Jaki obiektyw na imprezy?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • motomedyk
    • 2015
    • 14

Jaki obiektyw na imprezy?

Witam bardzo serdecznie wszystkich forumowiczów. Jestem tutaj nowy, dział mam nadzieje odpowiedni Tematów kilka już takich było, lecz do końca nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi
    Pytanie brzmi, jaki obiektyw wybrać na imprezy okolicznościowe. Mam tutaj na myśli wesela, studniówki, eventy - coś tego typu. Ewentualnie kluby.
    Szukając odpowiedzi natknąłem się na kilka propozycji:
    Canon 10-22
    Sigma 10-20
    Tamron 17-50
    Tamron 28-75
    Samyang 14mm
    Najlepiej przydałyby się 2 szkła. Jakieś typowo do zbliżeń i ogólnych ujęć, nie wiem nie znam się za bardzo, dlatego też pytam
    Aktualnie w posiadaniu mam Canona 550d z Sigmą 17-70 2.8/4 + stałke canona 50 1.8 + Helios 58mm (który odpada ze względu na MF). Zdjęcia oczywiście z lampą.
    Mam zamiar jednak przesiąść się na Canona 7D i stąd pytanie: czy może coś z tego co mam nada się do tego typu zdjęć
    Pozdrawiam.
  • maciek12ss
    Początki nałogu
    • 2012
    • 492

Odp: Jaki obiektyw na imprezy?

http://www.canon-board.info/fotograf...w-cz-iv-89779/ Miłej lektury
    6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Komentarz

• słowiczek
      Uzależniony
      • 2014
      • 759

Jesteś nowy tutaj, czy w fotografii w ogóle? 50/1.8 będzie gut, sigma, nie jestem pewien, ale próby powinieneś jakieś zrobić sam. I celuj raczej w ff, jak chcesz potańcówki cykać. 7d nie jest zły, ale bardziej byłby na miejscu tam, gdzie ja robię zdjęcia.

Komentarz

• motomedyk
        • 2015
        • 14

Nowy tutaj Fotografią zajmuje się amatorsko można powiedzieć od 1,5 roku. Sigma na imprezach mi sprzyja Jeżeli mamy tylko dobre światło Potem są problemy z AF. A polecasz, może jakieś ff? W sumie 7D wziął się od tak Dużo czytałem, wypada ponoć dobrze A też funduszy za dużych nie mam
        Ostatnio edytowany przez motomedyk; 53779.

Komentarz

• michpok
          Dopiero zaczyna
          • 2011
          • 43

Jak chcesz robić imprezy używając FF a budżet masz okrojony to nie pozostaje Ci nic innego jak kupić 5D mk I. Tyle, że trzeba tu pomyśleć o szkłach - ja na początek kupiłbym Canona 35mm f. 2.0 (używka 950 zł) i Canona 85mm f.1.8 (też ok. 1000 zł) Twoja 50 w razie czego używalna, ale średnio ją widzę w kościele czy na weselu.
          Fotografując staraj się pokazać to czego bez Ciebie, nikt by nie zobaczył - Robert Bresson
          __________________________________________________ ____________________________
          www.facebook.com/pokornieckifotografia

Komentarz

• motomedyk
            • 2015
            • 14

Ogólnie, póki co nie miałem zamiaru używać FF Ze względu, że jestem tylko maturzystą, budżet mam naprawdę znikomy Głównie potrzebuje rad co do szkieł. Przewertowałem tema, który podał mi słowiczek, ale jest tam zawarty głownie-jak dla mnie-mega drogi sprzęt jak na tą chwile Wesele i kościół jest dla mnei drugim planem, głownie chciałbym się skupić z kumplem od wideo na 18-stkach, 100-dniówkach, imprezach różnej maści stricte oficjalnych

Komentarz

• salas
              Pełne uzależnienie
              • 2012
              • 3000

no to i tak 5d classic + S14 + 50 1.4 / 85 1.8 + jakaś lampa yn 568exII albo używana canon 430exII to na początek będzie
              ogarniesz tym spokojnie
              SONY

Komentarz

• motomedyk
                • 2015
                • 14

Zamieszczone przez salas
                no to i tak 5d classic + S14 + 50 1.4 / 85 1.8 + jakaś lampa yn 568exII albo używana canon 430exII to na początek będzie
                ogarniesz tym spokojnie
                Właśnie, jeszcze pytanie co do lampy. A co sądzisz o Nissinach ? np. Di866 Mk II ?

