Proszę o konstruktywne rady i opinie.
Poniżej
Pogoń Szczecin vs Śląsk Wrocław oraz Lech Poznań vs FK Sarajewo
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
Wersja do druku
Proszę o konstruktywne rady i opinie.
Poniżej
Pogoń Szczecin vs Śląsk Wrocław oraz Lech Poznań vs FK Sarajewo
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
Dawaj PEKAO nie mogę się doczekać. :)
1.) Strasznie radioaktywna i prześwietlona trawa, moim zdaniem robienie zdjęć pod słońce praktycznie mija się z celem.
2.) Krzywo.
3.) BF, krzywo.
4.) Krzywo i trochę spóźnione.
5.) Tu też ostrość leci do tyłu.
6.) Ciasno z lewej strony, ale to już szczegóły.
7.) Strasznie razi półczłowiek z prawej strony, patrząc po separacji od tła spokojnie był zapas na zmieszczenie go całego w kadrze. Powinno być też trochę jaśniej.
8.) BF, zdecydowanie zbyt ciasno, niepotrzebnie ucięta noga, do tego osobiście bardzo nie lubię pionowych kadrów w PN.
Tak całościowo:
Przy ciemnicy f/4 nie wychodziłbym poza 1/1000s.
7dmk2 to nie 1 DX czy inny D4 z ktorego zdjecia z ISO 1600-3200 mozna puszczac bez odszumiania/wyostrzania, przydałoby się im poświęcić trochę czasu w PP.
Widać, że wiele zdjęć było docinanych w PP co odbija się na jakości i GO.
Sprawdź czy nie masz BF, pojawia sie on na wielu zdjęciach.
Połączenie 7dmk2 z 70-200 f/4 jak dla mnie jest lekko pozbawione sensu, niby jest te 10 fps, ale w praktyce jest to 10 fps szumu, ziarna i bałaganu na zdjęciach wynikającego ze słabej izolacji od tła.
Puchar Polski- Błękitni Stargard Szczeciński - Zagłębie Lubin 2:4
Może teraz coś trochę lepiej.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
pomijajac cala reszte, nie lepiej bylo zejsc do ISO 100 przy dluzszych czasach? (1/1000 spokojnie wystarcza, ja czesto schodze nawet do 1/800 czy 1/640 jesli jest jakas ciemna piwnica)
Rozumiem, w sobotę dwie kolejne okazje na małe testy i poprawki
Wysłane z mojego SM-T235 przy użyciu Tapatalka
Dołączę się z czasem.
Wchodzenie powyżej 1/1600 ma sens tylko i wyłącznie wtedy gdy nie możemy utrzymać pełnego otwarcia obiektywu przy bazowym ISO.?
1/1250 Jak dla mnie optymalny czas.
1/1000 Jeżeli mamy pecha i konieczność mocnego cropowania mogą już się powoli zacząć pojawiać poruszenia.
1/800 Najdłuższy sensowny czas.
1/640, 1/500 Jedynie w skrajnych przypadkach, gdy ISO wychodzi poza 6400.
Reszta uwag w gruncie rzeczy pokrywa się z tym co napisałem w poprzednim poście/na priv.