Canon 17-40 usterka taśmy przełącznika AF/M
Witam, zauważyłem ostatnio, że podczas zmiany ogniskowej tak między 20 a 22 ze środka dochodzą szelesty. Naocznie nie udało się nic stwierdzić wiec przyszedł czas lepiej zajrzeć do środka.
Źródło szelestu zostało znalezione. naderwała się taśma idąca od płyty głównej do przełącznika AF/M.
Wymienić samą taśmę lub taśmę razem z przełącznikiem wygląda jakby było dosyć łatwo. Tylko moja prośba o pomoc skąd taką taśmę można zdobyć?
Czy zostaje tylko zamawianie części przez serwis? Ile taka taśma/taśma + przełącznik może kosztować.
PS. A może obiektyw będzie działał normalnie bez podłączonej tej taśmy? (Póki co jeszcze go nie zkręcałem)
Odp: Canon 17-40 usterka taśmy przełącznika AF/M
Cytat:
Zamieszczone przez
Ra0
Witam, zauważyłem ostatnio, że podczas zmiany ogniskowej tak między 20 a 22 ze środka dochodzą szelesty. Naocznie nie udało się nic stwierdzić wiec przyszedł czas lepiej zajrzeć do środka.
Źródło szelestu zostało znalezione. naderwała się taśma idąca od płyty głównej do przełącznika AF/M.
Wymienić samą taśmę lub taśmę razem z przełącznikiem wygląda jakby było dosyć łatwo. Tylko moja prośba o pomoc skąd taką taśmę można zdobyć?
Czy zostaje tylko zamawianie części przez serwis? Ile taka taśma/taśma + przełącznik może kosztować.
PS. A może obiektyw będzie działał normalnie bez podłączonej tej taśmy? (Póki co jeszcze go nie zkręcałem)
Serwisy niefirmowe, serwis zytnia, ebay lub allegro - "flex 17-40"
A ma w ogóle szanse działać bez tego czy od razu wywali błąd?
Cytat:
Zamieszczone przez
Ra0
A ma w ogóle szanse działać bez tego czy od razu wywali błąd?
A działa w tej chwili ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Ra0
Myślę Tom 77 , że nie działa :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Myślę Tom 77 , że nie działa :mrgreen:
W tej chwili słyszy szmery, nie wiem czy działa :)
Wg mnie , najprościej podejść do serwisu,zapytać o cenę. Jak przystępna , zostawić, przy okazji przeczyszczą.
Jakoś sam nie miałbym odwagi grzebać w obiektywie, już nie te oczy i nie ta sprawność manualna:)
Szmery to byl powod rozkrecenia. Ale bez sensu go zkrecac jak mam nadzieje niedlugo bede montowal nowa tasme. Pytam bo wiem ze sa osoby bardziej biegle w majstrowaniu przy obiektywach i napewno wiedza czy brak jednego z obwodow w opiektywie spowoduje blad czy nie.
A co sie konkretnie poprzerywalo?
Tasma jest naderwana do polowy. 2 z 3 sciezek sa przerwane. A jest to tasma od zewnetrznego przelacznika dzialania trybu focusa AF/M. Ktora idzie przy samej obudowie az do plyty glownej obiektywu. A to co ja przerwalo to ruchony element od kontrukcji mechanzimu zmiany ogniskowej. W nienajlepszym miejscu jest zaprojektowana, bo jak kawalek tasmy odklei sie od scianki obudowy to momentalnie zostaje ona rozerwana.