Canon 1200D - ciemne zdjecia.
Czesc. Mam problem z 1200D i 18-55. Od jakiegos czasu zrobione zdjecia sa ciemne. Przy 18mm, f/3.5 i czasie 1/100 zdjecia sa jakby czarne. Widac tylko lekkie przebicie swiatla tam gdzie pada slonce. Wczesniej taki problem nie wystepowal. Dopiero przy czasie 1/20 zdjecia nabieraja odpowiedniej jasnosci jednak przy takim czasie naswietlenia nie da zrobic aie ostrych zdjec bez statywu. Z czym moze byc problem?
Dodam ze kilka dni temu zalozylem filtr polaryzacyjny i oslone na obiektyw. Czy to moze spowodowane przez te akcesoria?
Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
Odp: Canon 1200D - ciemne zdjecia.
Przez wizjer wszystko ladnie wyglada. Na ekranie wyglada tak jak na zdjeciu czyli ciemno. Zapomnialem dopisac ze ISO ustawione na 100 a AEB ustawia sie na 0 dopier przy czasie 1/20. Przy krotszym czasie AEB zjezdza bardziej na minus.
Przelacz na zielonu kwadracik i tak rob zdjecia.
Cytat:
Zamieszczone przez
Fraor
Dodam ze kilka dni temu zalozylem filtr polaryzacyjny i oslone na obiektyw. Czy to moze spowodowane przez te akcesoria?
Empirycznie, możesz to sprawdzić.
Zmiana programu nie rozwiaze mojego problemu. Ofc nie dopisalem ze filtr i oslona zostala zdjeta po ok 1h.
Cytat:
Zamieszczone przez
Fraor
Zmiana programu nie rozwiaze mojego problemu. Ofc nie dopisalem ze filtr i oslona zostala zdjeta po ok 1h.
A nie masz innego obiektywu by sprawdzić na innym lub innego body by sprawdzić na nim obiektyw?
Ale zaraz, zaraz...chcesz powiedzieć, ze AEB sam sie włącza?
Nie mam mozliwosci sprawdzenia na innym obiektywie ani body. AEB sam sobie koryguje swiatlo.
A próbowałeś w dzień? Chłopie, żadnych szczegółów - w jakim trybie, w jakich warunkach(wstaw zdjęcia), dlaczego nie zmieniłeś iso, jaki pomiar, a moze korekte masz na 4EV i dlatego nie widzisz jej na drabinie?
Pójdź do jakiegoś sklepu np do MM czy Euro AGD i poproś, ze chcesz sprawdzić jakiś obiektyw...