-
Sprzęt do strobingu
Witam jestem na etapie kompletowania sprzętu do strobingu, posiadam lampę canon 580ex II, wyzwalacz radiowy yongnuo 622C, blenda 180cm 5w1.
Proszę o rade co lepiej dokupić, zależy mi na jakości: zestaw reporterski (który nie jest drogi) czy też lepiej złożyć samodzielnie zestaw.
Czy możecie mi zaproponować coś dobrego i z możliwością rozwoju zastanawiam się nad statywem quantuum air 260 i do tego parasolka albo softbox,(jakiej wielkości i jakie mocowanie), ale też nie wiem co lepsze. Dzięki
-
Odp: Sprzęt do strobingu
wszystko zalezy co chcesz focic, ile masz kasy itp . Możesz kupić mały zestaw lamp genesis, ale to tanio cie nie wyjdzie, mysle ze na początku mozesz kombinować z jedną lampą, można uzyskać fajne efekty jeżeli potrafi się to obsłużyć w innym wypadku zakup nawet elinchroma nie da ci tego czego oczekujesz.
troche dziwnie forumułujesz pytania pytasz o zestaw z mozliwoscią rozwouj i nagle piszezs o statywie air260, statyw jak statyw. Parasolka i softbox mają swoje wady i zalety w obu przypadkach, myśle że czytając odpowiednie artykuły w tym temacie albo oglądając filmy na YT możesz znaleźć wiele odpowiedzi.
Jeżeli też zależy ci na jakości to niestety tanie lampy będą miały to to do siebie że nie będą miały takiej mocy i stworzenia takiego błysku jak lampy z wysokiej półki, tak więc albo masz dobrze i drogo albo amatorsko i tanio , drogi zestaw nie spowoduje ze bedziesz miec super foty ale ten tani też we wprawnych rękach potrafi zaskoczyć.
-
Chciałbym przeznaczyć na początek około 700zł. Na razie nie stać mnie na jakieś mocne lamy dlatego chciałbym korzystać z tego co mam czyli canon 580ex II. Cały czas rozważam co dokupić.
Statyw quantuum air 250, dlatego że ma dobre opinie i liczę na to że kiedyś można by zamontować na nim lampę typowo studyjną.
Bardzo proszę osoby w temacie o wskazanie właściwego rozwiązania w jakim kierunku iść, jeśli chodzi o kompletowanie sprzętu by potem nie żałować. Sporo szukam na ten temat ale nadal mam wątpliwości co wybrać.
- Jakie mocowanie do lampy?
- jaki softbox lub parasol (zwłaszcza jeśli chodzi o rozmiar)?
A może iść na łatwiznę i kupić na allegro zestaw roporterski? (ale czy warto...)
Proszę o podpowiedź doświadczonych kolegów i dzięki za pomoc.
-
Masz czas na czytanie?
Strobing â bĹyskanie niskim kosztem i ĹwiatĹo ciÄ
gĹe vs bĹyskowe a później pozostałe wpisy spod "Related Posts" (linki na samym dole).
-
Jeżeli nie chcesz potem żałować to 700zl to nie jest jakąś wielką kwota. Myślę że powinieneś do zbierać kasę i kupić jakąś fajna lampę studyjny plenerowa zamiast iść w polsrodki