Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak długo zdjęcia zachowują się na kartach pamięci.

Mackownik
17-05-2015, 00:46
Cześć!
Dziś spotkała mnie nie miła sytuacja... podczas robienia zdjęć moja karta CF (kingston) odmówiła dalszej współpracy. Na "spokojnie" w domu podłączyłem ją do czytnika iii... lipa nie działa... błąd karty. Kurcze formata nie chcę robić bo mam na karcie fajne fotki. Z pomocą przyszedł pewien program który odzyskuje dane z uszkodzonych kart. Niestety za pierwszym razem po pół godzinie odczytywania danych program nic nie odczytał. Ja naturalnie nie poddałem się i postanowiłem spróbować jeszcze raz i ta dam! Odczytało ku mojemu zdziwieniu ponad 1072 rawy o_O no dobra sobie myślę pewnie jakaś pomyłka bo nie robiłem tylu zdjęć tego dnia. Po całkowitym odzyskaniu zdjęć ku mojemu zdziwieniu program odzyskał również zdjęcia które były robione 1,5 roku temu i w późniejszych terminach o_O. Zdjęcia były usuwane wielokrotnie, a sama karta też była formatowana kilkukrotnie i tu nasuwa się moje pytanie o co chodzi? Dlaczego program odzyskał zdjęcia które były robione tak dawno i jak one były pomieszczone na karcie? Jakim sposobem po kilkukrotnym formatowaniu coś jednak zostało. Mieliście może podobne przypadki?

r_m
17-05-2015, 02:29
Zasada przechowywania plików: formatowanie usuwa tylko informacje o tym gdzie są umieszczone zdjęcia, nie czyści fizycznie zawartości całej karty. Jeśli coś nie zostało nadpisane, jest szansa na odzyskanie.
Jeszcze jedna uwaga co do RAWów, RAW ma w sobie małego JPGa do podglądu, może się zdarzyć, że fragment zawierający tego JPGa będzie ok, ale gdzieś dalej coś zostanie uszkodzone, i RAWa nie da się "wywołać".

ryszard_p
17-05-2015, 06:41
Cześć!
Dziś spotkała mnie nie miła sytuacja... podczas robienia zdjęć moja karta CF (kingston) odmówiła dalszej współpracy. Na "spokojnie" w domu podłączyłem ją do czytnika iii... lipa nie działa... błąd karty. Kurcze formata nie chcę robić bo mam na karcie fajne fotki. Z pomocą przyszedł pewien program który odzyskuje dane z uszkodzonych kart. Niestety za pierwszym razem po pół godzinie odczytywania danych program nic nie odczytał. Ja naturalnie nie poddałem się i postanowiłem spróbować jeszcze raz i ta dam! Odczytało ku mojemu zdziwieniu ponad 1072 rawy o_O no dobra sobie myślę pewnie jakaś pomyłka bo nie robiłem tylu zdjęć tego dnia. Po całkowitym odzyskaniu zdjęć ku
mojemu zdziwieniu program odzyskał również zdjęcia które były robione 1,5 roku temu i w późniejszych terminach o_O. Zdjęcia były
usuwane wielokrotnie, a sama karta też była formatowana kilkukrotnie i tu nasuwa się moje pytanie o co chodzi? Dlaczego program odzyskał zdjęcia które były robione tak dawno i jak one były pomieszczone na karcie? Jakim sposobem po kilkukrotnym formatowaniu coś jednak zostało. Mieliście może podobne przypadki?

Jaki to jest program ?

Mackownik
17-05-2015, 13:52
Zasada przechowywania plików: formatowanie usuwa tylko informacje o tym gdzie są umieszczone zdjęcia, nie czyści fizycznie zawartości całej karty.
To co zrobić, aby kompletnie wyczyścić kartę?

tlustyx
17-05-2015, 13:52
...Po całkowitym odzyskaniu zdjęć ku mojemu zdziwieniu program odzyskał również zdjęcia które były robione 1,5 roku temu i w późniejszych terminach o_O. Zdjęcia były usuwane wielokrotnie, a sama karta też była formatowana kilkukrotnie i tu nasuwa się moje pytanie o co chodzi? Dlaczego program odzyskał zdjęcia które były robione tak dawno i jak one były pomieszczone na karcie? Jakim sposobem po kilkukrotnym formatowaniu coś jednak zostało. Mieliście może podobne przypadki?
Każda komórka na karcie pamięci może być zapisana pewną ilość razy, dane na karcie zapisywane są więc ciągle w innych miejscach, a nie po kolei od początku do końca, tak więc istnieje duże prawdopodobieństwo, że usunięte nawet dość dawno zdjęcia nie zostały nadpisane, lub są nadpisane częściowo i mimo, że program je odzyskał to nie da się ich otworzyć.

