Zobacz pełną wersję : Wybór kalibratora (dwie propozycje)
McMelassa
14-05-2015, 20:34
Stoję przed dylematem zakupu kalibratora. Na tą chwilę zamykam listę z dwoma kandydatami: X-Rite i1 Display Pro oraz Spyder 5 Pro. Jestem amatorem. Będę kalibrował monitor nic poza tym (nie posiadam drukarki foto i nie zamierzam kupować, telewizora raczej się nie da skalibrować :) ) Na razie będzie to stary monitor z matrycą MVA. Po jego śmierci (lub jeżeli nadarzy się w najbliższym czasie okazja) wybiorę coś z NEC lub Eizo (raczej półka niższa z aspiracjami foto) Który z nich można uznać za lepszy (Chyba że jest coś w podobnej cenie o lepszych parametrach)
Pozdrawiam
Grzegorz
Przetestowałem ostatnio dwie sztuki Spyder 5 Pro oraz Elite, wspierając się referencyjnymi pomiarami dokonanymi za pomocą laboratoryjnego spektroradiometru JETI Specbos 1211 (koszt ok. 40 tyś PLN) Maćka Kopra (skalibrujtv/hdtvpolska). Testy przeprowadziłem na wyświetlaczu NEC serii PA.
Nie bardzo wiem co w tych sensorach jest nowego i lepszego, bo wyniki ich pomiarów w przypadku testowego NECzka zakrawały na ponury żart (podobnie jak w przypadku Spydera 4), a zgodność międzyinstrumentowa była żałosna. Dla porównania dwie sztuki X-Rite i1Display Pro w tym samym teście mierzyły niemal w punkt tak samo jak laboratoryjny JETI, a różnice pomiędzy jedną a drugą sztuką były aptekarskie.
Konkluzja jest taka, że w przypadku Spyderów naprawdę szkoda kasy na tą chińską podróbkę tajwańskiej imitacji kalibratora. Jedynym rozsądnym sensorem jest nadal X-Rite i1Display Pro i tylko to rozwiązanie mogę z czystym sumieniem rekomendować.
McMelassa
15-05-2015, 08:55
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Krótko i na temat, można powiedzieć trafiona w punkt jak dobry kalibrator (Chyba dołączę do grupy osób głosujących za wprowadzeniem lajków) . Sam skłaniałem się właśnie ku X-Rite, Spyder'a podrzucił kolega z którym będę się dzielił kalibratorem.
Pozdrawiam
Grzegorz
McMelassa
22-05-2015, 15:08
Zakup dokonany. Mam jednak (jeżeli można) jeszcze jedno pytanie. Mam Windows 8.1. Udało mi się stworzyć profil mojego monitora. W systemie mam 3 konta czy można w jakiś sposób zmusić program i1Profiler aby każdemu użytkownikowi ładował profil ICC? Na moim koncie uruchamia się w zasobniku systemowym program i widzę, że wrzuca plik z profilem. Na koncie żony również zrobiłem (inny) profil (Windows pokazuje że jest on domyślny) lecz nie uruchamia się i1Profiler tray więc nie jestem pewny działania.
Zakup dokonany. Mam jednak (jeżeli można) jeszcze jedno pytanie. Mam Windows 8.1. Udało mi się stworzyć profil mojego monitora. W systemie mam 3 konta czy można w jakiś sposób zmusić program i1Profiler aby każdemu użytkownikowi ładował profil ICC? Na moim koncie uruchamia się w zasobniku systemowym program i widzę, że wrzuca plik z profilem. Na koncie żony również zrobiłem (inny) profil (Windows pokazuje że jest on domyślny) lecz nie uruchamia się i1Profiler tray więc nie jestem pewny działania.
Programy X-Rite uruchamialne przy starcie należy przenieść do Autostartu ogólnego lub skopiować każdemu userowi w Autostart lokalny.
Mam może podobny problem. Posiadam eye-one display2 do kalibracji monitora i na moje potrzeby wystarczy (moim zdaniem). Mam również nie produkowany już Pulse ColorElite, ale nie przechodzi próby samokalibracji i pokazuje błędy. Mimo tego profil uzyskany z drukarki daje przyzwoite efekty. Jednak chciałbym kupić "coś" do kalibracji firmy x-rite pozwalający na kalibrację monitora i drukarki. Niestety na dokładny bajer za ponad 5 tyś mnie nie stać. Myślę o Color Munki photo. Mimo wielu prób nigdzie nie znalazłem żadnej recenzji tego wyrobu. Dużo jest Spyderach i to dość krytycznie, więc tego nie kupię. A kalibrator za ok. 1,5 tyś jak sądzę spełniałby moje wymagania, gdyby był dobry, a nie jak spyder dający duże błędy. Czy znawcy tego tematu mogą mi w tym pomóc myślę, że "Czornyj" - zna temat?