Komentarz

• salas
                  Pełne uzależnienie
                  • 2012
                  • 3000

w klubie chyba 2ga kurtyna by się przydała, bo fajne efekty można uzyskać to myślę, musisz szukać czegoś kompatybilnego ( z 5d classic dopiero yn 568exII śmiga na drugą)
                  Jak chcesz zmieniać te 550d to na 7d raczej nie ma sensu.
                  O lampach poszukaj na forum, nie bardzo znam nissiny teraz są nowe Pixel Mago i Shanny czy jakoś tak ciekawe i tanie, ale nie wiem jak pod 5d
                  SONY

Komentarz

• motomedyk
                    • 2015
                    • 14

A ja wręcz od paru osób słyszałem, ze to bardzo dobra zmiana właśnie z 550d Drugą bez problemu, bo mam działać z kumplem więc się z nim dogadam Ale głównie chodzi o szkła Ogólnie z tego co wymieniłem cokolwiek sie nada ?

Komentarz

• aptur
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 3837

Zamieszczone przez motomedyk
                      Mam tutaj na myśli wesela, studniówki, eventy - coś tego typu. Ewentualnie kluby.
                      Wesela, studniówki, eventy - ja bym celował w stałki ale tamron może być. Do cropa 17-50, do FF 28-75. Ogólnie do takich imprez FF to lepszy wybór.
                      Jeśli chodzi o kluby to czym szerzej tym lepiej. Do cropa sprawdzi się coś pokroju 10-20, 10-22.

Komentarz

• motomedyk
                        • 2015
                        • 14

Zamieszczone przez aptur
                        Wesela, studniówki, eventy - ja bym celował w stałki ale tamron może być. Do cropa 17-50, do FF 28-75. Ogólnie do takich imprez FF to lepszy wybór.
                        Jeśli chodzi o kluby to czym szerzej tym lepiej. Do cropa sprawdzi się coś pokroju 10-20, 10-22.
                        Super, dzięki ! A może ktoś poleci jeszcze jakieś dobre obiektywy w dobrej cenie na początek ?

Komentarz

• miszaj
                          Bywalec
                          • 2012
                          • 167

Do cropa to celowałbym w zestaw typu tokina 11-16, sigma 18-35 i sigma 50-150 os...gdybys jednak przesiadł się na ff to 24-105 L jest rewelacyjnym szkłem do focenia eventów - to w zasadzie mój wół roboczy. Do tego 17-40 L i 70-200/2.8 IS (wiem, drogi, ale wersja I wystarczy). Do klubów pod FF polecam Ci Canon 28/1.8 - niedrogie i rewelacyjne szkło do tego typu zdjęć. Np ta impreza była w całości zrobiona tym szkiełkiem: Party Photographer London | The Edge Bar Soho | Teofil Rewers Photography
                          Ostatnio edytowany przez miszaj; 47342.
                          www.teofilrewers.co.uk | sprzet

Komentarz

• motomedyk
                            • 2015
                            • 14

Kurcze super to wygląda. Niestety na FF oraz obiektywy, które wymieniles mnie nie stać Potrzebuje póki co czegoś, co potem zarobi właśnie na takie lepsze zabawki

Komentarz

• miszaj
                              Bywalec
                              • 2012
                              • 167

Na klubowej fotografii dużo nie zarobisz...ja to traktuje jako dodatek - ot czasami masz wybór: zostać w domu albo kopnąć sie na 2-3h do klubu i zarobić 100-120f, za co można wziąć dziewczyne na fajny obiad Ale mam problemy ze słuchem w jednym uchu, więc za czesto tego nie robie. Możesz też rozważyć sprzedaż wydruków z dye sub printera na miejscu, ale nie wiem czy w Polsce coś takiego by chwyciło (musiałbyś targetować dobre kluby i może odpalić procent właścicielowi albo dać mu troche zdjęć do reklamy klubu).
                              Obiektyw obiktywem, ale nie zapomnij o najważniejszym - kup drabinke malarską z aluminium, taką z dwoma stopniami i platformą - bardzo się przydaje na eventach
                              www.teofilrewers.co.uk | sprzet

Komentarz

Pracuję...