Zobacz pełną wersję : Canon EF 50mm f/1.8 STM
Poszukaj po haśle: WS-68.
A możesz to rozwinąć .
Moja przeglądarka nie nadąża i wyszukuje tylko ES-68
ESTE............ pod tym adresem jest oczywiście ale to tylko oferta a produktu brak...
A możesz to rozwinąć .
Moja przeglądarka nie nadąża i wyszukuje tylko ES-68
ESTE............ pod tym adresem jest oczywiście ale to tylko oferta a produktu brak...
Przepraszam za pomyłkę, rzeczywiście to ES a nie WS :(
A nie ma dostępności?
Nie ma tu? - Canon ES-68 - Akcesoria drobne - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/oslona-przeciwsloneczna-canon-es-68.html)
Znalazłem jedną ofertę na alledrogo ale gościu chce za zamiennik tyle co za oryginał.
Trzeba poczekać na więcej ofert to może cena trochę spadnie.....
osłony schodzą jak ciepłe bułki. U dystrybutora na dzień dzisiejszy nie ma, czyli muszą dopłynąć w kontenerze ;) Jakieś 3-4tyg i będą znów, chyba że Chinczyki nas załatwią zamiennikiem w tym czasie :)
Na ebaju są zamienniki po pięć dolców. Do wyboru do koloru.
Na ebaju są zamienniki po pięć dolców. Do wyboru do koloru.
Ok Masz rację , ale nie kupowałem tam nigdy i jeśli nawet bym kupił do dojdzie ( pewnie z bardzo daleka) za dwa, trzy albo cztery tygodnie .Ja potrzebowałbym za tydzień.
Jak wrócę z wakacji to pewnie będzie już wysyp na Alledrogo, wtedy się kupi ..
No i może cena zamienników będzie bardziej realna bo za oryginał 27 dolarów to raczej nie zapłacę...
pozdrawiam Wojtek
Poprawek kalibracyjnych jak nie było tak nadal ni ma :(
Poprawek kalibracyjnych jak nie było tak nadal ni ma :(
Pewnie można sobie z tym poradzić modyfikując exif i używając DLO dla "starej" 50/1.8.
Dla wersji STM pewnie DLO pojawi się w najbliższej wersji DPP, która pewnie zostanie wydana dla jakiegoś nowego korpusu. Kiedy to będzie? Pewnie trzeba się uzbroić w cierpliwość na kilka miesięcy.
Kiedy będą dane korekcyjne...?
gdyby ktos szukal tulipana to polecam aliexpres, 15zl (zamiast 100 !!! kto do **** wola 100 zl za kawalek plastiku... paranoja) a jakosciowo w 100% do zaakceptowania, swoja funkcje spelnia idealnie
gdyby ktos szukal tulipana to polecam aliexpres, 15zl (zamiast 100 !!! kto do **** wola 100 zl za kawalek plastiku... paranoja) a jakosciowo w 100% do zaakceptowania, swoja funkcje spelnia idealnie
.... i allegro za 20 zł.
możesz rzucić linkiem ? :D
możesz rzucić linkiem ? :D
myślę, że sam znajdziesz :)
Ja nie mogę znaleźć :(
szukajcie a znajdziecie
szukajcie a znajdziecie
Szukam i nie znajduję a wyników mniej niz miesiąc temu :(
u mnie to samo dlatego pytam o link
Nie ma na allegro oslony do 50 1,8 stm.
Zamiast trollowac podaj linka, bo pewnie znalazles zla oslone i cwaniakujesz %)
Aliexpress/ebay - mozemy zrobic zbiorke i zamowic kilka, na pewno sie znajda sie chetni
u mnie to samo dlatego pytam o link
Przepraszam was za zamieszanie, szukałem osłon 18-55 STM. Faktycznie nie ma w tej chwili osłon 50 1,8 STM.
Aliexpress/ebay - mozemy zrobic zbiorke i zamowic kilka, na pewno sie znajda sie chetni
Jak by co to ja jestem chętny czyli jest nas dwóch :D:
Tylko nie wiem jak to wykonać tak żeby się to opłacało.
Przesyłka z kilkoma sztukami do jednego miejsca wyjdzie oczywiście taniej za sztukę, lecz trzeba by potem każdą sztukę zapakować i wysłać osobno do każdego chętnego
a jak widzę mieszkamy w różnych zakątkach kraju.
Jedna osoba moze zamowic na rozne adresy a zbierze hajs na swoje konto?[emoji14] tam dostawa i tak jest darmowa, Albo tak jak mowisz, potem w PL przesylka kosztowalaby z 6-7zl wuec i tak by sie oplacalo
Nie przesadzajcie bo to juz dziadowanie...
Ze co? O czym Ty mowisz? Kupisz u jakiegos janusza za 100zl oslone ktora kosztuje z 5$?
5 dolarów to może kosztuje w produkcji a w sprzedaży to już 23-25 kosztuje już wszędzie - przynajmniej oryginał.
Ale jak juz kupisz za 30 złotych zamiennik zamiennika to kwękanie, ze trzeba jeszcze zapłacić za wysyłkę to już zwykłe dziadowanie.
5 dolarów to może kosztuje w produkcji a w sprzedaży to już 23-25 kosztuje już wszędzie - przynajmniej oryginał.
Ale jak juz kupisz za 30 złotych zamiennik zamiennika to kwękanie, ze trzeba jeszcze zapłacić za wysyłkę to już zwykłe dziadowanie.
weź zobacz ze dwie strony wstecz, przeczytaj co tam pisaliśmy, przemyśl i dopiero do mnie odpisuj.
@Lutek
Faktycznie chodzi o niewielkie pieniądze ale z logistycznego punktu widzenia jestem ciekaw bo nie zawsze może chodzić o małą kwotę.
A tak na marginesie za słownikiem języka polskiego
"dziadować
potocznie:
1. żyć w biedzie, niedostatku; biedować;
2. żebrać"
Napisałem co myślę, w końcu mamy(jeszcze) demokrację. Po prostu uważam czas poświęcony na zaoszczędzenie tych 50 złotych kosztuje więcej.
To moje zdanie, którym się podzieliłem i nie ma obowiązku się ze mną zgadzać.
To tyle ode mnie.
Życzę miłego weekendu i pozdrawiam.
Eberloth
12-09-2015, 22:25
A to wątek o szkle jest czy o paru gramach plastiku które do jakości obrazowania tego szkła nic nie wnoszą?
widzę, że nie rozumiesz dalej.
to patrz:
I potem ja napisałem, że możemy zamówić w kilka osób, a teraz Ci wytłumaczę o co chodzi, mnie, rtsiakowi, zwierzowi i pewnie innym.
WOLIMY KUPIĆ ZAMIENNIK Z AZJI ZA 15PLNÓW NIŻ DAĆ 100ZŁ JAKIEMUŚ JANUSZOWI NA ALLEGRO, KTÓRY SPROWADZIŁ TEN SAM ZAMIENNIK ZA TE 15ZŁ I SZUKA FRAJERA W POLSCE.
:lol:
A to wątek o szkle jest czy o paru gramach plastiku które do jakości obrazowania tego szkła nic nie wnoszą?
jak chcesz o szkle, to napisałem w innym wątku:
tak jak się spodziewałem i stary ruski śmierdziel wygrywa z "nową" starą konstrukcją canona :mrgreen:
minimalnie bo minimalnie ale imo zenek bardziej ostry i kontrastowy na pełnej dziurze.
http://i61.tinypic.com/34pl4rq.jpg
wrzucam po 1 rawie (wybrałem najbardziej ostre) - bo żeby było lepiej to canon 50 1.8 stm lubi się minimalnie pomylić z moją starą 5tką :( trafiają się foty gdzie wychodzi to piękne stare mydełko znane z 50 1.8 II :evil:
WyslijTo.pl - Za duży załącznik? Problemy z pocztą? WyslijTo.pl :))) Przesyłanie i hosting plików. (http://wyslijto.pl/files/download/he572lhofs)
widzę, że nie rozumiesz dalej.
to patrz:
I potem ja napisałem, że możemy zamówić w kilka osób, a teraz Ci wytłumaczę o co chodzi, mnie, rtsiakowi, zwierzowi i pewnie innym.
WOLIMY KUPIĆ ZAMIENNIK Z AZJI ZA 15PLNÓW NIŻ DAĆ 100ZŁ JAKIEMUŚ JANUSZOWI NA ALLEGRO, KTÓRY SPROWADZIŁ TEN SAM ZAMIENNIK ZA TE 15ZŁ I SZUKA FRAJERA W POLSCE.
Rozumiem, nie trzeba mi tłumaczyć ale mam inne zdanie na tą jedną sprawę. Gdyby chodziło o to, ze można oryginał np obiektywu kosztującego np 1800 złotych kupić w innym miejscy zaoszczędzając 300 zł bo inny kanał dystrybucji ma niższe marże. Ale tu chodzi o cos zupełnie innego...
Mam inne zdanie no uważam to za błędne rozumowanie. Ok 100 zł kosztuje nie tylko w Polsce ale mniej więcej tyle kosztuje oryginał w innych miejscach na świece. A ten co sprzedaje za 15 może i bardziej robi w bambuko bo może sam kupuje za 10 groszy od producenta, który robi w hangarze w Chinach w pomieszczeniach niewentylowanych i zatruwa zdrowie wyzyskiwanych dzieci. Oczywiście, ze koncerny za markę dodają od sienie ale mimo wszystko jakość i dotrzymywanie standardów ekologicznych (itp.) zwyczajnie kosztuje. Oczywiście, ze można i trzeba oszczędzać i wybierać ale z rozsądkiem. Jeśli miałbym kupować za od zagranicznego trochę taniej to wolę od naszego bo przynajmniej (teoretycznie) tu w Polsce zostaną podatki.
Poddaje sie.
Post do skasowania. Z tapatalka nie mam jak.
Rozumiem, nie trzeba mi tłumaczyć ale mam inne zdanie na tą jedną sprawę. Gdyby chodziło o to, ze można oryginał np obiektywu kosztującego np 1800 złotych kupić w innym miejscy zaoszczędzając 300 zł bo inny kanał dystrybucji ma niższe marże. Ale tu chodzi o cos zupełnie innego...
Mam inne zdanie no uważam to za błędne rozumowanie. Ok 100 zł kosztuje nie tylko w Polsce ale mniej więcej tyle kosztuje oryginał w innych miejscach na świece. A ten co sprzedaje za 15 może i bardziej robi w bambuko bo może sam kupuje za 10 groszy od producenta, który robi w hangarze w Chinach w pomieszczeniach niewentylowanych i zatruwa zdrowie wyzyskiwanych dzieci. Oczywiście, ze koncerny za markę dodają od sienie ale mimo wszystko jakość i dotrzymywanie standardów ekologicznych (itp.) zwyczajnie kosztuje. Oczywiście, ze można i trzeba oszczędzać i wybierać ale z rozsądkiem. Jeśli miałbym kupować za od zagranicznego trochę taniej to wolę od naszego bo przynajmniej (teoretycznie) tu w Polsce zostaną podatki.
nie jestem na kupnie takiej osłony, do mojej pięćdziesiątki osłonę dołożyli ale te argumenty są takie sobie
1.osłony robi jeden i ten sam chińczyk, a jak nie ten sam to jego kolega też chińczyk
2.żadne podatki nie zostaną zapłacone ani w przypadku zakupu na aliexpress ani na allegro
3.na zysk (przy małych kwotach) trzeba spoglądać procentowo lub rocznie (w tym przypadku procentowo) a nie kwotowo
4.oszczędność 300 zł na obiektywie za 1800 zł ma (w innym kanale dystrybucji) ma najczęściej mniejszy sens niż oszczędność 85zł na osłonie za 15zł, kupno w obiektywu w normalnym kanale dystrybucji może skutkować normalną gwarancją oraz możliwością przetestowania sprzętu - ja w takim przypadku nie poszukuję innego kanału żeby zaoszczędzić 15%, przy osłonie za 15 zł ani oglądanie ani gwarancja nie ma znaczenia więc warto zaoszczędzić.
5. trochę taniej to dla mnie 10%-15% taniej no niechby 30% ale ponad sześć razy taniej to już nie jest trochę - ponad sześć razy drożej to już zaliczam do robienia w bambuko klienta :mrgreen:
ostatnio szukałem płytki arca pu-60 (arca 60mm) ale mogła być inna (producent dowolny bo w końcu to standard induro, benro, sunwayfoto, cokolwiek) nawet byłem gotów wydać te osiemdziesiąt parę złotych (bo potrzebowałem na teraz) i co i nico nasi wspaniali kupcy mają tylko ofertę bez stanu magazynowego - chińczyk ma stan magazynowy (możesz kupić 1000 sztuk) i ta sama płytka (taki kawałek aluminium ze śrubą) kosztuje 20 zł z transportem :mrgreen: i to w pełni obrazuje stan rodzimego handlu
Mam inne zdanie no uważam to za błędne rozumowanie. Ok 100 zł kosztuje nie tylko w Polsce ale mniej więcej tyle kosztuje oryginał w innych miejscach na świece. A ten co sprzedaje za 15 może i bardziej robi w bambuko bo może sam kupuje za 10 groszy od producenta, który robi w hangarze w Chinach w pomieszczeniach niewentylowanych i zatruwa zdrowie wyzyskiwanych dzieci.
Taa iPhone jest robione w super warunkach i w poszanowaniu pracowników i ich zdrowia.
Jak to mówi klasyk kończ waść i wstydu oszczędź.:)
mysle ze nie oplaca wam sie robic zbiorczego zamowienia bo 15zl to koszt juz z wysylka od chinczyka...
