Canon 50 f /1,2 L czy canon 50 1,4 f/1,4 - bokeh ?
Mam pytanie do znawców tych obiektywów, którzy sami mieli oba lub mogli je porównać.
Noszę się z zakupem canon 50 1,2 L - spodziewam się wyraźne lepszego rozmycia tła niż w 50 1,4, który posiadam. Nie wiem, czy zakup ma sens bo różnica jest tylko 1/3 przesłony.
Na co dzień używam 85 1,2L, ale ogniskowa mi nie pasuje i wolałbym coś szerszego o podobnym rozmyciu i dlatego pomyślałem o 50 1,2 L.
Prosiłbym tylko o opinie użytkowników tych obiektywów.
Odp: Canon 50 f /1,2 L czy canon 50 1,4 f/1,4 - bokeh ?
patrzyles na sample w necie?
bo nie wiem co mam napisac?
najlepiej zrob pare zdjec nim i sam ocen
1.2 to fajne szklo
albo inaczej
dlaczego nie uzywasz 85 1.8????
bo to jest identyczny przypadek
Prosiłbym o odpowiedzi osoby, które mają te obiektywy lub robiły porównania,proszę nie zaśmiecać ...
przykro mi ale to ty zasmiecasz bo takich tematow jest pare na forum -identycznych
oba miałem ,jeden mam do tej pory
najlepiej porównaj oba obiektywy w tych samych warunkach ( zobaczysz faktyczną różnice ) zdecydujesz czy warto
miałem 50 1,4 mam 50 1,2L i faktycznie rozmycie jest inne ale nie jest tak śliczne jak w 35 1,4 czy 135 2,0 porównuje na tym co mam.
od tańszej wersji 1,4 elka jest odrobinę szybsza ( chociaż i tak jest jednym z wolniejszych jakie mam ) i bardzo trafna i powtarzalna czego nie można było powiedzieć o wersji f:1,4
użytkowane na 1D mark III I 1Ds mar II
ja jestem z górnego śląska jak mieszkasz gdzieś blisko zapraszam ( najlepiej samemu porównać ) jakby co pisz na priwa
Cytat:
Zamieszczone przez
wakeford
Mam pytanie do znawców tych obiektywów, którzy sami mieli oba lub mogli je porównać.
Noszę się z zakupem canon 50 1,2 L - spodziewam się wyraźne lepszego rozmycia tła niż w 50 1,4, który posiadam. Nie wiem, czy zakup ma sens bo różnica jest tylko 1/3 przesłony.
Na co dzień używam 85 1,2L, ale ogniskowa mi nie pasuje i wolałbym coś szerszego o podobnym rozmyciu i dlatego pomyślałem o 50 1,2 L.
Prosiłbym tylko o opinie użytkowników tych obiektywów.
Nie jestem użytkownikownikiem f/1.2 ale mimo to poprawię Twoje twierdzenie, że różnica to 1/3 przesłony. Różnica jest bliżej 1/2 przesłony nawet biorac nominalne zaokraglone jasności. Natomiast z pomiarów obu obiektywów wychodzi dokładnie 0.51 czyli pół stopa. (Tego nie powie Ci zadne doświadczenie z użytkowania8-))
Chodzi tu o otwór geometryczny, który wpływa na rozmycie, a nie transmisję, jeśli rozumiesz o czym mówię.
Z tego co widziałem w necie różnica jest wręcz minimalna, przyznam jednak, że nie znalazłem dobrych porównań, a te które są są do niczego Mnie interesuje tylko wyraźna poprawa w stosunku do 50 1,4 - oczywiście nie spodziewam się tego co w 85 1,2 L.
Nie chcę rozpoczynać tu pobocznej dyskusji, ale moim zdaniem rozmycie z 50 1,4 jest większe niż na 35 1,4 L jeżeli robimy zdjęcie z tej samej odległości. Być może jest większe w 35 1,4 L niż w 50 1,4 jeżeli chcemy uzyskać ten sam kadr i wtedy musimy podejść z 35 1,4 znacznie bliżej do fotografowanego obiektu. Ale to kwestia drugorzędna.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
wakeford
Natomiast z pomiarów obu obiektywów wychodzi dokładnie 0.51 czyli pół stopa
Dzięki wielkie za info, 0,5 to już jest coś, różnica powinna być widoczna !
Miałem na dłużej lub krócej 4 sztuki 50 1.4.Mam elkę a inną miałem na chwilkę. Jeżeli kasa nie jest priorytetem to warto. Kolory i bokeh są dużo ładniejsze.
Po tym, jak zacząłem robić na 85 1,2 L uważam, ze bokeh w 50 1,4 jest dużo słabszy, a gdy robię zdjęcie całej postaci, czyli już z kilku metrów, to właściwie już wszystko z tyłu jest ostre, tu w stosunku do 85 1,2L jest już przepaść. Trudno nawet wtedy te dwa obiektywy porównywać.
--- Kolejny post ---
Pamiętam tylko, że Cichy coś utyskiwał,że testował kilka egzemplarzy 50 1,2 L i że na 1,2 problem z ostrością jest ... :(
KAŻDE szkło w zestawieniu z 85 1.2L wypada blado. Musisz się nauczyć z tym żyć :)