Sigma 85 mm f/1.4 EX DG HSM
Witam,
Przeszukałem forum i ze zdziwieniem nie znalazłem wątku poświęconego Sigmie 85mm f/1.4. Zastanawiam się nad zakupem tego obiektywu do portretów. Skłaniam się ku niemu ze względu na bardzo dobry wynik w teście optyczne.pl Konkurenci: 85L jest za drogi, 85 f/1.8... no nie wiem, tańszy od Sigmy 2 czy 3 razy, ale jednak w teście optyczne.pl Sigma wypadła lepiej. Jest jeszcze Carl Zeiss Planar 85 mm f/1.4 T ZE, ale ja fotografuję często dzieci, więc ręczna ostrość odpada bo nie jestem tak szybki. Proszę o wypowiedź użytkowników, najlepiej jakby ktoś kto ma porównanie Sigmy i C85 1.8 :-)
Dziękuję i pozdrawiam.
Odp: Sigma 85 mm f/1.4 EX DG HSM
Jeśli możesz poczekać to poczekaj na sigmę 851.4A. Podobno ma być następna z serii A. Pewnie będzie lepsza, nie wiadomo tylko jak bardzo no i będzie możliwe zastosowanie docka.
Cytat:
Zamieszczone przez
kochinur
Jeśli możesz poczekać to poczekaj na sigmę 851.4A. Podobno ma być następna z serii A. Pewnie będzie lepsza, nie wiadomo tylko jak bardzo no i będzie możliwe zastosowanie docka.
dokladnie tak, mam 85/1,8 super szkło za swoją cene, widzialem sigme, tez i dla mnie bomba, ale w sumie jest kasa na L , ale nie lubie wydawac kasy bo cos ma poprostu czerwony pasek z przodu, dlatego czekam na 85A i mam andzieje ze znajdzie miejsce w moim plecaku obok 35A
Niektórzy mówią, że to wcale nie takie pewne z tym 85 A, bo wszyscy odświeżają zoomy 24-70 i Sigma może też chcieć dotrzymać kroku. No nie wiem. Ale Sigmy 85mm nie polecacie?
A co jest nie tak z Sigma 85, ze trzeba czekać na ART?
To nie tak ze cos z nią nie tak. Jednak czekam bo mam c85/1.8 i wciąż mnie zadowala a chętnie zobacze co zaoferuje nowe szkło i wtedy zdecyduje
A i wtedy cena zwyklej sigmy pewnie troche poleci :)
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
A i wtedy cena zwyklej sigmy pewnie troche poleci :)
Możliwe, że utrzyma cenę po premierze ~~ 3500 zł. Patrząc na ceny 24 i 35 mm :)
Nie liczyłbym na 85 Art, chyba że macie jakiś cynk, że będzie:) Moim zdaniem tutaj nie ma za bardzo co poprawiać. Sigma raczej nie zrobi tak szybkiego i pewnego AF jak USM. HSM trochę jednak odstaje w słabych warunkach, ale przy normalnych jest bardzo przyzwoicie.
Obiektyw jest bardzo ostry od pełnej dziury, ma małą aberrację i fajny obrazek...no chyba, że zrobią art 85 1.2, to wtedy sam się zastanowię :D
Choćby zmiana obudowy na tą z logiem "A" podniesie sprzedaż.
Wsparcie USB Dock'a też się przyda.
Cytat:
Zamieszczone przez
dreamstorm
ma małą aberrację
Na pewno masz ten obiektyw? :lol:
To szkło daje konkretne fiolety i zielenie poza GO.