PDA

Zobacz pełną wersję : Pierwszy obietyw po kitowym - pytanie do fotografów

MichalPrz
06-05-2015, 22:13
Witam,
mam zamiar dokonać zakupu pierwszego poważniejsze obiektywu, po obiektywie kitowym, którego używam od około roku.
Zastanawiam się nad zoomem canonem 55-250 stm lub szerokim kątem 10-18. Jako, że na zakup dwóch obiektywów na raz pozwolić sobie nie mogę (chociaż bardzo bym chciał) to postanowiłem się Was zapytać, według Waszego doświadczenia, którym obiektywem tj. zoomem czy szerokokątnym posługujecie się częściej ? Odpowiedzi pomogą mi podjąć decyzję, który z obiektywów zakupić w pierwszej kolejności. Kit, który posiadam to 18-55.

Dziękuję za pomoc:)

corvus
06-05-2015, 22:31
Zależy jakie obiekty Cię interesują.
Mi, na cropie często brakowało szerokości.

Bangi
06-05-2015, 22:35
To Ty sobie powinieneś zadać to pytanie a nie nam...
Czego Tobie bardziej brakuje.
Ja bym polecił coś innego - stałkę, a konkretnie Canon 50/1.4.

trothlik
06-05-2015, 22:38
kit +55-250 i masz super pokryty zakres...
A tylko ty wiesz co najczęściej focisz. Dla mnie to wróżenie z fusów...

słowiczek
06-05-2015, 22:45
Witam,
mam zamiar dokonać zakupu pierwszego poważniejsze obiektywu, po obiektywie kitowym, którego używam od około roku.
Zastanawiam się nad zoomem canonem 55-250 stm lub szerokim kątem 10-18. Jako, że na zakup dwóch obiektywów na raz pozwolić sobie nie mogę (chociaż bardzo bym chciał) to postanowiłem się Was zapytać, według Waszego doświadczenia, którym obiektywem tj. zoomem czy szerokokątnym posługujecie się częściej ? Odpowiedzi pomogą mi podjąć decyzję, który z obiektywów zakupić w pierwszej kolejności. Kit, który posiadam to 18-55.

Dziękuję za pomoc:)

A co kolega fotografuje i ile chce wydać? 10-18 ogarniesz m.in.landszafty, dłuższym tele coś, do czego zbyt blisko nie możesz podejść. Tak w skrócie. Teraz Ty.

MichalPrz
06-05-2015, 22:52
Panowie,interesuje mnie fotografowanie tak zbliżeń jak i szerokie kadry. Z dotychczasowego 18-55 brakuje mi często szerokości jak i dalszego zbliżenia. Dlatego chcę kupić oba obiektywy i w końcu je kupię, ale nie od razu, bo po prostu mnie nie stać od razu na taki wydatek. Kupię teraz pierwszy, a pewnie dopiero za kilka miesięcy, może za rok drugi - dlatego teraz chcę dokonać wyboru, a myślałem może, że osoby które podobnie korzystają z obu typów obiektywów mogłyby powiedzieć po jaki obiektyw sięgają jednak częściej:) No bo właśnie jeszcze pozostaje kwestia tego, że mam kit 18-55 (który bądź co bądź dobrze mi służy) więc ten zakres poniżej ewentualnie kupionego zooma bym miał. Sam bardziej skłaniam się na pierwszy rzut ku 55-255 :)

trothlik
06-05-2015, 22:55
Trochę tu trochę tam....
Ja tak mam: 16-35 + 70-200 i długo ( w miarę) i szeroko.
Jak ty chcesz bardzo szeroko i dlugo to faktycznie 10-18 i 55-250
Tylko że czeka cię ból w postaci nieogarniętego środka.

GalaktycznyMuczaczo
06-05-2015, 22:56
a ja zadam pytanie tobie , czy bardziej potrzebowałbyś czegoś na krótszym czy dalszym koncu tego 18-55? to chyba ty bedziesz uzywal zakresu a nie my :)

słowiczek
06-05-2015, 23:10
Sam bardziej skłaniam się na pierwszy rzut ku 55-250

No więc jasna sprawa. Szerokości póki co kitem ogarniesz.Kupuj 55-250.

r_m
07-05-2015, 05:45
Panowie,interesuje mnie fotografowanie tak zbliżeń jak i szerokie kadry. Z dotychczasowego 18-55 brakuje mi często szerokości jak i dalszego zbliżenia. Dlatego chcę kupić oba obiektywy i w końcu je kupię, ale nie od razu, bo po prostu mnie nie stać od razu na taki wydatek.

