Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Tablety WACOM

Strony : [1] 2

Metus
07-04-2006, 13:16
Czesc.
Stoję właśnie przed wyborem tabletu dla siebie do studio..
Zastanawiam się nad dwoma modelami:
1 - droższy http://www.allegro.pl/item96585318_wacom_intuos3_a5_nowy_gwarancja_faktu ra_vat.html - jest to tablet wacom intuos z dużo wyższą czułością (5080lpi) i myszką..
2 - http://www.allegro.pl/item95135762_wacom_graphire4_classic_xl_a5_fvat_gw 24_nowy.html - o 610zł tańszy o mniejszej czułości (2000lpi)...

Wszyscy którzy spróbowali pracować na tabletach polecają je więc i ja postanowiłem spróbować pracować na tablecie. Pytanie tylko czy ten droższy wart jest dopłaty ponad 600zł. W tańszym dokładność +/- 0,5mm a w droższym to dokładność +/- 0,25mm. Obie wartości są i tak baaardzo małe więc... sam nie wiem.. w intuosie dodana jest bezprzewodowa i bezbateryjna mysz... i kilka dodarkowych przycisków... swoją drogą zastanawiam się co warta jest ta mysz... ciekawe jak sie sprawuje..
zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz.. mysz bezprzewodowa i bezbateryjna i do tego bezkulkowa.. w takim razie skąd ma zasilanie? nie wiem ale mam wrażenie, że działa ona tylko na tablecie.... ktoś wie czy można nią śmigać po biórku?

Metus
07-04-2006, 13:35
już wiem co z tą myszką.. myszki można używać jednynie na tablecie... moim zdaniem to kompletna lipa! zwłaszcza na tablecie A5

bonk
07-04-2006, 13:48
myszka w tym zestwie to taki bajer extra. tablet jest po aby uzywac piórka a nie myszki. zasilanie myszy i piórka jest wytwarzane indukcyjnie. zasada jak w transforamtorze tyle ze z rozdzielonym rdzeniem.
a z tym zakupem to przejdz sie do jakiegos sklepu z softem adobe i popytaj o tablet z zestawu. kupowalem ostatnio pakiet adobe z tabletem i zrezygnowalem z tabletu za nizsza cene softu. (chodziaz jest to nie rozlaczny pakiet).
szkoda ze piszesz o tym dopiero teraz bo 2 tygodnie temu to odsprzedal bym ci go za 400-500zl

Metus
07-04-2006, 13:59
eh... kurde ja zawsze mam takie "szczęście" a może ktoś będzie kupował soft a tablet już ma :twisted: ??
Niestety w białymstoku nie ma tabletów wacoma.. widziałem jedynie pentagramy... może na zamówienie ale cena nie będzie lepsza nic a nic... nie sądzę, aby ktoś mi to sprowadzał i jeszcze chciał rozdzielać soft od tabletu..
ps jaki soft kupowałeś? w sumie razem z PSCS2 możnaby było kupić w dobrej cenie... eh..

hmmm dopłacać 600zł tylko po to, żeby mieć o kilka przycisków więcej i o 0,25mm większą dokładność to chyba się nie opłaca.. a może jest coś o czym nie wiem? jakaś istotna różnica... ??

bonk
07-04-2006, 14:12
eh... kurde ja zawsze mam takie "szczęście" a może ktoś będzie kupował soft a tablet już ma :twisted: ??
Niestety w białymstoku nie ma tabletów wacoma.. widziałem jedynie pentagramy... może na zamówienie ale cena nie będzie lepsza nic a nic... nie sądzę, aby ktoś mi to sprowadzał i jeszcze chciał rozdzielać soft od tabletu..
ps jaki soft kupowałeś? w sumie razem z PSCS2 możnaby było kupić w dobrej cenie... eh..

hmmm dopłacać 600zł tylko po to, żeby mieć o kilka przycisków więcej i o 0,25mm większą dokładność to chyba się nie opłaca.. a może jest coś o czym nie wiem? jakaś istotna różnica... ??

mysle ze warto wydac troche wiecej za wieksza rozdzielczosc.
probowalem kiedys pracowac na pentagramie z mniejsza rozdzielczoascia i stwierdzam ze to koszmar. wogole pentagramy suxx.
odnosnie softu - kupowalem Adobe Creative Suite Premium 2 IE, ale z tego co wiem to jakas stara promocja musiala byc bo na stronie cortlandu nie znalazlem aktualnie zadnego zestawu z wacomem.

tataniny
07-04-2006, 16:02
Ja od 2 lat używam Intuosa 2. Myszka leży od samego początku w kartonie. Tak jak już bonk napisał jest to tylko gadżet. Najważniejsze jest piórko, a ono jest rewelacyjne. Na początku, zanim opanowałem i poznałem zasadę działania tabletu nie byłem nim zachwycony:? Ale teraz stwierdzam, że to jest to:smile: Dziś nie wyobrażam sobie pracy bez niego.
Nie marudź. Uzbieraj kasę i kupuj Wacoma. Nie będziesz żałował:!:

Pozdrawiam
tataniny

Jerry99
07-04-2006, 16:58
U mnie również myszka leży, dzięki czemu oszczędza baterie... za to tablet na okrągło jest używany (Wacom Graphire4) i jakoś żona się do niego przekonała... :)

Metus
07-04-2006, 17:30
Nie marudź. Uzbieraj kasę i kupuj Wacoma. Nie będziesz żałował:!:

Pozdrawiam
tataniny

ale ja nie chce kupować innego niż WACOM.. zastanawiam się tylko czy kupić intuosa czy graphire :)

jak by nie było .. w intuosie płaci się, też za mysz, która będzie się kurzyć.. mam wrażenie, że różnica to jedynie dokładność między 0,5mm a 0,25mm.
jeśli jest to tylko ta różnica... to nie wiem czy warto dopłacać do intoisa :/... poczekam jeszcze na Wasze opinie i coś zadecyduje

rysiaczek
07-04-2006, 17:35

Powiem tak: pracuje na graphire 4 i nie mam z nim kompletnie zadnych problemow, i nie znalazlem jeszcze potencjalnej mozliwosci wykorzystania wiekszej dokladnosci, ktora oferuje intuos. Juz graphire chodzi jak bajka - nie ma co nawet porownywac do innych firm, to inna polka po prostu.

czornyj
07-04-2006, 18:06
Różnica między serią graphire a intuos to nie tylko wyższa rozdzielczość (marginalne znaczenie), ale również fakt, że tablet rozpoznaje również kąt nachylenia piórka, są do niego dostępne różne inne poza piórkiem narzędzia, dające wrażenie korzystania z innych technik: aerograf, pędzel i piórko piszące atramentem. Ma też dodatkowe pola i przyciski podnoszące jego walory użytkowe

rysiaczek
07-04-2006, 18:15
Metus do czego zamierzasz używać tabletu?

Metus
07-04-2006, 18:22
photoshop i illustrator

ps może ktoś wie jakie funkcje można przypisać tym przyciskom na tablecie?

w graphire4 jak dobrze pamietam są dwa przyciski a w intuosie w zależności od wielkości od (4 - 6) do 8

czornyj
07-04-2006, 21:10
photoshop i illustrator

ps może ktoś wie jakie funkcje można przypisać tym przyciskom na tablecie?

w graphire4 jak dobrze pamietam są dwa przyciski a w intuosie w zależności od wielkości od (4 - 6) do 8
Odpowiedź jest cholernie prosta - Alt Shift i Ctrl.

rysiaczek
08-04-2006, 00:01
Odpowiedź jest cholernie prosta - Alt Shift i Ctrl.

tak, odpowiedź jest cholernie prosta - im można przypisać _prawie_każdą_ funkcję (włącznie z uruchomieniem programu itp itp)...

Jarek Kubicki
08-04-2006, 09:05
tak, odpowiedź jest cholernie prosta - im można przypisać _prawie_każdą_ funkcję (włącznie z uruchomieniem programu itp itp)...

dokładnie, do tego można ustawienia zaprogramować tak, by w każdym programie przypisane były do czego innego np. scroll na tablecie w photoshopie ustawilem na zmiane srednicy pedzla, w przegladarce internetowej mam jako zwykly scroll.