Mackownik
17-05-2015, 14:24
Tak też się stało ze zdjęciami z przed ponad roku, te najświeższe na szczęście są ok. Jednak ciekawi mnie to czy można całkowicie wyczyścić dane z karty.

becekpl
17-05-2015, 14:57
nie...

r_m
17-05-2015, 15:16
nie...

Nawet, jak nagrasz na niej np. jakieś śmieci aż do zapełnienia? ;)

PiKa
17-05-2015, 15:27
Wielokrotnie...

becekpl
17-05-2015, 15:53
zeby byc na 100% pewnym wymazania danych to trzeba puscic przez nosnik danych impuls elektromagnetyczny
nosnik nie nadaje sie juz do dalszego eksploatowania

PiKa
17-05-2015, 20:14
A rozbić w drobny mak to już nie wystarczy? ;)

r_m
17-05-2015, 21:16
zeby byc na 100% pewnym wymazania danych to trzeba puscic przez nosnik danych impuls elektromagnetyczny
Ciekawe, do tej pory wiedziałem, że stosując odpowiednie narzędzia można odczytać wiele 'poprzednich zapisów" z nośników magnetycznych (dyski), ale nie wiedziałem, że także nośniki elektroniczne przechowują w pojedynczych komórkach wiele poprzednich zapisów. Czy możesz napisać o tym coś więcej, mile byłyby widziane linki do informacji na ten temat?

trothlik
17-05-2015, 22:54
nosnik nie nadaje sie juz do dalszego eksploatowania

Mikrofalówka działa cuda :)

italy
18-05-2015, 00:16
Mikrofalówka działa cuda
Mikser też :mrgreen:

pan.kolega
18-05-2015, 22:49
Ciekawe, do tej pory wiedziałem, że stosując odpowiednie narzędzia można odczytać wiele 'poprzednich zapisów" z nośników magnetycznych (dyski), ale nie wiedziałem, że także nośniki elektroniczne przechowują w pojedynczych komórkach wiele poprzednich zapisów. Czy możesz napisać o tym coś więcej, mile byłyby widziane linki do informacji na ten temat?

Niestety nawet FBI nie odczyta z pamięci flash plików, które zostały całkowicie nadpisane.

r_m
19-05-2015, 00:27
Niestety nawet FBI nie odczyta z pamięci flash plików, które zostały całkowicie nadpisane.

Tak mi się wydawało, ale myślałem, że becekpl wszedł na ten wyższy poziom magii ;)

Element7th
19-05-2015, 07:39
Żeby całkowicie wyczyścić kartę, wystarczy użyć programu do formatowania niskopoziomowego (low level format) - po takiej operacji raczej żaden chałupniczy sposób odzyskiwania danych nic nie zdziała.

PiKa
20-05-2015, 17:21
Przynajmniej z dyskami takie formatowanie nie nadpisywało wielokrotnie komórek (o ile pamiętam), wiec nie wystarczało. Są specjalne programy do tego.

pan.kolega
20-05-2015, 17:37
Z dyskami różne cuda sa możliwe, nie tylko specjalne softwary ale i hardware, którego kupić tanio raczej nie można, a które np. będzie czytać między ścieżkami, albo z krańca ścieżki z pełna kontrola specjalnej głowicy, prędkości, itd. Talerze można wyjać z oryginalnego napędu i włożyć do laboratoryjnego.

radiki
20-05-2015, 18:06
Są specjalne programy do wielokrotnego nadpisywania plików, po ich użyciu dane są praktycznie nie do odzyskania/odtworzenia.

