Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 70D - dziwne mydło

Bartosz22
30-04-2015, 17:30
Witajcie!

Otóż mam Canona 70D i ostatnio podczas zdjęć w szkole, zauważyłem, że z lewej strony mydli strasznie. Problem występuje od czasu do czasu i tylko po lewej stronie. Z canonem 600D tego problemu nie ma. Co mogłoby być tutaj problemem?

Zdjęcie przykładowe tutaj: Bild: img_3458s9uny.jpg - abload.de (http://abload.de/image.php?img=img_3458s9uny.jpg)

Przesłona tutaj to 5.6 i czas 1/200

Adam71
30-04-2015, 18:09
Winisz puszkę za to ? Coś ze szkłem jest nie teges....

Bartosz22
30-04-2015, 18:18
Tylko taki szkopuł malutki, że zaczęło się to po tym jak kupiłem tę puszkę. Na starej tego nie zauważyłem.

RobertON
30-04-2015, 18:59
Na starej tego nie zauważyłem.

Może warto sprawdzić z innym obiektywem.

r_m
30-04-2015, 19:15
Z canonem 600D tego problemu nie ma. Co mogłoby być tutaj problemem?

Zrób coś, co jest dla wielu użytkowników sensem życia ;) - zdjęcia testowe.
Jeśli podejrzewasz, że coś jest nie tak z płaszczyzną ostrości, proponuję: aparat na statyw, oś obiektywu prostopadle do ściany z fakturą/wzorkiem, ustawić ostrość najpierw "z automatu" (zdjęcia, np. dla pełnej jasności - 5.6 - 8), potem na LV (zdjęcia jak wcześniej), potem zmienić obiektyw i powtórzyć choćby Heliosem, potem zmienić body na 600d i powtórzyć testy.
Coś mi się "obiło o oczy", w jakimś wątku o naprawach, że w nowszych body matryca (migawka?) jest mocowana na sprężynach (w odróżnieniu od starszych body, w których było to "na sztywno"), i do poprawnego ustawienia względem osi optycznej są wymagane specjalne przyrządy Canona (co wycięło możliwość napraw w serwisach nieautoryzowanych). Jeśli płaszczyzna przetwornika nie jest prostopadła do osi obiektywu, może się zdarzyć, że płaszczyzna ostrości będzie "na skos", wtedy np. prawa strona byłaby "ostro" lewa "poza ostrością".
Oczywiście jeśli wykluczymy problem z obiektywem, bo obiektyw też może sprawiać problemy, ale jeśli na poprzednim body działa poprawnie...

darkon
30-04-2015, 20:27
Czy ten obiektyw to może Tamron
17-50 f2.8 ?
Wysyłane za pomocą Tapatalk 2

r_m
30-04-2015, 20:48
Coś mi się przypomniało - na statywie wyłączamy stabilizację, testy można robić nawet waląc chamsko lampą na wprost

Bartosz22
30-04-2015, 21:18
Obiektyw to canon 17-55 2.8 IS

Ok dzięki za odpowiedzi, testy zrobię na pewno w wolnej chwili.

Tom77
30-04-2015, 21:28
Obiektyw to canon 17-55 2.8 IS

Ok dzięki za odpowiedzi, testy zrobię na pewno w wolnej chwili.

Kupiłbyś Sigmę albo Tamrona i nie miałbys takich problemów

Bartosz22
30-04-2015, 21:34
Tom77 przypominam, że z innym body tego problemu nie ma ;) Ani 600D,60D/500D/550D/50D/40D/7D....

ts-
01-05-2015, 02:57
Jeśli obiektyw na innym korpusie jest w porządku, to masz przesuniętą płaszczyznę matrycy i to monstrualnie.
Ja również miałem niedawno regulowaną płaszczyznę matrycy w aparacie, serwis zdiagnozował, że przesunięcie jest "znaczne" ...ale aż takich efektów jak u Ciebie, to nie miałem.
Tak na marginesie, to zdjęcie po tej "ostrej" stronie też jest mydlane. Tym obiektywem i na tej przysłonie to powinna być totalna żyleta. Pierwsza wersja plastikowego kita 18-55, dołączana do 300D wieki temu, była ostrzejsza.
A... i ja mam starsze body. Faktycznie w starszych sprężyn nie ma, są za to podkładki. Niemniej, problem tak samo może się pojawiać.

Tom77
01-05-2015, 09:03
Tom77 przypominam, że z innym body tego problemu nie ma ;) Ani 600D,60D/500D/550D/50D/40D/7D....

To było napisane z przekąsem, juz się pojawiły pytania czy to przypadkiem nie Tamron :)

darkon
01-05-2015, 09:30
To było napisane z przekąsem, juz się pojawiły pytania czy to przypadkiem nie Tamron :)
Dlatego o to zapytałem, że w starszych Tamronach zjawisko mydlanej jednej strony występowało dość często. Nawet wczoraj kumpel o tym mówił. Na jego starym D90 jest dobrze, a na świeżo kupionym D7200 lewa strona mydło, z innymi obiektywami na obydwu body jest dobrze. Z resztą sam kiedy miałem Tamrona 17-50 f2.8 zetknąłem się z tym zjawiskiem na 40D, przez ok 10 miesięcy było dobrze a potem prawa strona mydełko, w sieci też jest dużo opisów tej przypadłości przeważnie w żółtym systemie. A co do Tamronów to nie jestem uprzedzony co widać po stopce :D.

