Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Czyszczenie obiektywu - kto, gdzie?

zbirr
05-05-2015, 14:40
Witam
Czy na forum znajdzie się ktoś kto podejmie się zaserwisowania szkła: Isco-Gottingen Westron 35mm f2.8. Generalnie coś mi się rozłazi troszkę ale przy okazji można by rozebrać, przeczyścić, przemyć, dać nowe smary i złożyć do kupy.
Ewentualnie namiar na kogoś. Jestem z Lublina, ale na Hryniewieckiego coś im się ostatnio nie chce.
Oczywiście szukam kogoś kto się zna, a nie uczy.

antonio3
06-05-2015, 12:44
Wyślij do CSFOT w Poznaniu. csfot - centrum serwisowo fotograficzne (http://www.csfot.pl)

zbirr
07-05-2015, 07:26
trochę drogo. za "czyszczenie obiektywu-od 80-150" wołają. Z moim szczęściem to 150, + wymiana smarów i robi się nieopłacalne. Koniec końców może i poślę bo sentyment do szkła jest ale wolałbym coś taniej.

Bechamot
07-05-2015, 08:30
trochę drogo. za "czyszczenie obiektywu-od 80-150" wołają. Z moim szczęściem to 150, + wymiana smarów i robi się nieopłacalne. Koniec końców może i poślę bo sentyment do szkła jest ale wolałbym coś taniej.

za 10 lat z rozrzewniem bedziesz wspominal jakie to kiedys tanie bylo czyszczenie tego obiektywu , gdyz kosztowalo tylko 150 zlotych.

Fotopstryczek
07-05-2015, 14:24
U lekarza 150zł przepisanie (kliknięcie drukuj) recepty z przed miesiąca, czyszczenie obiektywu w tej cenie jest tanie. ;)

Zbyszko666
07-05-2015, 16:16
Jak chcesz wysyłać to Do Serwisu24.pl

Serwis sprzętu FOTO Rybnik - SERIWS FOTO 24 (http://www.serwisfoto24.pl/cennik/)

cennik bardzo konkurencyjny.

zbirr
08-05-2015, 09:36
Z rozkrzewieniem wspominał...? Tanio? Eeee chyba nie. Rozumiem zapłacić tyle za szkło wybitnie rzadkie typu np Helios 40-2. Ale 150 za czyszczenie, + wymiana smarów + poskręcanie do kupy bo coś się poluzowało to wyjdzie 250zł - i co, jest tanio? A obiektyw kosztował powiedzmy 100zł. Za 350zł mam już powiedzmy SMC Taka 35mm.
Napiszę do Rybnika, zobaczymy co odpiszą.
pozdr.

jelcyk
11-05-2015, 10:48
Nie rozkrecalem nigdy tego szkla, ale bywaja takie kwiatki, ktorych i za 1000 pln-ow bym nie ruszyl. Nie mowie, ze ten jest taki, bo sprawia wrazenie w miare przyjaznego , ale ceny napraw ( i czyszczenia) obiektywow nie sa czynnosciami tanimi i jak chce sie miec dobrze zrobione, to albo samemu, albo uzgadniac "prawa i obowiazki" przed robota , razem obiektyw przetestowac (na miejscu w serwisie) i dokladnie opisac stan przed naprawa. I na koniec - niestety, nie wszystkie zanieczyszczenia da sie usunac ( w miare tanio i ogolnie dostepnymi metodami) i nie wszystkie uszkodzenia mechaniczne da sie bez czesci zamiennych usunac. Roznie bywa, a w przypadku serwisantow , ktorzy podejmuja sie naprawy nieznanego obiektywu,- podejmuja spore ryzyko, ktore nie zawsze sie oplaca (czytaj - przewaznie sie nie oplaca).

