Fotografia wnętrz dla początkującej
Hej,
poczytałam rożne tego typu tematu na forum, jednak zazwyczaj zabierały głos osoby już doświadczone w fotografii. Ja tego o sobie powiedzieć nie mogę. Do tej pory robiłam głównie fotoreportaże i makro. Z architekturą nie miałam wiele wspólnego. Moglibyście mi doradzić, od czego zacząć? Ciężko mi znaleźć warsztaty/kursy z fotografii wnętrz. Nauka z książek często słabo wychodzi. Ponoć należy mieć dobry statyw (tylko jaki?), głowicę do panoram (tylko jaką?), obiektyw szerokokątny (tylko jaki?), ustawiać przesłonę od minimum 16, długi czas naświetlania. Zdania są podzielone, jeśli chodzi o wybór - ustawiać lampy (tylko jakie?) czy robić HDRy (tylko ile i jak? od 3 do 9?). Coś jeszcze pominęłam? Czy ktoś mógłby pomóc lub udzielić warsztatów? Dzięki za odp.
Odp: Fotografia wnętrz dla początkującej
Nauka na tym forum też często słabo wychodzi :-)
Trudno, żeby ktoś w kilku zdaniach opisał zagadnienie, a nawet jeśli to zrobi, to i tak pojawi się dla Ciebie szereg pytań i wątpliwości. Mimo wszystko poszukaj w necie książek, kursów i skorzystaj. Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
Lisena
Ponoć należy mieć dobry statyw (tylko jaki?)
W tym wątku znajdziesz odpowiedź:
http://www.canon-board.info/pozostal.../index109.html
Cytat:
Zamieszczone przez
Lisena
głowicę do panoram (tylko jaką?)
Zależy na jaką będzie Cię stać ;)
Przykład głowic: Glowice do panoram qtvr - dobas qtvrheads
Poszukaj coś co by Ci odpowiadało, a wtedy pytaj, czy warto.
Cytat:
Zamieszczone przez
Lisena
obiektyw szerokokątny (tylko jaki?),
Jaki masz aparat i ile na ten obiektyw chcesz wydać kasy?
Cytat:
Zamieszczone przez
Lisena
ustawiać przesłonę od minimum 16,
Zależy od obiektywu. Chodzi o uzyskanie odpowiedniej GO, a to zależy od ogniskowej, wielkości matrycy, odległości ostrzenia i przysłony, więc ciężko jest powiedzieć jaka przysłona będzie najlepsza. Przy mocnym przymknięciu spada ostrość obrazu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Lisena
długi czas naświetlania.
zależy od światła itd (podstawy fotografii)
Cytat:
Zamieszczone przez
Lisena
jeśli chodzi o wybór - ustawiać lampy (tylko jakie?) czy robić HDRy
Jeśli nie masz żadnych lamp, to spróbuj najpierw HDR-y, jeśli wygląd obrazka nie będzie Ci odpowiadał pomyślisz o lampach.
Dlaczego wnetrza, jesli nie masz o tym zielonego pojecia?
jakby miała to by nie pytała
Nie lepiej zaczac od czarnych psow?
Do wnętrz ogniskowe od 50mm wszerz :) najlepiej mieć obiektyw TS-E, ale nie jest to konieczne jeśli wie się jak wyprostować zdjęcia w PS lub LR. Nie rób tylko okropnych HDR, lepiej błysnąć to tu to tam :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Lisena
Czy ktoś mógłby pomóc lub udzielić warsztatów?
Real Estate Photography Tips, Tricks, and Tutorials
Zestaw statyw + głowica tam wymieniony to jest zdecydowanie wersja "na bogato", z pewnością można to zastąpić czymś tańszym.
Jak masz aparat z matrycą APS-C to zakres ogniskowych obiektywu powinien zawierać się w przedziale 10-22mm. Polecany obiektyw to EF-S 10-22 mm f/3.5-4.5 USM
Jak masz aparat z matrycą FF (full frame czyli pełna klatka) to zakres ogniskowych obiektywu powinien zawierać się w przedziale 16-40mm. Polecany obiektyw to EF 16-35 mm f/4L IS USM
Obydwa obiektywy osiągają swoje maksimum jeżeli chodzi o jakość obrazu bez względu na wybraną ogniskową na przysłonie F8:
Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM - Retest @ 15MP / Review - Analysis
Canon EF 16-35mm f/4 USM L IS - Review / Lens Test Report - Analysis
Co do reszty to moim zdaniem liczy się efekt końcowy, bez znaczenia jakiej techniki użyjesz. Ja jako potencjalny klient na np. mieszkanie chciałbym widzieć na zdjęciach możliwie jak najwierniej odwzorowane kolory, zwłaszcza po włączeniu przez właścicielkę/a np. oświetlenia punktowego bo już różne "cuda wianki" widziałem.