becekpl
20-05-2015, 18:13
Tak mi się wydawało, ale myślałem, że becekpl wszedł na ten wyższy poziom magii ;)
najwidoczniej
odzyskując zdjęcia znalazłem tez bardzo stare,które nie miały prawa już się pojawić,a jednak
NIE TWIERDZE ze 100% zdjęć, ale cześć ocalała

Bolek02
20-05-2015, 20:58
Rozumiem, że chodzi o usunięcie danych z nośnika a nie o zniszczenie nośnika. Wystarczy włożyć kartę do czytnika i odpalić jakiś program typu killdisk - skasuje nie tylko obszar TOC, ale również całą zawartość komórka po komórce.
Sprzątałem tak twarde dyski wielokrotnie i nic nie dało się odzyskać :) sprzątanie karty nie ma większego sensu, bo niby po co ?

Mackownik
21-05-2015, 13:49
sprzątanie karty nie ma większego sensu, bo niby po co ?
No np. w przypadku sprzedaży karty? Jeśli ktoś wpadnie na wspaniały pomysł, żeby sobie z ciekawości odzyskać dane to będą na karcie moje zdjęcia... a chyba nikt teko nie chce?

Czy owe programy do czyszczenia kart pamięci nie uszkodzą owej kary?

Bechamot
21-05-2015, 14:31
No np. w przypadku sprzedaży karty? Jeśli ktoś wpadnie na wspaniały pomysł, żeby sobie z ciekawości odzyskać dane to będą na karcie moje zdjęcia... a chyba nikt teko nie chce?

Czy owe programy do czyszczenia kart pamięci nie uszkodzą owej kary?

nie

to dziala inaczej niz sobie wyobrazamy np z tasmy magnetofonowej.

zdjecie , czyli bit po bicie jest zapisywany w wolnych komorkach karty. to nie musi byc po kolei. jedno zdjecie moze byc zapisane czesc na poczatku karty czesc w srodku czesc na koncu , w zaleznosci od wolnego miejsca.
adresy poczatku i konca fragmentow sa zapisane w innym obszarze pamieci zerezerwowanym do tego celu.

formatowanie , czy mazanie zdjecia polega na wymazaniu tych adresow , ale komorki sa daje zapisane jak byly.
Nie da sie tych zdjec odszukac , ale one sa zapisane

zeby usunac zdjecie rzeczywiscie trzeba komorki wypelnic inaczej - np wpisac we wszystkie komorki karty wartosc binarna zero.
wowczas zdjcia nie ma.

na kartach zapisywane sa zdjecia w pierwszej kolejnosci w sektorach.

jesli zrobilismy zdjecie przed dziesieciu laty , ktore zostalo zapisane w sektorze , ktory pozniej nie byl uzywany i je wymazalismy ( czyli tak naprawde wymazalismy adres tego zdjecia gdzie sie ono znajduje ), to mimo braku adresu tego zdjecia w rejestrze ono na karcie nadal istnieje.

czyszczenie karty to ustawienie wszystkich komorek na jakas wartosc 1 lub 0 , albo przypadkowo.

w nosnikach magnetycznych mozna bylo odczytac na podstawie analizy widma jaka wartosc znajdowala sie poprzednio w komorce.

czyli czyszczenie karty to nic innego jak notrmalny procez zapisu jakis warosci binarnych - w ten sposob sie karty nie uszkodzi.

5pirit
21-05-2015, 14:57
A kolega Mackownik może by się podzielił z kolegami informacjami co to za program tak genialnie odzyskuje dane?

pan.kolega
21-05-2015, 17:05
Z kartami pamięci i "dyskami" ssd jest tak, że wprawdzie wystarczy nadpisać tylko raz, żeby poprzednia zawartość zniknęła bez śladu, ale problem pozostaje jak to zrobić, żeby być pewnym, że każda komórka pamięci faktycznie została nadpisana. Nie ma w takich urzadzeniach pełnej kontroli nad fizycznymi jednostkami pamieci, jak w dyskach magnetycznych. Więc pozostaje zapełnić cała pojemność nowa zawartościa, a nawet wtedy kontroler może mieć pewien obszar (stosunkowo bardzo mały) zarezerwowany do własnego użytku, który nie będzie nadpisany. Jednak dla zwykłego użytkownika, którego przeciwnikiem nie jest kontrwywiad jakiegoś mocarstwa tylko ciekawski haker, zapisanie po brzegi neutralna zawartościa w pełni wystarczy.

Z dyskami twardymi jest mimo wszystko łatwiej, bo sa programy, które zapisza dokładnie cała pojemność. I znowu, praktycznie wystarczy zapisać raz, bo odczytywanie nadpisanego dysku to możliwość tylko teoretyczna, wbrew legendom bardzo watpliwa nawet za grube pieniadze.

Bolek02
21-05-2015, 22:27
Dlaczego niby z dyskami ma być łatwiej ? To dokładnie ta sama procedura - program czyści zawartość komórka po komórce. IMHO nie ma żadnej różnicy.

Mackownik
21-05-2015, 22:32
A kolega Mackownik może by się podzielił z kolegami informacjami co to za program tak genialnie odzyskuje dane?

Wystarczy wpisać w wyszukiwanie tu na forum: odzyskiwanie danych. Ja pobrałem już nie pamiętam który program (jakąś wersje trial) bo robiłem to jakiś czas temu i po odzyskaniu danych program odinstalowałem.

pan.kolega
22-05-2015, 01:45
Dlaczego niby z dyskami ma być łatwiej ? To dokładnie ta sama procedura - program czyści zawartość komórka po komórce. IMHO nie ma żadnej różnicy.

Jest różnica, bo kontrolery dysków ssd nie daja dostępu do konkretnych komórek. Same zarzadzaja tym, gdzie dane będa zapisane, i ciagle mieszaja dane żeby automatycznie równoważyć zużycie poszczególnych komórek. Np. dane statyczne (których użytkownik w ogóle nie rusza) moga być przekopiowywane w inne miejsca, żeby przedłużyć życie całego urzadzenia. Nigdy nie wiadomo, gdzie konkretnie dany plik jest zapisany. Dzięki temu np. złośliwy program nie może psuć dysku zapisujac wielokrotnie jedno miejsce.
Kontrolery moga mieć zaimplementowane bezpieczne wymazywanie, ale co naprawdę robia nie ma pewności.
A jak jest z różnymi kartami pamięci flash, to zależy od generacji i producenta.

Bolek02
22-05-2015, 13:32
Karta pamięci nie ma tak rozbudowanej konstrukcji jak dysk SSD, jest bardziej jak pendrive. Blok TOC jest zapisywany zawsze w tym samym miejscu. Musi być zachowana ciągłość zapisu, więc nie byłoby gwarancji czy w innym miejscu jest to możliwe.

adawro
22-05-2015, 14:10
Karta pamięci nie ma tak rozbudowanej konstrukcji jak dysk SSD, jest bardziej jak pendrive
Karta SD - owszem tak, ale w karcie CF kontroler może robić takie same rzeczy jak w SSD

Bolek02
22-05-2015, 19:57
Karta SD - owszem tak, ale w karcie CF kontroler może robić takie same rzeczy jak w SSD

Możesz tę wypowiedź poprzeć jakimiś dowodami? IMHO to niestety nie do końca prawda.

adawro
25-05-2015, 10:05
A podpinałeś kiedyś kartę CF zamiast dysku twardego?
CompactFlash cards and DMA/UDMA support in True IDE (tm) mode (http://www.fccps.cz/download/adv/frr/cf.html)

Mackownik
26-05-2015, 17:17
CompactFlash cards and DMA/UDMA support in True IDE (tm) mode (http://www.fccps.cz/download/adv/frr/cf.html)
Hmmm idąc tym tokiem myślenia dyski standardowo już powinny być wielkości karty CF. Zarazem kary CF powinny stanieć o wiele, tak samo reszta dysków...

tlustyx
26-05-2015, 17:38
Hmmm idąc tym tokiem myślenia dyski standardowo już powinny być wielkości karty CF. ...
Byłby problem z zamocowaniem ich w starych komputerach, co nie znaczy, że takich nie produkują. Może troszkę większy od karty CF, jednak chyba jeszcze większe zminiaturyzowanie nie było by problemem: Dysk SSD 2,5' A-DATA SP900 2280 256GB m.2 550Mb/s (5389667854) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/dysk-ssd-2-5-a-data-sp900-2280-256gb-m-2-550mb-s-i5389667854.html)

Bolek02
26-05-2015, 20:15

Nie nie podpinałem, bo nie widzę analogii. Ma się to nijak do rzeczywistości niestety. Poza tym dawno już wyszedłem z XP-eka.

adawro
27-05-2015, 16:09
Hmmm idąc tym tokiem myślenia dyski standardowo już powinny być wielkości karty CF. Zarazem kary CF powinny stanieć o wiele, tak samo reszta dysków...