zbirr
15-05-2015, 11:37
Pragnę donieść że coś się zmieniło na Hryniewieckiego oczywiście, i już się im chce, pewnie zależy od ilości zleceń/roboty. Pan z serwisu, chyba właściciel, obejrzał ISCO i za wymianę smarów i poskładanie do kupy wycenił na 50-60zł. Więc szkło zostało. Zakupiłem też sonnara MC 135, jak doszedł niestety okazało się że nie wszystko w porządku ze szkiełkiem więc z nim też się tam udałem. Za wymianę smarów na ślimaku, czyszczenie listków przysłony (chyba standard u Zeissa), i odgrzybianie (trochę jest niestety) 110-120zł. Gdyby serwisant był pazerny to by powiedział by zostawić, a tu uczciwie powiedział: oddać, nie bawić się w naprawy bo nie warto, szukać innego.
Jestem zaskoczony, Miło, sympatycznie i uczciwie. Wydaje mi się też że ceny bardzo atrakcyjne, a i zakład znany. Może to wina tego że pierwszy raz miałem do czynienia z tym Panem, chyba właściciel. Wcześniej jak byłem to zawsze trafiałem na jakichś innych i wiecznie z byle gówna problem robili. Mam nadzieję że opinię będę mial taką samą jak odbiorę szkło.
aha, nie mam nic wspólnego z tym zakładem, nie mam żadnych korzyści, udziałów itd. Nie jest to reklama ale kilka spostrzeżeń.
Aaa bym zapomniał. Byłem dziś, odbiór 22 czyli tydzień.

jacekm79
14-07-2015, 14:28
Hej
Podepnę się pod temat, aby nie powielać wątków

Mam lekko zakurzony obiektyw Canona 17-55 f/2.8 i teraz pytanie czy lepiej jest oddać do serwisu np. Żytnia w Warszawie, czy jest to nieskomplikowana "operacja" i mogę dokonać tego samemu bez najmniejszego problemu, że coś pójdzie nie tak..
Jeśli Żytnia to jaki jest mniej więcej koszt takiego czyszczenia.. ?
Dzięki za info.

Pozdrawiam
Jacek

little_fluffy
23-07-2015, 10:09
A ja chciałam zapytać czego używacie, żeby tak zwyczajnie z zewnątrz wytrzeć szkło obiektywu? Kupujecie jakieś specjalne środki do tego?

becekpl
23-07-2015, 10:45
szmaty nie trzeba kupowac choc mozna

little_fluffy
23-07-2015, 10:52
W sklpei widziałam takie coś:

Opticam 5 w 1 - Dobra cena, Opinie w Sklepie RTV EURO AGD (http://www.euro.com.pl/produkty-czyszczace/opticam-5-w-1.bhtml)

Warto używać czegoś takiego?

zdebik
23-07-2015, 11:26
Cena zapewene adekwatna do jakosci. Kup microfibre w supermarkecie, bedzie lepiej i taniej.

little_fluffy
23-07-2015, 11:42
I nie trzeba żadnego specjalnego płynu?

zdebik
23-07-2015, 11:48
Zalezy, sam uzywalem plynu ktory mialem do okularow ostatnio eclipse ale zostawia smugi (choc w teorii nie powinien), ew mozesz chuchac - tez tak robie :).

darkon
23-07-2015, 11:51
I nie trzeba żadnego specjalnego płynu?

ew mozesz chuchac - tez tak robie :).

Wystarczy 50 ml jakiegoś wysokoprocentowego alkoholu, żeby przy chuchnięciu na soczewkę oprócz pary wodnej był tez alkohol i to przetrzeć mikrofibrą. :mrgreen:

A tak poważnie to bardzo często wystarczy sama mikrofibra, do bardzo uciążliwych zabrudzeń używam czystego spirytusu spożywczego 95% z dodatkiem eteru, taką miksturę robi mi znajomy, sprawdza się nawet przy filtrach Hoya.

little_fluffy
23-07-2015, 12:17
Jakoś tak nie mam w domu spirytusu ani eteru ;) To może kupię taki sklepowy? Zobaczę

salata102
29-08-2015, 23:58
a w jakich proporcjach mieszany jest eter ze spirytusem?

pan.kolega
30-08-2015, 00:53
Ja bym użył tego zanim bym się bawił spirytusami i innymi roztworami. Praktycznie za darmo, bo to jest prawie pół litra płynu. I zawiera szmaty.

http://www.amazon.com/Zeiss-Lens-Care-Pack-Microfiber/dp/B00GPVQVCO

Jest tam opisane, że nadaje się do soczewek obiektywów fotograficznych, lornetek i wszelkich skopów.

Tom77
30-08-2015, 08:29
A ja chciałam zapytać czego używacie, żeby tak zwyczajnie z zewnątrz wytrzeć szkło obiektywu? Kupujecie jakieś specjalne środki do tego?

Izopropanol i czysta szmatka