Lutek dla mnie zlodziejstwem jest narzucanie ceny 100zl za taki kawalek plastiku, tym bardziej ze identyczny bez logo canona mam o 85% taniej niz ten oryginal (z wliczona wysylka :O ) a pitolenie o zachowaniu standardow takich czy siakich, czy chinczyk dostanie zwykly ryz czy basmati mnie nie rusza, tam kazdy ich dyma jak tylko moze, zatrudnia ich w barakach o najnizszym standardzie itd itd... temat rzeka
1.osłony robi jeden i ten sam chińczyk, a jak nie ten sam to jego kolega też chińczyk
Rację mają ci, którzy twierdzą że wycenianie kawałka plastiku pokrytego wewnątrz materiałem ponad 100 zł to zdzierstwo.
Ale to nie jest takie proste jak tu przedstawiacie. Są produkty chińskie wysokiej jakości i są produkty chińskie które rozlatują się w rękach przy pierwszym użyciu.
Różnica może wynikać z jakości/rodzaju użytych materiałów czy też precyzji wykonania.
Zawodowo mam do czynienia z różnymi narzędziami zarówno z Chin, jak i z państw europejskich i USA.
Najgorszą jakość prezentują oczywiście narzędzia chińskie.
Dla odmiany najwyższej jakości bywają narzędzia... chińskie.
Dodatkowo sprawę wyboru komplikuje często fakt, że tanio wykonany szajs czasem miewa naprawdę niewiele niższą cenę od sprzętu dobrej jakości - jeśli tylko nie ma kolosalnych różnic wizualnych. To już zapewne inwencja handlowców, niekoniecznie tych od detalu...
ostatnio szukałem płytki arca pu-60 (arca 60mm) ale mogła być inna (producent dowolny bo w końcu to standard induro, benro, sunwayfoto, cokolwiek) nawet byłem gotów wydać te osiemdziesiąt parę złotych (bo potrzebowałem na teraz) i co i nico nasi wspaniali kupcy mają tylko ofertę bez stanu magazynowego - chińczyk ma stan magazynowy (możesz kupić 1000 sztuk) i ta sama płytka (taki kawałek aluminium ze śrubą) kosztuje 20 zł z transportem :mrgreen: i to w pełni obrazuje stan rodzimego handlu
Masz rację, ale pomstowanie na rodzimy handel bez uwzględnienia wszystkich czynników kształtujących ceny nie jest rozsądne. Zrób eksperyment i zacznij handlować osłonami p-słon w cenie dwukrotnie niższej niż konkurencja na Allegro i zobaczymy jak szybko zwiniesz interes :-)
W ogóle handel stoi na głowie dziś. Na przykładzie z mojej branży - dystrybutor generalny/importer rzadko kiedy pracuje na marży <100% (już po udzieleniu najwyższych możliwych rabatów!), a detal musi się zadowalać narzutem na poziomie 10-35%. Czyż proporcje nie powinny być odwrotne?
PS: Jeśli płytka kosztuje 20 zł wraz z transportem, to ja jednak dobrze bym się jej przyjrzał. Przecież przesłanie jej do Polski to pewnie 2/3 tej ceny (listem ekonomicznym!). Jakiej jakości zatem muszą być użyte materiały?
pan.kolega
13-09-2015, 10:47
Nikt nie ma obowiązku tzymać w magazynie i dostarczać ludności każdej przysłony i każdej płytki, ale każdy ma prawo. Z czego wynika logicznie, że nie ma na kogo się skarżyć, że brak albo że za drogo.
Jeżeli brak i za drogo, to nie jest powód do zgryzoty, tylko okazja do zrobienia interesu. Każdy może kupić od Chińczyka z Alibaby 1000 czy choćby 500 przysłon (może da upust) i sprzedawać taniej niż konkurencja z zyskiem. Ale wtedy się okaże, że strach zainwestować, i że pozbycie się tysiąca przysłon wymaga pewnego czasu i wysiłku. A co będzie jeśli ktoś sprowadzi lepsze i tańsze.
Chińczyk spokojnie zrobi pomalowaną aluminiową płytkę z trzema dziurami, gumkami i śrubką za 12 złotych. Dlatego, że na razie Chiny mają swoją własną walutę, która zarządzaja zgodnie z własnym interesem gospodarczym.
W ogóle handel stoi na głowie dziś. Na przykładzie z mojej branży - dystrybutor generalny/importer rzadko kiedy pracuje na marży <100% (już po udzieleniu najwyższych możliwych rabatów!), a detal musi się zadowalać narzutem na poziomie 10-35%. Czyż proporcje nie powinny być odwrotne?
PS: Jeśli płytka kosztuje 20 zł wraz z transportem, to ja jednak dobrze bym się jej przyjrzał. Przecież przesłanie jej do Polski to pewnie 2/3 tej ceny (listem ekonomicznym!). Jakiej jakości zatem muszą być użyte materiały?
napiszę słowa które kiedyś słyszałem (o niższych marżach niż 10%) - "10-35% (tu wstaw swoją niska marżę ja słyszałem o 6% :mrgreen:) to spory narzut, trzeba zarabiać obrotem a nie marżą" (przy 35% to nawet ja to samo powiem bo tragedii nie widzę" - ale nie mam pojęcia jaki to produkt - więc tak naprawdę to nie wiem o czym piszę).
już się przyjrzałem takie samo benro jak u nas w sklepach :mrgreen: to kawałek aluminium ze śrubą (to nie jest mechanika kwantowa) identyczne u nas sprzedają, ale jak porównuję benro z sunwayfoto to widać różnicę - w sunwayfoteo mają lepsze obrabiarki.
nie pomstuję, narzekam - miałem do kupienia najprostszą część jaką sobie można wyobrazić - każdy handlarz sprzedający benro, induro, tropo? czy jakieś inne głowice powinien mieś na stanie płytki, tu nawet dystrybutor nie miał - może ludzie kupujący głowicę potrzebują tylko jedną płytkę i ja jestem jakiś dziwny bo potrzebuję minimum trzech :mrgreen: pewnie tak - kupił głowicę i zamiast być zadowolony to jeszcze płytkę albo dwie chce dokupić - fanaberia jakaś - kupiłem w końcu w morelach PU-50 bo PU-60 nie było, a ja potrzebowałem "natentychmiast" ale następna przyjdzie z aliexpress :)
--- Kolejny post ---
Nikt nie ma obowiązku tzymać w magazynie i dostarczać ludności każdej przysłony i każdej płytki, ale każdy ma prawo. Z czego wynika logicznie, że nie ma na kogo się skarżyć, że brak albo że za drogo.
w tej kwestii całkowicie się nie zgadzam, dystrybutor ma obowiązek mieć taki dinks na magazynie jeśli swoje zobowiązania wobec producenta traktuje poważnie, wydaje mi się że za wielką wodą jest jednak inaczej w tej kwestii, do cywilizowanego handlu trzeba dorosnąć.
napiszę słowa które kiedyś słyszałem (o niższych marżach niż 10%) - "10-35% (tu wstaw swoją niska marżę ja słyszałem o 6% :mrgreen:) to spory narzut, trzeba zarabiać obrotem a nie marżą" (przy 35% to nawet ja to samo powiem bo tragedii nie widzę" - ale nie mam pojęcia jaki to produkt - więc tak naprawdę to nie wiem o czym piszę).
Obniżka marży nie ma sensu ekonomicznego bo:
- potencjalny wzrost obrotu nie skompensuje spadku marży ze względu na ograniczony popyt (to nie jest sprzedaż dla osób fizycznych)
- jeśli obniżę ceny przyciągając tym samym do siebie dotychczasowych klientów konkurencji - spowoduję tym samym wojnę cenową na której tylko mogę stracić.
Konkurencja to firmy kilku-kilkunastokrotnie większe, więc i możliwości walki cenowej również nieporównywalne. Patrz minimalny narzut w hurcie i w detalu i wyciągnij wnioski.
już się przyjrzałem takie samo benro jak u nas w sklepach :mrgreen: to kawałek aluminium ze śrubą (to nie jest mechanika kwantowa) identyczne u nas sprzedają, ale jak porównuję benro z sunwayfoto to widać różnicę - w sunwayfoteo mają lepsze obrabiarki.
Przykład z życia wzięty: zdarzyło mi się chińskie śruby prawie zerwać, tj. wystąpiło znaczne rozciągnięcie materiału (wydłużenie + przewężenie na środku). Wprawdzie nie jestem ułomkiem, ale nie mam też pary w ręce jak kowal...
Dużo mam takich przykładów chińskiej "jakości", ale musiałbym się rozpisać bardziej niż ja chcę pisać i pewnie też wy chcecie czytać :-)
Obniżka marży nie ma sensu ekonomicznego bo:
- potencjalny wzrost obrotu nie skompensuje spadku marży ze względu na ograniczony popyt (to nie jest sprzedaż dla osób fizycznych)
- jeśli obniżę ceny przyciągając tym samym do siebie dotychczasowych klientów konkurencji - spowoduję tym samym wojnę cenową na której tylko mogę stracić.
Konkurencja to firmy kilku-kilkunastokrotnie większe, więc i możliwości walki cenowej również nieporównywalne. Patrz minimalny narzut w hurcie i w detalu i wyciągnij wnioski.
Przykład z życia wzięty: zdarzyło mi się chińskie śruby prawie zerwać, tj. wystąpiło znaczne rozciągnięcie materiału (wydłużenie + przewężenie na środku). Wprawdzie nie jestem ułomkiem, ale nie mam też pary w ręce jak kowal...
Dużo mam takich przykładów chińskiej "jakości", ale musiałbym się rozpisać bardziej niż ja chcę pisać i pewnie też wy chcecie czytać :-)
też uważam że nie ma sensu, też się uśmiałem jak usłyszałem to cytowane zdanie po raz pierwszy.
ja raczej mówię o tych samych produktach jeden sprzedawany w kraju za ok 85zł + transport drugi od chińczyka za 20zł z transportem z chin - nie widać różnicy pomiędzy nimi, te same oznaczenia ten sam wygląd, ta sama chińska "firma", w różną jakość to ja wierzę i widzę różnicę nawet pomiędzy chińczykami - to po prostu widać - ale najpierw muszę ją zobaczyć (tą różnicę) żeby uwierzyć, jak nie widzę to traktuję jako przypowieści mitologiczne - i oczywiście nie wierzę że nasi sprzedają jakieś lepsze zakładając że mogliby kupić u innego chińczyka gorsze - dlaczego mieliby to robić? gorszy pieniądz wypiera lepszy tu będzie tak samo gorsze płytki wyprą lepsze (zakładając hipotetycznie że są gorsze i lepsze w co nie wierzę) i zostaną już tylko te gorsze - takie są prawa natury.
a skąd wiesz z czego są brany budulec na podróbkę?
to może być plastyk zanieczyszczony wszystkim
chiny są gigantycznym importerem śmieci, które następnie przetwarzają
i regularnie się słyszy ze jakieś firmy wycofują cale partie towaru z powodu szkodliwych substancji odkrytych w produkcie
tanio nie znaczy dobrze
tak samo gorsze płytki wyprą lepsze (zakładając hipotetycznie że są gorsze i lepsze w co nie wierzę) i zostaną już tylko te gorsze - takie są prawa natury.
Płytki to może nie, bo to ciężko sp...[1], ale już przy głowicach czy nogach to już Chińczyk ma spore pole do manewru do czynienia "oszczędności".
[1] po chwili namysłu wycofuję się z powyższego - przypomniałem sobie o jeszcze jednej wpadce. Widziałeś kiedyś pływak, który tonie? Ja widziałem.
a skąd wiesz z czego są brany budulec na podróbkę?
to może być plastyk zanieczyszczony wszystkim
chiny są gigantycznym importerem śmieci, które następnie przetwarzają
i regularnie się słyszy ze jakieś firmy wycofują cale partie towaru z powodu szkodliwych substancji odkrytych w produkcie
tanio nie znaczy dobrze
a skąd wiem czy te z aledrogo i ze sklepu nie są z takiego samego podłego plastiku :) tak oględnie mówiąc plastiku w tej płytce prawie nie ma - kawałek aluminium i śruba. a skąd wiem czy ryba w knajpie we władysławowie to sola czy nie sola - nie wiem :) - polak potrafi - ja twierdzę że nie ma lepszych i gorszych bo te gorsze natychmiast zastąpią te lepsze - prawa natury nie zmienisz.
...Dużo mam takich przykładów chińskiej "jakości",...
Jeden z wielu ciekawych przykładów :mrgreen: Chińska podróbka BMW X5 - Najgorszy samochód świata! - Auto Świat (http://4x4.auto-swiat.pl/chinska-podrobka-bmw-x5-najgorszy-samochod-swiata/zsltx)
Jeden z wielu ciekawych przykładów :mrgreen: Chińska podróbka BMW X5 - Najgorszy samochód świata! - Auto Świat (http://4x4.auto-swiat.pl/chinska-podrobka-bmw-x5-najgorszy-samochod-swiata/zsltx)
Wytrzymał 100tys, po takim przebiegu samochody idą na złom
Napisałem na optyczne.pl zapytanie o to czy ta osłona dostepna u nich za 99pln jest oryginałem czy zamiennikiem.
Właśnie dostałem odpowiedć o następującej treści:
"Witam,
Dziękuję za przesłaną wiadomość.
Jest to oryginał marki Canon.
W razie pytań, proszę o kontakt."
