dzięki za pomoc. W sumie to pewnie jak kupię 430EX III to nie będzie się opłacało sprzedawać 420EX, wiec będzie i trzecią lampa do zabawy :-)