Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Testy smartfonów, kart graficznych, komputerów i laptopów. Recenzje gier, programów i gadżetów oraz newsy ze świata nowych technologii.
Ultraszybkie karty CompactFlash
Firma Kingston zaprezentowała nowe karty pamięci CompactFlash z serii Ultimate, które zapisują dane z prędkością 15 MB/s. Nowe produkty firmy Kingston współpracują z adapterami formatu PC Card typ II. W ofercie firmy dostępne są modele o pojemności 1GB, 2GB oraz 4GB. Karty pamięci CompactFlash z serii Ultimate dostępne są w sprzedaży w cenie odpowiednio ~900, ~160USD oraz ~290USD i objęte są dożywotnią gwarancją.
Czyli przychodzę za 50 lat i mówię : kupiłem 50 lat temu u was kartę i właśnie mi się zepsuła, wymieńcie mi ją bo jest "jeszcze na gwarancji".
Jak rozumieć zwrot "dożywotnia gwarancja" u firmy Kingston ?
W tej gwarancji dożywotniej musi być jakiś haczyk.
Jaki haczyk?
Aby gwarancja byla wazna, musisz m.in. zachowac rachunek (tzw. dowod zakupu), a czasem nawet i pudelko. Znasz kogos, kto trzyma przez 10 lat takie duperele???
Poza tym technika idzie tak, ze jak Ci sie popsuje, to zapewniam Cie, ze nie bedziesz zawracac sobie glowy, aby oddali Ci karte (na dzisiejsze warunki) 16MB
Nie ma żadnego haczyka . Po prostu jeżeli taka karta działa , to będzie działać nawet za 50 lat . Chyba że zużyje się mechanicznie , przetarta na wylot obudowa , połamane przetarte styki , upadek z 10 piętra , itd, itp......ale wtedy , tak jak w przypadku każdego innego sprzętu , nie podlega reklamacji .
W tej gwarancji dożywotniej musi być jakiś haczyk.
Nie ma żadnego haczyka, to normalna sprawa.
Miałem kiedyś słuchawki KOSS z Lifetime Warranty. Kumpel mi na nich niechcący usiadł i połamał w cholerę. Zabrał do serwisu, powymieniali wszystkie połamane elementy na nowe i oddali jak nowe, jeszcze przy okazji poczyścili i posprawdzali elektronikę. I to nawet bez żadnej karty gwarancyjnej - przywiozłem je z Niemiec i nie miałem nawet paragonu ze sklepu.
... musisz m.in. zachowac rachunek (tzw. dowod zakupu), a czasem nawet i pudelko. Znasz kogos, kto trzyma przez 10 lat takie duperele??? ...
OT
Znam - mój dziadek Ukradli mu kiedyś z garażu jakiś staaaarusieńki rower, lata nie używany, pewnie z 40-letni albo i lepiej Na co to komu - nie wiadomo
Okazało się, że policja* znalazła po jakimś czasie ten rower (złodziej chyba zmądrzał i zostawil w przydrożnym rowie ). Mój dziadek, by udowodnić, że to jego, wyciągnął głęboko z szafy pudełko z wszelkimi dowodami zakupu jakie tylko ma i przedstawił policjantom rachunek za rower z roku ... +/- 1960
* - zanim ktoś wyskoczy z tekstem "po co było wzywać policję do starego roweru" - z garażu zginłęo też kilka innych, cenniejszych rzeczy.
Jaki haczyk?
Aby gwarancja byla wazna, musisz m.in. zachowac rachunek (tzw. dowod zakupu), a czasem nawet i pudelko. Znasz kogos, kto trzyma przez 10 lat takie duperele???
Widziałeś kiedykolwiek cokolwiek objęte przez producenta wieczystą gwarancją. Chyba nie, bo w przeciwnym wypadku nie opowiadałbyś takich głupot...
