Canon AE-1 Program

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • oxeno
    Początki nałogu
    • 2006
    • 291

A, żeby F-1 New pracował jako AV ( preselekcja przysłony ) to trzeba założyc AE-Finder i przestawic koło czasów na "A" (zaraz za 1/2000s). Wtedy w wizjerze widac tabelke czasów na dole , z boku jest wartośc przysłony. Co ciekawe F-1 New w AV nie ma czasu 1/2000s, nie wiem czemu Canon tak zrobil ale cóż.
    Pozdrawiam
    T-90, T-70, FTb i trochę FD szkieł oraz Canonetka

Komentarz

• Canonek
      Bywalec
      • 2005
      • 150

Zamieszczone przez oxeno
      ?? Canonek, F-1 New z pryzmatem FN to czysty manual, a dopiero podpięcie Windera lub Motor Drive powoduje, że można pracowac na preselekcji czasu ( TV ) gdy obiektyw ustawi sie na "A". Tak przynajmniej zawsze mi sie wydawało i wyczytalem z pismach oraz prasie z "tamtego" okresu.
      Pozdrawiam
      Z preselekcja czasu jest dokladnie tak jak napisales.
      Canon 5DII, 1.8/50, 2/100, 24-70, 70-200
      inne sprzety

Komentarz

• Canonek
        Bywalec
        • 2005
        • 150

Zamieszczone przez oxeno
        A, żeby F-1 New pracował jako AV ( preselekcja przysłony ) to trzeba założyc AE-Finder i przestawic koło czasów na "A" (zaraz za 1/2000s). Wtedy w wizjerze widac tabelke czasów na dole , z boku jest wartośc przysłony. Co ciekawe F-1 New w AV nie ma czasu 1/2000s, nie wiem czemu Canon tak zrobil ale cóż.
        Pozdrawiam
        Tez mnie wkurza brak 1/2000 w AV.
        Jesli podepniesz AE Finder FN to przy przestawieniu kola czasow na "A" zaslania sie skala przyslon z prawej strony i odslania skala czasow u dolu.
        Jesli podepniesz Eye-Level Finder FN i ustawisz kolo czasow na "A" to zaslania sie skala przyslon z prawej strony i nic sie nie odslania, bo nie ma skali czasow, ani tego wysiegnika nad kolo czasow. Ale sam aparat dziala w trybie preselekcji przyslony, tylko nie widac dobranego czasu. Pryzmat to tylko odczyt. Powiedzial mi o tym fotograf uzywajacy F-1New od lat 80-tych. Wiec szybko sprawdzilem - mial racje.
        pozdrawiam
        inne sprzety

Komentarz

• panroman

Witam
          Jakie pierścienie macro kupić do AE-1P f50/1.4 tak, aby odwzorowanie było 1:1?. Jakiej firmy są najlepsze?
          Czy do odwzorowania 1:1 muszę mieć dopięty komplet trzech pierścieni, tak jak to jest w M42?, czy w FD wystarczy jeden?. Jeżeli tak to jaki ma symbol?
          Pzdr.

Komentarz

• Canonek
            Bywalec
            • 2005
            • 150

Zamieszczone przez panroman
            Witam
            Jakie pierścienie macro kupić do AE-1P f50/1.4 tak, aby odwzorowanie było 1:1?. Jakiej firmy są najlepsze?
            Czy do odwzorowania 1:1 muszę mieć dopięty komplet trzech pierścieni, tak jak to jest w M42?, czy w FD wystarczy jeden?. Jeżeli tak to jaki ma symbol?
            Pzdr.
            Na rynku jest sporo rodzajow pierscieni do FD. Wrecz ciezko znalezc dwa takie same. Nikt sie nimi nie pasjonuje i nie ma tabel porownawczych. Ogolnie pierscienie dziela sie na takie, ktore przenosza wartosc przyslony do aparatu i nie przenosza.
            Jaka dlugosc ? Wez obiektyw wyjmij z aparatu i oddalaj go od apaartu robiac tubke np z reki i patrz na matowke kiedy osiagniesz 1:1.
            Ja rozwiazalem problem pierscieni tak: redukcja FD/M42 + 2 komplety ruskich pierscieni (najtanszych, bez popychaczy) + Helios 44-2
            Milej zabawy.
            inne sprzety

Komentarz

Pracuję...