Kazelot
14-06-2007, 12:21
Odswiezam temat i pytanie kieuje da starszych tabletowców.
Pare lat temu dłuuugo używałem użyczonego Vacom-a Intouos1 A5. Teraz szukam już dla siebie do domu. Pytanie brzmi: czy wystarczy mi obecnie A5(bo do takiego aspiruje) z serii GRAPHIRE 4 i nie odczuje, że jest słabszy w pracy niż stary Intuos1? Może ktoś przesiadał się z Intuosa1 na coś nowszego-tańszego? (Intuosa2 i 3 nie używałem, a wszelkie pentagramy, mediony odpadają).

Koper
01-12-2007, 18:00
Pozwolę sobie nieco odświeżyć temat. Chciałbym spróbować swych sił w pracy z tabletem. Szukam czegoś prostego i w przystępnej cenie. Może ktoś z czytających ma lub zna model Wacom Bamboo. Rysować raczej nie będę, więc a6 w moim przypadku powinno być odpowiednie. Bamboo kusi ceną, designem, parametry jak na model amatorski chyba też całkiem przyzwoite.
Byłbym bardzo wdzieczny, za wszelkie porady i konstruktywna krytykę w kwestii wyżej wymienionego sprzętu.

ErnestPierwszy
05-12-2007, 00:56
To i ja się dołączam:) Też chciałbym zakupić tego Bamboo (http://www.cortland.com.pl/28138_Wacom_BAMBOO.html). W pracy mam megawypasionego Intuosa, superświetny profi sprzęt.
O myszce zapomniałem już z rok temu:)

dr11
05-12-2007, 01:09
Bamboo jest fajny, wsiadłem na niego jakiś tydzień temu. Początkowo błądziłem tym rysikiem po całym ekranie :D (przyzwyczajenie do myszki). Teraz już jest lepiej, chociaż ciągle się uczę :) Czułość i precyzja na wysokim poziomie. Mówię to jako początkujący użytkownik, który nigdy nie miał styczności z takim sprzętem - na pewno są lepsze... Jedyne co może denerwować to to, że nie można oprogramować przycisków w pełni. Przydałaby się możliwość podpięcia pod nie np. często używane funkcje programu graficznego. Powierzchnia pada jest chropowata, wydaje mi się, że istnieje możliwość starcia kątowego końcówki rysika po pewnym czasie (czy ona jest wymienna?) no i politura gumki trochę matowieje jak się mocniej przyciśnie ;) Mimo wszystko jestem bardzo zadowolony :)

EDIT: Pod klawisze można przypisać Shift, Alt i Ctrl. Również przyciśnięcie klawisza klawiatury. Pisząc o często używanych funkcjach, miałem na myśli np. jakieś proste macro. Ale jak wspomniałem, dopiero się go uczę i możliwe że to nie jest potrzebne, może wystarczą istniejące kombinacje...

ErnestPierwszy
05-12-2007, 10:33
To w zestawie nie było wymiennych końcówek? W intuosie (5x droższym) dają chyba 5 sztuk. Ale u mnie po 2 latach używania w pracy, nie trzeba wymianiać (kolega ztarł już 2). Kwestia nacisku ręki:)

Widać, że warto zakupić Bamboo.

AAAA jeszcze jedno. WACOMY nie maja baterii w "piórkach" a inne tańsze rozwiązania mają. To jest wg mnie WADA tanich produktów np. Pentagrama.

SebaWolf
05-12-2007, 14:06
Przesiadłem się z Volito1 na Intuosa - inna bajka, przez chwilę miałem okazję pobawić się Graphirem, tu różnicy w działaniu pomiędzy nim a Intuosem już tak się nie odczuwa, dopłata 600zł jest dla mnie w tym przypadku niezrozumiała /do dziś nachodzi mnie czasem moralniak/ no chyba że płacimy za te konfigurowalne przyciski.

monii
05-12-2007, 14:47
Powiedzcie mi w czym lepszy jest Intuos od Graphiera w retuszu fotograficznym.
W retuszu wiadomo myszka sie nie sprawdza...ale pracuję na zwykłym tablecie graphier od ponad roku.
Przeszlam kurs Illustratora pracując przy Intous i przyznam ze przeszadzała mi jego wielkosć a pozatym nie odczulam róznicy w pracy.

Myslę ze Intous jest zdecydowanie lepszy jak ktoś maluje, szkicuje...w paintarze, ale do fotografi moim zdaniem to za drogi i zbędny bajer.

pozdrawiam,

czornyj
05-12-2007, 15:13
Przesiadłem się z Volito1 na Intuosa - inna bajka, przez chwilę miałem okazję pobawić się Graphirem, tu różnicy w działaniu pomiędzy nim a Intuosem już tak się nie odczuwa, dopłata 600zł jest dla mnie w tym przypadku niezrozumiała /do dziś nachodzi mnie czasem moralniak/ no chyba że płacimy za te konfigurowalne przyciski.

Chyba żartujesz. Mz. nie ma różnicy między graphirem a volito, natomiast Intuos to jest klasa sama dla siebie i tablet nad tablety. Choćby z uwagi na megapiórko z tiltem, różnymi rodzajmi końcówek i wygodnym, gumowym uchwytem - w porównaniu z nim wynalazek z graphira to smętna popizdułka...

monii
05-12-2007, 15:21
nie nie zartuje :)

Zadałam proste pytanie w czym Intuos jest lepszy w retuszu.

Je nie twierdze ze Intuos jest zły, ( bo nie jest, i wszyscy wiedza że jest najlepszy )

Ale konkretnie jeśli mówimy o pracy z fotografią i retuszem...co takiego lepszego oferuje nam ten drogi tablet, czy warto płacić 2x wiecej za tablet pracując tylko w photoshopie i iluustratorze.

Bo jesli ktos zajmuje sie np. grafika to taki najlepszy tablet wcale nie jest mu potrzebny, i nie jest to tylko moja opinia ale także samych wykładowców.

pozdr.

czornyj
05-12-2007, 15:38
nie nie zartuje :)

Zadałam proste pytanie w czym Intuos jest lepszy w retuszu.

Je nie twierdze ze Intuos jest zły, ( bo nie jest, i wszyscy wiedza że jest najlepszy )

Ale konkretnie jeśli mówimy o pracy z fotografią i retuszem...co takiego lepszego oferuje nam ten drogi tablet, czy warto płacić 2x wiecej za tablet pracując tylko w photoshopie i iluustratorze.

Bo jesli ktos zajmuje sie np. grafika to taki najlepszy tablet wcale nie jest mu potrzebny, i nie jest to tylko moja opinia ale także samych wykładowców.

pozdr.

To nie było do ciebie, monii ;)

Co do samego tabletu, to zgadzam się, że kosztowny Intuos wcale nie jest koniecznością, a już duży Intuos jest zupełnie zbędny (wielkość jest konieczna w zastosowaniach ilustratorskich).

Natomiast jeżeli ktoś pracuje tym usrojstwem naprawdę dużo, to polecam Intusia dla samej przyjemności i wygody jego użytkowania. Naprawdę sporo prawdy jest w jego sloganie reklamowym - "efektywność może zapierać dech w piersiach"

SebaWolf
05-12-2007, 15:51
Chyba żartujesz. Mz. nie ma różnicy między graphirem a volito, natomiast Intuos to jest klasa sama dla siebie i tablet nad tablety. Choćby z uwagi na megapiórko z tiltem, różnymi rodzajmi końcówek i wygodnym, gumowym uchwytem - w porównaniu z nim wynalazek z graphira to smętna popizdułka...

i gumowane piórko to jest argument za który warto dopłacić 600zł? jak często wymieniasz końcówki przy obróbce zdjęć ? A tak na poważnie, jak napisałem graphirem bawiłem się tylko małą chwilkę być może zbyt małą żeby mieć bardzej obiektywne zdanie na ten temat. Dla mnie różnicy dużej nie było widać, a skoro niewidać to po co przepłacać :?:

monii
05-12-2007, 16:11
czornyj
tak to jest jak sie szybko czyta :)

Moje spostrzeżenie jest takie że Intuos jest dużo lepiej wykonany itd...

natomiast moj mały tablecik kosztował 400zł dostałam oryginalnego paint shop pro 10 oraz paintera :) od razu wywaliłam myszke i musze powiedzieć ze nie wyobrażam sobie pracy bez niego.

