Ostrzenie na nieskończoność w cropie i pełnej klatce
Witam, wydaje mi się że mam dość proste pytanie.
Czy jeżeli obiektyw ostrzy na nieskończoność z matrycą apsc (canon eos 600D) to bedzie ostrzył również po podpięciu do pełnej klatki np z 5D clasic ?
Pytam ponieważ swego czasu zakupiłem Soligora 135mm f2,8 z mocowaniem bodajże Contax/Yashica i przerobiłem go na standardowe Canon EF
Obiektyw bez problemu ostrzył na nieskończoność a nawet troszkę za, jednak obiektyw sprzedałem w poszukiwaniu lepszego szkiełka, a Pan któremu go sprzedałem mówi że nie ostrzy mu na nieskończoność z pełną klatką.
zdjęcia obiektywu o którym mowa
Tylna soczewka obiektywu jest nieruchoma więc sprawa zahaczania lustra nie występuje.
Jeżeli był już gdzieś taki temat to proszę o odesłanie, jakoś nigdzie nie znalazłem konkretnej informacji ale wydaje mi się że jeżeli ostrzy na cropie to bedzie i na FF
Odp: Ostrzenie na nieskończoność w cropie i pełnej klatce
co to znaczy ostrzy trochę za nieskończoność?
No ze skala przejezdza dalej niz nieskonczonosc, w plesniakach to sie czesto zdarza %)
skala...
ale ja się pytam co znaczy ostrzenie poza nieskończoność a nie o ruch plastyku
Nawet w eLkach można przejechać za nieskończoność i to gdy nie są spleśniałe, oczywiście chodzi mi o skalę. ;)
Odpowiadając na pytanie: mocowania EF-s i EF mają te same parametry mechaniczne, więc nie powinno być różnicy w ostrzeniu na nieskończoność. Może Pan coś dołożył między aparat, a obiektyw.
A nie masz tak ze jak przeciagniesz skale poza nieskonczonosc to znowu masz nieostro?xD to chyba wlasnie tam jest ZA NIESKONCZONOSC :D haha
Może tam jest brama do równoległego wszechświata?
Tak się zastanawiam kiedy skończy się używanie prastarej technologi do najnowszych osiągnięć techniki, jednocześnie wmawiając sobie i innym o super współpracy produktu z lat 70-80 z czymś wyprodukowanym już w XXI wieku.
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Tak się zastanawiam kiedy skończy się używanie prastarej technologi do najnowszych osiągnięć techniki, jednocześnie wmawiając sobie i innym o super współpracy produktu z lat 70-80 z czymś wyprodukowanym już w XXI wieku.
A niby dlaczego ma się skończyć ?
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Nic się nie zmieni dopóki nie weźmie się za to rzad. A rzad wiadomo - nie docenia powagi sytuacji.
Współpraca byłaby bardziej super gdyby nie niedojrzałość i koślawość tej nowej technologii, w której wspaniała matryca światłoczuła jest pokryta grubymi taflami szkła i mikroskopijnymi soczewkami wskutek czego jest czuła na kat padania światła i wymaga specjalnie kalibrowanych obiektywów.
Pan który kupił albo ma grubszy adapter albo nie zdaje sobie sprawy, że nieskończoność jest przed końcem skali.