Co do mnie to także uważam, z e 100 zł za to to przesada. Mi chodzi o to, ze kupując zamiennik za (np.) 15 złotych robienie akcji, w którą zaangażowane jest wiele osób by zamówić zbiorczo i musieć sie jeszcze głowić nad dystrybucja do chętnych by jeszcze te 15 złotych za Pocztę Polską czy DHL podzielić na 20 osób, nie ma sensu i szkoda czasu. zamówić odebrać i cieszyć się, ze sie ma za 30 złotych (np)
Pozdrawiam
PS: I jeszcze jedno zauważyłem, mam oryginalną osłoną do Canon 18-135 IS STM. Od wewnętrznej strony jest wyklejona filcem nieodbijającym światła. Widziałem w sieci zamienniki i w nich tego nie było.
Napisałem na optyczne.pl zapytanie o to czy ta osłona dostepna u nich za 99pln jest oryginałem czy zamiennikiem.
Właśnie dostałem odpowiedć o następującej treści:
"Witam,
Dziękuję za przesłaną wiadomość.
Jest to oryginał marki Canon.
W razie pytań, proszę o kontakt."
Co do mnie to także uważam, z e 100 zł za to to przesada. Mi chodzi o to, ze kupując zamiennik za (np.) 15 złotych robienie akcji, w którą zaangażowane jest wiele osób by zamówić zbiorczo i musieć sie jeszcze głowić nad dystrybucja do chętnych by jeszcze te 15 złotych za Pocztę Polską czy DHL podzielić na 20 osób, nie ma sensu i szkoda czasu. zamówić odebrać i cieszyć się, ze sie ma za 30 złotych (np)
Pozdrawiam
PS: I jeszcze jedno zauważyłem, mam oryginalną osłoną do Canon 18-135 IS STM. Od wewnętrznej strony jest wyklejona filcem nieodbijającym światła. Widziałem w sieci zamienniki i w nich tego nie było.
mówiłem Ci nie odpisuj do mnie, już napisałem nawet, że się poddaje a Ty dalej swoje.
Na allegro jakiś janusz sprzedawał ZAMIENNIK za 100zł i to o nim rozmawialiśmy, o nim mówił RTSiak o nim mówiłem ja, a Ty dalej nie łapiesz o co chodzi w całej tej rozmowie, wyskakujesz z jakimiś eko bzdurami, na które już Ci kilka osób odpowiedziało, a teraz wyskakujesz że ta osłona to oryginał.
Zbiórcze zamówienie, bo nie ma każdy ma paypala/kartę kredytową potrzebną do zamówienia z aliexepress, jeśli jedna osoba by zamówiła kilka to potem nie problem dołożyć 7zł na wysyłkę już na terenie PL skoro i tak w kieszeni zostaje jakieś 70zł albo więcej. TRUDNE DO ZROZUMIENIA?
ps. Mam zamiennik do setki macro za 20zł i też ma materiał na wewnętrznej stronie.
Nie odpisuj więcej do mnie, bo nie mam ochoty prowadzić tej rozmowy.
Już dobra, nie irytuj się.
Pozdrawiam
robson999
14-09-2015, 12:42
bo nie mam ochoty prowadzić tej rozmowy.
oj tam, pogadajmy jeszcze chwilę;)
Żartowałem.
A wracając do wątku, to zalecam kupować tylko oryginalne osłony. Po zakupie zamiennika do 352IS, jestem zniesmaczony, choć na początku produkt wydawał się być naprawdę dobrej jakości.
To był mój pierwszy i ostatni raz. Od tamtej pory kupuję tylko oryginalne. Oryginał mam nawet w starym 24-85 3.4-4.5.
to akurat zależy od konkretnego modelu, ja mam oryginały z zestawów i jedne są wyłożone tym ''filcem'' a inne nie
Zbiórcze zamówienie, bo nie ma każdy ma paypala/kartę kredytową potrzebną do zamówienia z aliexepress, jeśli jedna osoba by zamówiła kilka to potem nie problem dołożyć 7zł na wysyłkę już na terenie PL skoro i tak w kieszeni zostaje jakieś 70zł albo więcej.
moim zdaniem paypal na aliexpress nie działa, ale są karty przedpłacone (np BZWBK) koszt 0zł do kupienia na aledrogo trzeba tylko zadbać żeby wyczyścić do końca przed upływem terminu ważności i ZAPISAĆ wszytstkie informacje na temat karty bo łatwo zgubić karta nie ma fizycznej postaci i można dolewać do niej gotówkę.
milsa666
14-09-2015, 18:59
oj tam, pogadajmy jeszcze chwilę;)
Żartowałem.
A wracając do wątku, to zalecam kupować tylko oryginalne osłony. Po zakupie zamiennika do 352IS, jestem zniesmaczony, choć na początku produkt wydawał się być naprawdę dobrej jakości.
To był mój pierwszy i ostatni raz. Od tamtej pory kupuję tylko oryginalne. Oryginał mam nawet w starym 24-85 3.4-4.5.
A ja wlasnie zamowilem zamiennik do 35is i jest perfekt. To moje drugie podejscie do zamiennikow - pierwsze to zupelna pomylka byla to oslona do 85/1.8. Totalny kibel.
A ja wlasnie zamowilem zamiennik do 35is i jest perfekt...
Mógłbyś podać link.
Dzięki;)
milsa666
14-09-2015, 20:53
Jasne chociaż trochę offtop. Już więcej na temat 35mm w wątku 50mm nie wypowiadam się ;)
JJC Lens Hood Tulip FOR Canon EF 35mm F 2 0 IS USM Replace Canon EW 72 | eBay (http://www.ebay.pl/itm/311041488239?_trksid=p2060353.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT)
Nie pamiętam ile szło ale nie dłużej niż 2 tygodnie.
Osłona oczywiście nie ma "pluszu" jak oryginał, ale za to pasuje idealnie.
robson999
14-09-2015, 22:30
Jasne chociaż trochę offtop. Już więcej na temat 35mm w wątku 50mm nie wypowiadam się ;)
JJC Lens Hood Tulip FOR Canon EF 35mm F 2 0 IS USM Replace Canon EW 72 | eBay (http://www.ebay.pl/itm/311041488239?_trksid=p2060353.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT)
Nie pamiętam ile szło ale nie dłużej niż 2 tygodnie.
Osłona oczywiście nie ma "pluszu" jak oryginał, ale za to pasuje idealnie.
Jakieś czary...Sprawdziłem swoją osłonę przed chwilą i okazało sie że jest jednak sprawna. Zaskoczył ten zatrzask i wszystko jest ok. Przepraszam za zamieszanie. Chyba jedyny zamiennik (EF 35 2 IS) jaki posiadam jest ok.
W sumie to dopiero dzisiaj mialem okazje 1 raz dluzej postrzelac z tulipanem, wszystko ok po za tym ze zatrzask (jest zapinany/odpinany na guzik) nie trzyma w pozycji ''spoczynkowej'' jak go zarzucimy tak zeby chronil przed swiatlem w pozycji ''bojowej'' zatrzask dziala normalnie :P nie wie mczy oryginal tez tak ma ale to taka w sumie ciekawosta, ni to parzy nie to ziebi ;]
Panowie, ja z taką zagwozdką. Otóż, jestem posiadaczem tego obiektywu od kilku dni i dziwi mnie pewna niezależność. W każdym z trybów fotografowania pierścień ostrzenia (tryb manualny oczywiście) nieregularnie się blokuje. Mam tu na myśli sytuację kiedy kręcę pierścionkiem, a nic się nie dzieje. Pomaga naciśnięcie do połowy spustu migawki - problem wtedy znika. Nie wiem na czym to polega i czy to właściwe działanie obiektywu, nie widzę żadnej zależność tej deaktywacji pierścienia, dlatego postanowiłem podzielić się moimi spostrzeżeniami. Nie wiem, czy to wada i mam go reklamować. Wbrew temu co napisał producent zdarzyło mi się raz wcisnąć tubus obiektywu ręcznie - wiem, że to szkolny błąd i mea culpa, więcej nie będę. Czy to co opisałem jest normalne czy coś jest nie tak ze szkłem? W trybie filmowania pierścień działa ciągle, nie deaktywuje się.
Paviarotti
27-09-2015, 20:33
Zamówiłem dzisiaj dwie osłony na chińskim allegro do 50 STM. 4,20 dolara za sztukę, dostawa darmowa. Jak dojdzie to wrzucę zdjęcia jak to wygląda 8-)
pan.kolega
27-09-2015, 23:17
Panowie, ja z taką zagwozdką. Otóż, jestem posiadaczem tego obiektywu od kilku dni i dziwi mnie pewna niezależność. W każdym z trybów fotografowania pierścień ostrzenia (tryb manualny oczywiście) nieregularnie się blokuje. Mam tu na myśli sytuację kiedy kręcę pierścionkiem, a nic się nie dzieje. Pomaga naciśnięcie do połowy spustu migawki - problem wtedy znika. Nie wiem na czym to polega i czy to właściwe działanie obiektywu, nie widzę żadnej zależność tej deaktywacji pierścienia, dlatego postanowiłem podzielić się moimi spostrzeżeniami. Nie wiem, czy to wada i mam go reklamować. Wbrew temu co napisał producent zdarzyło mi się raz wcisnąć tubus obiektywu ręcznie - wiem, że to szkolny błąd i mea culpa, więcej nie będę. Czy to co opisałem jest normalne czy coś jest nie tak ze szkłem? W trybie filmowania pierścień działa ciągle, nie deaktywuje się.
Polecam instrukcję obsługi, zwłaszcza, jeżeli nie miałeś przedtem takiego obiektywu (STM). Poza ostrzeżeniami przed popychaniem tubusa, producent napisał jeszcze, że obiektyw zapada w sen i trzeba go obudzić. Tak ma być.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://s2.postimg.org/x6cajid6x/zzzzz21.jpg)
Dzięki bardzo. Przyznam się, że otwierałem manuala, ale przeczytałem go pobieżnie. Już teraz wszystko rozumiem.
Hej,
mam pytanie do Użytkowników 50mmSTM - jak wygląda kwestia szczelności po kilku tysiącach zdjęć? Chodzi mi o ilość zasysanego kurzu, lądującego na matrycy lub/i między soczewki, jak ma miejsce z 50mm1.8II?
Pozdrawiam
Hej,
mam pytanie do Użytkowników 50mmSTM - jak wygląda kwestia szczelności po kilku tysiącach zdjęć? Chodzi mi o ilość zasysanego kurzu, lądującego na matrycy lub/i między soczewki, jak ma miejsce z 50mm1.8II?
Pozdrawiam
Ja mam obiektyw od czerwca ale zrobiłem nim ze kilkanaście zdjęć...
Dzięki, ale to mało... Ja jestem bardzo zadowolony z mojej 50tki - jedno z najostrzejszych szkieł jakie mam/miałem (deklasuje sporo L-ek pod względem ostrości), niestety zawala mi kurzem matrycę, już trochę chrobocze napęd af, no i w soczewkach też kurz.
Dzięki, ale to mało... Ja jestem bardzo zadowolony z mojej 50tki - jedno z najostrzejszych szkieł jakie mam/miałem (deklasuje sporo L-ek pod względem ostrości), niestety zawala mi kurzem matrycę, już trochę chrobocze napęd af, no i w soczewkach też kurz.
Wiem, wiem :)
Pisząc to co napisałem chciałem tylko dać do zrozumienia, ze w codziennej praktyce używam bardziej uniwersalnego szkła 18-135 a to choc genialnie dobre za małe pieniądze okazuje się w codziennej praktyce mało użyteczne.
A co do 50mm 1.8 STM to ciekaw jestem kiedy będą poprawki korekcyjne do tego szkła do aparatów (np 70D) oraz do DPP....?
Hej,
Pozdrawiam
Na dysku mam około 1400 zdjęć z tego obiektywu. Nie ma żadnego kurzu na matrycy ani wewnątrz obiektywu. Kurz ląduje mi tylko na przedniej soczewce bo nie używam żadnego filtra z tym obiektywem. Nie robię podmianek na inne obiektywy w terenie, używam osłony przeciwsłonecznej.
FDrummer
06-10-2015, 01:35
Czy komuś tak głośno manualny focus działa?
https://www.youtube.com/watch?t=4&v=Vid_FZdo-B0
pan.kolega
06-10-2015, 02:43
Hej,
Pozdrawiam
Mam 50/1.8 z końca XX wieku i nie ma żadnego kurzu....nawet się już rozpadł i ciagle niezakurzony....
Dzięki za odzew!
Pozdrawiam
Czy komuś tak głośno manualny focus działa?
https://www.youtube.com/watch?t=4&v=Vid_FZdo-B0
Jeśli dźwięk był rejestrowany przez mikrofon aparatu to faktycznie coś za głośno pracuje. Zastanawia mnie też to kręcenie "na raty", nie możesz kręcić bardziej płynnie? Mnie się to kojarzy z jakimś brakiem smarowania.
Obsługa MF w STM-kach to zbędny dodatek, moim zdaniem obiektywy z tej serii w ogóle nie powinny posiadać tej opcji.
Obsługa MF w STM-kach to zbędny dodatek, moim zdaniem obiektywy z tej serii w ogóle nie powinny posiadać tej opcji
:shock::shock::shock:
FDrummer
06-10-2015, 14:46
Jeśli dźwięk był rejestrowany przez mikrofon aparatu to faktycznie coś za głośno pracuje. Zastanawia mnie też to kręcenie "na raty", nie możesz kręcić bardziej płynnie? Mnie się to kojarzy z jakimś brakiem smarowania.
Obsługa MF w STM-kach to zbędny dodatek, moim zdaniem obiektywy z tej serii w ogóle nie powinny posiadać tej opcji.
Kręciłem "na raty bo wydawało mi się, że wtedy najbardziej słychać ten hałas przy kręceniu. Spróbowałem bardziej płynnie. Dźwięk jest bezpośrednio z aparatu.
https://www.youtube.com/watch?v=N3OVs4gCJ2U&feature=youtu.be
pan.kolega
06-10-2015, 17:06
:shock::shock::shock::shock::shock::shock::shock:
Powinieneś opatentować ten pomysł. :lol: Byłby to pierwszy obiektyw lustrzankowy bez MF.
Chyba, bo nie sprawdzałem, czy ktoś jeszcze wpadł na ten genialny pomysł. W każdym razie ja bym takiego innowacyjnego wyrobu nie kupił.:x
Witam w temacie obiektywu.
Kupiłem kilka dni temu JJC Reversible Lens Hood for CANON EF 50mm f/1.8 STM Lens replaces Canon ES-68 na ebay-u.
Dostawa jakieś 3-4 tygodnie , mam nadzieję ,że dojdzie.
Jak otrzymam przesyłkę , napiszę pierwsze wrażenia.
pozdrawiam ...
Kręciłem "na raty bo wydawało mi się, że wtedy najbardziej słychać ten hałas przy kręceniu. Spróbowałem bardziej płynnie. Dźwięk jest bezpośrednio z aparatu.
https://www.youtube.com/watch?v=N3OVs4gCJ2U&feature=youtu.be
Zmień status filmiku na "niepubliczny" bo nie mogę nic obejrzeć. Albo jak się Tobie nie chce to nic nie rób i porównaj z moim, zrobiłem go teraz "na szybko":
https://www.youtube.com/watch?v=pIlfo46cbnk
Wielk.nagr. filmu: VGA 25.00P [IPB]
Nagryw. dźwięku: Auto
Filtr wiatru/Tłumik: Włącz/Włącz
Poniższe już nie do Ciebie.
Technologia silnika krokowego (STM) jest wydajna szczególnie przy rejestracji dynamicznej, gdzie w kadrze pokazujemy ruch i rejestrujemy częste zmiany położenia obiektów. W czasie produkcji wideo (profesjonaliści niechętnie się do tego przyznają) STM daje ciągłe ustawienie ostrości i gwarantuje niski poziom szumów akustycznych. Jest to ważne gdy używamy np. EOSâs 650D, który nie ma możliwości ręcznego ustawiania poziomu rejestrowanego dźwięku i jedynym dodatkiem poprawiającym dźwięk rejestracji filmowej jest możliwość użycia zewnętrznego mikrofonu.
Źródło: Nowe obiektywy STM Canona - Technologie - polskieradio.pl (http://www.polskieradio.pl/111/1891/Artykul/624479,Nowe-obiektywy-STM-Canona)
EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM - kluczowe funkcje:
- Kompaktowy, lekki teleobiektyw zmiennoogniskowy
- Stabilizator obrazu skutecznie niweluje efekty utraty ostrości podczas ruchu aparatem
- Technologia STM - płynny i cichy AF
- Minimalna odległość ostrzenia: 0,85m
- Wysokiej jakości soczewka niskodyspersyjna (UD)
Źródło: Canon EF-S 55-250 mm f/4-5,6 IS STM - Fotopolis (http://www.fotopolis.pl/n/17462/canon-ef-s-55-250-mm-f4-56-is-stm/)
Strona 21 opracowania znajdującego się pod adresem http://studenci.fuw.edu.pl/~kkf/plik/silnik_krokowe_Kacper.pdf
Proszę mi uzasadnić możliwość obsługi MF w obiektywach z serii STM. Bo ja tu tego nie widzę. Canon dodał tę opcję chyba tylko dlatego żeby się konserwatyści nie burzyli. Obiektywy z tej serii wręcz "krzyczą" do użytkownika hasłami "automatyka" i "elektryka". Po co komu wprowadzenie obsługi ludzką ręką skrzypiącego pierścienia którego dźwięk przenosi się na rejestrowany materiał?
Heh. Zapomniałeś chyba, że aparaty służą przede wszystkim do robienia zdjęć, a w tym wypadku manualne ostrzenie jest jak najbardziej uzasadnione. Zresztą, przy filmowaniu również. Swoją drogą to ciekawe to skrzypienie na manualu, heh, jak dotąd źródłem hałasu zawsze był silnik, manualne ostrzenie odbywało się bezgłośnie. To jakiś regres. Poza tym wiesz, niektórzy zwyczajnie potrafią sobie wyostrzyć zdjęcie tam gdzie chcą, nie potrzebują do tego automatu, który bywa zawodny zwłaszcza w taniusich budżetowych entry obiektywach z marnymi silniczkami AF. Przecież to całe stm to budżetowe rozwiązanie dla ludzi, którzy chcą sobie pokręcić filmiki a nie stać ich na kamerę i normalne szkła. To nie jest żadna hipertechnologia. Szkła z tym silnikiem są bardzo tanie i optycznie bardzo takie sobie. To nie jest żaden profi sprzęt dla filmowców.
korpusy canona służą głównie do robienia zdjęć i przy robieniu zdjęć każdym obiektywem czasem człowiek musi nastawić ostrość ręcznie bo się po prostu nie da inaczej :mrgreen:, ja takie sytuacje miewam zwykle nie na obiektywie 50mm ale wyobrażam sobie że na 50mm tez się mogą zdarzyć.
pan.kolega
06-10-2015, 23:59
Obiektywy z STM moga się nieźle nadawać do filmowania, ale nie jest to ich główne zadanie. Np. EF 28/2.8 IS USM jest jeszcze lepszy do video. Technologia STM jest tańsza niż USM i jest na razie używana w tańszych uniwersalnych obiektywach ogólnego zastosowania, bynajmniej nie wyspecjalizowanych do video. Daje precyzyjna informację o pozycji obiektywu, co znacznie polepsza niezawodność AF. 50 STM przejmuje rolę najpopularniejszego obiektywu wymiennego AF na świecie, który kupuje się jako pierwszy do kita, a nie specjalnego obiektywu do video. Celowo polepszył Canon pierścień ostrości, bo w poprzedniku był on fatalny.
Niestety silnik krokowy nie nadaje się do kręcenia manualnego i stad drive-by-wire. Tak jak w 85/1.2 tylko z innego powodu.
steamhammer
07-10-2015, 00:08
Powinieneś opatentować ten pomysł. Byłby to pierwszy obiektyw lustrzankowy bez MF.
Chyba, bo nie sprawdzałem, czy ktoś jeszcze wpadł na ten genialny pomysł. W każdym razie ja bym takiego innowacyjnego wyrobu nie kupił.
A były takie były np.EF 35-70/3,5-4,5 A
Jest aktualizacja na stronie Canona i są dane korekcyjne dla tego obiektywu w DPP i sofcie aparatu (70D).
Jest aktualizacja na stronie Canona i są dane korekcyjne dla tego obiektywu w DPP i sofcie aparatu (70D).
A jaki to numerek wersji DPP dokładnie?
A jaki to numerek wersji DPP dokładnie?
4.3.31.0
witam
Zależy o jakiej wersji DPP rozmawiacie ......
Jest też najnowsza wersja DPP 3.15.0.0 która rozpoznaje ten obiektyw.
witam
Zależy o jakiej wersji DPP rozmawiacie ......
Jest też najnowsza wersja DPP 3.15.0.0 która rozpoznaje ten obiektyw.
Wczorajsza aktualizacja DPP 3.x oczywiście także dostała dane tego obiektywu.
Pozdrawiam
Witam
Tak jak obiecałem informuję że zakupioną na e-Bayu
JJC Reversible Lens Hood for CANON EF 50mm f/1.8 STM Lens replaces Canon ES-68
dziś odebrałem na poczcie, super szybko od zakupu minęło zaledwie 16 dni.
Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne , zresztą używam już osłon tej firmy i ze wszystkich jestem zadowolony.
Fakt brak oryginalnego meszku wewnątrz,ale wyraźna matowa powłoka sprawia dobre wrażenie.
Jeśli chodzi o wykonanie , to pasuje idealnie bez luzów . Mechanizm zatrzasku działa dokładnie przy zakładaniu jak i przy zdejmowaniu.
To jest tylko osłona i taka ma być , a do tego dużo tańsza od canona.
pozdrawiam Wojtek
Chciałbym używać tą pięćdziesiątkę w fotografii produktów. W związku z tym mam prośbę do posiadaczy. Czy mógłbym prosić któregoś z forumowiczów o zdjęcie,np. zapałek, zapalniczki, sfotografowanej aparatem z pełną klatka i tym obiektywem, przy minimalnej odległości z jakiej obiektyw ostrzy? Może ktoś ma 17-40L, lub 35IS/f2 i mógłby porównać zbliżenie tak małych przedmiotów jakie można uzyskać z tych obiektywów.
Zastanawiam się pomiędzy tym obiektywem, a sigmą 50mm f2,8 macro ex. Jak by canon ostrzył wystarczająco blisko to by mi wystarczył, bo sigmy się trochę boję.
JJC Reversible Lens Hood for CANON EF 50mm f/1.8 STM Lens replaces Canon ES-68 Fakt brak oryginalnego meszku wewnątrz,ale wyraźna matowa powłoka sprawia dobre wrażenie.
Oryginalna osłona również nie jest wyłożona aksamitem.
Chciałbym używać tą pięćdziesiątkę w fotografii produktów. W związku z tym mam prośbę do posiadaczy. Czy mógłbym prosić któregoś z forumowiczów o zdjęcie,np. zapałek, zapalniczki, sfotografowanej aparatem z pełną klatka i tym obiektywem, przy minimalnej odległości z jakiej obiektyw ostrzy? Może ktoś ma 17-40L, lub 35IS/f2 i mógłby porównać zbliżenie tak małych przedmiotów jakie można uzyskać z tych obiektywów.
Zastanawiam się pomiędzy tym obiektywem, a sigmą 50mm f2,8 macro ex. Jak by canon ostrzył wystarczająco blisko to by mi wystarczył, bo sigmy się trochę boję.
Mam tę STM i 35 f/2 IS, jak znajdę czas to mogę zrobić zdjęcia porównawcze na mimimalnej odległości ostrzenia.
[QUOTE=mkamelg;1298420]Oryginalna osłona również nie jest wyłożona aksamitem.
To super..... tym bardziej jestem zadowolony.
mkamelg Wielkie dzięki. Jak porównujesz ostrość tych dwóch szkieł?
Ja używam 5DS. Nie wiem czego Ty używasz więc zrobiłem te zdjęcia w rozdzielczości 12Mpix przy wybranym Styl obrazów: Neutralny żeby "wyrównać w dół" bo może np. używasz 5D a tam była taka natywna rozdzielczość.
EF 35mm f/2 IS USM
5 sekund, f/8, ISO 100
źródło (https://www.imageupload.co.uk/image/cROV)
EF 50mm f/1.8 STM
15 sekund, f/8, ISO 100
źródło (https://www.imageupload.co.uk/image/cROk)
EF 35mm f/2 IS USM
13 sekund, f/8, ISO 100
źródło (https://www.imageupload.co.uk/image/cROp)
EF 50mm f/1.8 STM
30 sekund, f/8, ISO 100
źródło (https://www.imageupload.co.uk/image/cRO2)
W trakcie robienia zdjęć przebiło się przez chmury ostre słońce więc musiałem całkowicie zaciemnić okna roletami. Czasy dobierałem ręcznie aby zachować wszędzie 0EV. Nie wiem dlaczego, widocznie taki miałem kaprys. Zdjęcia robione ze statywu a migawka wyzwalana pilotem bezprzewodowym, IS w EF 35mm f/2 IS USM był wyłączony.
EF 35mm f/2 IS USM ostrzy bliżej od EF 50mm f/1.8 STM o jakieś 7,5mm - wziąłem w rękę to pudełko z figurką i zmierzyłem odległość od jego krawędzi do dolnej krawędzi widocznej na nim rybki.
Celowałem w nos figurki za pomocą jednego centralnego punktu AF (niestety nie pamiętam czy był to jednopunktowy Spot AF). Jak sobie obejrzysz te zdjęcia w powiększeniu online lub po pobraniu na swój komputer to zobaczysz że zdjęcia z EF 35mm f/2 IS USM są minimalnie ostrzejsze od zdjęć EF 50mm f/1.8 STM (wystarczy zerknąć chociażby na nos figurki wraz z przyległościami). Może gdybym jeszcze bardziej odsunął tę figurkę to 50mm STM wyostrzyła by lepiej, w sumie to przecież różne rodzaje napędów pracują w obydwu obiektywach. No ale przecież chodziło o pokazanie minimalnej odległości ostrzenia a na takiej już obiektyw załapywał i robił to w powtarzalny sposób.
Co do tego "Jak porównujesz ostrość tych dwóch szkieł?". Jest tak wiele czynników wpływających na ostrość zdjęcia...
Może tak. W tej chwili na liczniku mam prawie 4700 zdjęć. W swoim aparacie posiadam sześć trybów wyboru pola AF, mam aktywowane wyłącznie punkty krzyżowe AF. Jak mam wybrany "jednopunktowy Spot AF" i/lub "jeden punkt AF" (tak jak w np. 5D i 6D), to wszystkie posiadane przeze mnie obiektywy mydlą mi mniej lub bardziej przy maksymalnie otwartej przysłonie.
EF 35mm f/2 IS USM mydlił mi strasznie gdy celowałem przez szybę na f/2 do znaku drogowego oddalonego o jakieś 8-10 metrów. Już nawet zacząłem myśleć o jego sprzedaży ale na razie mi przeszło. EF 50mm f/1.8 STM na f/1.8 w tej samej sytuacji mydlił bez porównania mniej. Na bliskich odległościach (gdzieś tak do 1,5 metra) mydlenie praktycznie nie występuje i obydwa obiektywy idą łeb w łeb. W 50mm STM aberracja chromatyczna na f/1.8 jest straszna, zaczyna zanikać gdzieś od f/2.5 w górę.
Problem mydlenia w ZNACZNYM stopniu załatwia wybranie "rozszerzanie punktu AF". Wtedy do ustawiania ostrości jest używany ręcznie wybrany punkt AF oraz cztery przyległe punkty AF. Natomiast coś co mógłbym określić mianem żylety pojawia się na f/2.5 w przypadku obydwu obiektywów.
To tyle ode mnie, mam nadzieję że pomogłem a nie zaszkodziłem.
Dzięki, bardzo mi pomogłeś, mam teraz rozeznanie. Zdaje się że będę potrzebował 100 makro i 50, a miałem nadzieję, że 50mm mi wystarczy.
maciek12ss
22-10-2015, 00:47
Nie czytałem całego wątku wybaczcie lenistwo i brak czasu. Krótkie pytania mam do osób, które przesiadły się z 50 1.8 II na 50 1.8 stm . Czy jest jakaś mocno zauważalna różnica w jakości obrazka na f1.8 f2.0. Najbardziej mi zależy na ocenie ostrości i bokehu. Pomijam szybkość af i celność. Jeśli ktoś z forum ma możliwość zaprezentowania kilku pstryków z tych dwóch szkieł na pełnej klatce będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam Maciek.
Nie czytałem całego wątku wybaczcie lenistwo i brak czasu. Krótkie pytania mam do osób, które przesiadły się z 50 1.8 II na 50 1.8 stm . Czy jest jakaś mocno zauważalna różnica w jakości obrazka na f1.8 f2.0. Najbardziej mi zależy na ocenie ostrości i bokehu. Pomijam szybkość af i celność. Jeśli ktoś z forum ma możliwość zaprezentowania kilku pstryków z tych dwóch szkieł na pełnej klatce będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam Maciek.
ta sama optyka, ostrość ta sama, ciut lepszy kontrast i ciut lepszy bokeh.
AF lepszy, ale ze starym 5d nie jest super dokładny, lubi sobie minimalnie nie trafić i wychodzi to piękne mydełko co w 50 1.8 mkII :(
To szkoda, że prawie bez zmian do II - bo już chciałem wymienić mojego staruszka:-)
Battle of the Nifty Fifties: Canon's 50mm f/1.8 Lenses (http://petapixel.com/2015/05/30/battle-of-the-nifty-fifties-canons-50mm-f1-8-lenses/)
To szkoda, że prawie bez zmian do II - bo już chciałem wymienić mojego staruszka:-)
Battle of the Nifty Fifties: Canon's 50mm f/1.8 Lenses (http://petapixel.com/2015/05/30/battle-of-the-nifty-fifties-canons-50mm-f1-8-lenses/)
Mkamelg - dzięki, znam ten test:-)
Paviarotti
22-10-2015, 10:45
Przyszła mi niedawno osłona przeciwsłoneczna z Chin. Całkiem ładnie wykonana jak za niecałe 15zł i ładnie dopasowana do obiektywu. Zamówiłem dwie, jedna przyszła nadpęknięta delikatnie, ale mają przysłać nową.
witam
Największe różnice na plus są dwie ...
Ogólnie wykonanie i przede wszystkim AF.
Ja zmieniłem głównie ze względu na całkowity brak porozumienia z moim body i niecelność AF.
Nareszcie mogę używać tej ogniskowej i dobrego światła nie martwiąc się o ostrość , choć musze przyznać ,że do ideału troszkę mu brakuje.
pozdrawiam Wojtek
Moim zdaniem, najwieksza roznica to ilosc listkow w przeslonie i AF, metalowe mocowanie tez na plus.
Przyszła mi niedawno osłona przeciwsłoneczna z Chin. Całkiem ładnie wykonana jak za niecałe 15zł i ładnie dopasowana do obiektywu. Zamówiłem dwie, jedna przyszła nadpęknięta delikatnie, ale mają przysłać nową.
Można prosić o jakiś link?
Hahahaha teraz chcesz zamiennik? Ty ktory walczyles ze jak to mozna DZIADOWAC I KUPOWAC U CHINCZYKOW? CO DZIECI WYKORZYSTUJA W BRUDNYCH FABRYKACH? TOKSYCZNE OSLONY ZA KILKA DOLAROW?!
Hahahahaha :lol: przynajmniej mnie rozbawiles przed snem
Dla mnie bardziej zabawne jest to, że to super tanie szkiełko ma ZNACZNIE mniejszy rozrzut jakościowy od ca. 10x droższego Sony 55/1.8 noszącego dumnie logo Zeiss i ca. 30x droższego Zeissa Otus 55/1.4. Najwyraźniej jednak Canon ma dużo lepsze pojęcie o projektowaniu i produkcji obiektywów, nawet tych najtańszych... :lol:
Hahahaha teraz chcesz zamiennik? Ty ktory walczyles ze jak to mozna DZIADOWAC I KUPOWAC U CHINCZYKOW? CO DZIECI WYKORZYSTUJA W BRUDNYCH FABRYKACH? TOKSYCZNE OSLONY ZA KILKA DOLAROW?!
Hahahahaha :lol: przynajmniej mnie rozbawiles przed snem
Widzę, że leczysz swoje kompleksy...ale Twoja choroba, Twój problem.
Zapytałem bo chciałbym zobaczyć zdjęcia jak to wygląda. A kupować nie zamierzam bo nie warto skoro na tym szkle od czerwca zrobiłem może 15 zdjęć bo całkowicie mnie zaspokaja 18-135 IS STM i raczej leży na półce.
robson999
24-10-2015, 13:35
na tym szkle od czerwca zrobiłem może 15 zdjęć bo całkowicie mnie zaspokaja 18-135 IS STM i raczej leży na półce.
Hmm...Na 70D można chyba robić piękne portrety tym szkiełkiem. Nie próbujesz?
Hmm...Na 70D można chyba robić piękne portrety tym szkiełkiem. Nie próbujesz?
Oczywiście ale ja używam sprzętu amatorsko, hobbystycznie czyli niezarobkowo. Mam problem z obiektem. Kiedyś bardzo lubiłem robić portrety ale od pewnego czasu moja rodzina tj moje 2 dziewczyny zbuntowały się i gonią mnie jak próbuję im robić zdjęcia (choć bez powodu).... więc ostatnio robię więcej przyrody, architektury a tam czasami trzeba przybliżyć czy oddalić i tak nie zawsze się to sprawdza ta 50...
widocznie kiepsko je fociles:mrgreen:
przyłóż się a się od niech nie odpędzisz;)
Tak czytam opinie o lepszym AF i zastanawiam się czy nie sprawdzić go w porównaniu do mojej sigmy 50 hsm, która ostatnimi czasy w dynamicznych ujęciach psuje mi nerwy
Tak czytam opinie o lepszym AF i zastanawiam się czy nie sprawdzić go w porównaniu do mojej sigmy 50 hsm, która ostatnimi czasy w dynamicznych ujęciach psuje mi nerwy
witam
A co Ci szkodzi podejść (podjechać) gdzieś do sklepu i zrobić kilka zdjęć dla porównania.
Piszesz o dynamicznych ujęciach ....... tu bym radził przetestować.
Co innego trafianie AF , a co innego jego szybkość+ trafianie.
Wszystko zależy do czego chce się wykorzystać dany obiektyw.
Dla mnie zamiana okazała się lekarstwem na moje nerwy i działanie AF.
pozdrawiam Wojtek
witam
A co Ci szkodzi podejść (podjechać) gdzieś do sklepu i zrobić kilka zdjęć dla porównania.
Piszesz o dynamicznych ujęciach ....... tu bym radził przetestować.
Co innego trafianie AF , a co innego jego szybkość+ trafianie.
Wszystko zależy do czego chce się wykorzystać dany obiektyw.
Dla mnie zamiana okazała się lekarstwem na moje nerwy i działanie AF.
pozdrawiam Wojtek
A taka ze nigdzie w pobliżu go nie mają na miejscu ;-)
nie nastawiaj się na zbyt wiele, jak już pisałem - nie ma szału z AFem w tym STMie.
Może pod 5d mkIII będzie trochę lepiej, ale na 5d jest średnio
No wiec właśnie, mam mkiii ale ostatnio sigma płata figle i myślę o wymianie
Bardzo fajny obiektyw biorąc pod uwage cene. AF powtarzalny w przypadku statyków, nawet bardziej niż 85/1.8 które miałem, ale jako obiektyw do akcji to on się nie nadaje.
Bardzo fajny obiektyw biorąc pod uwage cene. AF powtarzalny w przypadku statyków, nawet bardziej niż 85/1.8 które miałem, ale jako obiektyw do akcji to on się nie nadaje.
Czyli podczas wesela w tańcach tez nie bardzo? Aczkolwiek robiłem na początku kariery zawodowej stara 50 na sali i nie było źle
robson999
28-10-2015, 18:48
Spróbuj EF 50 1,4.
Czyli podczas wesela w tańcach tez nie bardzo? Aczkolwiek robiłem na początku kariery zawodowej stara 50 na sali i nie było źle
Tego nie wiem, bo wesel nie robię. Jeśli masz na myśli całe postacie to może być lepiej bo i odległość dużo większa i większa GO i mniej obrotu dla pierścienia. Ja swój mam dość krótko i sprawdzałem narazie na szybko raczkującej w moją strone córce na odległości od 3m do momentu dotknięcia palcem soczewki. W warunkach domowych przy sztucznym świetle.
Sporadycznie całe postacie, raczej od pasa do góry. Nic będzie trzeba poszukać gdzie mają w sklepie
50stm testowałem na weselach i bardzo polecam. AF na pewno lepszy niż w 50 USM. Testowane na 5D, 5DII i 6D!
Ciekawe jak nowy Tamron 45mm wypada przy tytułowej 50tce. Ja bym już wymienił 50II, ale stm też kręci mordką, a ja potrzebuję czegoś zdecydowanie szczelniejszego.
Goomex pokazesz jakies foty z wesela z tego obiektywu? Jakies w ruchu?
Hej, może ja odpowiem :)
Macałem taką osłonę za ok. 15 zł kupioną tu: ES 68 Bayonet Mount Lens Hood FOR Canon EF 50mm F 1 8 STM Lens Camera L HOODES68 | eBay (http://goo.gl/5qxtKM)
Nie wiem jak oryginał, ta nie ma flokowanej powierzchni wewnątrz ale wszystko pasuje jak należy, zakłada się normalnie, "na lewą" stronę też. Maiłem to w rękach z taki obiektywem jakiś czas temu. Wiem, że do dziś* nic się z tym nie dzieje więć można ryzykować. Wysyłka ponoć mniej niż 2 tyg. trwała, free.
Pozdrowienia
W.
Canonier88
06-11-2015, 22:00
Witam na aledrogo znalazłem osłonę ES-68 zamiennik myślicie ze warto? 100zl szkoda mi na kawałek plastiku.
Allegro oferta Osłona ES-68 CANON EF 50/1.8 STM Wrocław Wys. 0zł (5779180401) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5779180401)
Chyba się skuszę wygląda obiecująco.
38zl ? :O niezla przebitka, 20zl zysku na sztuce gosc ma :D
Witam na aledrogo znalazłem osłonę ES-68 zamiennik myślicie ze warto? 100zl szkoda mi na kawałek plastiku.
Allegro oferta Osłona ES-68 CANON EF 50/1.8 STM Wrocław Wys. 0zł (5779180401) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5779180401)
Chyba się skuszę wygląda obiecująco.
Witam
Nikt za ciebie nie zdecyduje czy warto ( to pojęcie względne).
Ja za 39 zł z przesyłką , kupiłem na ebayu firmy JJC ,czekałem 2,5 tygodnia , ale jestem zadowolony.
Dla mnie było warto.
To co proponujesz można też tam kupić po ok. 5 $ .
Tak jak napisałem sam musisz zdecydować co dla ciebie oznacza określenie "warto".
Niektórzy kupują oryginał za 26 $ i uważają że warto ....
Na pewno to opłaca się ją w ogóle mieć.
Jak kupisz napisz swoją ocenę.
pozdrawiam Wojtek
Ale po co właściwie ta osłona przy tak głęboko osadzonej przedniej soczewce? Chyba tylko dla ochrony wysuwającego się przedniego elementu na wypadek gdybyśmy zapomnieli go "schować"
11.11 na ali jest mega wyprz - oslone mozna bedzie kupic za 3.60$ z darmowa wysylka...
11.11 na ali jest mega wyprz - oslone mozna bedzie kupic za 3.60$ z darmowa wysylka...
Tzn gdzie?
Pytanie do osób które kupowały z od chinoli osłonę przeciwsłoneczną - możecie polecić konkretne oferty do tych osłon które dobrze się zatrzaskują na obiektywie? Niestety ta którą ja miałem słabo się trzymała co potwierdza fakt, że zgubiłem ją w noc sylwestrową gdzieś po ciemku na plaży...
milsa666
20-01-2016, 21:48
Pytanie do osób które kupowały z od chinoli osłonę przeciwsłoneczną - możecie polecić konkretne oferty do tych osłon które dobrze się zatrzaskują na obiektywie? Niestety ta którą ja miałem słabo się trzymała co potwierdza fakt, że zgubiłem ją w noc sylwestrową gdzieś po ciemku na plaży...