Wieczysta gwarancja (czyli tzw. Life Time) to znaczy tylko tyle, że obowiazuje do konca produkcji danego modelu uzadzenia. Jezeli produkcja sie zakonczy to gwarancja tez. I to wsio.
Wieczysta gwarancja (czyli tzw. Life Time) to znaczy tylko tyle, że obowiazuje do konca produkcji danego modelu uzadzenia. Jezeli produkcja sie zakonczy to gwarancja tez. I to wsio.
Łomatko... następny...
Jak masz pieprzyć takie idiotyzmy, to lepiej w ogóle nie pisz i nie mąć ludziom w głowach - ogranicz się do czytania tego, co mądrzejsi od ciebie mają do powiedzenia.
Kilka przykładów z Google... to naprawdę nie gryzie:
This Koss product has a Lifetime Limited Warranty which covers normal use by the initial user or purchaser of this particular Koss product. Koss hereby warrants only to the initial user or purchaser that this Koss product will be free of any defect in materials and workmanship for the life of the product.
Duration of Warranty
Lifetime Warranty:
The following Kingston products are covered by this warranty for life:
Memory modules including ValueRAM, HyperX and Kingston system specific memory, Flash memory cards (e.g. Secure Digital, CompactFlash, MultiMediaCard, SmartMedia) ATA Flash, and Linear Flash; memory expansion-boards, networking adapters, hubs, switches, print servers and routers without cooling fans (excluding the power supply), Flash adapters and microprocessor upgrade products.
LIMITED LIFETIME WARRANTY
This product is warranted to be free of defects in material and workmanship for as long as the consumer owns the product. At Gerber Legendary Blades' option, defective product will be repaired, replaced or substituted with a product of equal value.
All SOG products are guaranteed against defects in workmanship and materials for the life of the original purchaser.
I tak dalej... przykładów mozna podać w przybliżeniu tyle, ile jest wyników tego zapytania w Google.
Jest jeszcze ktoś, kto zna jakieś ciekawe "haczyki" wieczystej gwarancji?
P.S.
Pisze się uRZądzenie... nie tak dawno był tu w okolicy topic o czystości języka...
Panowie, mieszacie.. dozywotnia oznacza, iz do czasu az dany produkt nie zniknie z produkcji, jest objety gwarancja. Np. Kingston daje cos takiego na swoje karty.. zeby bylo ciekawiej, nawet nie trzeba miec paragonu zeby taka karte zareklamowac.. co wiecej, wcale nie musi to byc w miejscu zakupu. Kupiles karte zagranica, zachodzisz do sklepu FJ i wymieniasz to na inna sprawna.. o ile spodobasz sie sprzedawcy, bo nie ma on obowiazku przyjecia jej.. ma jedynie taka opcje
Zas wieczysta gwarancja oznacza ze bedzie obowiazywala zawsze.. na wieki, wiekow.. amen
A możesz podać anglojęzyczne nazewnictwo tych dwóch rodzajów gwarancji? Bo jak żyję (a parę razy "zdarzało mi się" obcowac z tego typu produktami wysokiej jakości) ZAWSZE spotykałem się z jednym terminem - Lifetime (Limited) Warranty. I ZAWSZE oznaczało to takie warunki, jakie podałem... żadne "do czasu zakończenia produkcji danego modelu".
Chyba, że to w Foto-Jokerze (jeśli dobrze rozszyfrowałem to FJ) wymyślili cos nowego... w sumie nie byłoby w tym nic dziwnego, wszak Polak potrafi
Ja to tak widze dozywotnia gwarancje
jesli jest to gwarancja hurtowni to wieczysta gwarancja(99 miesiescy tyle było na gwarancjiach hurtowych ) jest do czasu jej istnienia niestety bo miałem do czynienia z takim faktem w czesciach komputerowych
sprzedawali sprzedawali zbankrutowali i gdzie sie odwołac tylko do pana boga
jesli chodzi o gwarancjie producenta to juz jest duzo lepiej i nie ma takiego problemu
Komentarz