Ale nigdy do tego co robie nie kupilabym Intousa ( no chyba ze dostane podwyżke x3 :D ) ponieważ pracowałam na nim w Illustratorze i chwile w PSie i uważam że nie potrzebny mi jest do tego co robie w tych programach :)
Wolałabym tą kase dołożyć do jakiegoś obiektywu :)

pozdrawiam.

schabu
05-12-2007, 17:30
ja pracuje na bamboo one a6 i jedyne co bym zmienił, to przesunął przyciski na piórku w dół, chociaż się powoli przyzywczajam. mam monitor 19 cali i tablet nie jest za mały. kiedyś siedziałem na intuosie a4 w byłej pracy i to jest bajka, chociaż do retuszu i do pracy - pracy nie grania:) - a4 jest zupełnie IMHO niepotrzebne.

czornyj
05-12-2007, 18:17
i gumowane piórko to jest argument za który warto dopłacić 600zł? jak często wymieniasz końcówki przy obróbce zdjęć ? A tak na poważnie, jak napisałem graphirem bawiłem się tylko małą chwilkę być może zbyt małą żeby mieć bardzej obiektywne zdanie na ten temat. Dla mnie różnicy dużej nie było widać, a skoro niewidać to po co przepłacać :?:

Jak przez 12 godzin wycinam zdjęcia, to gumowane piórko ma dla mnie kolosalne znaczenie, przekłada się na poziom cierpienia.

Co do końcówek - nie wymieniam ich wogóle, tylko używam cały czas swojej ulubionej - takiej ze sprężynką. No więc do nie-Intuosa takowej końcówki po prostu nie ma.

Nie wspomnę też o takiej czarnej, dającej perfekcyjne wrażenie przesuwania grafitem lub flamastrem po papierze, co przy rysowaniu szalenie odpowiada - zwykłe nie stawiają oporu i nieprzyjemnie się ślizgają - tej oczywiście w graphirach również nie ma.

Koper
06-12-2007, 22:47
Skoro nikt nic strasznego na temat najniższej serii wacomów nie mówi, to mam kolejne pytanie:)
Czy oprócz załączonego oprogramowania wersja Bamboo różni się od Bamboo Fun(no i kolorem ten czarny jakoś ładniej by mi się komponował:)???
Czy oprogramowanie dołączane do Funa jest przydatne??? Nastawiam się raczej na używanie tabletu w PS i jeżeli nie ma różnic natury fizycznej, a oprogramowanie jest tylko dorzucane na tzw. dobry początek, to czerń Bamboo bardziej do mnie przemawia:)
Z góry dziękuje za wszelkie opinie i komentarze.

Kolaj
27-12-2007, 10:27
Przymierzam się do zakupu tabletu i mam pytanko. Wacom Bamboo występuje w kilku odmianach, znacząco różniących się ceną.

Wacom Bamboo One A6 - ok. 180 zł
Wacom Bamboo A6 - ok. 280 zł
Wacom Bamboo Fun A6 - ok. 360 zł

Jak widać rozpiętość jest spora. Czy orientujecie się, czym faktycznie różnią się pomiędzy sobą te urządzenia?

Tabletu będę używał wyłącznie do obróbki fotografii.

Koper
27-12-2007, 14:31
Stałem przed podobnym wyborem, i:
Bamboo One - słabsza rozdzielczość 1040lpi(starsze rodzeństwo ma 2540lpi), mniejsza szybkość odczytu 100pps(w dwóch pozostałych 133pps), brak przycisków na tablecie, słaby design:)
Bamboo i Bamboo Fun - specyfikacja techniczna ta sama, rózne kolory i dołączony soft. Mi czarny się bardziej widział, PS Elementsa nie potrzebowałem, więc wybrałem Bamboo. Reasumując, jeżeli możesz to chyba warto dorzucić do Bamboo czy Bamboo Fun.

ErnestPierwszy
02-01-2008, 12:30
Czy powierzchnia robocza Bamboo różni się jakoś od tej w Bamboo Fun?
PSE mam i nie potrzebuję tego softu, martwi mnie, że reklamują Funa jako "do retuszu" a samego Bamboo jako "do offica".

Wolałbym czarną wersję, z praktycznego punktu widzenia.

W pracy mam Intuosa, czy ten plastik roboczy jest podobny? Chodzi mi o wrażenia, czy nie jest szorstki?

Kolaj
02-01-2008, 12:32
Tu masz porównanie wszystkich modeli:
http://wacom.com.pl/index.php?name=Content&pid=61
Powierzchnie robocze w tych modelach są identyczne. Ja już swojego czarnego mam ;)
Jeśli chodzi o porównanie do Intuosa, to niestety nie wiem. To pierwszy tablet, z jakim mam do czynienia. Wciąż się nie czuję z nim komfortowo, ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia.

ErnestPierwszy
02-01-2008, 12:43
Dzięki. Czytałem to porównanie. Wolę czarnego, bo się nie brudzi. Wystraszył mnie opis na tej i innych stronach, że Bamboo ma powierzchnię roboczą o fakturze papieru... Wolalbym zwykły plastik/folię.

Ale jak piszesz, że każdy z nich ma tą folię jednakową to kupię zwykłego Bamboo.

Kolaj
02-01-2008, 12:44
Zaraz, zaraz, chyba się nieprecyzyjnie wyraziłem oraz dodatkowo źle zrozumiałem Twoje pytanie. Rozmiary są identyczne ale czy faktura jest podobna to nie wiem. Jak chcesz, to możesz pomacać mojego bambusa. Jakby co, to wal na PW.

ErnestPierwszy
02-01-2008, 12:46
Właśnie interesuje mnie ta faktura folii, po której rysujesz:)

dr11
02-01-2008, 18:11
Czarny Bamboo ma powierzchnie przypominajaca papier. Piorkiem pracuje sie jak olowkiem 2B na papierze ksero. Mi to osobiscie sie podoba, jakos tak precyzyjnie sie prowadzi piorko na male odleglosci. A jak chce sie powierzchnie gladka, to chyba mozna cos polozyc sliskiego na wierzch ;)

wuqa
22-04-2008, 23:00
Używa ktoś Intuosa 3 A5 pod Vistą 64? Bo ja mam taki nieszczęsny duet i same problemy. W PS CS3 dostaje czkawki...jakby jakiś "bufor" się zapychał...w ogóle płynnie nie da się rysować. Na dodatek jakby gubił powierzchnię roboczą /i to nie tylko w PS/. Jak powoli jadę od krawędzi do krawędzi tabletu to na ekranie jest tak samo, ale jak swobodnie zaczynam mazać to wskaźnik nie dojeżdża nawet do krawędzi ekranu, ale zatrzymuje się parę cm od brzegu, nie regularnie - po prostu gdzie popadnie... Sterowniki zmieniałem, komp nie jest wolny... core duo e6600 + 4GB ram + grafika 8800gts 512... Już wszelkich kombinacji próbowałem...w Wacomie twierdzą, że nikt nie zgłaszał takiego przypadku...
Ma ktoś pomysł jak ten problem pokonać?

1jac
23-04-2008, 06:55
A pod innymi OS chodzi?
Miałem podobną sytuację przy przejściu na Win XP (dawno temu). Tablet Summasketch A3 odmówił posłuszeństwa i musiał udać się na emeryturę.

wuqa
23-04-2008, 08:27
Na laptopie pod XP chodzi aż miło! I dzięki temu sprawdzaniu zauważyłem, że pod VISTĄ zachowuje sie jak...mysz. Gubi obszar roboczy tzn. że jak piórkiem jestem na dole tabletu i przeniosę je /wysoko - poza działaniem tabletu/ np. na górę tabletu to kursor zostaje tam gdzie był!! W Xp powierzchnia tabletu odzwierciedla powierzchnię ekranu. Gdzie postawię piórko na tablecie tam pojawia się na ekranie..a w viście nie! Stąd przy swobodnym rysowaniu często kończył mi się obszar roboczy i miałem wrażenie zapychania "bufora", "czkawki", nie płynnego działania w PS CS3. Wydaje mi się, że to kwestia konfiguracji Visty. Coś przedobrzyli z tą obsługą tabletu PC, oddzielnym narzędziem do konfiguracji piórka... Wie ktoś jak obejść ten problem?

kudlaty
23-04-2008, 15:58
To jest problem drivera tableta. Jezeli driver przestaje z jakichs powodow pracowac, tablet zaczyna pracowac w modzie "mouse", co sie wlasnie w ten sposob objawia.
Spojrz tutaj: http://www.wacom-europe.com/forum/default.asp?lang=en
Teraz forum jest nieczynne z powodow technicznych, jak widzę, ale tam są rzetelne informacje.

Kolaj
23-04-2008, 17:19
To jest problem drivera tableta. Jezeli driver przestaje z jakichs powodow pracowac, tablet zaczyna pracowac w modzie "mouse", co sie wlasnie w ten sposob objawia.
Spojrz tutaj: http://www.wacom-europe.com/forum/default.asp?lang=en
Teraz forum jest nieczynne z powodow technicznych, jak widzę, ale tam są rzetelne informacje.Też tak mam w Viście, tylko, że nie cały czas. Po prostu zdarza się czasami, że tablet przestawia się w mouse mode i trzeba zrestartować system. Chwilowe odłączenie tableta nie pomaga. Sterowniki mam najnowsze.

wuqa
23-04-2008, 20:35
Dzięki panowie za podpowiedzi. Tez dziś do tego doszedłem, że to drivery i że problem polega na przechodzeniu tabletu w tryb myszy. Ja usuwam "mój plik preferencji" i jakiś czas jest dobrze, po czym znowu przechodzi w tryb myszy - już z tym nie wyrabiam...

Soviet
24-04-2008, 10:06
Kolaj, jesteś zadowolony z tabletu? Ja przymierzam się do kupna Bamboo korzystając z oferty Vobisa http://sklep.vobis.pl/oferta/manipulatory_i_klawiatury/tablety_graficzne/885017_tablet_graficzny_wacom_bamboo.aspx Skręca mnie żeby go kupić ale z drugiej strony mówie sobie że na myszce dawałem sobie jakoś rade więc może to zbędny wydatek jest... :)

Kolaj
24-04-2008, 10:30
Soviet,

Tak, jestem zadowolony. Praca z tabletem to zupełnie inna jazda, choć trzeba się przyzwyczaić. Na początku jest dziwnie. Denerwuje mnie tylko to samoistne przechodzenie w mouse mode, ale nie dzieje się to zbyt często.

EDIT: Właśnie zobaczyłem, że są do pobrania nowe sterowniki 5.08 w wersji Release Candidate, i z dokumentacji wynika, że ten problem został w nich poprawiony. Przynajmniej tak to rozumiem. Zobaczymy.

RNz
24-04-2008, 10:50
Ja przymierzam się do kupna Bamboo

Ja właśnie wczoraj zamówiłem i teraz niecierpliwie czekam :-)
Może jutro dojdzie? Jak poczekasz kilka dni, to ci powiem co o tym sądzę

wuqa
24-04-2008, 11:00
Na początku jest dziwnie. Denerwuje mnie tylko to samoistne przechodzenie w mouse mode, ale nie dzieje się to zbyt często.

Dodaj Kolaj, że samoistne przechodzenie w mouse mode to tylko w viście! Chyba ze się mylę, ale używam intuosów od 5 lat /wczesniej Int.2/ i nigdy mi nie gubił sterowników. Ach, ta nieszczęsna VISTA - ki diabeł podkusił?!

Kolaj
24-04-2008, 11:03
Dodaj Kolaj, że samoistne przechodzenie w mouse mode to tylko w viście!Być może. Nie wiem. Nie sprawdzałem na innych systemach. No i zobaczymy, jak będzie z tym nowym sterownikiem.

can-on
24-04-2008, 11:22
EDIT: Właśnie zobaczyłem, że są do pobrania nowe sterowniki 5.08 w wersji Release Candidate, i z dokumentacji wynika, że ten problem został w nich poprawiony. Przynajmniej tak to rozumiem. Zobaczymy.

Te stery to do Bamboo?
Jeśli tak to rzuć linkiem.
Ja znajduję tylko 5.05-7 RC

Od siebie dodam, że od grudnia używam Bamboo ("tego czarnego" ;) ) i w zasadzie od tego czasu myszka leży nieużywana w rezerwie.

Pozdrawiam.

Kolaj
24-04-2008, 11:25
Te stery to do Bamboo?
Jeśli tak to rzuć linkiem.
Ja znajduję tylko 5.05-7 RC

Od siebie dodam, że od grudnia używam Bamboo ("tego czarnego" ;) ) i w zasadzie od tego czasu myszka leży nieużywana w rezerwie.

http://www.wacom.com/productsupport/download.cfm?id=183&product=MTE

A z tym nieużywaniem myszki to trochę hardcore. Poza programami graficznymi używam wyłącznie myszki. Nie wyobrażam sobie trzymać jednocześnie pisak i obiema rękami pisać dokument w Wordzie.

can-on
24-04-2008, 11:35
Kolaj jak piszę we Writerze ;) to nie trzymam piórka w ręce tak jak i Ty pewnie nie trzymasz myszki :) wiele można też zrobić z klawiatury.

Dzięki za link.

Kolaj
24-04-2008, 11:37
Kolaj jak piszę we Writerze ;) to nie trzymam piórka w ręce tak jak i Ty pewnie nie trzymasz myszki :) wiele można też zrobić z klawiatury.Ja się nie upieram. Dla mnie niewygodnie, dla Ciebie wygodnie. Zresztą poza programami graficznymi to już jest off-topic.

Soviet
24-04-2008, 11:46
Dziękuje Kolaj :)

Ja właśnie wczoraj zamówiłem i teraz niecierpliwie czekam :-)
Może jutro dojdzie? Jak poczekasz kilka dni, to ci powiem co o tym sądzę
Nie wiem czy ja wytrzymam :) Vobisa mam prawie pod domem, kusi mnie żeby udać się tam jeszcze dziś na zakupy :D

RNz
24-04-2008, 11:49
Ile stoi w Vobisie?
ja dalem 285 z przesyłką

Kolaj
24-04-2008, 11:50
Nie wiem czy ja wytrzymam :) Vobisa mam prawie pod domem, kusi mnie żeby udać się tam jeszcze dziś na zakupy :D 199 zł brutto to dobra cena. Jak już zachorowałeś na tablet, to przeciąganie sprawy nic nie wniesie. Leć, bierz i podziel się wrażeniami :)

Ile stoi w Vobisie?
ja dalem 285 z przesyłką
Soviet dał przecież link do oferty.

Soviet
24-04-2008, 11:54
:D tak też się stanie. Kurcze ale mnie nakręcacie :D
Mam jeszcze jedno pytanie. W komentarzach na stronie Vobisa ktoś wspomniał o felerniej partii, cytuję:
Przed zakupem polecam sprawdzić czy tablet pochodzi z produkcji z sierpnia lub września 2007, pełna informacja na oficjalnym forum Wacom , wcześniejsze partie posiadają wadę konstrukcyjną (wydaje uciążliwy wysoki dźwięk z powodu zastosowania złych komponentów),w nowych partiach zastosowano nowe komponenty. Polecam sprawdzić numer serii!!!

Ktoś się może z Was z tym spotkał?
Oj nie wiem Kolaj, mój imienniku czy dobrze zrobiłeś że napisałęś cene Vobisa... RNz może przez to trochę stracić humor ;)

RNz
24-04-2008, 11:56
To teraz już wiesz jaką partię mają w Vobisie i dlaczego tak tanio :D

Soviet
24-04-2008, 11:57
Dobre :lol:

Misiaque
24-04-2008, 11:59
Ta niska cena jest z Notebookiem lub PC, tak rozumiem tytuł (z NB/PC). A jeśli jakaś seria jest wadliwa, to się idzie z takim tabletem i reklamuje. Nie rozumiem ludzi, którzy by się pogodziili z jakimiś piskami.

Kolaj
24-04-2008, 12:01
Ta niska cena jest z Notebookiem lub PC, tak rozumiem tytuł (z NB/PC)Hehe, no faktycznie.

Soviet
24-04-2008, 12:24
Kurcze, a ja się zastanawiałem co to za skrót... :(

Kolaj
24-04-2008, 12:25
Kurcze, a ja się zastanawiałem co to za skrót... :(Nie martw się i dokup sobie notebooka :D

RNz
24-04-2008, 12:27
Kurcze, a ja się zastanawiałem co to za skrót... :(

Jak chcesz, to ci powiem gdzie kupiłem tak tanio :D

Soviet
24-04-2008, 12:27
Bardzo śmieszne :) Tablet już sobie kupiłem...

Soviet
25-04-2008, 14:30
Jak chcesz, to ci powiem gdzie kupiłem tak tanio :D
http://www.pixmania.com/pl/pl/570735/art/wacom/tableta-graficzna-bamboo.html?srcid=7128&&Partenaire=ceneo&&CodePromo=oui :?: :-)

RNz
25-04-2008, 14:41
240 + "Koszty dostawy: już od 33 PLN* z Vatem"
Jeżeli gwiazdka nie znaczy czegoś podchwytliwie-dziwnego, to oszczędzasz 12 zł
Gratuluję :D

Soviet
25-04-2008, 19:57
Taa, ja do tych gwiazdek i skrótów mam szczęście... :)

Soviet
27-04-2008, 18:09
Ja jeszcze mam pytanie do użytkowników Bamboo. Porysowała się Wam powierzchnia tabletu?

dr11
27-04-2008, 18:21
Ja jeszcze mam pytanie do użytkowników Bamboo. Porysowała się Wam powierzchnia tabletu?
Przecież ona taka porysowana od nowości jest (chodzi o matowość).

Soviet
27-04-2008, 18:58
Przeczytałem na forum WACOMa że się tablet rysuje. Wydaję mi się że nie chodzi tu o matowość :)

piast9
27-04-2008, 19:10
Nic mi się nie porysowało, mam Bamboo A6.

Jedna uwaga - GIMP ma kłopoty z Bamboo pod Windows. Dokładnie chodzi o bibliotekę GTK+. Błąd jest na tamtejszej Bugzilli (http://bugzilla.gnome.org/show_bug.cgi?id=496958)i, narazie nierozwiązany.

Soviet
30-04-2008, 11:28
piast9, dziękuje za odpowiedź :)
RNz, doszedł już do Ciebie Bamboo? Zadowolony? :)

RNz
30-04-2008, 14:20
Doszedł dopiero dzisiaj, wiec na razie się poznajemy :-)
Ale już na wstępnie widzę, że większy (A5 i wyżej) by się u mnie nie sprawdził.

Soviet
30-04-2008, 14:36
:D A ja nie wytrzymalem i przed chwilą zamówiłem. Mam nadzieję że za kilka godzin będe go miał i też będziemy się zapoznawać :D

Soviet
30-04-2008, 17:26
Mam :D Odlot:D

Kolaj
15-05-2008, 13:08
Od czasu, jak podniosłem wersję sterowników do 5.08, problem z SAMOCZYNNYM przechodzeniem w mouse mode u mnie nie wystąpił ani razu. Tak więc, radzę się zaktualizować. Aktualna wersja 5.08-6 jest TUTAJ (http://www.wacom.com/productsupport/download.cfm?id=184&product=MTE).

piast9
15-05-2008, 14:00
O, z 5.8 również GIMP pracuje jak należy.

hyzop
16-05-2008, 19:31
Ta niska cena jest z Notebookiem lub PC, tak rozumiem tytuł (z NB/PC). A jeśli jakaś seria jest wadliwa, to się idzie z takim tabletem i reklamuje. Nie rozumiem ludzi, którzy by się pogodziili z jakimiś piskami.

Sprzedają w tej cenie bez NB/PC, bez problemu nabyłem.

Misiaque
16-05-2008, 19:36
A wyraźnie piszą że z NB/PC... na pewno masz na myśli Bamboo (nie One)?

hyzop
16-05-2008, 19:42
A wyraźnie piszą że z NB/PC... na pewno masz na myśli Bamboo (nie One)?

Tak Bamboo, One jest jeszcze taniej coś ok 179, dobrze nie pamietam.

chavez
16-05-2008, 20:08
Jak już o Mambo One to mam pytanie do użytkowników tej wersji i zwykłego Mambo. Czy czuć różnicę ponad dwukrotnie większej rozdzielczości Mambo względem Mambo One (1040 lpi vs 2540 lpi)? Druga różnica to trochę szybsze odświeżanie (100 i 133/s).
Do czego można wykorzystać przyciski funkcyjne i pierścień dotykowy w Mambo? Można przypisać do nich dowolną akcję?

piast9
16-05-2008, 21:25
Do czego można wykorzystać przyciski funkcyjne i pierścień dotykowy w Mambo? Można przypisać do nich dowolną akcję?

Guzikom można dowolnie przypisać funkcje: do przodu, wstecz, pokaż pulpit, przełącz aplikację, dowolny ciąg klawiszy, dowolny klawisz modyfikujący (shift itd), odpalenie aplikacji. Kółko może przewijać w pionie albo zoomować.

Misiaque
16-05-2008, 21:49
Tak Bamboo, One jest jeszcze taniej coś ok 179, dobrze nie pamietam.
I nic nie kupowałeś przy okazji? Przeciez wszyscy by się już na to Bamboo rzucali... może ktos się w Twooim sklepie pomylił? :D Ja kupiłem Bamboo one...

hyzop
16-05-2008, 23:24
I nic nie kupowałeś przy okazji? Przeciez wszyscy by się już na to Bamboo rzucali... może ktos się w Twooim sklepie pomylił? :D Ja kupiłem Bamboo one...

Nic nie kupowałem, nie było go na wystawie, spytałem , sprawdzili w kompie stwierdzili, że mają jeden na stanie, co prawda była dopiska że ze sprzętem ale stwierdzili że to mało ważne, Zresztą na podanym linku można zakupić i po dodaniu do koszyka nie woła o dołożeniu dodatkowego sprzętu do koszyka tylko podaje kwotę do zapłacania i czeka o dane do wysyłki lub inny sposób odebrania.

Misiaque
17-05-2008, 00:36
No nie! :(

kucza21
21-05-2008, 00:33
Właśnie kupiłem Bamboo Fun a6 za 64 funty(272zł.). Teraz nic tylko czekać i się uczyć:)

hyzop
21-05-2008, 09:03
Właśnie kupiłem Bamboo Fun a6 za 64 funty(272zł.). Teraz nic tylko czekać i się uczyć:)

A na co chcesz czekać :?:

Kolaj
21-05-2008, 09:06
A na co chcesz czekać :?:na dostawę?

kucza21
28-05-2008, 11:49
dokładnie na dostawę. Właśnie mnie listonosz obudził i również się zpoznaję z tabletem. Pióro za każdym razem jak nie używam daję za ucho :) Myślę, że parę tygodni zajmnie mi zanim dojdę do wprawy lecz zaczyna mi się to podobać. Jeszcze płytka z elementsem gratis. Ogólnie to pozywne wrażenia.

kucza21
28-05-2008, 12:50
Witam postanowiłem zrobić pierwsze próby retuszu. Jestem pod niesamowitym wrażeniem, takie efekty myszką (przeciętną), nie był bym w stanie zrobić nawet po 20min. A tutaj rach ciach ciach 15 minut dla początkującego użytkownika i retusz zrobiony, a efekty nie bywałe jak dotąd. Użycie healing brusha czy stampla to przyjemność:) Nie mówiąc już o kładzieniu maski. Generalnie po 2 godzinach użytkowania stwierdzam, że jest to niesamowite narzędzie. Teraz tylko opanować krawędzie tabletu. Pozdrawiam

BelYaal
28-05-2008, 12:53
A ja mam pytanko o tablety:
Wacom Bamboo - MTE-450/KR-PL - tablet USB
Wacom Bamboo Fun Small - CTE-450/W-PL - tablet USB

Parametry te same praktycznie, do Fun dodany Elements i przez to pewnie cena niewiele wieksza.
Niemniej pominmy ten dodatek i zalozmy, ze cena ta sama i w tym momencie wszystko inne rowniez to samo.
Czy sa jakies roznice, ze na stronie Wacoma jakby istnieje podzial, ze pierwszy jest bardziej do pisania, a FUN do obrobki foto?

skoku
28-05-2008, 15:42
technicznie praktycznie sie nie roznia.
mysle, ze ten podzial na tablet do pisania i tablet do obrobki foto wiaze sie z tym, ze to bamboo fun dodany jest photoshop elements 5.0 i artrage 2.

bamboo ma lzejsze piorko i ma inny wyglad ;)
osobiscie posiadam bamboo fun i mi bardzo odpowiada.
jesli masz juz program do obrobki i nie potrzebujesz ps elements to moim zdaniem nie ma co wydawac wiecej pieniedzy na bamboo fun.
pzdr

RNz
28-05-2008, 16:30
Teraz tylko opanować krawędzie tabletu.

Ja zmniejszyłem obszar roboczy, bo męczyło mnie machanie ręką :-)
I pomyśleć, że miałem obawy czy A6 aby nie jest za mały...

Mój znajomy się męczy z A3, bo przekonał szefa w pracy, że właśnie taki duży jest mu potrzebny - szybko doszedł do wniosku, że był w błędzie :D

Kubaman
30-05-2008, 23:30
witam

kupiłem wczoraj sobie bamboo one i jak na razie cierpię, bo myszka to przedłużenie mojej ręki (z klawiatury prawie nie korzystam wszystko robię myszką). Mam następujący problem:
kiedy uruchamiam Windę czasami pojawia się komunikat, że driver nie jest zainstalowany. Nie ma to wpływu na działanie tabletu, ale mnie denerwuje.