Bartosz22
01-05-2015, 16:43
Jeśli obiektyw na innym korpusie jest w porządku, to masz przesuniętą płaszczyznę matrycy i to monstrualnie.
Ja również miałem niedawno regulowaną płaszczyznę matrycy w aparacie, serwis zdiagnozował, że przesunięcie jest "znaczne" ...ale aż takich efektów jak u Ciebie, to nie miałem.
Tak na marginesie, to zdjęcie po tej "ostrej" stronie też jest mydlane. Tym obiektywem i na tej przysłonie to powinna być totalna żyleta. Pierwsza wersja plastikowego kita 18-55, dołączana do 300D wieki temu, była ostrzejsza.
A... i ja mam starsze body. Faktycznie w starszych sprężyn nie ma, są za to podkładki. Niemniej, problem tak samo może się pojawiać.

Prawa strona taka może być, serwer ten kompresuje fotki, a i możliwa kwestia mikro regulacji też ;)

Pytanie do Ciebie. Ile kosztowała ta regulacja?

Bartosz22
01-05-2015, 19:52
To więc tak. Zrobiłem dwa zdjęcia. Jedno w mikroregulacji ustawiłem na -20, drugie na +20. Skoro płaszczyzna nie jest ustawiona dobrze to ostrość po obu brzegach powinna się różnić. Tak jak wyszło na zdjęciach. Dobrze rozumuje? I sytuacja wygląda tak, że tam gdzie jest -20 lewa strona ostra, prawa mydlista, a tam gdzie +20 to lewa strona mydlista, a prawa ostra. (Najlepiej widać to po liczbach opisujących skalę mapy)

Bild: img_0247vgq0t.jpg - abload.de (http://abload.de/image.php?img=img_0247vgq0t.jpg)
Bild: img_02480gpkv.jpg - abload.de (http://abload.de/image.php?img=img_02480gpkv.jpg)

Do tego widać różnicę. Te same parametry czasu i iso, przesłona 2.8

Lewa-70D, prawa-600D

Bild: 1mxund.jpg - abload.de (http://abload.de/image.php?img=1mxund.jpg)

koraf
02-05-2015, 12:47
To więc tak. Zrobiłem dwa zdjęcia. Jedno w mikroregulacji ustawiłem na -20, drugie na +20. Skoro płaszczyzna nie jest ustawiona dobrze to ostrość po obu brzegach powinna się różnić. Tak jak wyszło na zdjęciach. Dobrze rozumuje? I sytuacja wygląda tak, że tam gdzie jest -20 lewa strona ostra, prawa mydlista, a tam gdzie +20 to lewa strona mydlista, a prawa ostra. (Najlepiej widać to po liczbach opisujących skalę mapy)

Bild: img_0247vgq0t.jpg - abload.de (http://abload.de/image.php?img=img_0247vgq0t.jpg)
Bild: img_02480gpkv.jpg - abload.de (http://abload.de/image.php?img=img_02480gpkv.jpg)

Do tego widać różnicę. Te same parametry czasu i iso, przesłona 2.8

Lewa-70D, prawa-600D

Bild: 1mxund.jpg - abload.de (http://abload.de/image.php?img=1mxund.jpg)

70d ma problem również ze szkłem 24/1.4II na centralnym punkcie AF : EOS 70D Autofokus-Problem - Stellungnahme - Traumflieger.de (http://www.traumflieger.de/reports/Kamera-Tests/Canon-EOS-DSLR/EOS-70D/EOS-70D-Autofokus-Problem-Stellungnahme::617.html)

Tom77
02-05-2015, 20:41
Dlatego o to zapytałem, że w starszych Tamronach zjawisko mydlanej jednej strony występowało dość często. Nawet wczoraj kumpel o tym mówił. Na jego starym D90 jest dobrze, a na świeżo kupionym D7200 lewa strona mydło, z innymi obiektywami na obydwu body jest dobrze. Z resztą sam kiedy miałem Tamrona 17-50 f2.8 zetknąłem się z tym zjawiskiem na 40D, przez ok 10 miesięcy było dobrze a potem prawa strona mydełko, w sieci też jest dużo opisów tej przypadłości przeważnie w żółtym systemie. A co do Tamronów to nie jestem uprzedzony co widać po stopce :D.

Nie słyszałem nigdy o takich dolegliwościach Tamronów, ale to nie znaczy ze ich nie mają. Sam trochę Tamronów przerobiłem i niestety ich budowa zapewnia bezproblemowa prace przez jakieś 2 lata i to niezbyt intensywnego użytkowania, więc nie dziwi mnie to że zaczyna mydlić jedna strona.

jelcyk
04-05-2015, 07:16
Wyglada to tak, jakby matryca byla rozregulowana - nie byla wykrecana? Jesli nie zostanie wkrecona na tych samych ustawieniach, to bedzie mydlic, jak tutaj - lekarstwo to serwis.

becekpl
04-05-2015, 09:41
no, kupiles nowa puszke
nowa puszka ma ewidentny feler
moze zamist zakladac posta po prostu ja zareklamuj
prosciej nie mozna

Bartosz22
04-05-2015, 12:05
Puszka pojechała do serwisu. Jak dowiem się co było to dam znać ;)

ts-
08-05-2015, 16:50
Ja regulowałem w Canonie 1D ...tam są ciut inne procedury. Regulacja płaszczyzny matrycy plus regulacja układu AF (obowiązkowa w takim przypadku) kosztowały nieco ponad 300zł. Ale jeśli masz gwarancję, to z pewnością zrobią Ci to w ramach gwarancji.