Zobacz pełną wersję : Zakup Z alledrogo :) Sigma 70-200mm
Witam serdecznie.
Bardzo proszę o poradę w zakupie tego szkła z allegro Sigma 70-200mm f/2.8 EX HSM II + UV Hoya Pro1 (5353017985) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/sigma-70-200mm-f-2-8-ex-hsm-ii-uv-hoya-pro1-i5353017985.html)
- warto inwestować w szkło już używane ale w dobrym stanie ?
- czy lepiej dołożyć i kupić 70-200mm f4 ?
- szkło do canona 6d, a będzie służyć do pstrykania dzieci, przyrody, ogólnie tak do wszystkiego :)
To są bardzo dobre obiektywy (miałem ten model od Canona, o Sigmie doczytałem tutaj (http://www.optyczne.pl/index.html?producent=73&obiektyw=42&typ=0&moc=0&sort=)) ale jak dla mnie mają jedną poważną wadę - brak stabilizacji przez co ciężko będzie nimi zrobić nieporuszone zdjęcia "z ręki" powyżej ogniskowej 100mm. Sigma dodatkowo jest bardzo ciężka bo waży około 1400 gramów. Weź sobie połóż coś o podobnej wadze na ręce i podnoś takim ruchem jakbyś używała aparatu z zamocowanym obiektywem przez kilka-kilkanaście minut.
"ogólnie tak do wszystkiego" to już w sumie obiektyw masz a jest nim Twój Canon EF 24-105 mm f/4L IS USM. W czym ma pomóc Tobie dłuższy zoom?
"ogólnie tak do wszystkiego" to już w sumie obiektyw masz a jest nim Twój Canon EF 24-105 mm f/4L IS USM. W czym ma pomóc Tobie dłuższy zoom?
Szukam czegoś dłuższego niż 105mm, trochę ciągnie mnie do fotografii portretowej. Wiem że można by podkupić 85mm f/1.8 za nie duże pieniążki i dla mnie amatora by już starczyło :) ale chciała bym jeszcze wykorzystać do innych celów nawet i krajobrazy (górskie). Zastanawiam się właśnie nad sigmą 70-200 lub canonem 70-200 f4 w granicach 2000zł.
Ciężkość mi nie przeszkadza miałam nikona d300s + sigmę 120-400. Czasami chodziłam i podglądałam myszaki i gniazdo orłów bielików :)
do portretowej to lepiej 100/2 (tańsza opcja) lub 135L (droższa opcja) - ale nie 70-200 ;)
jak się uprzesz na 70-200 to zamiast zwykłego L F4 radzę popatrzeć na L F4 IS - o wiele nowsze, zupełnie inna jakość
a i stabilizacja może się przydać
...najbardziej namawiam na 135L :)
warto uzywane o ile jest sprawne i w dobrym stanie
Szukam czegoś dłuższego niż 105mm, trochę ciągnie mnie do fotografii portretowej. Wiem że można by podkupić 85mm f/1.8 za nie duże pieniążki i dla mnie amatora by już starczyło :) ale chciała bym jeszcze wykorzystać do innych celów nawet i krajobrazy (górskie). Zastanawiam się właśnie nad sigmą 70-200 lub canonem 70-200 f4 w granicach 2000zł.
Ciężkość mi nie przeszkadza miałam nikona d300s + sigmę 120-400. Czasami chodziłam i podglądałam myszaki i gniazdo orłów bielików :)
Jak do portretu, to odradzam f/4,0. Zdecydowanie lepsze rozmycie i odcięcie od tła da f/2,8.
Sigma nie jest tak ostra jak Canon 70-200/2,8, albo Canon 200/2,8. Oba kosztują >2000zł. Jak wiesz, że większość zdjęć będzie robione na 200mm, to warto pomyśleć o C 200/2,8.
robson999
19-05-2015, 10:01
EF 200mm f/2.8L II USM, to jeden z najlepszych obiektywów do portretu. Poza tym to świetny, umiarkowany tele, a ponadto jest krótki, lekki oraz czarny.
słowiczek
19-05-2015, 10:32
Na dobrą sigmę pod względem współpracy z body musisz trafić, dobrze dobrana odwdzięczy się dobrym obrazkiem. Na canona z is musisz więcej wydać, ale o wiele łatwiej trafić na dobrą sztukę z używanych. Wiadomo: c70-200/2.8 wymiata, ale kosztuje sporo więcej. Sigmę najlepiej kupować bezpośrednio, sprawdzasz od razu celność.
Dzięki za cenne wskazówki, faktycznie z sigmą dobrze by było sprawdzić razem z body czy dobrze trafia
Każdy obiektyw trzeba sprawdzać bez względu na producenta.
Zapytam Was jeszcze o rysy na przedniej soczewce ? Mają wpływ na jakość zdjęć ?
trothlik
24-05-2015, 23:24
Każdy obiektyw trzeba sprawdzać bez względu na producenta.
Szczególnie badziew na "s"
Z tego co sam zaobserwowałem to nie. Ale może być rysa i RYSA...
Dirty lens article (http://kurtmunger.com/dirty_lens_articleid35.html)
Rysy na przedniej soczewce nie powinny mieć wpływu na jakość zdjęć ale dużo tu może zależeć od ich głębokości i położenia. Poproś sprzedawcę o jakieś przykładowe zdjęcie/a robione powiedzmy na F11 i sama oceń czy coś na nim/ich widać czy też nie.
i niech zrobi te testy pod światło najlepiej ostre :), koszty wymiany przedniej soczewki jest zwykle spory więc nawet jak "nie maja wpływu na zdjęcia" to mają wpływ na cenę :mrgreen: