Zobacz pełną wersję : Databank , dysk 60 G i Fat32
Paweł Ubysz
08-04-2006, 15:34
Zakupiłem sobie Digimate III z 60GB dyskiem. Niestety obsługuje tylko systemy plików FAT. Jak sformatowałem dysk musiałem podzielić go na 2 partycje bo w FAT 32 wiekszych dysków sformatować spod XP się nie da. I teraz na wyswietlaczu databanku mam pojemność tylko tej "pierwszej" partycji. Czy ktoś przerabiał podobny temat i jak to ewentualnie ugryżć aby spora część dysku nie leżała odłogiem???
Sprobuj sformatowac jakims softem typu Partition Manager albo cos takiego, pod FAT32 mozna miec duzo wieksze partycje niz 60GB.
Paweł Ubysz
08-04-2006, 17:22
Moze tak - wiem o Partition Managerze ale kupować soft za 60$ aby raz zmienić partycję to chyba lekka przesada. Ciekawi mnie co innego - czy jak sa 2 partycje to bank bedzie po zapełnieniu pieerwszej widział druga??
A tak w ogóle to jeżeli jest jakis freeware który moze mi przekonwertować NTSF na FAT 32 to chetnie sie o nim dowiem. Partycja jest oczywiscie pusta i wszelkie bajery z zachowywaniem danych jak w PM są mi całkowicie zbedne. W sieci wyguglałem jakis soft Acronis costam costam ale jest po niemiecku a w tym jezyku to tylko piwo zamówic potrafie.....
nie, bedzie widzial tylko jedna, FAT teoretycznie to maks 2TB, ale Bill zadecydowal za uzytkownikow i nie pozwala windowsom na tworzenie wiekszych partycji niz 30GB, chyba starszy win95 nie mial tego ograniczenia, oraz wszystkie dosy... wiec zostaje ci tylko jakis program w stylu PartitionMagic, lub tez poszukanie dyskietek dosa ;-)
Tomasz Golinski
08-04-2006, 19:01
Albo jakikolwiek Linux, np. knoppix...
Program do konwersji na NTFS to chyba jest załączony do windowsa. A konwertowanie pustych partycji nie ma sensu.
Paweł Ubysz
08-04-2006, 19:07
Albo jakikolwiek Linux, np. knoppix...
Program do konwersji na NTFS to chyba jest załączony do windowsa. A konwertowanie pustych partycji nie ma sensu.
Problem jest taki - albo spod XP zrobię jedną partycję NTFS albo 2 partycje FAT32.
Raczej oczywiste jest że wolałbym mieć jedną partycję FAT32 a do tego najprostszą drogą jest konwersja partycji NTFS , no chyba ze znajdę soft który pozwoli mi utworzyć taka partycję. Mówisz linux???
Tomasz1972
08-04-2006, 19:13
Ściągnij to (http://www.amitech.dk/includes/fileserver2?90659038968810054082807812550118690691 33201810156090940)
ile trwa zrzucenie 1 GB zdjęć ??
Paweł Ubysz
08-04-2006, 19:24
Ściągnij to (http://www.amitech.dk/includes/fileserver2?90659038968810054082807812550118690691 33201810156090940)
Format fail..............:(
Tomasz1972
08-04-2006, 19:46
Format fail..............:(
Ja dostałem ten programik na płytce razem z databankiem i działa OK .
Paweł Ubysz
08-04-2006, 19:59
ile trwa zrzucenie 1 GB zdjęć ??
Około 6 minut
Paweł Ubysz
08-04-2006, 20:33
Chyba cos z tym databankiem jest nie tak. Zdecydowałem się na razie na 2 partycje FAT 32. Wgrałem zawartość karty - wszystko wyglada OK. A jak podłączyłem Databank przez USB do komputera to tylko ikona USB na wyświetlaczu zaczęła migać i nie dzieje się nic. W zakładce "mój komputer" widoczne są czytniki kart ale sam dysk widoczny nie jest. Po kilku minutach przerwałem te męczarnie wyłączjąc databank i teraz juz nie wiem zupełnie o co tu chodzi.:shock:
Tomasz1972
08-04-2006, 20:37
Jeżeli system widzi dysk to usun partycje , załóż jeną i dopiero sformatuj w fat32 programikiem podając tylko literę dysku ( bez nazwy). Powinno być wtedy OK
Jeżeli nie widzi to podłącz i zrestartuj win .
Paweł Ubysz
08-04-2006, 21:40
Pomogło..... podładowanie baterii.
chyba podczas tych wszystkich prób formatowania trochę ja wyczerpałem. Teraz mam jedną partycje i chyba jest OK.
spróbuj PARTITION MAGIC albo poszukaj w googlach coś na pewno się znajdzie... aj sformatowałem 40 GB na jedną partycję FAT 32 a windows pozwala jedynie do 32 GB... w necie jest kilka programików
Czy zna ktoś tani data bank który zrzuca 1 GB z CF w mniej niż 6 minut ??