Bierz to.
Kupilem. Trzyma się znakomicie i zatrzaskuje się "klikiem".
ES 68 Bayonet Mount Lens Hood FOR Canon EF 50mm F 1 8 STM Lens | eBay (http://www.ebay.ca/itm/291527788709)
.
Tez taka mam i trzyma sie bardzo dobrze.
ja mam pytanie, jak ten obiektyw sprawuje sie w fotografii z wiekszych odleglosci? pytam poniewaz mialem 3 egzemplarze poprzedniej wersji i wlasnie kiedy fotografowalem powiedzmy kjaobraz, czesto zdjecia byly mydlane.
ja mam pytanie, jak ten obiektyw sprawuje sie w fotografii z wiekszych odleglosci? pytam poniewaz mialem 3 egzemplarze poprzedniej wersji i wlasnie kiedy fotografowalem powiedzmy kjaobraz, czesto zdjecia byly mydlane.
nie mam zastrzezen. jesli mialbym wskazac problem, to sa to krotkie odleglosci ostrzenia i pierscienie posrednie. wtedy 50/1.8 STM robi sie "miekki" (mniej kontrastowy, mniej detali)
jak wyżej - u mnie też bez problemów w tego typu zdjęciach.
U mnie też, tylko mikroregulacja na +20....
U mnie też, tylko mikroregulacja na +20....
to słabo trafiłeś :mrgreen: ja mam/miałem dwie sztuki 50 1.8 stm i obie w punkt :D
Niestety. Wyczytałem, że to nie jest wada obiektywu - i jedyne, co sklepy proponują, to wysyłanie puszki z obiektywem do mikroregulacji:/
Życzyłbym sobie zrobić wszystkie popularne ogniskowe w budżetowych Canonach w klasie,cenie i wielkości 50stm :mrgreen:P Problemów nie zauważyłem. Jest powtarzalny jak 50mk1, natomiast ma szybszy i cichy af. Od mk2 odstaje jeszcze bardziej na plus.
to mowicie Panowie ze jestescie zadowoleni z jakosci zdjec zrobionych tym obiektywem. A do jakiego innego szkla canona byscie go porownali? lepszy od 24-70/2.8L na ogniskowej 50mm czy gorszy? co sadzicie o porownaniu go z c 50/1.4?
Ja już jakiś czas temu pisałem nawet chyba w tym wątku, że STM jest lepszy od starszej wersji 1.4. Przede wszystkim AF się nie rozjeżdża, jest cicho i szybko. Nie jest to USM ale na pewno szybciej i na pewno pewniej niż w wersji 1.4. Minusem STMa jest to, że nie na 1.4. Cała reszta przemawia na korzyść nowej '50tki'.
Porównanie do 24-70 I można zrobić tylko na 2.8 i tylko przy 50mm, na których ja praktycznie w ogóle zooma nie używam. Jak mniemam, lepiej wypadnie 50stm pod względem ostrości... zoom będzie też na pewno zdecydowanie szybszy i pewniejszy. Ogólnie nie ma co porównywać zoomów i stałek. Wiadomo, że zawsze (prawie zawsze) stałka wygra w kategorii ostrości, zwłaszcza po przymknięciu do przesłony zoomola!
Dragster
17-03-2016, 15:55
Czy polecicie ten obiektyw jako pierwsza stalke? Troszke martwi mnie brak stabilizacji. Dziekuje
L.
chester_jds
17-03-2016, 16:35
Zdecydowanie polecam. Stabilizacja w tej ogniskowej nie jest aż tak kluczowa jak w tele. A swoją drogą, jak nauczysz się na nim stabilizować rękę, nauka się przyda.
Czy polecicie ten obiektyw jako pierwsza stalke? Troszke martwi mnie brak stabilizacji. Dziekuje
L.
1. do cropa czy ff? Do ff tak. Do cropa niekoniecznie.
2. po co Ci stabilizacja? Myślisz o video?
Czy polecicie ten obiektyw jako pierwsza stalke?
Zdecydowanie tak.
Dragster
17-03-2016, 17:54
Ad1. Obiektyw byl by podpiety pod 70d
Ad2. Jako poczatkujacy jestem przerazony broakiem IS, i tak chcial bym nim filmowac z reki np wakacyjne wyjazdy :) mam jeszcze sigme 17-70 dc os, ale wyraznie slychac ostrzenie. Dzieki!
50 na cropie to obiektyw portretowy. Jezeli szukasz czegos uniwersalnego i do filmowania i na wakacje to powinno być szerzej (28is lub 24is lub 35is).
1. do cropa czy ff? Do ff tak. Do cropa niekoniecznie.
Uważam, że pisanie iż do cropa ten obiektyw "niekoniecznie" się nadaje na pierwszą stałkę jest nieporozumieniem. Jak najbardziej się nadaje. Pokażcie mi bowiem instrument do cropa z takim światłem za niecałe 500zł.... Grzech nie kupić :)
Owszem, jak kolega zauważył wyżej na cropie ta 50-tka będzie bardziej do portretów - odpowiednikiem 80-tki na FF (czyli idealnie nada się do portretu). W przyszłości, gdybyście zdecydowali się zakupić body FF będzie jak znalazł jako standard.
Tak więc uważam, że warto zakupić i do cropa jako pierwsza stałka bo tylko 499zł... No wiadomo - będzie węziej, a więc i bardziej portretowo. Kto nie chce robić fajnych portretów.... za taką kaskę? Hit.
Ja mam cropa i 10-22 canona. Czekałem na coś takiego. Długo myślałem o EF-S 60 macro jako drugim moim obiektywie - instrumencie do portretu (i przy okazji MACRO), ale wolę tą 50-tkę kupić bo jakość zdjęć (za te 499zł) to złoto. A macro do APSC i tak lepsze stanowi raczej pełnoklatkowy obiektyw EF 100 2.8 USM tylko 200zł droższy od EF-S 60 macro, który do fotografowania bardziej "nerwowych" robali jest i tak za krótki.
--- Kolejny post ---
50 na cropie to obiektyw portretowy. Jezeli szukasz czegos uniwersalnego i do filmowania i na wakacje to powinno być szerzej (28is lub 24is lub 35is).
A tu popieram. Ta 50-tka na cropie to dobry pomysł, ale tak jak napisałem - jako instrument do portretów i robienia zdjęć obiektów, które chcemy wyróżnić z tła. Filmować też się da ale będzie to wąski wycinek rzeczywistości na cropie i bardziej do filmu pasuje coś szerszego, jak kolega napisał.
Mam takie pytanie do użytkowników tego obiektywu o którym mowa w temacie. Czy to normalne, że jak przełączy się na ostrzenie manualne i się porusza pierścieniem ostrzenia to słychać taki charakterystyczny dźwięk, którego nie ma gdy ostrzy się w Autofokusie? Tzn. w auto jest inny. Taki jakby nie to, że zgrzyt ale coś w tym stylu, jakby ktoś szyby wycierał :) ...
Tu to słychać.... (film nie mój, więc mnie uspokaja, że jednak ten typ tak ma): https://www.youtube.com/watch?v=xCio7bxLltI&spfreload=10
U mnie jest identycznie.
Bylo juz chyba naqet w tym temacie pisane na ten temat. To normalne i tak ten typ ma
Gall_Anonimowy
06-04-2016, 00:13
Szkło z takimi parametrami optycznymi w takich pieniążkach jest idealne dla początkujących lub jako pierwsza stałka! Mam kilka eLek ale jak idę na spacer z dziećmi to zawsze biorę tego STMa, dla mnie bomba!
pawel13a
09-04-2016, 19:42
Mam pytanie z troche innej beczki. Czy ktoś z was kupował ten obiektyw w saturnie ? Widzę mają dość dobrą cenę. Głównie chodzi mi czy mieliście jakieś problemy przy realizacji zamówienia przez internet w tym sklepie ?
Saturn to raczej powazna firma. Przez net napewno wysla co trzeba
Ja bym Ci polecił x-kom. Udajesz się do sklepu zamawiasz 3 sztuki, testujesz na miejscu, wybierasz najostrzejszy i najcelniejszy, odbierasz jeden a dwa zwracasz :)
Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
Co do Saturna... Przez internet kupiłem od nich chyba jednego z ostatnich Canonów 5D2. Obawiałem się ciut, że będzie powystawowy itp... Otóż przyjechał do mnie aparat z przebiegiem 0 (słownie ZERO) klatek. Nigdy wcześniej mi się to nie zdarzyło, a brałem puszki z renomowanych, branżowych - fotograficznych sklepów. Drugie doświadczenie z Saturnem: wakacje w Krakowie i ich sklep w Galerii Krakowskiej. Tak przygotowanego merytorycznie personelu nie spotkałem nigdy wcześniej.
Wracając do 50-tki. Warto mieć tą ogniskową. Jednak jako szkło do wszystkiego na pewno się nie sprawdzi, a szczególnie przy cropie. Pamiętam jak lata temu przesiadłem się z analogowej 5-tki na cyfrowego 10D i jedynym szkłem jakie miałem była 50-tka. To był KOSZMAR. Było wręcz boleśnie ciasno.
pawel13a
10-04-2016, 15:44
Niestety wchodzi w grę tylko zakup przez internet. W mojej małej mieścinie nie ma takich sklepów. Saturn ma najniższą cenę. Chyba się zdecyduję - mam nadzieję, że będzie dobrze :)
Do 50mm jestem przyzwyczajony. I to na cropie :) Jak dla mnie jest to fajne uzupełnienie kita.
Skoro uzupełnienie, to OK. Nawet mogę polecić. Jako jedyne szkło - nie radzę :)
W sobotę miałem okazję przetestować szkło w boju i jestem bardzo zadowolony. Bardzo dobrze zainwestowane 500zł. Z 6d na ciemnej sali ślubnej AF jest zdecydowanie szybszy i pewniejszy niż w mojej Sigmie 35mm 1.4 a takie było początkowe założenie przy zakupie. Dodatkowo super sprawa gdy trzeba zostawić torbę z całym majdanem i gdzieś szybko lecieć - biorę aparat + jakieś szkło a 50mm wrzucam do kieszeni marynarki jako uzupełnienie :)
W sobotę miałem okazję przetestować szkło w boju i jestem bardzo zadowolony. Bardzo dobrze zainwestowane 500zł. Z 6d na ciemnej sali ślubnej AF jest zdecydowanie szybszy i pewniejszy niż w mojej Sigmie 35mm 1.4 a takie było początkowe założenie przy zakupie. Dodatkowo super sprawa gdy trzeba zostawić torbę z całym majdanem i gdzieś szybko lecieć - biorę aparat + jakieś szkło a 50mm wrzucam do kieszeni marynarki jako uzupełnienie :)
Masz porównanie do 1.4? Głównie chodzi mi o af
W 50 stm, AF wydaje się zdecydowanie pewniejszy i trochę szybszy. Bardzo bym chciał stałe 20mm od Canona równie dobrze skrojone w kategorii cena/jakość.
Mam pytanie z troche innej beczki. Czy ktoś z was kupował ten obiektyw w saturnie ? Widzę mają dość dobrą cenę. Głównie chodzi mi czy mieliście jakieś problemy przy realizacji zamówienia przez internet w tym sklepie ?
Mam tylko małą uwagę dla kupujących na raty.... w RTV Euro AGD mają 0% a w Saturnie koniecznie trzeba dokupować ubezpieczenie. W ratalnym systemie obecnie w Saturnie wychodzi drożej.
--- Kolejny post ---
Dlatego ja kupuje tylko oryginalne. Droższe, ale spokój.
biorę aparat + jakieś szkło a 50mm wrzucam do kieszeni marynarki jako uzupełnienie :)
To zdradz jeszcze co robisz z tym "jakimś szkłem" jak podepniesz marynarkową pięćdziesiątkę :D
Upycham do kieszeni w miejsce 50mm. Nie jest już tak fajnie ale wchodzi ;)
Mam tylko małą uwagę dla kupujących na raty.... w RTV Euro AGD mają 0% a w Saturnie koniecznie trzeba dokupować ubezpieczenie. W ratalnym systemie obecnie w Saturnie wychodzi drożej.
Nie ma czegoś takiego jak konieczność dokupienia ubezpieczenia. Jak widzisz umowę i masz w niej zawarte koszty ubezpieczenia kredytu, to nie jesteś zmuszony do podpisania takiej umowy. Ubezpieczenie kredytu jest dobrowolne i możesz po prostu z niego zrezygnować i zawrzeć umowę na takich samych warunkach bez ubezpieczenia. W przypadku kredytu 0% przy rezygnacji z ubezpieczenia faktycznie nic nie przepłacasz za kredyt.
Upycham do kieszeni w miejsce 50mm. Nie jest już tak fajnie ale wchodzi ;)
Czasem tylko z 70-200 są kłopoty, ale wtedy trzeba poderwać jakąś sikorkę z torebką i po kłopocie :).
robson999
26-04-2016, 14:25
Ja również stałem się szczęśliwym posiadaczem tego szkiełka. Pewnie bym go w ogóle nie miał, gdyby nie voucher na 400 zł od Canona.
Muszę przyznać, że bardzo ładnie ostrzy i rysuje już od F1.8. Jest za to wolny. Wolno doostrza, ale dokładnie i precyzyjnie.
USM jest błyskawiczny, ale ostrzy na pałę, a STM jest wolniejszy i dokładniejszy. No i słychać ten STM.
to ja od siebie taki maly przerywnik muzyczny. nie ilustrujacy mozliwosci tego sloiczka, ale po prawdzie to nim wykonany
https://canon-board.info/imgimported/2016/04/26563768642_3b59de9f92_b-2.jpg
źródło (https://c2.staticflickr.com/2/1531/26563768642_3b59de9f92_b.jpg)
no i dobre foto, nic tylko kupować :)
mateu-sz
26-04-2016, 15:41
f/1.4 ef usm wydaje mi sie bardziej senswny
mateu-sz
26-04-2016, 18:28
A mi mniej...
ale chodzi o cenę czy że coś z nim nie tak ?
mateu-sz
26-04-2016, 21:30
no cena ceną ... a co ma gorszego od f/1.4 ef usm ? bo jakoś nie mogę tego zrozumieć ...
ale chodzi o cenę czy że coś z nim nie tak ?
Ja po prostu uważam, że obiektyw ef 50mm f/1.4 USM nie jest wart swojej ceny. To nie jest wspaniałe szkło i jeśli wersja STM w ogóle ustępuje mu optycznie to niewiele...
https://www.youtube.com/watch?v=nYhJK3-4Kgk
Oczywiście w internecie znajdziecie też filmy udowadniających tezę odwrotną.
Ja po prostu uważam, że obiektyw ef 50mm f/1.4 USM nie jest wart swojej ceny. To nie jest wspaniałe szkło i jeśli wersja STM w ogóle ustępuje mu optycznie to niewiele...
https://www.youtube.com/watch?v=nYhJK3-4Kgk
Oczywiście w internecie znajdziecie też filmy udowadniających tezę odwrotną.
Dla mnie to głos rozsądku..
Pozdrawiam,
Tylko nie należy zapominać, że 50 1.8 nigdy nie będzie tak jasny jak 50 1.4 więc zależy na czym komu zależy :D
Dobra, ostra sztuka f1.4 nigdy w kategorii światła nie będzie gorsza od f1.8
Tylko nie należy zapominać, że 50 1.8 nigdy nie będzie tak jasny jak 50 1.4 więc zależy na czym komu zależy :D
Dobra, ostra sztuka f1.4 nigdy w kategorii świuatła nie będzie gorsza od f1.8
Albo tez alternatywnie... jak ktos foci od f/2.8 wzwyz, to dobra sztuka 50/1.4 i tak nie bedzie mniejsza od 50/1.8. Nie zeby to byly jakies wielkie obiektywy, ale 50stm mam w roli nakretki na 100d i to sie miesci w jedna przegrodke na obiektyw w plecaku. z 50/1.4 tego bym juz nie zrobil. W roli taniego sloiczka pod closeupy 50stm jest jednak nie do pobicia
Fotopstryczek
28-04-2016, 13:59
Tylko nie należy zapominać, że 50 1.8 nigdy nie będzie tak jasny jak 50 1.4 więc zależy na czym komu zależy
Pamiętam, że 50mm F1.4 na F1.8 był jaśniejszy od 50mm F1.8 II. Z wersją STM jest tak samo?
Albo tez alternatywnie... jak ktos foci od f/2.8 wzwyz, to dobra sztuka 50/1.4 i tak nie bedzie mniejsza od 50/1.8. Nie zeby to byly jakies wielkie obiektywy, ale 50stm mam w roli nakretki na 100d i to sie miesci w jedna przegrodke na obiektyw w plecaku. z 50/1.4 tego bym juz nie zrobil. W roli taniego sloiczka pod closeupy 50stm jest jednak nie do pobicia
No właśnie. Czyli wniosek jest taki, że punkt widzenia zależy od potrzeb. I każdy powinien sam sobie odpowiedzieć które szkło dla niego lepsze
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Albo tez alternatywnie... jak ktos foci od f/2.8 wzwyz, to dobra sztuka 50/1.4 i tak nie bedzie mniejsza od 50/1.8. Nie zeby to byly jakies wielkie obiektywy, ale 50stm mam w roli nakretki na 100d i to sie miesci w jedna przegrodke na obiektyw w plecaku. z 50/1.4 tego bym juz nie zrobil.
W roli zatyczki chyba lepiej by się sprawdził naleśnik EF 40/2.8 STM, więc chyba nie dokonałeś optymalnego wyboru :-)
Witam. Chciałabym kupić 50mm F1.8. Jestem początkującą i nie wiem czy lepiej kupić Canona, czy tańszą ale jednak podróbę Yongnuo. Co radzicie? Który jest lepszy? Czytałam że Yongnuo lepiej się spisuje, a jakie jest Wasze zdanie?
Gdzie ktoś napisał coś takiego?
50 1.8 stm najlepszy wybór w tej cenie (od okolo 350zł używany)
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Kupowanie Yongnuo 50/1.8 miało moim zdaniem sens w momencie gdy nie było jeszcze na rynku wersji Canona 50/1.8 z silnikiem STM. W tym momencie lepiej dołożyć do Canona.
Chciałabym kupić 50mm F1.8. Jestem początkującą i nie wiem czy lepiej kupić Canona, czy tańszą ale jednak podróbę Yongnuo. Co radzicie? Który jest lepszy? Czytałam że Yongnuo lepiej się spisuje, a jakie jest Wasze zdanie?
Ten STM ma dużo dokładniejszy AF niż starsze wersje Canona (Yongnuo to kopia tego starego Canona).
Starym Canonem przy przesłonach 1.8-2.2 AF często nie trafiał mi dokładnie gdzie chciałem.
STM po mikrokalibracji w body jest bardzo celny.
Dokładny AF to podstawa ostrych zdjęć.
A jest cichy i szybki?
Na pewno nie jest tak głośny jak stare Canony 1.8
Szczerze mówiąc nie pamiętam czy jest całkiem bezgłośny czy dość cichy.
Dla mnie prędkość jest ok.
Ale ja przeszedłem z Nikona, a np. 50mm 1.4G tej firmy to był muł totalny ;)
W takim razie zachęciło mnie to szkło, bo jak na moje odczucia AF w N i tak był lepszy niż w Tamronie z podpisu.
W takim razie zachęciło mnie to szkło, bo jak na moje odczucia AF w N i tak był lepszy niż w Tamronie z podpisu.
Alr to zdaje sie nie byla jakas trudna konkurencja... ;) pobic Tamrona na predkosc AF :)
mystical
05-05-2016, 22:37
STM po mikrokalibracji w body jest bardzo celny.
Dokładny AF to podstawa ostrych zdjęć.
Jedyny malutki, maciupeńki problem to znaleźć tą ostrą sztukę. Testowałem już kilka i żaden nie był bez wad. W body nie mam mikrokalibracji, z aparatem nie chcę się rozstawać na nie wiadomo ile... pozostaje szukać. A cichutki jest - faktycznie.
pan.kolega
06-05-2016, 00:02
Jedyny malutki, maciupeńki problem to znaleźć tą ostrą sztukę. Testowałem już kilka i żaden nie był bez wad. W body nie mam mikrokalibracji, z aparatem nie chcę się rozstawać na nie wiadomo ile... pozostaje szukać.
Niestety, ale to po prostu nieprawda, jeżeli takie miałeś doświadczenie, to tylko Ci się zdawało, albo w sklepach, które odwiedziłeś składowano wadliwe albo uszkodzone sztuki.
Lensrentals pomierzyło wiele różnych 50ek różnych producentów na wielu egzemplarzach i wygrał w cuglach właśnie Canon STM. Ma mniejszy rozrzut jakości optycznej niż Zeiss Otus.
Ja miałem dwie sztuki, bez żadnego wybierania obie optycznie bez zarzutu. Obie kupione zaraz po pojawieniu się w sklepach. Pierwszy miał wadę napędu i nie dokręcał do nieskończości.
https://www.lensrentals.com/blog/2015/07/variation-measurement-for-50mm-slr-lenses/
Ja tez miałem dwie sztuki jednocześnie a ogólnie już trzy. I mając dwie sztuki obie były tak bardzo zbliżone, że nie mogłem wybrać tej lepszej. Imo wszystkie 3 które miałem były mega zbliżone a co ważniejsze trafialy idealnie.
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
W sklepie przy zakupie 50STM miałem 4 egz. do wyboru, wybrałem jedną ale na zasadzie "wydaje mi się". Nie potrafiłem jednoznacznie stwierdzić, która z nich była najlepsza. Szkło jest ostre i używalne od pełnej dziury, AF jest OK. reasumując za te pieniądze BRAĆ !
robson999
06-05-2016, 08:37
A u Canona występuje w ogóle coś takiego jak rozrzut jakościowy?? Poważnie pytam, ponieważ to już kolejny obiektyw zakupiony zdalnie w sklepie internetowym, bez jakichkolwiek problemów.
Ja kupiłem niedawno ze sporym ff - i jest to pierwsze moje szkło z tym problemem, ale jak się dowiedziałem, b/f focus nie jest wadą umożliwiającą reklamację obiektywu.
A u Canona występuje w ogóle coś takiego jak rozrzut jakościowy?? Poważnie pytam, ponieważ to już kolejny obiektyw zakupiony zdalnie w sklepie internetowym, bez jakichkolwiek problemów.
wystepuje, oczywiscie, jak u kazdego producenta*
chociaz wedlug tego co lensrentals mierzy, Canon w ostatnich latach bardzo przylozyl sie do procesow produkcji i nie dosc, ze swietnie zautomatyzowal produkcje, to jeszcze bardzo dopracowal jakosc projektow i konstrukcji. wiec tak naprawde kupujac najnowsze modele obiektywow mozna brac w ciemno - co najwyzej dla wlasnej higieny psychicznej przy bardzo skomplikowanych konstrukcjach optycznych (100-400 mkII) mozna sobie przestrzelac dwa egzemplarze, zeby wybrac ten z pomiarem 1456 zamiast tego "tylko" 1455! :lol:
* - u Nikona jest wiekszy, bo tam jest duzy rozrzut jakosciowy - z tym ze pomiedzy modelami aparatow, i to w desen: "a w tym modelu co akurat udalo im sie sp*" ;)
Ja kupiłem niedawno ze sporym ff - i jest to pierwsze moje szkło z tym problemem, ale jak się dowiedziałem, b/f focus nie jest wadą umożliwiającą reklamację obiektywu.
Mikroregulacja nie pomogła?
Aptur - Próbowałem ustawić idealnie, ale czasem "żyleta" była na -20, czasem na -10 (szczególnie różnice widać było przy zdjęciach na większą odległość), więc dałem sobie spokój i jak nie jestem zadowolony z ostrości, to przełączam na LV i ręcznie ostrzę. W sumie dla lepszego pierścienia regulacji ostrości kupiłem ten obiektyw, bo mam superostrą, starą ale jarą 50/1.8 II:)
Aptur - Próbowałem ustawić idealnie, ale czasem "żyleta" była na -20, czasem na -10 (szczególnie różnice widać było przy zdjęciach na większą odległość), więc dałem sobie spokój i jak nie jestem zadowolony z ostrości, to przełączam na LV i ręcznie ostrzę. W sumie dla lepszego pierścienia regulacji ostrości kupiłem ten obiektyw, bo mam superostrą, starą ale jarą 50/1.8 II:)
Sądząc po twoim fajnym portfolio nie potrzebujesz jakichkolwiek rad ale... :) Piszesz, że był FF a regulację dawałeś na -10? Metoda jaka mi się sprawdza: robię zdjęcie na LV, potem powiedzmy po trzy sztuki na jednym ustawieniu regulacji aby wykluczyć błąd (np. 3na zero, 3 na -10, 3 na +10). Wybierasz najlepsze i zawężasz regulację. Teoretycznie powinieneś dążyć do ostrości ze zdjęcia na LV.
Lubię jasne stałki i na 6D wszystkie szkła jakie posiadam wymagały delikatnej mikroregulacji (max. +/- 5).
Dzięki za porady, pewnie chodziło o BF:) To był pierwszy raz, gdy coś mi nie grało, dlatego zacząłem poznawać tajniki mikroregulacji, wcześniej po prostu robiłem zdjęcia;) Być może też dlatego, że mojej branży i tak robię zwykle na f5,6-14...
Pozdrawiam
Witam!
Ja kupując mojego 50/1.8 STM miałem jedną sztukę w sklepie, prosiłem zapakować i kupiłem. Mam w aparacie mikroregulacje ale jest niepotrzebna bo najlepsze ustawienie to +/- 0.
Pozdrawiam
chester_jds
07-05-2016, 18:09
Kupiłem wysyłkowo, bo to było z pierwszej polskiej partii towaru. Korekty nie wymagał. Od razu wyrzuciłem starego nifty-fifty.
Ja testowałem ten obiektyw w dwóch sklepach i łącznie miałem w ręku 5 szt.
I dopiero 4 sztuka mnie zadowoliła , ale i tak musiałem ustawić lekko na minus.
Czasem myślę, że to moje body jest takie wymagające ,ale z Canonem 15-85 i Tamronem 70-300 VC USD współpracuje idealnie .
Mimo to obiektyw jest fajny i wart swojej ceny , szczególnie po wymianie ze starszej wersji która była masakrycznie nieprzewidywalna pod względem AF.
Czasem myślę, że to moje body jest takie wymagające ,ale z Canonem 15-85 i Tamronem 70-300 VC USD współpracuje idealnie .
