Dpp 3.4.1

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Gaston

Czy Dpp sam odczytuje typ pbiektywu jakim było robione zdjęcie z informacji zamieszczonych w pliku RAW czy tez trzeba mu podać typ obiektywu w programie DPP ?
    Gdzie w programie można znaleść listę obiektywów , ewentualnie jakiś kurs po polsku dla DPP najnowszej wersji?
    Byłbym bardzo wdzięczny za wyjeśnienia , zaczynam dopiero zabawę z obróbką RAWów.

Komentarz

• brunovis
      Coś już napisał
      • 2008
      • 62

Zamieszczone przez Gaston
      Czy Dpp sam odczytuje typ pbiektywu jakim było robione zdjęcie z informacji zamieszczonych w pliku RAW czy tez trzeba mu podać typ obiektywu w programie DPP ?
      Gdzie w programie można znaleść listę obiektywów , ewentualnie jakiś kurs po polsku dla DPP najnowszej wersji?
      Byłbym bardzo wdzięczny za wyjeśnienia , zaczynam dopiero zabawę z obróbką RAWów.
      DPP sam odczytuje jakim obiektywem zdjęcie było robione.
      Lista obiektywów jest wymieniona na początku wątku :-D.

Komentarz

• gwozdzt
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 5780

Zamieszczone przez brunovis
        DPP sam odczytuje jakim obiektywem zdjęcie było robione.
        o ile ma go w bazie.

ale jeśli nie ma - na to też jest rada :-)
        http://canon-board.info/showthread.php?t=45138

Zamieszczone przez brunovis
        Lista obiektywów jest wymieniona na początku wątku :-D.
        ale ta lista już nie jest najaktualniejsza, ponieważ wyszło kolejne DPP 3.5
        http://canon-board.info/showthread.php?t=38943
        obsługujące więcej obiektywów.
        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Gaston

Mam takie przykładowe zdjęcie w Raw. Czy jest możliwość za pomocą programu DPP właśnie wersja 3.5 wyprostowanie walących się pionowych linii mebli. I jak to zrobić. Użyłem obiektywu 24-105 f/4L IS USM.

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
          Mam takie przykładowe zdjęcie w Raw. Czy jest możliwość za pomocą programu DPP właśnie wersja 3.5 wyprostowanie walących się pionowych linii mebli. I jak to zrobić. Użyłem obiektywu 24-105 f/4L IS USM.

Ostatnio edytowany przez Gość; 24804. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• gwozdzt
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 5780

Zamieszczone przez Gaston

http://picasaweb.google.pl/lh/photo/...eat=directlink
            Jaja sobie robisz?

DPP wyprostuje Ci zakrzywienia linii prostych (dystorsje), ale nie zbiegi perspektywiczne...

Jeśli chcesz "wyprostować" swoje meble to masz do dyspozycji PhotoShop, PTLens lub obiektyw TS-E :-) albo taniej stanąć na taborecie/drabince i trzymać aparat w poziomo

poczytaj:
            Serwis fotografuj.pl : Teoria : Pojęcia fotograficzne : ABC fotografii – perspektywa - serwis dla entuzjastów fotografii cyfrowej i analogowej, zarówno dla hobbystów, jak i zawodowców oraz tych, którzy chcą po prostu robić lepsze zdjęcia. Zajrzyj do nas!

Serwis fotografuj.pl : Edycja obrazu : Warsztaty : Warsztat: Korekta zniekształceń geometrycznych w Photoshopie CS2/CS3 - serwis dla entuzjastów fotografii cyfrowej i analogowej, zarówno dla hobbystów, jak i zawodowców oraz tych, którzy chcą po prostu robić lepsze zdjęcia. Zajrzyj do nas!
            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• _fiolek
              Coś już napisał
              • 2010
              • 85

hej

dajcie Prosze znac, czemu moje RAWki w DPP wygladaja bardzo przyzowicie i tu glownie ostrosc super a po tradycyjnym konwercie (bez zadnych manipulacji) na JPG ta ostrosc spada o 20% mnie wiecej w JPGu

btw: jestem poczatkujacym RAW manipulatorem ;o)

Komentarz

• Paul80
                Początki nałogu
                • 2008
                • 257

Bo przeglądasz zdjęcia z funkcją wygładzania:wink:. Napisz jakiej przeglądarki używasz do oglądania zdjęć.

Komentarz

• _fiolek
                  Coś już napisał
                  • 2010
                  • 85

no zastrzeliłeś mnie ;o)
                  chyba jest ok ;o)
                  btw: a jakas porada jak najlepiej w DPP na JPG konwertowac? czy trzymac sie tych fabrycznych jego ustawien ?

Komentarz

• Paul80
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 257

Ja używam DPP 3.8.1 i on wszystkie ustawienia pobiera z Rawa, więc nic nie musisz ustawiać, no chyba że wprowadzasz korektę.

Komentarz

• Fotogal
                      Dopiero zaczyna
                      • 2006
                      • 21

Zamieszczone przez Paul80
                      Bo przeglądasz zdjęcia z funkcją wygładzania:wink:. Napisz jakiej przeglądarki używasz do oglądania zdjęć.
                      A jakiej powinno się używać, bo chyba mam ten sam problem? Korzystam z tej systemowej Windowsa.
                      40D + C 24-105/4 IS + C 100-400/4.5-5.6 + C 580 EX II i Manfrotto 190PRO + 141RC + drobiazgi

Komentarz

• _fiolek
                        Coś już napisał
                        • 2010
                        • 85

to wlasnie ta wygladza najbardziej ;o)

Komentarz

• _fiolek
                          Coś już napisał
                          • 2010
                          • 85

uwaga zagadka ;o)

dlaczego DPP zawiesza mi kompa przy zbiorowej przerzutce na jpg, + - po 10 plikach komp wisi buu

Komentarz

• Paul80
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 257

Przyjacielu, po pierwsze zainstaluj aktualizacje do DPP 3.8.1, po drugie zrób sobie świeży system Windows i później możemy szukać przyczyny, ale nie wiem czy w tym wątku

Jeżeli chodzi o przeglądarkę, to używaj takiej jaka Ci odpowiada, a tak na serio, to masz do wyboru wiele, ja używam tej http://www.download.com/FastStone-Im...=dl&tag=button i oczywiście jak mi coś nie pasuje tak jak Tobie, to odpalam ZoomBrowser EX Canona

Komentarz

• berbec_188
                              Coś już napisał
                              • 2010
                              • 78

prośba...podane linki nie działają...instrukcji do dpp i innych z zestawu po polsku potrzeba...ma ktoś ? najlepiej do 3.6.00 lub zbliżonej....

Komentarz

Pracuję...