500D: zmiana kolorów zdjęcia przy robieniu z live view
Witam
Mam taki problem, jest Canon 500D, robiąc zdjęcia przez wizjer wszystko jest ok, ale gdy korzystamy z trybu live view po zapisaniu zdjęcia na karcie widnieją na nim zupełnie inne kolory niż takie jakie być powinny, zdjęcie przekłamanych kolorów:
Bardzo dziwna sprawa jak dla mnie, miał ktoś z Was może podobny problem? albo orientuje się czym to jest powodowane?
Jest to wina po stronie softwareowej? Bo robiąc przez wizjer wszystko jest ok, a przecież obraz pada w ostateczności na jedną i tą samą matrycę :)
Z góry dzięki za wszelką pomoc!
Odp: 500D: zmiana kolorów zdjęcia przy robieniu z live view
A może przy LV jakiś inny STYL Ci się uruchamia?
W tym problem że właśnie nie wiem, bo to nie jest mój aparat i póki co nie miałem go w ręku.
Istnieje tam ogólnie opcja aby zmienić styl aż tak mocno przy korzystaniu z live view?
Nie wiem, wskazałem tylko potencjalny kierunek.
Balans ten sam, zdjęcia były robione jedno po drugim, przez wizjer jest ok, a z live view jak pierwszym poście.
Nie da się ustawić osobnego balansu/stylu dla live view/wizjera.
Bardzo dzwiwna sprawa. Patrząc na wyświetlacz kolory na nim są normalne, dopiero po zapisaniu na kartę zostają magicznie zmienione :)
Reset ustawien, jesli to nie pomoze - serwis.
To nic pewnie nie da, ale jak masz ochote wrzuc oba zdjecia z exif. Moze cos tam zobaczymy.
Wlasnie sobie przypomnialem, ze na forum byl juz jeden temat o zielonych zdjeciach z 500D.
Kojarzysz może jak go znaleźć? Próbowałem ale niestety bez skutku :)
Znalazłem, czyli to jednak jest poważniejsza sprawa i nie obejdzie się bez serwisu, chociaż w tamtym przypadku w serwisie powiedzieli że wszystko jest ok
A czy głębia kolorów jest ustawiona sRGB?