Zobacz pełną wersję : Canon 420ex problem z wyzwalaniem błysku
pioker12
14-05-2015, 19:49
Mam następujący problem. Oddałem Canon'a 40D do serwisu na żytniej i po powrocie gdy założyłem lampę 420ex zdjęcia wychodzą jakby były robione bez lampy. Lampa działa wyzwala błysk i przechodzą do nie automatycznie dane odnośnie aktualnej wartości ogniskowej, jednak błysk na 1/250 i 1/10 jest dokładnie taki sam i nie jest wyzwalany drugi błysk przy włączonej opcji drugiej kurtyny. Zresetowałem dokładnie wszystkie ustawienia i dalej to samo. Natomiast wbudowana lampa działa bardzo dobrze bez żadnych problemów. Bardzo proszę o pomoc.
Dla początkujących: lampa błyskowa i tryb slow sync | Fotoblogia.pl (http://fotoblogia.pl/5783,dla-poczatkujacych-lampa-blyskowa-i-tryb-slow-sync) - tutaj masz troche o dzialaniu lampy z pierwsza lub druga kurtyna,najpierw poczytaj, potem posprawdzaj, jak dziala przy roznych innych ustawieniach ( i trybach), porob sobie rozne testy i dopiero rzuc temat na forum, bo na razie nie bardzo wiadomo, o co chodzi.
Mam następujący problem. Oddałem Canon'a 40D do serwisu na żytniej i po powrocie gdy założyłem lampę 420ex zdjęcia wychodzą jakby były robione bez lampy. Lampa działa wyzwala błysk i przechodzą do nie automatycznie dane odnośnie aktualnej wartości ogniskowej, jednak błysk na 1/250 i 1/10 jest dokładnie taki sam i nie jest wyzwalany drugi błysk przy włączonej opcji drugiej kurtyny. Zresetowałem dokładnie wszystkie ustawienia i dalej to samo. Natomiast wbudowana lampa działa bardzo dobrze bez żadnych problemów. Bardzo proszę o pomoc.
Sprawdź lampę na innym aparacie.
Czy gdy lampa błyska, "widać", że błysk ma różną moc, np. krócej się ładuje po błysku, gdy lampę ustawisz głowicą w przód, 1m od ściany, niż gdy w takich samych warunkach zrobisz zdjęcie z głowicą do tyłu, czy czas ładowania (i moc błysku) są zawsze takie same, niezależnie co i w jakich warunkach robisz?
@jelcyk - być może wiadomo, taki objaw może dać uszkodzenie tranzystora regulującego moc błysku, w momencie błysku pomiarowego lampa wali pełną mocą, aż do wyczerpania energii, i na właściwy błysk już "nie ma siły".
pioker12
18-05-2015, 12:13
Odeślę raczej do serwisu bo to jest typowy brak synchronizacji bo jak zrobię zdjęcie lampy która powinna w tedy błysnąć przez kabel synchronizacyjny to na zdjęciu nic nie widać.
To daj nam pozniej znac, jaki efekt ich ekspertyzy - zawsze to lepiej, jak jakis objaw bedzie latwiej rozpoznawalny.