Moze w 3 mniutki ??
Czy zna ktoś tani data bank który zrzuca 1 GB z CF w mniej niż 6 minut ??
Moze w 3 mniutki ??
Duzo jest takich databankow np pdx70 albo welland me600 itd sa na forum watki o databankach ;-)
Pomogło..... podładowanie baterii.
chyba podczas tych wszystkich prób formatowania trochę ja wyczerpałem. Teraz mam jedną partycje i chyba jest OK.
Mam ten sam problem, ale ten FdiskAp nie pomaga tylko komunikat Format fail..., jak to opanowałeś ??
Paprochwbody
06-05-2006, 16:14
Witam Was serdecznie. Nabyłem Digimate II Plusa z 20 Gb dyskiem Fuji. Niby skoro jest na gwarancji...ale w czym problem: po zgraniu 3x1 Gb Rawów z 30D databank (pozostało 16 Gb wolnego miejsca) nie chce zgrać następnych danych z karty (Ultra II 1 Gb), pokazuje jedynie "failed" i "22". Znalazłem w necie, że to z powodu "22.preparing disc error ". Czyli dysk źle sformatowany; więc go sformatowałem Fat32 przez Win XP. Niestety to nie pomogło. Wcześniej naładowałem porządnie akumulator w databanku, żeby nie było problemów z zasileniem. Ściągnąłem nawet programik do sprawdzania twardego dysku, czy nie jest uszkodzony (nie jest). Problem dalej istnieje...:evil: Czy ktoś z szanownych Forumowiczów wie, o co biega (nie mam umysłu technicznego a lekarski)? Inaczej sformatować, czy od razu do serwisu?
Tomek, Paprochwbody
Paprochwbody
06-05-2006, 21:40
Halo, czy ktoś czyta ten wątek?
Paweł Ubysz
06-05-2006, 21:47
No wiec dobrze: nie wiem o co biega.
jak teraz jeszcze trzystu forumowiczów napisze to samo to czy Twoja sytuacja poprawi się choc trochę??
Paprochwbody
06-05-2006, 21:50
Nie poprawi się:lol: ale sprawdziłem, czy ktoś to czytał...
Pozdrawiam
Paprochwbody
a ja ma digimate III i od początku chodzi bez problemów - zczytuje wszystko co mu zapodam....
Digimate X-Drive dziala z dyskiem 40GB z zalozona partycja 40GB fat32, nie ma najmniejszych problemow...
Paweł Ubysz
13-05-2006, 11:06
Tylko cały czas pozostaje problem jaki darmowy soft mozna wykorzystać do założenia partycji FAT 32 większej niz 32 GB. Na razie wożę się z taką przez co połowa dysku odłogiem leży.
W!
Zapewne elektronika poszla.... Wiec Ci radze oddac do serwisu skoro jest na gwarancji.
Zdrowko
Paprochwbody
13-05-2006, 14:37
Wymienią mi go na 40 GB i sprawdzą. Tak więc sprawa zakończona.:-D
Do formatowania windows 98
98 ma chyba juz ograniczenie na partycje FAT wieksza niz 30 pare GB... ostatni nie majacy tego ograniczenia to win95 ...
Uzyjcie tego programu:
http://www.compuapps.com/download/Swissknife/swissknife.htm
Paweł Ubysz
17-05-2006, 16:44
Wielki jesteś.
Dzieki serdeczne , 5 minut i po krzyku. programik miodzio.
Paweł Ubysz napisał:
Tylko cały czas pozostaje problem jaki darmowy soft mozna wykorzystać do założenia partycji FAT 32 większej niz 32 GB. Na razie wożę się z taką przez co połowa dysku odłogiem leży.
Rzeczywiście, teoria mówi o ograniczeniu partycji w FAT 32 do 32GB, co nie przeszkadza, że za pomocą zwykłego programiku Fdisk (jest np. na dyskietce rozruchowej do Win988)) bez kłopotu można tworzyć większe partycje. Ostatnio sprawdziłem to na dysku 60 GB - otrzymałem jedną partycję (chyba ok. 58 GB). Oczywiście potem trzeba sformatować.
Rzeczywiście, teoria mówi o ograniczeniu partycji w FAT 32 do 32GB, co nie przeszkadza, że za pomocą zwykłego programiku Fdisk (jest np. na dyskietce rozruchowej do Win988)) bez kłopotu można tworzyć większe partycje. Ostatnio sprawdziłem to na dysku 60 GB - otrzymałem jedną partycję (chyba ok. 58 GB). Oczywiście potem trzeba sformatować.
Teoria mowi o 2TB dla FAT32 - jedynie teoria BillaG jest inna i zdecydowal za uzytkownikow ze FAT32 to 32GB
Janusz Body
02-07-2006, 11:28
Teoria mowi o 2TB dla FAT32 - jedynie teoria BillaG jest inna i zdecydowal za uzytkownikow ze FAT32 to 32GB
Zgadza się, w DigiMateIII dysk 80Gb (dokładnie 74cośtam) chodzi w FAT32 bez problemu. Tyle, że ustrojstwo jest wkurzająco wolne a uzywanie tego jako czytnika i zrzucania zdjęć bezposrednio do kompa to juz paranoja. Wolniejsze od żółwia.
Janusz
Ja mam DigiMate III z dyskiem 80 Gb (74 z groszami) i mam podzielone na 2 partycje w systemie FAT32 (44,4 Gb i 30Gb). Ból polega na tym, że do zrzucania z carty CF mogę wykorzystać jedynie pierwszą partycję i to nie większą niż 44,4 Gb, bo reszty mi i tak nie zobaczy !?! Na drugą partycję z karty nie zgra, bo jej nie widzi. Czy ktoś mi powie jak ten problem można rozwiązać ??
Idealnym rozwiązaniem byłaby jedna partycja z całego dysku na która może zrzucić z karty aż do całkowitego zapełnienia dysku
Tomasz1972
25-04-2007, 09:43
Ja mam DigiMate III z dyskiem 80 Gb (74 z groszami) i mam podzielone na 2 partycje w systemie FAT32 (44,4 Gb i 30Gb). Ból polega na tym, że do zrzucania z carty CF mogę wykorzystać jedynie pierwszą partycję i to nie większą niż 44,4 Gb, bo reszty mi i tak nie zobaczy !?! Na drugą partycję z karty nie zgra, bo jej nie widzi. Czy ktoś mi powie jak ten problem można rozwiązać ??
Idealnym rozwiązaniem byłaby jedna partycja z całego dysku na która może zrzucić z karty aż do całkowitego zapełnienia dysku
Zrób jedną partycję . Ściągnij program do formatowania dużych partycji FAT32 (http://www.amitech.dk/includes/fileserver2?90659038968810054082807812550118690691 33201810156090940)
Zrób jedną partycję . Ściągnij program do formatowania dużych partycji FAT32 (http://www.amitech.dk/includes/fileserver2?90659038968810054082807812550118690691 33201810156090940)
OK, spróbuję. Dzięki za radę, choć wcześniej miałem jedną partycję robioną Partition Magiciem i nic to nie dało. Nie zgrywał więcej jak 44,4 Gb
odświeżę wątek. Pozgrywałem dane z DigiMate III na twardziela i chciałem formatować tym programem FDiskAP i nic :-(
Mam podpięty dysk przez USB i mi go nie sformatuje. Dostaję komunkat format fail Ustawiłem na FAT32 i ****, nic, ciągle format fail. A może on powinien być podpięty normalnie do kompa, a nie przez usb ?
Tomasz1972
15-06-2007, 21:03
W przypadku DigiMate II , który posiadam by nie pokazało błędu trzeba podać ścieżkę dysku ( e,f czy jaką masz literkę ) , oraz nazwę dysku .
W przypadku DigiMate II , który posiadam by nie pokazało błędu trzeba podać ścieżkę dysku ( e,f czy jaką masz literkę ) , oraz nazwę dysku .
I tak właśnie robiłem, ale to nic nie dało :evil:
Witam, przy okazji tego wątku, mam pytanie: Od około roku jestem posiadaczką digimate'a III + seagate 40 Gb. Własciwie wszystko działało poprawnie, aż do momentu, kiedy zamiast dysku pokazął pytajnik na wyświetlaczu i przestał zgrywać karty a także nie był widoczny przez usb. Wysłałam do serwisu Acris.pl, gdzie go kupiłam. Odesłali, mówiąc, że wszystko jest ok i nie znajdują problemu. Rzeczywiście, może naprawił się w transporcie. Jednak po tygodniu ponownie pokazął pytajnik, chociaż pozwolił zgrać zdjęcia przez usb. Niestety serwis, do którego napisałam maila odpisał : "
W dniu 1 maja 2007 roku firma MBD Media Sp. z o.o. została właścicielem
praw do witryny internetowej Acris.pl. Z przyczyn techniczno-prawnych nie mamy możliwości serwisowania towarów posiadających karty gwarancyjne
wystawione przez firmę ACRIS Olgierd Nowicki będącą w likwidacji. Przepraszamy za wynikłe utrudnienia "
Nie wiem, czy tak mogą, może ktoś z Was wie?
Korzystając z tego, że komputer widział dysk, sformatowałam go, usunęłam partycje [były 2: 8 i 32] i... teraz już nic nei mogę zrobić. Przeczytałam cały wątek, ściągnęłam programy, ale pokazuje mi błąd odczytu/zapisu.
Czy ktoś wie, gdzie w Warszawie można oddać go do serwisu?
Bardzo proszę... :)
spoko_ghost
03-07-2007, 17:29
Witam też mam ten problem z firmą acris.pl trochę mnie zdenerwowali jak mi odpisali ze oni nie serwisują jus sprzętu kupiłem u nich mp4 i też sie zastanawiam czy oni tak mogą po prostu powiedzieć ze gwarancja jest nie ważna????