BTW, czy macie jakieś wypracowane ustawienia dla przycisków na piórku? Ja dałem menu kontekstowe i zmianę trybu pracy, ale brakuje mi przycisków, bo myszka ma ich więcej ;)

Misiaque
30-05-2008, 23:45
Ja mam prawy przycisk + przesuwanie, chyba domyślnie, przesuwanie bardzo się przydaje moim zdaniem.

dr11
31-05-2008, 00:00
witam

kupiłem wczoraj sobie bamboo one i jak na razie cierpię, bo myszka to przedłużenie mojej ręki (z klawiatury prawie nie korzystam wszystko robię myszką). Mam następujący problem:
kiedy uruchamiam Windę czasami pojawia się komunikat, że driver nie jest zainstalowany. Nie ma to wpływu na działanie tabletu, ale mnie denerwuje.

BTW, czy macie jakieś wypracowane ustawienia dla przycisków na piórku? Ja dałem menu kontekstowe i zmianę trybu pracy, ale brakuje mi przycisków, bo myszka ma ich więcej ;)
Kuba, też tak miałem z driverem, po update jest lepiej, odpukać - nie pojawił się ten komunikat. Sterownik pod Vistę i XP jest TUTAJ (ftp://ftp.wacom-europe.com/pub/WINDOWS/cons5.08-2a_int.exe)

Co do ustawień, dolny przycisk - prawy przycisk myszy, ale tylko wtedy, gdy przy wciśniętym stuknę piórkiem. Górny przycisk - scroll. Gumki nie używam ;)

RobertS
12-06-2008, 14:39
Sprzedają w tej cenie bez NB/PC, bez problemu nabyłem.

Zainspirowany tym wątkiem poszedłem do mojego lokalnego sklepu Vobisu i zapytałem się czy są tablety bamboo? Tak są po 299 zł. To ja mówię że słyszałem że można kupić taniej... Pan poczeka mówi, zaraz sprawdzę. Po chwili oznajmia, mogę go sprzedać za 199zł. No i kupiłem, teraz bawię się i poznaję nową zabawkę i coś czuję że zastąpi mysz.

schabu
12-06-2008, 14:42
w grach Ci nie zastąpi:D

RobertS
12-06-2008, 14:53
w grach Ci nie zastąpi:D

Akurat tym się nie martwię, po prostu nie gram :)

gadget_zary
13-06-2008, 21:49
zaciekawiony licznymi pochwalami postanowilem zakupic po wyplacie tablet Bamboo One badz Pentagram Quadpen
teraz pytanie, czy tablet z obszarem roboczym formatu a6 nie bedzie za maly ?

Misiaque
13-06-2008, 21:56
zdecydowanie nie

RNz
13-06-2008, 23:17
zaciekawiony licznymi pochwalami postanowilem zakupic po wyplacie tablet Bamboo One badz Pentagram Quadpen
teraz pytanie, czy tablet z obszarem roboczym formatu a6 nie bedzie za maly ?

Po pierwsze: jeżeli już to tylko wacom
po drugie: http://www.canon-board.info/showpost.php?p=477787&postcount=94

lempl
13-06-2008, 23:17
Zanim kupisz Pentagram poszukaj co ludzie piszą o ich tabletach...
i kup Wacoma:)

sid
14-06-2008, 19:58
Witam po prawie 3 letniej nieobecności na forum :) Jako, że niedawno sprawiłem sobie Canona, ponownie przeglądam z uwagą forum i ten wątek przykuł moją uwagę.

Przymierzam się do zakupu tabletu WACOM (inne firmy odpadają, to pewne).

Tabletu zamierzam używać jedynie do retuszu zdjęć w Photoshopie i odręcznych notatek.

Nie będę nim malował czy rysował, gdyż niestety nie potrafię :(

1)Czy biorąc pod uwagę, że jestem fotografem amatorem, z dobrą znajomością PS-a wystarczy mi tablet Wacom Bamboo Fun?
Zdjęcia edytuję tylko dla siebie, nie zarabiam w ten sposób, nie spędzam na tym też więcej czasu niż 2-3 godziny na dzień.

2)Druga, bardzo ważna dla mnie, kwestia:
Czy podłączając tablet muszę odłączyć myszkę, czy wchodzą ze sobą w konflikt, a jeśli tak, czy przełączenie sie z myszki na tablet nie powoduje dodatkowych komplikacji?
Posiadam specjalistyczną myszkę i jest mi absolutnie niezbędna do wielu prac jakie wykonuje na komputerze, muszę więc pogodzić myszkę z tabletem. Czy to jest możliwe?

3)Czy tablet Bamboo Fun posiada folię pod którą mogę włożyć coś do przerysowania?

Używam systemu Vista Home Premium PL 32 bit

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów, szczególnie tych którzy mnie jeszcze pamiętają ;)

RNz
14-06-2008, 21:11
1) tak, moim zdaniem zdecydowanie wystarczy
2) działa z myszką
3) jaką folię?

sid
14-06-2008, 21:20
2) działa z myszką

To znaczy, ze myszka (nie Wacom, tylko dowolna inna) jest podłączona do kompa i tablet jest podłączony do kompa i działa jedno i drugie? Jeśli tak to rewelacja.

3) jaką folię?
Wyczytałem, ze Intuosy mają coś takiego, że pod samą powierzchnie, po której rysuje się piórkiem i która jest przejrzysta, można włożyć jakieś rysunek aby go przerysować wodząc po jego liniach piórkiem. Czy Bamboo posiada coś takiego?

lempl
14-06-2008, 21:30
Miałem pod vistą podłączone dwie myszki i trzy karty muzyczne i wszystko działało jak marzenie, także nie ma o co się martwić:)

RNz
14-06-2008, 21:41
To znaczy, ze myszka (nie Wacom, tylko dowolna inna) jest podłączona do kompa i tablet jest podłączony do kompa i działa jedno i drugie? Jeśli tak to rewelacja.

Tak, wacom + A4tech = 0 problemów

Wyczytałem, ze Intuosy mają coś takiego, że pod samą powierzchnie, po której rysuje się piórkiem i która jest przejrzysta, można włożyć jakieś rysunek aby go przerysować wodząc po jego liniach piórkiem. Czy Bamboo posiada coś takiego?

Nie słyszałem, ale myślę, że powinno dać się zrobić z kawałkiem w miarę sztywnej folii. Moje piórko działa z wysokości ok 4-5 mm, więc nie powinno być problemów. Aż spróbuję w poniedziałek jak nie zapomnę.
Tylko ciężko mi znaleźć, na szybko, zastosowanie do tego.

dr11
14-06-2008, 21:41

Działa jedno i drugie.
Mam Bamboo i nie ma tam takiej powierzchni, nie wiem jak Bamboo One ale prawdopodobnie też nie. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby kopiowany rysunek przylepić jakoś do tabletu/stołu i śmigać piórkiem po konturach. Wysokość, z jakiej tablet 'widzi' piórko to około 1cm.

Kabu
14-06-2008, 21:48
Tak czytam te wszystkie posty z wielkim zaciekawieniem i zaczynam nabierać ochoty na tablet. Co powiecie na podłączenie tabletu do laptopa? Obecnie dysponuję tylko takim komputerem ze względu na mobilność jaka mi odpowiada (dziś tu jutro tam). Wiem że większość z Was nie widzi obróbki zdjęć na laptopie dla tego czekam na Wasze porady.

krisv740
14-06-2008, 21:59
ja akurat zakupiłem i dzialam na laptopie fajna sprawa. niekoniecznie trzeba dklaść na biurku. można i na kolanie poprawić zdjęcie ( i nie tylko)

Kabu
14-06-2008, 22:11
Dzięki krisv740 za info.

dr11
14-06-2008, 22:45
Kabu, ja działam teraz w 100% na laptopie, tak samo - ze względu na mobilność. Podrasowałem go pod gamma 2.2 o tyle o ile, mam nadzieję, że właściwie. Obok leży Bambus i powiem Ci, że teraz jakoś nie wyobrażam sobie innego sposobu na dokładne i wygodne prowadzenie kursora podczas obróbki w programach graficznych niż właśnie tablet.

Kabu
14-06-2008, 22:56
No to rewelacja, w takim razie utwierdziłem się w 100% o tym że muszę go kupić. Dziękuję wszystkim.

Jak wygląda to podrasowanie pod gamma?

dr11
14-06-2008, 23:34
Proszę :)

Jeśli chodzi o kalibrację to polecam wątek od postu: http://canon-board.info/showthread.php?p=474394#post474394
i zabawę ustawieniami kolorów w sterowniku karty graficznej.

sid
14-06-2008, 23:42
Dziękuję bardzo za błyskawiczne i bardzo rzeczowe wypowiedzi. Wszystko się wyjaśniło. Jako, że z myszki nie muszę rezygnować, wybiorę sie po tablet niedługo i zacznę się do niego przyzwyczajać. Chociaż muszę przyznać, że intuos kusi, wielkość A5 ok 1200zł, czyli da się przełknąć, A4 już poza zasięgiem finansowym, ale taki jak czytam jest zupełnie do nicezgo w retuszu nie przydatny.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję!
SiD

sid
15-06-2008, 16:19
Od dziś jestem szczęśliwym posiadaczem tabletu BAMBOO! I muszę powiedzieć, że już go uwielbiam. Ciągle się przyzwyczajam, ale to prawdziwa rewelacja. Po prostu nie da się osiągnąć takich efektów jak tabletem przy pomocy myszki.
Tablet zakupiłem w Vobisie za dość atrakcyjną cenę 199zł (pomimo, że na ich stronie jest za ok. 250zł).
Każdemu niezdecydowanemu szczerze polecam!
Już teraz wiem, ze przesiądę sie na intuosa3, prędzej czy później, ale na pewno. Może za pół roku może ciut dłużej. Będę sobie odkładał powoli.

Na koniec jeszcze jedno pytanie.
Na jaki nacisk jest odporne piórko i tablet? Zauważyłem, że nawet gdy wydawało mi się, że naprawdę mocno dociskam piórko, do 100% siły nacisku była jeszcze ok połowa drogi. Z drugiej strony, jak zwiększyłem czułość nacisku piórka w sterownikach to ciężko uzyskać delikatne pociągnięcia.
Czy ktoś ma jakieś doświadczenie tej kwestii? Jaka siłą nacisku jest tolerowana, nie uszkodzi piórka wpływa na uszkodzenie jego precyzji? Może zwyczajnie to ja się boję go docisnąć, bo zwykle ze sprzętem obchodzę się z ostrożnością i troską.
Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za nakierowanie mnie na tak wspaniały zakup!
SiD

dr11
15-06-2008, 18:27
W skali od 0 do 6 ja mam ustawione 4 na sterowniku. Wówczas pełen nacisk uzyskuje się przy... hmm... ok. 250g.

Kubaman
18-06-2008, 11:37
mam taki problem. mam na usb podłączone:
drukarkę
kartę wifi
zestaw mysz + klawiatura bezprzewodowa
tablet bamboo

kupiłem jednocześnie tablet i klawiaturę i od tego czau mam problemy z klawiaturą, po prostu co chwile się wiesza i trzeba poczekać kilkanaście sekund na odblokowanie. Ostatnio zaobserwowałem również zwis myszki i skojarzyłem to z tabletem. Po przełączeniu trybu tabletu mysz odblokowała się od razu. Klawiatura już gorzej - czasami tak, a czasami nie od razu. Czy ktoś miał podobny problem i czy wiecie co z tym można zrobić.

P.S> stery do bamboo najnowsze, klawiatura i mysz już trzecia z kolei, wcześniej wymieniałem na inny model bo myślałem, ze to ich wada.

Semtex
18-06-2008, 11:50
Może zamień wtyczki wejściami tzn przepnij kable - czasami to wystarcza jak się odświeży manager urządzeń i przerwania , ja mam podobnie dużo sprzętu + jeszcze joystick i jest wszystko OK ,

mor_feusz
18-06-2008, 12:12
A ja powiem tak. Mialem podobna sytuacje w starym laptopie Asusa (tabletu nie mam) Jesli podpialem urzadzenia pod wszystkie 4 porty - to siadalo (a jak jeszcze kopiowalem dane na zewnetrzny dysk - tai maly 2.5" zasilany z USB to juz koniec - nawet lapciak mi sie zawieszal). Rozwiazalem problem kupujac HUB usb z zasilaniem (najzwyklejszy tylko mial zasialacz jakis Belkin). Teraz juz go nie mam poniewaz nie potrzebuje a dodatkowe 2 porty w nowym laptopie mam z zewnetrznego LCD. Niektorzy producenci skapia na rozwiazaniach technicznych :(

RNz
18-06-2008, 12:23
Kubaman, nie masz czasem visty? Ktoś tu pisał o problemach
U mnie na hub'ie usb z zasilaczem wszystko chodzi (drukarka, skaner, mysz i bamboo), więc może mor_feusz słuznie wnioskuje

piast9
18-06-2008, 12:36
Czy któreś z urządzeń podpinasz pod USB wyprowadzone na przód obudowy?

lempl
18-06-2008, 13:18
Też stawiam na zbyt duże obciążenie prądowe usb. Miałem podobny problem jak mor_feusz, tylko u mnie dysk 2,5' zasilany z usb czasem po prostu nie chciał startować, hub z zasilaczem rozwiązał problem.

Kubaman
18-06-2008, 13:40
Może zamień wtyczki wejściaminie ma znaczenia

A ja powiem tak.nie wchodzi w grę, mam nowiutki komputer z zasilaczem 450W

Kubaman, nie masz czasem visty?nie, mam XP SP2

Czy któreś z urządzeń podpinasz pod USB wyprowadzone na przód obudowy?tak, mysz+klawiatura

P.S> własnie przestało mi działać piórko w bamboo one :/
na dobre.

RNz
18-06-2008, 14:05
P.S> własnie przestało mi działać piórko w bamboo one :/
na dobre.

Sprawdź jeszcze czy czasem prcesor nie jest "zamulony" gdy tak się dzieje.
Jak nie to przetestuj hub'a z zasilaczem.

Kubaman
18-06-2008, 14:12
nie, piórko padło i będę musiał je reklamować
sprawa zacinania się klawiatury pozostaje do rozwiązania

lempl
18-06-2008, 14:49
Kubaman, nieważne jaki masz zasilacz, ważne ile płyta może dać prądu na usb.

dr11
18-06-2008, 14:51
Ja mialem problem z Bluetooth w pracy, zasieg spadal do doslownie 1m, podczas gdy w domu mialem 10m (sluchawki bezprzewodowe). Okazalo sie ze winne sa zaklocenia z okolicznych radiolinii, ktore sialy po kanalach na czestotliwosci 2,4GHz (pasmo BT, WiFi). Kuba, moze masz smog elektromagnetyczny w miejscu, w ktorym pracujesz zestawem bezprzewodowym. O ile pamietam one uzywaja tego samego pasma co WiFi a piszesz o karcie bezprzewodowej. Sprobuj wylaczyc na jakis czas swoja siec WiFi (router + karta) i sprawdz stabilnosc zestawu bezprzewodowego.
Jako ciekawostke moge napisac ze spotkalem sie z przypadkiem gdy dzialajaca na 'ostatniej kresce' siec WiFi nagle sie kladla, gdy 10m dalej, w kuchni, wlaczalo sie kuchenke mikrofalowa :)

EDIT:
Lempl - specyfikacja USB przewiduje max pobor pradu na port USB na poziomie 500mA. Nie sadze, zeby to bylo przekroczone. Producenci urzadzen USB musza sie tego trzymac a w przypadku, gdy urzadzenie moze pobrac wiecej pradu podlacza sie je kabelkiem dwuportowym (np. niektore dyski zewnetrzne).

sid
18-06-2008, 22:26
mam taki problem. mam na usb podłączone:
drukarkę
kartę wifi
zestaw mysz + klawiatura bezprzewodowa
tablet bamboo(...)

Ja bym na dzień dobry odłączył od komputera wszystko co na USB i pozostawił tylko klawiaturę + mysz i oczywiście tablet. Wszystko bym podłączył tylko do portów z tyłu obudowy, bezpośredni do płyty i zobaczył czy nadal są problemy.

Jeśli problemy są nadal to:

Przetestował bym tą samą klawiaturę i myszkę oraz tablet na innym komputerze. Jeśli tam też będzie źle działał to wina tabletu, jeśli nie, to wina płyty głównej.

