50d - siatka punktów AF nie wyświetla się na panelu LCD
Kupiłem Canona 50d z bardzo niskim przebiegiem (poniżej 4000 klatek, więc niemal nowy), ale wydaje się mieć ten jeden mankament: siatka punktów AF nie wyświetla się na panelu LCD. Teoretycznie i wg instrukcji po naciśnięciu przycisku wyboru punktów AF, na panelu powinna wyświetlić się siatka, ale się nie wyświetla. AF działa, zmiana punktów AF też działa, przycisk działa (mogę powiększać nim zdjęcia na ekranie), panel też działa bez zarzutu, ale siatki nie wyświetla. Resetowałem ustawienia, wracając do ustawień fabrycznych, szukałem dość intensywnie różnych ustawień w menu, czytałem instrukcję, próbowałem na obiektywie Tamrona i na obiektywach Canona, prosiłem o pomoc znajomego, który zajmuje się fotografią zawodowo, ale nic nie udało nam się wskórać. Czy to jakiś problem z oprogramowaniem? Co z tym można zrobić?
Odp: 50d - siatka punktów AF nie wyświetla się na panelu LCD
A jaki tryb AF używasz? Ta siatka jest widoczna tylko w Quick Mode.
A jakiego trybu używasz bo może to jest klucz do zagadki
sorki za dubel ,ale pytanie bardzo istotne.......
A, przepraszam, ale jak się włącza tryb Quick Mode? Wcześniej próbowałem w znanych mi trybach: One Shot, AI Focus, AI Servo.
Kłania się instrukcja obsługi .......jeśli brak proszę podać adres to prześlę w pdf ...:shock:
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcel_Duchamp
Czy to jakiś problem z oprogramowaniem? Co z tym można zrobić?
Miałem 50D i nie widziałem tam żadnej "siatki" punktów AF tylko punkty.
Siatka jest przy podświetlaniu punktów AF lampą, ale nie na panelu LCD. Chyba, że chodzi o coś zupełnie innego.
Instrukcję w zakresie pracy z autofocusem czytałem, teraz raz jeszcze i sprawdziłem w skorowidzu, ale o trybie Quick Mode nie widzę absolutnie nic. Odnośnie do pytania o "siatkę" - mam na myśli to:
To Ci się wyświetla w górnym panelu, jeśli chcesz na głównym LCD to dwa razy przycisk INFO. i następnie przycisk wyboru AF.
Tak, wiem, że to ma się wyświetlać na górnym panelu i w tym właśnie problem, że tam się nie wyświetla. To jak wyświetlić siatkę na monitorze (głównym panelu), to wiem.
U mnie na górnym wyświetlaczu punkty wyświetlają się tylko w trybie C1 i C2 i mozna je zmieniac