No dyski już dawno temu osiągnęły rozmiary karty CF - Microdrive – Wikipedia, wolna encyklopedia (http://pl.wikipedia.org/wiki/Microdrive) Niestety zmniejszenie rozmiaru ogranicza pojemność i wydajność.
Karty CF staniały przecież o wiele - jak kupowałem Canon G5 to karta 2GB kosztowała tyle co teraz kosztuje 32GB - dyski twarde podobnie staniały.

Nie nie podpinałem, bo nie widzę analogii.
A szkoda.

Ma się to nijak do rzeczywistości niestety. Poza tym dawno już wyszedłem z XP-eka.
??? Nie pisałem o żadnym XP-eku.

Bolek02
27-05-2015, 16:13
Czegoś nie rozumiem adawro. Powołujesz się na artykuł, którego nie czytałeś ?
cyt. HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\Class\{4D36E96A*-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\
A value of zero means auto-detect (try the highest rate possible). To limit the device to PIO4, change the value to 00000010 hexa. Obviously you need to do this "out of band" - in one of several ways: A.Load the registry hive offline (in RegEdit.exe) from the target CF card attached via USB.
B.Clone the CF card to a full-fledged IDE drive, boot from the IDE drive (attached via a conventional IDE connector), change the registry key(s), and finally clone the IDE drive back to the affected CF card.
C.If the system you're using is really XP Embedded, rather than desktop XP, you can also insert the desired values for the registry keys in the Windows XP Embedded Studio (= at image creation time).

adawro
29-05-2015, 13:20
Czegoś nie rozumiem adawro. Powołujesz się na artykuł, którego nie czytałeś ?
yt. HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\Class\{4D36E96A*-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\ [...]
Ależ to tylko uwaga na wypadek problemu przy korzystaniu CF z Windows XP a nie stwierdzenie, że na karcie CF da się zainstalować tylko Windows XP.
Jest tam też uwaga dotycząca Linux-a. Opracowanie powstało już jakiś czas temu i nie ma uwag i niuansów do nowszych systemów ale idea jest uniwersalna cały czas.

Makudonarudo
29-05-2015, 15:41
Jeszcze apropo stwierdzeń "dlaczego kasuję plik a on nadal jest"
Wystarczy zobaczyć ile trwa zapis np x zdjęć na karcie a ile trwa ich kasowanie (czy formatowanie).
Format pełnej karty to kilka sekund i po problemie. A zapis takiej karty trwa dość długo(cały dzień focenia). Wiec samo to powinno podpowiedzieć że kasowane jest coś innego a nie fizyczny plik. Gdyby tak było to format trwałby dokładnie tyle samo sekund ile zapis tych zdjęć na karcie.

I co do wymazania - tak jak mówili inni. zapisać kartę po brzegi innymi danymi. Aby wszystko się nadpisało.

adawro
29-05-2015, 16:02
Są doniesienia/spekulacje, że zapis na karcie flash utrzyma się przynajmniej przez 10 lat:
Life Expectancy of a USB Flash Drive | eHow (http://www.ehow.com/about_5393136_life-expectancy-usb-flash-drive.html)

Bolek02
30-05-2015, 17:42
Nie ma takiej karty pamięci ani dysku, którego nie da się skutecznie wyczyścić :)

Przemek_PC
01-06-2015, 16:20
Kolega sformatowal karte w kamerze bez nagrywania na nia czegokolwiek i ma ogromny problem z odzyskaniem danych. Kilkanascie programow nie dalo rady wiec moze ktos pomoze?

easydrop
27-07-2015, 18:14
Pewnie programów darmowych. Jeśli dane były na prawdę ważne, to idź do pierwszego lepszego serwisu. Tam świadczą takie usługi. :)