Odp: Yongnuo 500, 568, 600...
1.Czy te (albo inne podobne) lampy mogą być sterowane radiowo z poziomu aparatu? Mam 600D.
Czy Twój 600d ma wbudowany nadajnik radiowy?
Jeśli nie, to żadna lampa (łącznie z Canonami) nie może być sterowana radiowo z samego aparatu.
2.Jeśli tak, to nieważne czy mają tryb Master, czy nie?
Jeśli coś ma być sterowane przez inne urządzenie, to musi mieć "Slave", a sterownik musi mieć "Master". Tylko to dotyczy sterowania błyskami, a nie radiem.
4.Czy warto dawać więcej kasy dla samej większej GN?
Nie, jeśli nie potrzebujesz większej mocy.
Tak, jeśli większa moc jest Ci potrzebna.
Uzupełnienie: jeśli chcesz sterować lampy zdalnie radiowo, musisz mieć odpowiedni sterownik w sankach na aparacie, i odpowiednie odbiorniki pod każdą z lamp zgodnych z takim sterownikiem (np. Pixel Mago nie są zgodne z popularnymi YN-622c). Ze względów praktycznych wygodniej używać sterownika (np. YN-622c-tx, YN-e3-rt) na aparacie niż wchodzić w menu i tak zmieniać ustawienia (do sterownika-nadajnika są potrzebne odbiorniki, odpowiednio dla pierwszego YN-622c, dla drugiego YN-e3-rx albo lampa zgodna z Speedlite 600ex-rt)
Cytat:
Zamieszczone przez
r_m
1.Czy te (albo inne podobne) lampy mogą być sterowane radiowo z poziomu aparatu? Mam 600D.
Czy Twój 600d ma wbudowany nadajnik radiowy?
Jeśli nie, to żadna lampa (łącznie z Canonami) nie może być sterowana radiowo z samego aparatu.
Uzupełnienie: jeśli chcesz sterować lampy zdalnie radiowo, musisz mieć odpowiedni sterownik w sankach na aparacie, i odpowiednie odbiorniki pod każdą z lamp zgodnych z takim sterownikiem (np. Pixel Mago nie są zgodne z popularnymi YN-622c). Ze względów praktycznych wygodniej używać sterownika (np. YN-622c-tx, YN-e3-rt) na aparacie niż wchodzić w menu i tak zmieniać ustawienia (do sterownika-nadajnika są potrzebne odbiorniki, odpowiednio dla pierwszego YN-622c, dla drugiego YN-e3-rx albo lampa zgodna z Speedlite 600ex-rt)
600D steruje radiowo. A skoro tak, to czy naprawdę potrzebuje sterownika na sankach? Wg instrukcji chyba raczej nie...
Cytat:
Zamieszczone przez
ssik
600D steruje radiowo
To masz jakiś eksperymentalny model, bo żaden seryjny Canon nie ma wbudowanego sterownika radiowego, przynajmniej jak na razie.
przecież można wyzwalać lampy zewnętrzne ale jako slave i wtedy wyzwalane są przez błysk lampy wbudowanej (kukułki)
Dokładnie, przez błysk wbudowanej, ale nie radiowo.
OK. W takim razie, lampa wbudowana robi jako Master? I jeśli robić będę z jedną tylko zewnętrzną lampą, nie musi mieć ona trybu Master?
Cytat:
Zamieszczone przez
ssik
...będę z jedną tylko zewnętrzną lampą, nie musi mieć ona trybu Master?
Nie.
Musi mieć wbudowaną fotocelę i nie może być zbyt jasno bo musi "dobrze widzieć" błysk lampy wbudowanej.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
r_m
To masz jakiś eksperymentalny model, bo żaden seryjny Canon nie ma wbudowanego sterownika radiowego, przynajmniej jak na razie.
Przecież 6D chyba wyzwala radiowo lampy Canon Speedlite 600EX-RT - a może się mylę.
Zewnętrzna musi mieć tryb "Slave", jeśli ma być sterowana przez wbudowaną. Jeśli tylko wyzwalana jako manualna, to wystarczy fotocela i wewnętrzna ustawiona na manual.
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
Nie.
Przecież 6D chyba wyzwala radiowo lampy Canon Speedlite 600EX-RT - a może się mylę.
Nie chciałbym się spierać bo nie mam 6d, ale opierając się na specyfikacji i choćby tym http://www.canon-board.info/lampy-bl...ml#post1207816 ...
A jeśli lampa ma wbudowany odbiornik radiowy, jak np. YN-600EX-RT, to już potrzebuję tylko nadajnika na sanki? Sorki, że się tak dopytuję, ale jestem w tym względzie ciemny jak tabaka w rogu, a to co czytałem tylko mi zamąciło w głowie, jak widać...