-
Canon 6D flara
Witam. Mam pytanko co myslicie o flarze na rekawie kurtki widocznej na zalaczonym zdjeciu. Czy jest to normalne odbicie swiatla czy jakis problem z sensorem. Dodam ze wystapilo to tylko jeden raz.
https://www.dropbox.com/s/9t7he7t0ys...10822.jpg?dl=0
-
Odp: Canon 6D flara
Jak tylko raz to bym się nie przejmował.
-
Dzieki za odpowiedz mam nadzieje ze sie juz nie pojawi zaznacze ,ze szklo to 50mm stm.
-
Światło mogło się gdzieś odbić po prostu.
-
1. Używasz filtra "ochronnego"? Jeśli tak, to wywal.
2. Niezależnie od pkt 1 warto zaopatrzyć się w osłonę p-słon.
-
wygląda zupełnie inaczej niż flara z nikona D750 :mrgreen: stawiam na filtr UV.
-
Filtra nie używam ale osłona rzeczywiście by sie przydala. Też mysle że to światlo poprostu zrobilo taki efekt. Dziekuje za odpowiedzi.
--- Kolejny post ---
Zresztą szkło to tylko 50mm stm.
-
Zawsze zaglądam do wątków o awariach i usterkach sprzętu, który akurat sam posiadam. Jednak ja jestem skłonny do stwierdzenia, że to jednak nie flara czy blik. Prędzej winił bym tu sensor, albo jakiś błądw elektronice aparatu , może karty. Nie przypominam sobie abym kiedyś doświadczył takiego efektu od światła. Obserwuj czy sie to nie pojawi więcej razy. Pozdrawiam
-
Dzieki za rade bede zwracal na to uwage. Jak do tej pory problem nie pojawil sie ponownie.
--- Kolejny post ---
Każda sugestia mile widziana. Może ktoś zaobserwował podobny efekt na swoim sprzęcie. Jak do tej pory zrobiłem około 100 fotek i problem nie powrócił.
-
Chcialem tylko napisac ,że problem nie pojawil się ponownie. Przegladając kadry z tego dnia doszedłem do wniosku ,że to chyba światło spłatało takiego psikusa. Wnioskuje tak dlatego że światło padało akurat z lewego górnego rogu kadru tak że kąt flary by pasował do tego. Poza tym nie znalazłem nigdzie na forach zagranicznych podobnego problemu. Ewentualne problemy z elektroniką bądz sensorem mają bardziej symetryczny charakter tzn. pionowe lub poziome linie, pasy. Myślę wiec ,że problem nie pojawi się ponowie. Pozdrawiam