Adobe Lightroom 3
Zwiń
X
-
Healing brush mozna ustawic na clone ale tak jak sebcio80 wspomniał - nie ma takich możliwości jak stempel w PS...20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600RKomentarz
-
Komentarz
-
powiem szczerze, że to narzedzie jest wlasciwie nie potrzebne w LR, dziala chusteczkowo, moze w 4tej edycji dopracuja.3voQ
EOS 5D mk II 5D 500D soiki 16-400 [1.4-2.8] balast
----------------------------------------------------------------
Fotografia ślubna Łódź - zdjęcia ślubne, chrzest, komuniaKomentarz
-
Z założenia stempel ten powstał do usuwania syfów z matrycy i uważam że jest to bardzo pożyteczne narzędzie w sytuacji gdy mamy zdjęcia tego wymagające, wówczas stemplujesz jedno zdjęcie i kopiujesz ustawienia na pozostałe wymagające odsyfienia. Samo narzędzie dla mnie okej, a to że czasem spowalnia pracę i działa niezbyt płynnie mogliby faktycznie dopracować.Komentarz
-
wlasnie bawie sie w pracy troszke i faktycznie jesli takie bylo zalozenie jak mowisz to to ma sens, bo w innym przypadku moje dwa 8 rdzeniowe Xeony z 12MB cachem plus 72GB RAMU nie daja rady:-]3voQ
EOS 5D mk II 5D 500D soiki 16-400 [1.4-2.8] balast
----------------------------------------------------------------
Fotografia ślubna Łódź - zdjęcia ślubne, chrzest, komuniaKomentarz
-
jak sobie wyobrażasz usuwanie tym sposobem syfów z matrycy przy różnorodnych zdjęciach?? Owszem jak robisz widoki i masz czyste niebo i górną część kadru w której usuwasz syfy to jeszcze ...Komentarz
-
Nie inaczej, ustawienia możesz kopiować tylko do serii podobnych zdjeć to zrozumiałe, w innym przypadku wyjdą straszne babochy.Komentarz
-
Czy ktos wie gdzie w win7 siedzi numer numer seryjny do L3 ? Che go zmienic na ten ktory ostatnio kupilem jako upgrade do mojej 1.Komentarz
-
Komentarz
-
Używam stempla do nierówności skóry itd.
W zasadzie to od czasu zakupu LR3 praktycznie nie odpalam programów typu Gimp. Do moich celów stockowych 99% zdjęć mam obrobionych na gotowo w LR.
Po zmianie laptoka na I5 2.7ghz z Win7, LR dostał takiego kopa, że aż chce się zdjęcia obrabiać - rawy z 5dmk2 łądują się praktycznie natychmiast. Poprzednio miałem dual-core 1.83 i rzęziło strasznie.
Miałem to samo na Win7, okazało się że przez to że używam laptopa z zewn. monitorem, system widzi pod ekranem nr 1 dwa monitory. Wystarczyło przypisać ten sam profil dla obu monitorów w zarządzaniu kolorem w panelu sterowania.Komentarz
-
Komentarz
-
Help. Proszę dobrą duszę jeśli gdzieś jest odpowiedź na moje pytanie aby mi to podlinkowano bo nie mogę znaleźc.
Jak w lightroom bawic się w ogole RAWami? Kiedys bawilam się na lightroom 2 i zaimportowanie plikow i obrobka byla intuicyjna a tu mi cos nie wychodzi. Mam niby wybrany katalog i zaimportowane pliki. Podczas importu jest podglad na RAWy ale juz w catalogu nie widac obrazu. Jest plik jako taka jednostka ale nic nie widac :/ Nie wiem czy ja nie mam jakichs plikow doinstalowanych czy co?Tzn. tak teoria mówi
o praktykę mnie nie pytajcie;p
TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj sięKomentarz
-
LIBRARY (prawa góra)Help. Proszę dobrą duszę jeśli gdzieś jest odpowiedź na moje pytanie aby mi to podlinkowano bo nie mogę znaleźc.
Jak w lightroom bawic się w ogole RAWami? Kiedys bawilam się na lightroom 2 i zaimportowanie plikow i obrobka byla intuicyjna a tu mi cos nie wychodzi. Mam niby wybrany katalog i zaimportowane pliki. Podczas importu jest podglad na RAWy ale juz w catalogu nie widac obrazu. Jest plik jako taka jednostka ale nic nie widac :/ Nie wiem czy ja nie mam jakichs plikow doinstalowanych czy co?
IMPORT (lewy dół)
wskazujesz folder w którym są pliki ;-)
Komentarz
-
No tak gdyby to było takie intuicyjnie proste to pytania bym nie zadała
Nie zrobie print screena bo nie umiem w Vista mam to chyba jakos zablokowane....kurczę....zaraz się wścieknę.
Kliknęłam Library juz na samym poczatku, dalam import, zaimportowalo liste plikow (przed importem byl podglad na pliki) i po imporcie juz nie ma podgladu na pliki CR2.Tzn. tak teoria mówi
o praktykę mnie nie pytajcie;p
TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj sięKomentarz
Komentarz