Dożywotnia gwarancja - jak to rozumieć ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Nemeo
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1757

Dożywotnia gwarancja - jak to rozumieć ?

Testy smartfonów, kart graficznych, komputerów i laptopów. Recenzje gier, programów i gadżetów oraz newsy ze świata nowych technologii.

Ultraszybkie karty CompactFlash

Firma Kingston zaprezentowała nowe karty pamięci CompactFlash z serii Ultimate, które zapisują dane z prędkością 15 MB/s. Nowe produkty firmy Kingston współpracują z adapterami formatu PC Card typ II. W ofercie firmy dostępne są modele o pojemności 1GB, 2GB oraz 4GB. Karty pamięci CompactFlash z serii Ultimate dostępne są w sprzedaży w cenie odpowiednio ~900, ~160USD oraz ~290USD i objęte są dożywotnią gwarancją.

Czyli przychodzę za 50 lat i mówię : kupiłem 50 lat temu u was kartę i właśnie mi się zepsuła, wymieńcie mi ją bo jest "jeszcze na gwarancji".

Jak rozumieć zwrot "dożywotnia gwarancja" u firmy Kingston ?
  • kaplasak
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 25

Dożywotnia gwarancja to znaczy do póki żyje, czyli jak sie popsuje to do śmieci i po nową karte ;-)
    EOS 350D || EOS 5 || T90 || M42

Komentarz

• Auwo
      Uzależniony
      • 2004
      • 928

Nemeo - normalnie - jak skończysz żywot to stracisz gwarancję

Komentarz

• Nemeo
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1757

Nemeo - normalnie - jak skończysz żywot to stracisz gwarancję
        W tej gwarancji dożywotniej musi być jakiś haczyk.

Komentarz

• Pikczer
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2578

Zamieszczone przez Nemeo
          Jaki haczyk?
          Aby gwarancja byla wazna, musisz m.in. zachowac rachunek (tzw. dowod zakupu), a czasem nawet i pudelko. Znasz kogos, kto trzyma przez 10 lat takie duperele???
          Poza tym technika idzie tak, ze jak Ci sie popsuje, to zapewniam Cie, ze nie bedziesz zawracac sobie glowy, aby oddali Ci karte (na dzisiejsze warunki) 16MB
          Ostatnio edytowany przez Pikczer; 2878.

Komentarz

• Tomasz1972
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3042

Nie ma żadnego haczyka . Po prostu jeżeli taka karta działa , to będzie działać nawet za 50 lat . Chyba że zużyje się mechanicznie , przetarta na wylot obudowa , połamane przetarte styki , upadek z 10 piętra , itd, itp......ale wtedy , tak jak w przypadku każdego innego sprzętu , nie podlega reklamacji .

Komentarz

• Angmar
              Bywalec
              • 2005
              • 105

Zamieszczone przez Nemeo
              Nie ma żadnego haczyka, to normalna sprawa.

Miałem kiedyś słuchawki KOSS z Lifetime Warranty. Kumpel mi na nich niechcący usiadł i połamał w cholerę. Zabrał do serwisu, powymieniali wszystkie połamane elementy na nowe i oddali jak nowe, jeszcze przy okazji poczyścili i posprawdzali elektronikę. I to nawet bez żadnej karty gwarancyjnej - przywiozłem je z Niemiec i nie miałem nawet paragonu ze sklepu.

Komentarz

• Michal-Czuba
                Zablokowany
                • 2005
                • 356

Zamieszczone przez Pikczer
                ... musisz m.in. zachowac rachunek (tzw. dowod zakupu), a czasem nawet i pudelko. Znasz kogos, kto trzyma przez 10 lat takie duperele??? ...
                OT

Znam - mój dziadek Ukradli mu kiedyś z garażu jakiś staaaarusieńki rower, lata nie używany, pewnie z 40-letni albo i lepiej Na co to komu - nie wiadomo

Okazało się, że policja* znalazła po jakimś czasie ten rower (złodziej chyba zmądrzał i zostawil w przydrożnym rowie ). Mój dziadek, by udowodnić, że to jego, wyciągnął głęboko z szafy pudełko z wszelkimi dowodami zakupu jakie tylko ma i przedstawił policjantom rachunek za rower z roku ... +/- 1960

* - zanim ktoś wyskoczy z tekstem "po co było wzywać policję do starego roweru" - z garażu zginłęo też kilka innych, cenniejszych rzeczy.

Komentarz

• Angmar
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 105

Hmmm... wczesniej tego nie zauważyłem.
                  Zamieszczone przez Pikczer
                  Jaki haczyk?
                  Aby gwarancja byla wazna, musisz m.in. zachowac rachunek (tzw. dowod zakupu), a czasem nawet i pudelko. Znasz kogos, kto trzyma przez 10 lat takie duperele???
                  Widziałeś kiedykolwiek cokolwiek objęte przez producenta wieczystą gwarancją. Chyba nie, bo w przeciwnym wypadku nie opowiadałbyś takich głupot...