Zapewne z tymi zoomami twojemu body łatwiej jest trafiać, bo dają większą GO niż 50/1,8 STM :)
50 STM owszem, potrafi nie trafić, ale zdarza się to nawet topowym L-kom. Mimo wszystko to świetne, kompaktowe, tanie, bardzo poprawne szkło. Przerobiłem 50mk1,50mk2 i dwie sztuki 50 1.4, został bez zastanowienia STM. Może zamieniłbym na Sigmę Art, ale nie mam ciśnienia bo jest dużo droższa, dużo większa i cięższa, a na to też*patrzę.
mystical
10-05-2016, 21:32
Trafiłem :) Czwarta sztuka z kolei, ale ostrzy w punkt. Zrobiłem w fotojokerze show ze statywem itd... ale mam! :)
Na tle moich dotychczasowych szkieł jakość powala, szczerze mówiąc nie spodziewałem się aż takiej różnicy, myślałem, że to po części legendy.
W końcu udało mi się przetestować szkiełko tak na dobre a nie tylko głupia pstrykanina.
No i kurczę muszę przyznać, że jak za tą cenę to szkiełko robi mega robotę!
Rozpatrywałem różne warianty, a to 50'tka Sigmy a to Canonowska 1.4 ale zaryzykowałem i jestem mega zadowolony. Luka między 35mm a 100mm zapełniona idealnie :)
Jedyne do czego można się przyczepić szukając dziury w całym to fakt, że jak mamy wysuniętą przednią soczewkę na wyłączonym aparacie to nawet jak przełączymy przełącznik na manualne ostrzenie i tak jej nie schowamy. Trzeba włączyć aparat i dopiero uda się schować.
robson999
16-05-2016, 20:42
W końcu udało mi się przetestować szkiełko tak na dobre a nie tylko głupia pstrykanina.
No i kurczę muszę przyznać, że jak za tą cenę to szkiełko robi mega robotę!
Rozpatrywałem różne warianty, a to 50'tka Sigmy a to Canonowska 1.4 ale zaryzykowałem i jestem mega zadowolony. Luka między 35mm a 100mm zapełniona idealnie :)
Jedyne do czego można się przyczepić szukając dziury w całym to fakt, że jak mamy wysuniętą przednią soczewkę na wyłączonym aparacie to nawet jak przełączymy przełącznik na manualne ostrzenie i tak jej nie schowamy. Trzeba włączyć aparat i dopiero uda się schować.
Ten obiektyw jest mega. Nawet nie wiedziałem, że będę nim z powodzeniem robił plenerowe sesje rodzinne.
Nowe korpusy mają już opcję automatycznego chowania tubusu podczas wyłączania (dotyczy naleśników i 50-tki STM) :)
Ten obiektyw jest mega. Nawet nie wiedziałem, że będę nim z powodzeniem robił plenerowe sesje rodzinne.
Kupiłem to szkło nieco ponad 2 tygodnie temu ale dopiero w sobotę miałem okazję przetestować w terenie właśnie na rodzinnym plenerze i się nie zawiodłem.
Nowe korpusy mają już opcję automatycznego chowania tubusu podczas wyłączania (dotyczy naleśników i 50-tki STM) :)
A tego nawet nie wiedziałem więc dzięki za info! Szkoda, że w 6D już tego nie dali, ale jakoś ogarnę bo to jedyne szkło w torbie z tą przypadłością.
mystical
16-05-2016, 21:27
Wystarczy załozyć dekielek i nacisnąć spust do połowy - schowa się szukając ostrości.
Forumowicze, czy wasza 50mm STM tez jest tak głośne, w obu trybach, AF i MF wyraźnie słychać silnik, i to głośny silnik. Dla porównania mój kitowiec 18-135 STM jest bezszelestny..
Forumowicze, czy wasza 50mm STM tez jest tak głośne, w obu trybach, AF i MF wyraźnie słychać silnik, i to głośny silnik. Dla porównania mój kitowiec 18-135 STM jest bezszelestny..
nie stwierdzilem
dodam troche pikseli od siebie, bo cos malo w tym watku...
https://canon-board.info/imgimported/2016/05/26625299450_483cb57b3e_b-1.jpg
źródło (https://c2.staticflickr.com/8/7310/26625299450_483cb57b3e_b.jpg)
U mnie jest dokładnie taka sama sytuacja jak w tym filmiku:
https://www.youtube.com/watch?v=xCio7bxLltI
Zwracać ten obiektyw do sklepu, czy co robić?
U mnie jest dokładnie taka sama sytuacja jak w tym filmiku:
Kolego, to nie jest głośno. Chcesz ciszej to sobie kup obiektyw z USM. 18-135 może działa ciszej ale nie róbmy afery z głośności 50/1.8STM. Podepnij sobie wersję MKII i porównaj.
Dobrze, no to mnie uspokoiłeś, po prostu martwiłem się różnicą miedzy 18-135 STM a tą 50mm STM, w końcu niby to ten sam silniczek, a działa zgoła odmiennie. Anyway.. Dziękuję wam koledzy! ;)
Tak to niestety wygląda w praktyce. Canon reklamuje STM jako CICHY, ale bez zastrzeżeń można to powiedzieć o 18-135 czy 55-250. O 40/2.8 czy 50/1.8 już niekoniecznie.
Dobrze, no to mnie uspokoiłeś, po prostu martwiłem się różnicą miedzy 18-135 STM a tą 50mm STM, w końcu niby to ten sam silniczek, a działa zgoła odmiennie. Anyway.. Dziękuję wam koledzy! ;)
Aby jeszcze bardzie ciebie uspokoić wklejam link:
https://www.youtube.com/watch?v=IHf6Whei2fM
Nabyłem dzisiaj i zamieszczam kilka odczuć:
Jako że miałem wcześniej 50 1,4 i stosuję 50 jako uniwersalny obiektyw spacerowy to mogę się odnieść do poprzedniego:
50 STM ostrzy bliżej co jest bardzo często dla mnie przydatne,
50 STM ustawia ostrość może trochę wolniej ale w moim odczuciu bardziej precyzyjniej niż 50 1,4,
Przejście całej skali 50 STM zajmuje dłużej niż 50 USM, ale myślę że to wynika z minimalnej odległości ostrzenia.
50 1,4 USM jest jaśniejszy bo 1,4 a nie 1,8 STM - ale 1,4 i 1,6 prawie wcale nie używałem bo w ciemnych pomieszczeniach przy dużym ISO np.: 1250 i odszumieniu w lightroomie nie można było uzyskać satysfakcjonującej ostrości a przy zdjęciach pod światło lub w ostrym świetle przeszkadzała mi aberracja...
Rozstanie pół roku temu z 50 mm 1,4 USM przeżyłem bardzo, ale dzisiaj po zakupie 50 1,8 STM w moim odczuciu zyskałem więcej bo: oszczędność ok 1000zł w kieszeni i minimalna odległość ostrzenia. Niby straciłem dwie działki jasności ale jak pisałem wcześniej nie używałem.
Ogólnie obydwa szkła bardzo dobrze współpracują z 6D a STM przy filmowaniu ciszej ustawia ostrość niż w trybie fotograficznym, ale w moim odczuciu wolniej.
Mam nadzieje że te uwagi pomogą kolegom i koleżankom przy zakupie standardu Canona.
Witam.
Też potwierdzam wysoką użyteczność tej stałki. Używam ze staruszkiem 5D i jest naprawdę super. Trafia w punkt za każdym razem.
dodam od siebie trzy fotki...
szklo przyleglo do mnie. kupilem troche jako tania zatyczke do 100D, taka ze raz na jakis czas da mi jasne krotkie telefoto... ale uzywam coraz czesciej w plenerze i podoba mi sie to co robi...
fufrejm...
https://canon-board.info/imgimported/2016/09/29372556382_683db679c8_b-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/9/8572/29372556382_683db679c8_b.jpg)
https://canon-board.info/imgimported/2016/09/29132044526_f97a97742a_b-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/9/8520/29132044526_f97a97742a_b.jpg)
i crop...
https://canon-board.info/imgimported/2016/09/29481115615_fb107ceae3_b-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/9/8012/29481115615_fb107ceae3_b.jpg)
piękne zdjęcia :) zdradzisz jak obrabiałeś?
zwyczajowo. import LR, korekta WB, wybor profilu kolorow i kontrast/nasycenie.
mystical
06-09-2016, 22:47
ale uzywam coraz czesciej w plenerze i podoba mi sie to co robi...
Popieram w 100 procentach :) Na cropie jest trochę ciasno, ale dla tej jakości mogę odejść kilka kroków. Byłem sceptyczny co do zachwytów nad tym szkłem, ale się przekonałem :)
euro_coins
06-12-2016, 19:21
Ja mam pytanko. Czy warto sprzedac 50 1.8 II dolozyc do tego okolo 300 zl i zakupic 50 1.8 stm?
Element7th
06-12-2016, 19:49
Ostatnio kupiłem używkę STM w stanie idealnym za 329PLN, więc albo chcesz STM nową, albo Twoja II jest w fatalnym stanie :)
Kupilem nowke za 479zł z wliczonym juz kurierem. Mysle, ze dobra cena. Mam juz dosc manuali, ktorymi ostatnio wylacznie fotografowalem i chce znowu wrocic do prostych AF. Ogolnie spodziewalem sie lepszego obrazu na 1.8, ale nie jest zle. Wczesniej czesto uzywalem canona FDn (new FD) 50/1.8 przerobiony na nikon F (z adapterem na EF) i byl to mega zestaw - chyba najlepsza 50 1,8 manualna jaka uzywalem. Zrobilem porownanko i chyba sa bardzo podobne na 1.8:
fdn 1.8
https://s5.postimg.org/yrc2c3flj/IMG_0308.jpg
stm 1.8
https://s5.postimg.org/ac3ub1gon/IMG_0314.jpg
z canona 450D
Cos sie pelne jpg nie cha pokazac, moze teraz:
https://www.dropbox.com/s/sh3fp31xf6pqqzv/IMG_0308.JPG?dl=0
https://www.dropbox.com/s/i9oc4owa82elw8c/IMG_0314.JPG?dl=0
dredorc40
20-02-2019, 18:36
Witam.Mam Canon EF-S 24 mm f/2.8 STM, chciałbym dokupić jeszcze Canon EF 50mm f/1.8 STM i tu moje pytanie do posiadaczy obydwu tych szkiełek, czy jakość obrazka w 50 jest tak dobra ( chociaż dobra w przypadku EF-S 24 to zdecydowanie za mało powiedziane) jak w EF-S 24 mm f/2.8 STM?
Pozdrawiam.
Mam oba. I wg mnie ostrość jest podobna, oczywiście 50mm przymknietego do 2.8. Bo na pełnej dziurze jest jako tako, do portretu się nadaje.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
dredorc40
22-02-2019, 08:20
Oglądałem troszkę sampli w necie i nie wygląda to na 1.8 najgorzej.Tu na forum czytam że jest hm .... no mogło być lepiej, nawet co niektórzy piszą że jest żle. Ta 50 ma służyć mi do foto " przedmiotów " , kwiatków i takich różnych tam :) .Czy to dobry wybór?Oczywiście mówimy o ASP-C, więc ogniskowa wypada na 80 mm.
Nada się. Ja tym robię produkty, ale przymykam do f8 więc nie mam się do czego przyczepić :) za pełnej dziurze jest za mała głębia ostrości
Oglądałem troszkę sampli w necie i nie wygląda to na 1.8 najgorzej.Tu na forum czytam że jest hm .... no mogło być lepiej, nawet co niektórzy piszą że jest żle. Ta 50 ma służyć mi do foto " przedmiotów " , kwiatków i takich różnych tam :) .Czy to dobry wybór?Oczywiście mówimy o ASP-C, więc ogniskowa wypada na 80 mm.Miałem ten obiektyw 50stm przez jakiś czas i akurat ostrość i kontrast ma bardzo dobre. Autofocus bardzo precyzyjny, celny. Choć w trudnych warunkach oświetleniowych mocno zwalniał i czasem błądził. Raczej byłem pod wrażeniem, że coś tak dobrego można dostać za niecałe 500zł. Sprzedałem ze względu na bokeh. C50/1.4usm jest w tej kwestii sporo lepszy. Jeśli dla Ciebie ta cecha jest nieistotna to brać 50stm.
Ta 50 ma służyć mi do foto " przedmiotów " , kwiatków i takich różnych tam :)
Małych przedmiotów, detali, kwiatków wypełniających cały kadr, czyli szukasz szkła do "makro"?
Jeżeli do stricte macro to może lepiej po prostu kupić obiektyw macro. Jeżeli uniwersalnie i macro przy okazji to polecam Raynoxa 250. Robiłem nim z tą 50-tką zbliżenia iglic do aerorafów które są maleńkie i wychodzą przyzwoicie. Poniżej przykład.
1818
Kwiatki nie uciekają więc trzeba pomyśleć czy potrzeba inwestować no i czy złapiesz bakcyla. Ja raynoxa kupiłem używkę za 100zł.
dredorc40
23-02-2019, 07:59
Raczej jako szkiełko uniwersalne.Miałem kiedyś Raynoxa 250, używałem go w Panasonicu kompakcie niestety sprzedałem.Decyzja zapadła kupuje ta 50, mam nadzieje że nie wypadnie dużo gorzej od 24mm/2.8.
Jak nie będzie uszkodzona sztuka to musi być dovrze. W wątku obok wrzuciłem porównanie fotek 50 i 85 (z tym że akurat po to żeby zapytać czy ta 85 jest taka beznadziejna) i 50 przy tym to żyletka.