Lampa nie wyświetla odległości
Witam,
kupiłam lampę Canon Speedlite 430EX II.
Tak jak już napisałam w temacie, nie wyświetla mi odległości w jakiej powinna się znajdować od obiektu.
Powiem szczerze, że zaczynam dopiero karierę z lampą. Przejrzałam już całą instrukcję, ale wciąż nic i nie jestem pewna, czy może ja coś robię źle, czy problem tkwi we fleszu.
Jeśli ktoś jest w stanie coś podpowiedzieć, będę wdzięczna. :)
Odp: Lampra nie wyświetla odległości
Zawsze tak jest czy tylko jak palnik ustawiasz inaczej niż do przodu?
Cytat:
Zamieszczone przez
aleksandrakowalska
Witam,
kupiłam lampę Canon Speedlite 430EX II.
Tak jak już napisałam w temacie, nie wyświetla mi odległości w jakiej powinna się znajdować od obiektu.
Powiem szczerze, że zaczynam dopiero karierę z lampą. Przejrzałam już całą instrukcję, ale wciąż nic i nie jestem pewna, czy może ja coś robię źle, czy problem tkwi we fleszu.
Jeśli ktoś jest w stanie coś podpowiedzieć, będę wdzięczna. :)
ten indykator odleglosci dziala wowczas, jesli AF w aparacie z jakiegos powodu nie jest w stanie nastawic odleglosci ( np za ciemno , za niski kontrast motywu) -wowczas indykator pokazuje zakres odleglosci fotografowanai w jakim automatyka jest prawidlowo naswietlic. Czysto informatywnie. W takiej sytuacji lampa " nie wie " w jakiej odleglosci sie znajduje, a do swoich algorytmow wykorzystuje informacjie z aparatu o odleglosci fotografowania.
normalnie to to nie mialoby sensu.
Sprawdziłam to i dzieje się tak, kiedy lampa jest skierowana inaczej niż do przody.
Rozumiem, że to normalne i nic złego nie dzieje się z moją lampą?
To proszę jeszcze o wyjaśnienie może od razu dlaczego tak sie dzieje? :)
Cytat:
Zamieszczone przez
aleksandrakowalska
Sprawdziłam to i dzieje się tak, kiedy lampa jest skierowana inaczej niż do przody.
To raczej oczywiste, że lampa musi odbić światło bezpośrednio od obiektu żeby ocenić odległość z danych światłomierza i błysku. Jak lampa jest skierowana w sufit, to jasność sufitu jest dodatkowa niewiadoma.
--- Kolejny post ---
A swoja droga ta informacja o zakresie odległości nigdy nie była mi do niczego potrzebna i nawet nie zwróciłem uwagi, że coś takiego się wyświetla.
Tak to normalne w takim przypadku.
Mi się odległość przydaje jak próbuję bawić się ustawieniami manualnymi.
Cytat:
Zamieszczone przez
aleksandrakowalska
Lampa "sama z siebie" wie, jaką ma moc. To znaczy, że lampa dokładnie może określić, na ile metrów wystarczy jej światła przy zadanym ISO, przysłonie i ustawieniu zooma (dostaje takie informacje z aparatu przez stopkę). I teraz przechodzimy do różnicy: jeśli świeci "na wprost", to może sobie to wyliczyć. Jeśli świeci w górę albo w bok, nie ma pojęcia, ile światła się odbije, a nawet czy coś się odbije, więc nie może Ci pokazać na wyświetlaczu, jak daleko może oświetlić zdjęcie.
Odp: Lampa nie wyświetla odległości
okej, wszystko rozumiem. wielkie dzięki za pomoc.
nawet, jeśli coś jest oczywiste i logiczne to nie szkodzi, gdy zapytam..
Odp: Lampa nie wyświetla odległości
Warto jednak zapytac najpierw google bo temat znany i czesto poruszany.