Ładowarka do akumulatorków AA/AAA
Po około 10 latach padła mi ładowarka do akumulatorków, dokładnie takie coś:
model MH-C9000.
Prze cały ten okres użytkowania nigdy mnie nie zawiodła do wczoraj - po prostu coś walnęło, ale w taki sposób, że aż wyświetlacz pękł.
Akumulatory nią ładowane, zawsze były w pełni sprawne i mega dobrze naładowane.
I dlatego teraz się zastanawiam, czy kupić jeszcze raz taką samą, czy może polecicie mi coś innego?
Przez te 10 lat być może się pozmieniało na rynku ładowarek (nie interesowałem się tym bo niby po co) i może coś innego kupić?
Dodam jeszcze na koniec, że jedyne akumulatory jakie używam to Eneloopy.
Odp: Ładowarka do akumulatorków AA/AAA
Polecam BC-700 (używam od kilku lat) albo BC-900.
Jeżeli nie wykorzystywałeś zaawansowanych funkcji Twojej ładowarki to BC700 może ją zastąpić. No i zaoszczędzisz kilka groszy.
Ja używam od ponad pół roku ładowarkę Voltcraft CM 420. Świetny sprzęt, wg mnie dużo lepsza od BC (która nota bene padła mi i przestała ładować). Warto dorzucić parę groszy i mieć pewny sprzęt.
Parę razy używałem innych opcji jak np. regeneracja czy odświeżanie (i często z dobrym skutkiem), chociaż częściej dla kogoś z rodziny niż dla samego siebie, ale w razie czego dobrze mieć te funkcje.
Te ładowarki co podaliście też mają te funkcje?
Moja ma ładowanie, rozładowywanie, sprawdzanie (czyli rozładowuje i ładuje i podaje finalną pojemność), cycle (czyli ładuje i rozładowywuje i chyba tak w kółko - nie wiem bo nie używałem jeszcze) i alive (czyli ładuje, rozładowywuje, ładuje rozła.... i tak aż uzna że nie naładuje do wyższej pojemności)... a i można wybrać prądy ładowania i rozładowywania od 500 do 2000 mA
Tak teraz patrzę, że ta Voltcraft kosztuje więcej niż ta moja a to już nie ma sensu, i po za tym moja ma więcej funkcji i wyświetlacz lepszy tzn czytelniejszy.
Czytałem o tej BC700, BC900 i jest też BC1000 (następca BC900) - i w sumie taka BC700 by wystarczyła, ale chyba wolę dopłacić te 40-50zł i mieć nieco lepszą i z dodatkami.
I jeszcze jedno pytanie odnośnie serii tej ładowarki BC-XXX. To widzę, że można kupić ten sam model ale różnych firm. Czy to jest wszystko to samo tylko obklejane różnymi nazwami firmy czy jednak jest jakaś większa różnica? Jeżeli to jest wszystko to samo, to kto wówczas jest głównym producentem tych ładowarek, tzn jaka firma?
Nie mogę edytować poprzedniego wpisu ....
Jednak chyba zakupię ponownie MH-C9000 - a to z tego względu, że wszystkie 4 akumulatorki można ładować jednocześnie i to na najwyższej mocy (szybkie ładowanie), przy BC900 można ładować ale tylko dwie sztuki.
BC 700 mozna ladowac cztery sztuki naraz, kazdy akumulator moze byc inny, kazdy mozna ladowac innym pradem a do tego rozsadnie dobrany maksymalny prad ladowania 700mA. Nie przegrzewa akumulatorkow (dla NiMH ponad 40st.C jest zabojcze). Jedyny minus moim zdaniem to zasilacz na zewnatrz. Wolalbym chyba wieksza obudowe ale zasilacz wewnatrz. Ale to szczegol nie wplywajacy na prace ladowarki.
Cytat:
Zamieszczone przez
5pirit
Czytałem o tej BC700, BC900 i jest też BC1000 (następca BC900) - i w sumie taka BC700 by wystarczyła, ale chyba wolę dopłacić te 40-50zł i mieć nieco lepszą i z dodatkami.
Chyba raczej ok 100zł więcej - a jakie dodatki Ciebie interesują - bo jak kupowałem BC900 to dostałem w komplecie futerał/torebkę na pasku i po cztery adaptery z paluszków na większe baterie AA(R6)->C(R14) oraz AA(R6)->D(R20)
Technoline BC-XXX to tak jakby oryginały - a te inne to bardziej lub mniej podobne klony - np BATIMEX robi chyba idealnego klona ale niektóre tylko obudowę mają podobną a w środku wszystko zupełnie inaczej działa - trzeba czytać dokładnie opis i instrukcje.