Odp: Jakiego analoga kupić?
Cytat:
Zamieszczone przez
Sezamek
Witajcie, chodząc po targu staroci tak mnie natknęła myśl żeby sobie tanim kosztem kupić Zenita i popstrykać nieco klisz tak z czystej ciekawości jak to się kiedyś robiło zdjęcia. Niestety ceny jakie usłyszałem były zaporowe więc odpuściłem i szukam dalej. Zależy mi na światłomierzu, najlepiej CdS - z tego co wyczytałem to znacznie czulszy od selenowego no i na mocowaniu M42.
Doczytałem też, że Zenity mają małe pokrycie kadru (a przynajmniej modele od TTL wzwyż). Możecie coś podpowiedzieć jakiego modelu szukać? Myślę, że z 50-70zł starczy na samo body?
Może Zenit 12XP, spójrz też w kierunku Praktiki MTL3.
Ja posiadam Praktica L , co prawda ten model nie ma światłomierza ,ale do dziś sprawny, robię nim czasami zdjęcia czarno-biale.Posiada matówkę dużo jasniejszą od Zenita. Ostrośc ustawia się na mikroraster.Aparat nie do zajechania.
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Ja posiadam Praktica L , co prawda ten model nie ma światłomierza ,ale do dziś sprawny, robię nim czasami zdjęcia czarno-biale.Posiada matówkę dużo jasniejszą od Zenita. Ostrośc ustawia się na mikroraster.Aparat nie do zajechania.
Nie do zajechania jak większość Praktik. Poza tym lepiej wykonane niż zenity. Do manualnych polecam Pentaxy i Olympusy OM ale budżet będzie za mały
Sam mam Nikona FM2n i fajny jest :) tylko szkla drogie :(
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Nie do zajechania jak większość Praktik. Poza tym lepiej wykonane niż zenity. Do manualnych polecam Pentaxy i Olympusy OM ale budżet będzie za mały
Spokojnie można wyrwać japończyka w tej samej cenie co zssr/ddr. Sam posiadam dwa Pentaxy, są przefantastyczne :)
Jakimś cudem na olx kupiłem pół roku temu Olympusa Om-2 z standardem za 100 zł :) Okazał się egzemplarzem prawie nowym, w świetnym stanie i w pełni sprawnym. Szukaj a znajdziesz :)
Jeśli masz Canona i obiektywy to patrz na canona ja polecam 5e albo 50e - jak ci się nie spieszy to znajdziesz do 200 zł. - lepiej dołożyć i mieć coś do czego podepniesz obiektywy które masz.
Często jak jadę za granice biorę dodatkowo do cyfry drugie body analoga i raz uratował mi tyłek. ( 40d - pierwsza seria)
A! Zapomniałem. Mam też Canona Eos 650 :) Pierwsza seria Eosów. Piękna sprawa, no i wszystkie szkła pasują :) Kosztował 50 zł :D
Sluchajcie, ja swoja przygode zaczynalem z eosem 300V i to moim zdaniem tez calkiem fajny aparat ale chcialem sprobowac czegos bardziej manualnego :)
Narazie olków nie ma w takiej cenie :(
A z tymi pentaxami to mozecie podrzucic jakis ciekawy model? Jesli nie mocowanie m42 to jedyny wymog chyba swiatlomierz CdS