jaki obiektyw "portretowy" z najlepszym autofocusem?
planuje kupic jakis "potretowy" obiektyw pod canon'a 7d. chcialbym uzywac go na koncertach gdzie jest bardzo malo swiatla. zalezaloby mi na tym by w takich kiepskich warunkach oswietleniowych autofokus trafial jak najlepiej i jak najszybciej to mozliwe. ma byc jak najjasniej i nie przekraczac 100mm. mysle o sigmie(nowej/starej)/canonie 50 1.4, canonie 50 1.8 stm, canonie 85 1.8 oraz canonie 100 2.0. ktore z tych szkiel bedzie mialo najszybszy i najcelniejszy af? a moze jest jakis inny obiektyw, ktory powinienem wybrac?
Odp: jaki obiektyw "portretowy" z najlepszym autofocusem?
Mało światła -> długie czasy, długie czasy bez stabilizacji -> możliwość poruszenia tym większa, im dłuższa ogniskowa, różnica miedzy "50" i "100" to (teoretycznie) różnica między 1/80 i 1/160, to tak dla formalności.
Canon 50 /1.4 raczej nie jest powszechnie chwalony za sprawność AF.
W stopce widzę 50/1.8, ta ogniskowa Ci odpowiada tylko jego celność nie bardzo, czy jednak ma być dłuższy?
portretowy do koncertów
hm,jakbyś nie wiedział to masz już taki obiektyw
ta stopka to dla lansu czy pracujesz w sklepie?
stopka nie jest dla lansu ale tak jak podejzewa r_m brak powtarzalnosci oraz predkosc autofocusa w tej canonowskiej 50'ce jest baaardzo slaba. dla tego chcialbym go wymienic na cos lepszego.
zdaje sobie sprawe z szybszych czasow niezbednych do nieporuszenia w przypadku 100mm ale wlasnie takie 1/160 to czesto minimalny czas by cyknac dynamicznie poruszajaca sie osobe. dla tego 100mm to dla mnie gorna granica.
odrzuć 50tki bo są wolne i niepewne.
85 vs 100 co wezmiesz to wezmiesz
Cytat:
Zamieszczone przez
denree
stopka nie jest dla lansu ale tak jak podejzewa r_m brak powtarzalnosci oraz predkosc autofocusa w tej canonowskiej 50'ce jest baaardzo slaba. dla tego chcialbym go wymienic na cos lepszego.
zdaje sobie sprawe z szybszych czasow niezbednych do nieporuszenia w przypadku 100mm ale wlasnie takie 1/160 to czesto minimalny czas by cyknac dynamicznie poruszajaca sie osobe. dla tego 100mm to dla mnie gorna granica.
Sigma 50 1,4 lub Canon 85 1,8
Cytat:
Zamieszczone przez
denree
. ma byc jak najjasniej i nie przekraczac 100mm.
Zeiss Otus 85 mm f/1,4 - masz wszystko co chcesz :) Tylko że to manual .:oops:
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Zeiss Otus 85 mm f/1,4 - masz wszystko co chcesz :)
Poza AF i ceną z kosmosu :)
dzieki za odzew.
niestety na razie klawy zeiss'ik odpada. wiadomo... choc co to za porazka - przegrac np. z canonem 85mm 1.8 :)
troche zastanawiam sie jeszcze nad sigma 85mm 1.4. to troche ponad moj budzet (wiec pewnie odpuszcze) ale jeszcze doczytam czy jej af nie robi czasem jakiejs miazgi z konkurentow (bo obrazek to pewnie tak) w tandemie z body canona. robi? :)
po waszych postach sklanialbym sie ku canonowi 85mm 1.8 choc pierwotnie sadzielem, ze wskazecie go jako tego z najgorszym af z moich typow (tak mi wyszlo z tego co wyczytalem)... jako, ze uzywam tez sigmy 30mm 1.4 (ma najlepszy af z moich szkiel w takich warunkach) to chyba wolalbym zrobic wieksza roznice w ogniskowych i siegnac po 85 wlasnie.
wiecie jak af takiego canona 85mm 1.8 bedzie sie spisywal w porownaniu do tego z sigmy 30mm 1.4?
lepiej, bedzie szybszy i pewniejszy.
miałem pod 60d i sprawował się bardzo dobrze, dawał sobie radę z bardzo szybkim psem ;)