Wybór pierwszych lamp studyjnych
Witam, cześć!
Od dłuższego czasu zastanawiam się nad wyborem pierwszych lamp studyjnych, jednak przez ograniczony budżet decyzja nie jest zbyt łatwa. Potrzebuję lamp, które posłużą mi do fotografowania mniejszych jak i większych obiektów. Budżet określam na maksymalnie 1.000 zł.
Znalazłem dwa zestawy, jednak chciałbym się poradzić osób, które zdecydowanie mają większe doświadczenie niż ja.
1. Ravencam Zestaw studyjny 3 lampy softbox strobing (5082742979) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
-Czy ten zestaw mógłby posłużyć mi również do fotografowania portretów? Może nawet do uchwycenia całej sylwetki ciała?
2. Zestaw lamp studyjnych Quantuum Up! 400 KIT - FVAT (5539242877) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Który zestaw wybralibyście na początek na moim miejscu? Zastanawiam się bardziej nad drugą opcją ze względu na markę i funkcjonalność, bo raczej bez problemu udałoby się użyć tego zestawu również do fotografii produktowej. Chyba, że się mylę? Liczę na Waszą pomoc!
Odp: Wybór pierwszych lamp studyjnych
są to bardzo podstawowe lampy, jednakże z tych dwóch wziąłbym nr.2 , nr.1 nie znam, lampy są nieco słabsze, a zestaw przez dodatki nieco droższy...
Jeżeli wybiorę drugą opcję to z zamiarem rozbudowy zestawu w przyszłości, czy te dwie lampy na początek by mi starczyły? Czy musiałbym dokupić coś jeszcze do tego na początku?
Cytat:
Zamieszczone przez
szachraj
Jeżeli wybiorę drugą opcję to z zamiarem rozbudowy zestawu w przyszłości, czy te dwie lampy na początek by mi starczyły? Czy musiałbym dokupić coś jeszcze do tego na początku?
niewiem czy by ci starczyly, to są lampy parasolki i statywy, sam oceń, niewiem czy potrzebujesz modulatorów swiatła czy nie, czy bedziesz focić perły, chleb ,rower czy szafy, jest tak wiele możliwości że szok. A co tutaj chcesz rozbudowywac? lampy to prosta sprawa, światło stoi na statywie (to masz) i modyfikujesz je jedynie tym co jest przed lampą (parasolka, softbox, beauty dish it) , mozesz dokupić opcjonalnie wyzwalacz radiowy ale na kablu tez mozna cykać.
Cytat:
Zamieszczone przez
GalaktycznyMuczaczo
niewiem czy potrzebujesz modulatorów swiatła czy nie
Jakie modulatory świtała mógłbyś polecić na początek? Czy te dwie parasolki + stripbox/softbox sprawdziłyby się w fotografowaniu większych jak i mniejszych obiektów?
Cytat:
Zamieszczone przez
GalaktycznyMuczaczo
A co tutaj chcesz rozbudowywac? lampy to prosta sprawa, światło stoi na statywie (to masz) i modyfikujesz je jedynie tym co jest przed lampą (parasolka, softbox, beauty dish it) , mozesz dokupić opcjonalnie wyzwalacz radiowy ale na kablu tez mozna cykać.
Miałem na myśli właśnie softboxy, dishe etc.
*Jeżeli coś namieszałem, z góry przepraszam i proszę o wyrozumiałość, ciągle się uczę :)*
Każdy z modulatorów światła ma swoje zastosowanie i swój efekt nie ma tak że jeden jest lepszy od drugiego, wszystko zależy od zamierzonego efektu i tego co i jak fotografujemy. Mówisz o mniejszych bądź większych obiektach ale pytanie co to będzie, bombki na choinkę, szklany wazon, fasola a może portrety rodzinne. Nawet kupując "teoretycznie" najbardizej uniwersalny z modyfikatorów cyzli softbox , musisz wybrać pomiędzy kwadratem, oktą,prostokątem, oraz wymiarami jakie potrzebujesz. Temat rzeka, napisz na FB to pogadamy, link na mojej stronie, link do strony na dole :)
Przypomnę tylko że Quantuum Up! nie ma własnego chłodzenia (jeśli się mylę to mnie poprawicie)
Pozdrawiam
adamm