Stary Film Fotograficzny - Start 6 ?
Witam.
Kupiłem ostatnio aparat Lubitel 166b, tak z czystej ciekawości średnim formatem i analogami. W aparacie znalazłem film "Start 6" wygląda na to że 10 klatek było naświetlonych z 12.
Czy jest ktoś kto pamięta takie negatywy i może coś na ten temat powiedzieć?
Jak myślicie warto zaryzykować i film wywołać?
Odp: Stary Film Fotograficzny - Start 6 ?
A mógłbyś wrzucić zdjęcie tej rolki? :shock:
Cytat:
Zamieszczone przez
FlatEric
A mógłbyś wrzucić zdjęcie tej rolki? :shock:
Prosze bardzo.
Jak trzeba będzie to jutro mogę zrobić jeszcze kilka innych zdjęć.
To nie jest typ filmu, on był napisany na banderolce. Mam nadzieję, że przewinąłeś tę błonę do końca, a nie zwinąłeś z powrotem? :D Na końcu rolki powinno być napisane Exponiert (albo coś koło tego), Start było pisane na początku.
Jest to, po czerwonym papierze sądząc, raczej film czarno-biały.
Film zwinąłem do końca w korpusie dopiero potem wyciągnąłem. Jak będę wywoływać inne filmy to myślę że z tym też zaryzykuje :p
Cytat:
Zamieszczone przez tuto95
Jak myślicie warto zaryzykować i film wywołać?
Zdecydowanie wywolac! Ciekawe jak stare zdjecia tam sa.
Ostatnio gdzies bylo o gosciu ktory wywolal stary film i poszukiwal ludzi ktorzy byli na zdjeciu.
Cytat:
Zamieszczone przez FlatEric
Mam nadzieję, że przewinąłeś tę błonę do końca, a nie zwinąłeś z powrotem?
Raczej zeby ja wyjac to musial wlasnie zwinac z powrotem, inaczej film zostalby na rolce, ktora jest czescia aparatu.
Cytat:
Raczej zeby ja wyjac to musial wlasnie zwinac z powrotem, inaczej film zostalby na rolce, ktora jest czescia aparatu.
Błony 120 się nie zwija powrotnie, wyjmuje ją się z aparatu razem ze szpulą odbiorczą, a na miejsce tej szpuli wkłada się następnie pustą szpulkę po błonie. Aparaty takie najczęściej nie posiadają więc w ogóle możliwości zwijania powrotnego. :)
Cytat:
Zamieszczone przez
FlatEric
Błony 120 się nie zwija powrotnie, wyjmuje ją się z aparatu razem ze szpulą odbiorczą, a na miejsce tej szpuli wkłada się następnie pustą szpulkę po błonie. Aparaty takie najczęściej nie posiadają więc w ogóle możliwości zwijania powrotnego. :)
sadzac po kolorze i jakosci tasmy ochronnej to jakis fotopan.
jesli zaczyna sie od " start" to nie jest naswietlony.
ale kto wie ?
sprobowac warto - ryzykujesz kilkanascie zlotych.
ps. chyba nie przewijales tego po otwarciu aparatu w rekach "odwrotnie" czyli od tylu do przodu ?
Cytat:
Zamieszczone przez
FlatEric
Mialem kiedys Druha, ale nie bardzo pamietam :). Przy mojej pierwszej lustrzance Zenit S, zerwalem kiedys film i oddalem do zakaldu ze szpula odpiorcza i niestety przepadla, iel ja sie nakombinowalem zeby potem dorobic cos podobnego, a czsci zapasowych nie bylo, bo aparat z 59 roku byl :)
Cytat:
Mialem kiedys Druha, ale nie bardzo pamietam
Ja mam i dziś. :)
Fakt, czasem aparaty miewały wyjmowane szpule odbiorcze - pół biedy w przypadku smieny, gdzie można w jej miejsce włożyć szpulę z kasetki, ale w przypadku np. FEDa to już może być problem.
Ten problematyczny film to i Orwo może być, jak dla mnie - pozostaje jeno tajemnica jego początku i końca. :D