Niektóre osoby wybierają używane, 10-18 używanego ciężko znaleźć, więc nowy, a do kompletu na początek zamiast 55-250 STM najstarszy 55-250 IS (lub 70-210/3.5-4.5 USM)?
"Osoby" nie są Tobą, już zresztą widziałeś, że padła propozycja 50/1.4 (dołożę 85/1.8), więc musisz sobie odpowiedzieć, czy potrzebujesz bardziej "oddalenia" czy "zbliżenia" (jak masz dużo Mpix, a zdjęcia trafiają tylko na ekran komputera lub tv, to kadrowanie może uzyskać pewne "przybliżenie" ;) )

słowiczek
07-05-2015, 06:16
Kolego,a jeden założony wątek Ci nie wystarczy, żeby uzyskać odpowiedź?
http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/wybor-teleobiektywu-prosze-o-porade-99833/

jaś
07-05-2015, 08:07
Panowie,interesuje mnie fotografowanie tak zbliżeń jak i szerokie kadry. Z dotychczasowego 18-55 brakuje mi często szerokości jak i dalszego zbliżenia. Dlatego chcę kupić oba obiektywy i w końcu je kupię, ale nie od razu, bo po prostu mnie nie stać od razu na taki wydatek. Kupię teraz pierwszy, a pewnie dopiero za kilka miesięcy, może za rok drugi - dlatego teraz chcę dokonać wyboru, a myślałem może, że osoby które podobnie korzystają z obu typów obiektywów mogłyby powiedzieć po jaki obiektyw sięgają jednak częściej:) No bo właśnie jeszcze pozostaje kwestia tego, że mam kit 18-55 (który bądź co bądź dobrze mi służy) więc ten zakres poniżej ewentualnie kupionego zooma bym miał. Sam bardziej skłaniam się na pierwszy rzut ku 55-255 :)

szerokie zainteresowania powodują że nie robi się niczego konkretnego, a na pewno niczego dobrze, ja mógłbym żyć z jednym obiektywem i na cropie byłby to C10-22 (17-40 na FF), standardowego zooma 18-55 (24-70 na FF) mógłbym nie mieć wcale bo używam raz na ruski rok więc uważam że to jest zbędny wydatek kasy, używam natomiast 70-200 lub 100-400 (oba na FF) częściej 100-400, a do "ludzi" tylko stałki 50/1.4 85/1.8 więc jak wiem że będę focił ludzi to zoomów nawet nie zabieram.
Jeśli nie wiesz jakiego zakresu potrzebujesz to znaczy że nic nowego nie potrzebujesz - dobra wiadomość kasa zostanie w kieszeni.

robson999
07-05-2015, 08:27
Wybór obiektywu, to nie taka prosta sprawa. Jeżeli nie masz jeszcze jakiegoś konkretnego pomysłu do zastosowania jakiejkolwiek ogniskowej z odpowiednim światłem, to może porób jeszcze trochę kitem, wczuj sie emocjonalnie w kadry, wykonaj jakiś ciekawy portret, albo krajobraz, a może nocne niebo ze statywem...którymi mógłbyś się pochwalić za jakiś czas np na tym forum.
Po pół roku robienia ciekawych, pomysłowych kadrów kitem, może okazać się że w ogóle to potrzebujesz już FF, ponieważ APS-C Cię ogranicza. Różnie to bywa.
Pozdrawiam

zdebik
07-05-2015, 10:57
Źle zadaleś pytanie! Nie pytaj "Nas" czym fotografujemy ale zapytaj siebie czego Tobie brakuje. Chcesz szeroko? Może wiekszy zoom bedzie lepszy? Może chcesz zapanować nad głębią ostrości? Brak światła - statyw czy lampa.

To Twoje wybory, kupuj to czego Ty potrzebujesz a nie kolega z internetu.

Pozdrawiam.

Ps. Jeśli nadal nie wiesz czego Ci potrzeba... nie marnuj kasy.

becekpl
07-05-2015, 11:29
tamron 18-270 ma wszystko
i stabilizacje