Obiektyw do astrofotografii i krajobrazu

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • olllllllo
    • 2024
    • 5

Obiektyw do astrofotografii i krajobrazu

Dzień dobry,
    Zastanawiam się nad wyborem obiektywu, który pogodzi dwie funkcje użyteczności w fotografii nocnej jak i krajobrazowej za dnia. Nie zależy mi na zmiennoogniskowej. Jako, że jestem mega początkującym nie chcę wydawać więcej niż 1-1,5k zł. Zastanawiam się nad:
    1. Canon RF 16 mm f/2.8 STM
    2.Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM
    I to chyba wszystko co udało mi się znaleźć w moim budżecie.
    Bardzo proszę o rady i pomoc
    Pozdrawiam
    P.S.- Aparat canon 2000D APS-C, złącze EF-S
    Ostatnio edytowany przez olllllllo; 71513.
  • marfot
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 4605

Odp: Obiektyw do astrofotografii i krajobrazu

Zamieszczone przez olllllllo
    Dzień dobry,
    Zastanawiam się nad wyborem obiektywu, który pogodzi dwie funkcje użyteczności w fotografii nocnej jak i krajobrazowej za dnia. Nie zależy mi na zmiennoogniskowej. Jako, że jestem mega początkującym nie chcę wydawać więcej niż 1-1,5k zł. Zastanawiam się nad:
    1. Canon RF 16 mm f/2.8 STM
    2.Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM
    I to chyba wszystko co udało mi się znaleźć w moim budżecie.
    Bardzo proszę o rady i pomoc
    Pozdrawiam
    P.S.- Aparat canon 2000D APS-C, złącze EF-S
    RF 16/2.8 nie podepniesz do 2000D.
    EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM to dobre szkło do krajobrazu. Jak się sprawdzi w astro to musisz rozeznać.
    W poszukiwaniu szerokich jasnych szkieł z bagnetem EF spójrz na stałki niezależnych producentów. Ceny są atrakcyjne.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• akustyk
      gajowy
      • 2004
      • 12226

Zamieszczone przez marfot
      RF 16/2.8 nie podepniesz do 2000D.
      EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM to dobre szkło do krajobrazu. Jak się sprawdzi w astro to musisz rozeznać.
      nie ma co rozeznawac. szerokim katem f/4 trzeba astro robic przy ISO 3200. to w pelnej klatce szumi, a w cropie juz grubo ponad poziomem przyzwoitosci

do krajobrazu ten 10-18 super sprawa, za grosze kawal fajnej zabawki. i tak bym to kupowal. do astro mozna sie porwac cos pstryknac, ale jak ma byc zdjecie z zatrzymanym ruchem gwiazd (czyli czas ponizej 15 sekund dla ogniskowych 10-18mm) no to sporo tego szumu bedzie, nie ma lekko...
      www albo tez flickr

Komentarz

• akustyk
        gajowy
        • 2004
        • 12226

az zerknalem do mojego katalogu Lightrooma...

bedzie korekta: ISO 6400. fakt, 16-35/4 to nowoczesne szklo z wysokim kontrastem, ale i 10-18 ma podobny charakter. tak ze raczej nastawiac sie na jeszcze gorzej niz powyzej napisalem, niestety

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: 20230811-Canon EOS 5D Mark IV-0918.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 2,79 MB
ID: 2107782

Nazwa: 20230817-Canon EOS 5D Mark IV-2499.jpg
Rozmiar: 2,99 MB
ID: 2107783
        www albo tez flickr

Komentarz

• olllllllo
          • 2024
          • 5

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi, poświęciłem wczoraj wieczór na kolejną porcję wiedzy i znalazłem obiektyw Tokina 11-16/2.8 SD IF DX AT-X Pro w przyzwoitej cenie ok 1k używka. Mając kitowy obiektyw 18-55 nie robiący najgorszych zdjęć dla początkującego, chyba skupię się na obiektywie stricte nocnym w tym przedziale cenowym i wyjdzie to najlepiej, bo zauważyłem że obiektywy szerokie ciemne są co najmniej połowę tańsze więc póżniej łatwiej będzie dozbroić się w krajobrazowy ciemny. A Co sądzicie o tym Tokina do nocnego nieba? może macie innych kandydatów na noce?
          Dziękuje za odzew i pozdrawiam
          Ostatnio edytowany przez olllllllo; 71513.

Komentarz

• akustyk
            gajowy
            • 2004
            • 12226

nie mam doswiadczen z ta Tokina, wiec ciezko ocenic. swiatlo f/2.8 daje jakies pole manewru, a do krajobrazu taki obiektyw na pewno sie sprawdzi. na oko to optymalny pomysl z punktu widzenia twoich wymagan
            www albo tez flickr

Komentarz

• cauchy
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2939

To prawda, f4 w astro to iso 5000-10000.
              Iso 10k, czas 20s

Nazwa: _MG_7950-DeNoiseAI-low-light.jpg
Rozmiar: 910,5 KB
ID: 2107786
              Ostatnio edytowany przez cauchy; 19623.
              EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
              Flickr | YT

Komentarz

• olllllllo
                • 2024
                • 5

Chyba zdecyduje się na tego Tokina. Pobawię się przez luty moim kitowym 18-55 i nabiorę wprawy, wtedy szybciej zauważę różnicę, żeby w przyszłości każdy miał porównanie, bo temat nocnych zdjęć jest chyba mocno niszowy i szukanie szczegółowych info technicznych jak i obiektywów jest naprawdę ciężki- nawet na forach. Nie ułatwia fakt że posiadam APS-C gdzie am w sobie wybór obiektywów jest mocno zawężony.
                Dziękuje za pomocne i naprawdę dobre zdjęcia oraz informacje na jakich ustawieniach robione
                Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...