60d vs 650d - skad różnice w jakości
Witam,
Jestem zapalonym, pół profesjonalnym fotografem i posiadaczem canona 60d. Fotografuję nim od kilku lat i nie mam zarzutów do jakości zdjęć. Znajomy poprosił mnie o poradę w zakupie lustrzanki entry-level i po porównaniu aktualnego sprzętu poleciłem 650d. Procesor Digic 5 (lepszy niz w 60d), matryca ta co w 60d, praktycznie wszystko to co w 60d ( który uważam za sprawdzony i pewny sprzęt) a niektóre funkcje nawet lepsze, bo i puszka nowsza.. Kupił. Przyszla. Testowaliśmy. Jakież było moje zdziwienie gdy po zrobieniu tego samego ujęcia na tych samych ustawieniach i tym samym obiektywem (18-135 f/8 1/125 iso:200 + 580ex II) okazało się że 60d jest dużo ostrzejszy niż 650d... Roznica taka jakby obiektyw masłem pomazać ( fotki wrzucę jutro, jak mi kolega dośle, pytam dziś bo aż mi głupio że taki szajs poleciłem). No i nie wiem czemu tak jest... Od razu dodam, że wszystkie opcje w ustawieniach toćka w toćkę to samo. Redukcje szumów idt. To samo. Jakoś robiąc zdjęcia 5d mk3 i porównując do mojego na L-kach różnica była albo i nie było. Moze trzeba by było oddac ten 650d do serwisu żeby sprawdzili ff/bf
, af i w ogole... Nie wiem. Jakieś porady?
Odp: 60d vs 650d - skad różnice w jakości
Zrobcie test przez LV, zapewne z 650d obiektyw nie trafia.
strzelaliście autofokusem czy ostrzyliście ręcznie? jeśli to pierwsze to spróbujcie ręcznie
LV czyli masz na myśli Live View, czy jakiś program? zdjęcia robione były z AF, ale próbowaliśmy nawet dwoma obiektywami - zwykłym 18-135 IS i 18-135 IS STM, bo z tym drugim 650d jest w zestawie. Na obu to samo. Myślisz że przy MF będzie różnica? Wtedy wchodzi w grę jeszcze czynnik ludzki, chociaż może warto spróbować
Cytat:
Zamieszczone przez
bgnot
LV czyli masz na myśli Live View, czy jakiś program? zdjęcia robione były z AF, ale próbowaliśmy nawet dwoma obiektywami - zwykłym 18-135 IS i 18-135 IS STM, bo z tym drugim 650d jest w zestawie. Na obu to samo. Myślisz że przy MF będzie różnica? Wtedy wchodzi w grę jeszcze czynnik ludzki, chociaż może warto spróbować
Robiąc zdjęcia mk3 chyba jesteś w stanie zadać jakieś konkretniejsze pytania ?
Af przez LV ze statywu wstepne podniesienie lustra plus opoznione wyzwolenie 2s albo wezyk spustowy.
Wyniki powinny byc bardzo zblizone.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Robiąc zdjęcia mk3 chyba jesteś w stanie zadać jakieś konkretniejsze pytania ?
Nie rozumiem do czego kolega pije. Wspomniałem o mk3 tylko dlatego że miałem okazję porównać zdjęcia z 60d i 5d robione w tych samych warunkach studyjnych i tym samym obiektywem, a różnica nie urwała mi jajec.. Dodam że nie jestem posiadaczem owego 5d więc bardziej konkretny być nie mogę. Za to różnica między 60d a 650d zcięła mnie z nóg i zastanawiam się, czy tak to już jest...
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
Af przez LV ze statywu wstepne podniesienie lustra plus opoznione wyzwolenie 2s albo wezyk spustowy.
Wyniki powinny byc bardzo zblizone.
Dzięki, takiej porady potrzebowałem.
Cytat:
Zamieszczone przez
bgnot
Nie rozumiem do czego kolega pije. Wspomniałem o mk3 tylko dlatego że miałem okazję porównać zdjęcia z 60d i 5d robione w tych samych warunkach studyjnych i tym samym obiektywem, a różnica nie urwała mi jajec.. Dodam że nie jestem posiadaczem owego 5d więc bardziej konkretny być nie mogę. Za to różnica między 60d a 650d zcięła mnie z nóg i zastanawiam się, czy tak to już jest...
Piję do tego, ze mi to na trollowanie wygląda. Jak już miałeś te 5d w ręce to chyba jesteś w stanie ogarnąć co nie tak jest z aparatem lub obiektywem. Dobrze że opcje są ustawione toćka w toczkę i co najważniejsze redukcja szumów ... A mając już jakieś doświadczenie z elkami chyba wiesz że Live View to nie program
Chłopie, daj sobie luzu.. Koledzy pomagają a Ty się czepiasz. Jak korzystasz z live view to szacunek, bo mi tam jakoś nie wygodnie. A że nie używam, to wolę się upewnić że o jednym gadamy. Sęk w tym że już w opcjach grzebałem bo nie dawałem wiary że taka różnica jest .
Nie czepiam się, stwierdzam fakty