Zobacz pełną wersję : Pierwszy obietyw po kitowym - pytanie do fotografów
MichalPrz
06-05-2015, 22:13
Witam,
mam zamiar dokonać zakupu pierwszego poważniejsze obiektywu, po obiektywie kitowym, którego używam od około roku.
Zastanawiam się nad zoomem canonem 55-250 stm lub szerokim kątem 10-18. Jako, że na zakup dwóch obiektywów na raz pozwolić sobie nie mogę (chociaż bardzo bym chciał) to postanowiłem się Was zapytać, według Waszego doświadczenia, którym obiektywem tj. zoomem czy szerokokątnym posługujecie się częściej ? Odpowiedzi pomogą mi podjąć decyzję, który z obiektywów zakupić w pierwszej kolejności. Kit, który posiadam to 18-55.
Dziękuję za pomoc:)
Zależy jakie obiekty Cię interesują.
Mi, na cropie często brakowało szerokości.
To Ty sobie powinieneś zadać to pytanie a nie nam...
Czego Tobie bardziej brakuje.
Ja bym polecił coś innego - stałkę, a konkretnie Canon 50/1.4.
trothlik
06-05-2015, 22:38
kit +55-250 i masz super pokryty zakres...
A tylko ty wiesz co najczęściej focisz. Dla mnie to wróżenie z fusów...
słowiczek
06-05-2015, 22:45
Witam,
mam zamiar dokonać zakupu pierwszego poważniejsze obiektywu, po obiektywie kitowym, którego używam od około roku.
Zastanawiam się nad zoomem canonem 55-250 stm lub szerokim kątem 10-18. Jako, że na zakup dwóch obiektywów na raz pozwolić sobie nie mogę (chociaż bardzo bym chciał) to postanowiłem się Was zapytać, według Waszego doświadczenia, którym obiektywem tj. zoomem czy szerokokątnym posługujecie się częściej ? Odpowiedzi pomogą mi podjąć decyzję, który z obiektywów zakupić w pierwszej kolejności. Kit, który posiadam to 18-55.
Dziękuję za pomoc:)
A co kolega fotografuje i ile chce wydać? 10-18 ogarniesz m.in.landszafty, dłuższym tele coś, do czego zbyt blisko nie możesz podejść. Tak w skrócie. Teraz Ty.
MichalPrz
06-05-2015, 22:52
Panowie,interesuje mnie fotografowanie tak zbliżeń jak i szerokie kadry. Z dotychczasowego 18-55 brakuje mi często szerokości jak i dalszego zbliżenia. Dlatego chcę kupić oba obiektywy i w końcu je kupię, ale nie od razu, bo po prostu mnie nie stać od razu na taki wydatek. Kupię teraz pierwszy, a pewnie dopiero za kilka miesięcy, może za rok drugi - dlatego teraz chcę dokonać wyboru, a myślałem może, że osoby które podobnie korzystają z obu typów obiektywów mogłyby powiedzieć po jaki obiektyw sięgają jednak częściej:) No bo właśnie jeszcze pozostaje kwestia tego, że mam kit 18-55 (który bądź co bądź dobrze mi służy) więc ten zakres poniżej ewentualnie kupionego zooma bym miał. Sam bardziej skłaniam się na pierwszy rzut ku 55-255 :)
trothlik
06-05-2015, 22:55
Trochę tu trochę tam....
Ja tak mam: 16-35 + 70-200 i długo ( w miarę) i szeroko.
Jak ty chcesz bardzo szeroko i dlugo to faktycznie 10-18 i 55-250
Tylko że czeka cię ból w postaci nieogarniętego środka.
GalaktycznyMuczaczo
06-05-2015, 22:56
a ja zadam pytanie tobie , czy bardziej potrzebowałbyś czegoś na krótszym czy dalszym koncu tego 18-55? to chyba ty bedziesz uzywal zakresu a nie my :)
słowiczek
06-05-2015, 23:10
Sam bardziej skłaniam się na pierwszy rzut ku 55-250
No więc jasna sprawa. Szerokości póki co kitem ogarniesz.Kupuj 55-250.
Panowie,interesuje mnie fotografowanie tak zbliżeń jak i szerokie kadry. Z dotychczasowego 18-55 brakuje mi często szerokości jak i dalszego zbliżenia. Dlatego chcę kupić oba obiektywy i w końcu je kupię, ale nie od razu, bo po prostu mnie nie stać od razu na taki wydatek.
Niektóre osoby wybierają używane, 10-18 używanego ciężko znaleźć, więc nowy, a do kompletu na początek zamiast 55-250 STM najstarszy 55-250 IS (lub 70-210/3.5-4.5 USM)?
"Osoby" nie są Tobą, już zresztą widziałeś, że padła propozycja 50/1.4 (dołożę 85/1.8), więc musisz sobie odpowiedzieć, czy potrzebujesz bardziej "oddalenia" czy "zbliżenia" (jak masz dużo Mpix, a zdjęcia trafiają tylko na ekran komputera lub tv, to kadrowanie może uzyskać pewne "przybliżenie" ;) )
słowiczek
07-05-2015, 06:16
Kolego,a jeden założony wątek Ci nie wystarczy, żeby uzyskać odpowiedź?
http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/wybor-teleobiektywu-prosze-o-porade-99833/
Panowie,interesuje mnie fotografowanie tak zbliżeń jak i szerokie kadry. Z dotychczasowego 18-55 brakuje mi często szerokości jak i dalszego zbliżenia. Dlatego chcę kupić oba obiektywy i w końcu je kupię, ale nie od razu, bo po prostu mnie nie stać od razu na taki wydatek. Kupię teraz pierwszy, a pewnie dopiero za kilka miesięcy, może za rok drugi - dlatego teraz chcę dokonać wyboru, a myślałem może, że osoby które podobnie korzystają z obu typów obiektywów mogłyby powiedzieć po jaki obiektyw sięgają jednak częściej:) No bo właśnie jeszcze pozostaje kwestia tego, że mam kit 18-55 (który bądź co bądź dobrze mi służy) więc ten zakres poniżej ewentualnie kupionego zooma bym miał. Sam bardziej skłaniam się na pierwszy rzut ku 55-255 :)
szerokie zainteresowania powodują że nie robi się niczego konkretnego, a na pewno niczego dobrze, ja mógłbym żyć z jednym obiektywem i na cropie byłby to C10-22 (17-40 na FF), standardowego zooma 18-55 (24-70 na FF) mógłbym nie mieć wcale bo używam raz na ruski rok więc uważam że to jest zbędny wydatek kasy, używam natomiast 70-200 lub 100-400 (oba na FF) częściej 100-400, a do "ludzi" tylko stałki 50/1.4 85/1.8 więc jak wiem że będę focił ludzi to zoomów nawet nie zabieram.
Jeśli nie wiesz jakiego zakresu potrzebujesz to znaczy że nic nowego nie potrzebujesz - dobra wiadomość kasa zostanie w kieszeni.
robson999
07-05-2015, 08:27
Wybór obiektywu, to nie taka prosta sprawa. Jeżeli nie masz jeszcze jakiegoś konkretnego pomysłu do zastosowania jakiejkolwiek ogniskowej z odpowiednim światłem, to może porób jeszcze trochę kitem, wczuj sie emocjonalnie w kadry, wykonaj jakiś ciekawy portret, albo krajobraz, a może nocne niebo ze statywem...którymi mógłbyś się pochwalić za jakiś czas np na tym forum.
Po pół roku robienia ciekawych, pomysłowych kadrów kitem, może okazać się że w ogóle to potrzebujesz już FF, ponieważ APS-C Cię ogranicza. Różnie to bywa.
Pozdrawiam
Źle zadaleś pytanie! Nie pytaj "Nas" czym fotografujemy ale zapytaj siebie czego Tobie brakuje. Chcesz szeroko? Może wiekszy zoom bedzie lepszy? Może chcesz zapanować nad głębią ostrości? Brak światła - statyw czy lampa.
To Twoje wybory, kupuj to czego Ty potrzebujesz a nie kolega z internetu.
Pozdrawiam.
Ps. Jeśli nadal nie wiesz czego Ci potrzeba... nie marnuj kasy.
tamron 18-270 ma wszystko
i stabilizacje