Komentarz

• Pietro
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 132

Wieczysta gwarancja (czyli tzw. Life Time) to znaczy tylko tyle, że obowiazuje do konca produkcji danego modelu uzadzenia. Jezeli produkcja sie zakonczy to gwarancja tez. I to wsio.
                    Idzie Panie nowe....

Komentarz

• Angmar
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 105

Zamieszczone przez Pietro
                      Wieczysta gwarancja (czyli tzw. Life Time) to znaczy tylko tyle, że obowiazuje do konca produkcji danego modelu uzadzenia. Jezeli produkcja sie zakonczy to gwarancja tez. I to wsio.
                      Łomatko... następny...

Jak masz pieprzyć takie idiotyzmy, to lepiej w ogóle nie pisz i nie mąć ludziom w głowach - ogranicz się do czytania tego, co mądrzejsi od ciebie mają do powiedzenia.

Kilka przykładów z Google... to naprawdę nie gryzie:
                      This Koss product has a Lifetime Limited Warranty which covers normal use by the initial user or purchaser of this particular Koss product. Koss hereby warrants only to the initial user or purchaser that this Koss product will be free of any defect in materials and workmanship for the life of the product.
                      Duration of Warranty

Lifetime Warranty:
                      The following Kingston products are covered by this warranty for life:

Memory modules including ValueRAM, HyperX and Kingston system specific memory, Flash memory cards (e.g. Secure Digital, CompactFlash, MultiMediaCard, SmartMedia) ATA Flash, and Linear Flash; memory expansion-boards, networking adapters, hubs, switches, print servers and routers without cooling fans (excluding the power supply), Flash adapters and microprocessor upgrade products.
                      LIMITED LIFETIME WARRANTY
                      This product is warranted to be free of defects in material and workmanship for as long as the consumer owns the product. At Gerber Legendary Blades' option, defective product will be repaired, replaced or substituted with a product of equal value.
                      All SOG products are guaranteed against defects in workmanship and materials for the life of the original purchaser.
                      I tak dalej... przykładów mozna podać w przybliżeniu tyle, ile jest wyników tego zapytania w Google.

Jest jeszcze ktoś, kto zna jakieś ciekawe "haczyki" wieczystej gwarancji?

P.S.
                      Pisze się uRZądzenie... nie tak dawno był tu w okolicy topic o czystości języka...

Komentarz

• Czacha
                        fotograf
                        • 2004
                        • 4868

Panowie, mieszacie.. dozywotnia oznacza, iz do czasu az dany produkt nie zniknie z produkcji, jest objety gwarancja. Np. Kingston daje cos takiego na swoje karty.. zeby bylo ciekawiej, nawet nie trzeba miec paragonu zeby taka karte zareklamowac.. co wiecej, wcale nie musi to byc w miejscu zakupu. Kupiles karte zagranica, zachodzisz do sklepu FJ i wymieniasz to na inna sprawna.. o ile spodobasz sie sprzedawcy, bo nie ma on obowiazku przyjecia jej.. ma jedynie taka opcje

Zas wieczysta gwarancja oznacza ze bedzie obowiazywala zawsze.. na wieki, wiekow.. amen
                        https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• Angmar
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 105

Zamieszczone przez Czacha
                          Panowie, mieszacie..

dozywotnia ... wieczysta
                          A możesz podać anglojęzyczne nazewnictwo tych dwóch rodzajów gwarancji? Bo jak żyję (a parę razy "zdarzało mi się" obcowac z tego typu produktami wysokiej jakości) ZAWSZE spotykałem się z jednym terminem - Lifetime (Limited) Warranty. I ZAWSZE oznaczało to takie warunki, jakie podałem... żadne "do czasu zakończenia produkcji danego modelu".

Chyba, że to w Foto-Jokerze (jeśli dobrze rozszyfrowałem to FJ) wymyślili cos nowego... w sumie nie byłoby w tym nic dziwnego, wszak Polak potrafi

Komentarz

• Czacha
                            fotograf
                            • 2004
                            • 4868

Lifteime oznacza dozywotnia - ale jest cos takiego jak wieczysta.. chociaz w sprzecie foto nigdy czegos takiego nie widzialem
                            https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• guest1
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 164

Ja to tak widze dozywotnia gwarancje
                              jesli jest to gwarancja hurtowni to wieczysta gwarancja(99 miesiescy tyle było na gwarancjiach hurtowych ) jest do czasu jej istnienia niestety bo miałem do czynienia z takim faktem w czesciach komputerowych
                              sprzedawali sprzedawali zbankrutowali i gdzie sie odwołac tylko do pana boga
                              jesli chodzi o gwarancjie producenta to juz jest duzo lepiej i nie ma takiego problemu
                              www.marekpaluch.pl
                              www.fotoptaki.art.pl

Komentarz

Pracuję...