Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ring flash

jeff.lebowski
09-05-2015, 14:52
Witam. Czy moglibyscie polecic jakis niedrogi ring flash? Zastosowanie to portrety. Znalazlem cos takiego:
New Aputure Amaran Halo AHL-HC100 LED Ring Flash light: Amazon.co.uk: Electronics (http://www.amazon.co.uk/Aputure-Amaran-AHL-HC100-Flash-light/dp/B00ID513FU/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1431175365&sr=8-2&keywords=canon+ring+flash)
Co myslicie?
Dzieki

italy
09-05-2015, 17:36
Kiedyś jak się toto pojawiło, zaciekawiony kupiłem,z myślą o fotografii macro,i zamiarem wykorzystania do fotografii produktowej.Powiem tak - jedna wielka porażka.Co do portretów to się nie wypowiem,nie moja działka.Ale znając jakość wydostającego się światła , pewnie jest tak samo nieużyteczne.

Marv84
09-05-2015, 17:53
Przyłączam sie do pytania czy to coś jest warte. Szukam czegoś do robienia detali w ślubunkach.

jeff.lebowski
10-05-2015, 09:05
Italy dzieki za info. Wiec ten model sobie odpuszcze. Czy sa inne tanie alternatywy? Widzialem, ze Yongnuo tez robi ring flashe? Ktos mial z nimi do czynienia?

adamm
11-05-2015, 23:51
Italy dzieki za info. Wiec ten model sobie odpuszcze. Czy sa inne tanie alternatywy? Widzialem, ze Yongnuo tez robi ring flashe? Ktos mial z nimi do czynienia?

Miałem ringa YN. Zakupiony w sobotę a w poniedziałek oddany do sklepu.
Trafił mi się chyba jakiś uszkodzony model, albo z 70D nie współpracują.
Przestał działać TTL, każde zdjęcie czarne.

Po przełączeniu w menu aparatu na manual i spowrotem na ttl - jedno zdjęcie udawało się zrobić doświetlone. Każde kolejne już nie i trzeba było powtarzać zabawę w menu.

Z kolei przy manualnych ustawieniach w YN nie było żadnej regulacji. Do ilu bym nie przykręcił moc to błyskało na fula.

Wiem że ten sklep pożycza ludziom sprzęt (za opłatą) więc pewnie i ta lampa u kogoś była i wróciła uszkodzona.

W zeszłym tygodniu kupiłem lampę Aputure.
Du..y nie urywa, ale lepsze takie doświetlenie niż żadne (na pewno lepiej działa niż Meike FC-110.
Przy Halo po ustawieniu oświetlenia (pilota) na maxa, da się jeszcze dobłysnąć a w Meike błysk był równy maxymalnemu ustawieniu oświetlenia.

W Halo nie błyska mi jak mam włączone LV.

Dodatkowo mam wrażenie że błysk jest zbyt późno.
Ale tak jak mówię, to tylko moje wrażenie, bo zdjęcie jest doświetlone.

Przy f9 w górę już jest za ciemno (zdjęcia robali w lesie).

Myślę że za 180 zł nie ma co wymagać zbyt wiele.
Ja Halo kupiłem tylko jako przejściówka zanim nabędę oryginał za kilka miesięcy.

tryton
16-03-2017, 19:59
Odkopuję stary temat. Również mnie ciekawią opinie na temat Amaran Halo HC100. Ciekawi mnie na czym polegała porażka którą opisał Italy.