Jeśli natomiast odłączenie drukarki i wifi przyniesie pozytywny skutek to stawiam w pierwszej kolejności na:
- wadliwe przednie porty USB i to w ogóle jest moim zdaniem najbardziej prawdopodobna w ogóle przyczyna
- konflikt sprzętowy z drukarką lub wifi

Na koniec mała uwaga, to czy zasilacz 450W który posiadasz to dużo czy nie zależy głównie od tego jakie i ile podzespołów masz w komputerze. Ja mam zasilacz 650W i zastanawiam się nad mocniejszym, bo strasznie głośno pracuje, gdyż jest mocno obciążony.

To, ze komputer jest nowy też nie ma większego znaczenia, gdyż komputer może działać źle od początku albo dobrze przez 15 lat i nie ma reguły.

Pytanie też jaką posiadasz płytę główną, gdyż te cenowo i jakościowo mieszczą się w znacznym przedziale od stu kilkudziesięciu złotych do prawie dwóch tysięcy, niektóre posiadają 4 orty USB inne 10 lub więcej plus dodatkowe możliwości dalszego ich rozszerzenia na śledziach.
Pozdrawiam
SiD

Kubaman
18-06-2008, 23:32
asus P5B bodajże
XP home 34b
3 giga ddr2
Intel C2D E6750

tablet oddałem do reklamacji, piórko po prostu nie działa i nie mogłem sprawdzić, ale oczywiście już wcześniej rozpocząłem procedurę testową w opisany sposób. Wygląda na jakiś konflikt z innym urządzeniem usb, najprawdopodobniej wifi, ale i tablet sprawiał problemy, bo wyskakiwały ciągle te błędy drivera. Coś nie mam szczęścia do urządzeń bezprzewodowych, wcześniej padła mi myszka Revolution.

sid
19-06-2008, 00:11
Ja tam w ogóle eliminuje urządzenia bezprzewodowe ile się da i stosuje zwykłe, przewodowe. Z zasady działają niezawodnie i pewnie no i bez baterii. Wiadomo, czasem się nie da np. wifi, ale jak tylko mam możliwość wolę rzucić kabel niż łączyć się bezprzewodowo. Może jestem przyzwyczajony do starych rozwiązań ;)
Jak tablet poszedł do reklamacji to może coś pomoże?

Asus P5B to przyzwoita płyta główna, 450W też jest wystarczające o ile nie masz więcej jak 2 - 3 dysków twardych i jakiejś bardzo wymagającej karty graficznej. Tak więc albo tablet, albo konflikt, albo coś jest uwalone oprócz tabletu, ale raczej nie.

O ile nie będzie to wiązało się z nadmiernymi kłopotami, może warto sformatować partycję systemową?

Ale najpierw lepiej zaczekać na wyniki naprawy tabletu.

A XP home to chyba 32 bity miałeś na myśli, nie 34 ;)

michal.s
23-06-2008, 21:33
Cześć Wam !

Kupiłem sobie dzisiaj tablet Bamboo w Vobisie, dokładnie ten http://www.tabletywacom.pl/products/bamboo/bamboo.htm

Mam taki mały problem w instrukcji na obrazkach jest pokazane że w zawartości pudełka mają znajdować się dwie płyty, czarna i biała. Ja mam ten problem że mam tylko czarną płytę ze sterownikami.
Co znajduje się na białej płycie ? Podejrzewam że - Oprogramowanie JustWrite Office dla Windows.

Byłby ktoś tak dobry i zrobił mi obraz tej płyty ?

JustWrite jest ogólnie płatną aplikacją, podejrzewam że w pudełku powinna znajdować się bezpłatna wersja programu ?

Czekam na odpowiedź.

Kabu
23-06-2008, 21:54
Nie to żebym miał i nie chciał dać ale czemu nie pójdziesz do Vobisu i nie powiesz że miały być 2 płyty a masz jedną, co zabrali sobie bez kupowania sprzętu? Ja bym nie odpuścił.

michal.s
23-06-2008, 21:58
Pójdę do Vobisu ale dopiero jutro, a już dzisiaj chciałbym się w pełni cieszyć nową zabawką :)

Kabu
23-06-2008, 22:03
Rozumiem, przykro mi ja Ci nie pomogę bo tabletu jeszcze nie mam :(

michal.s
23-06-2008, 22:06
Nic nie szkodzi :)

Tablet polecam - bardzo fajna zabawka :)

hyzop
24-06-2008, 07:36
Pójdę do Vobisu ale dopiero jutro, a już dzisiaj chciałbym się w pełni cieszyć nową zabawką :)

Te w Vobisie po 199 sprzedają bez tej drugiej płyty

RobertS
24-06-2008, 11:12
Te w Vobisie po 199 sprzedają bez tej drugiej płyty

Dokładnie, mam tak samo czyli bez tej drugiej płyty.

michal.s
24-06-2008, 13:03
Ale chwila Panowie, jak bez drugiej płyty, przecież instrukcja zmieniona nie jest, nie jest to jakiś inny specjalny zestaw dla Vobisu.

Wedle tego co widnieje w instrukcji, w specyfikacji sprzętu i na stronie producenta, w zestawie Bamboo mają znajdować się dwie płyty. Inaczej sprzęt podlega reklamacji. Przynajmniej taką informacje dostałem od polskiego dystrybutora.

Pójdę dzisiaj do Vobisu i spróbuje załatwić sprawę na miejscu, jeśli nie to bez biura d/s konsumenta się nie obejdzie.

sid
24-06-2008, 13:13
Ja również zakupiłem w Vobisie bez drugiej płytki, równie dobrze mogli sobie zabrać i pierwszą, bo sterowniki również ściągnąłem z netu.
Tablet w Vobisie jest o 100zł tańszy niż gdzie indziej, z tego co się orientuję, tyle właśnie kosztuje to oprogramowanie dodawane do tabletu, o którym mówisz.

A jeśli już mówimy o tym co się znajduje w instrukcji i na stronie producenta to:
- prawdopodobnie gdzieś jest adnotacja, ze wyposażenie może się różnić w zależności od kraju itd. itp.
- na stronie Vobis tablet kosztuje 249zł, więc jeśli tak Ci zależy na zgodności z ofertą, pewnie będziesz musiał dopłacić

Mnie osobiście to oprogramowanie nie jest w ogóle do szczęścia potrzebne i gdybym miał mógłbym podesłać Ci za darmo. Tablet spełnia wszystkie oczekiwania, nawet w Office działa jak trzeba, więc nie robiłem z tego problemu. Szkoda mi czasu, aby walczyć dla zasady, skoro ani nie jest mi to do niczego potrzebne a tablet i tak kupiłem taniej niż przewiduje ich oficjalna strona.
Pozdrawiam
SiD

michal.s
24-06-2008, 13:43
Narazie po telefonie do Vobisu i rozmowie z szefem salonu, sprawa wygląda tak że mam czekać na informacje co i jak z tą płytą, zobaczymy.

Pozostawmy ten temat, nie ma co bić piany, poinformuję Was później jak się sprawa zakończyła.

Mam jeszcze inne pytanie, czy da się jakoś w Photoshopie SC3 coś ustawić by odczytywał siłę nacisku piórka na tablet ?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Sprawa z Vobisem wyjaśniona.

Vobis sprzedaje tablet firmy Wacom model Bamboo Lajt.
Producent na swojej stronie co prawda nie ma takiej wersji Bamboo ale polski dystrybutor twierdzi że taka wersja istnieje na polskim rynku.

Wersja od czystego Bamboo rożni się tym że właśnie nie ma oprogramowania JustWrite.

Moje pytanie o siłę nacisku piórka w PS CS3 nadal aktualna.

sid
24-06-2008, 14:38
Moje pytanie o siłę nacisku piórka w PS CS3 nadal aktualna.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img373.imageshack.us/img373/1507/beznazwy1yw4.jpg)

michal.s
24-06-2008, 14:55
Dziękuje :D

Kubaman
24-06-2008, 15:23
Tablet w Vobisie jest o 100zł tańszy niż gdzie indziej, z tego co się orientuję, tyle właśnie kosztuje to oprogramowanie dodawane do tabletu, o którym mówisz.

to nie jest prawda. W Saturnie kosztuje 189pln z dwoma płytkami.

wuqa
03-07-2008, 10:29
Gdyby komus Intuos 3 pod Vistą 64 sprawiał problemy /u mnie tak było/, to pod tym adresem http://www.wacom.com/productsupport/drivers.cfm?os=Vista&product=PTZ&CFID=5318503&CFTOKEN=41823420 są drivery, które te problemy rozwiązują.

BelYaal
10-09-2008, 15:34
źródło (http://img373.imageshack.us/img373/1507/beznazwy1yw4.jpg)

Rzumiem, ze to ustawienie jest, gdy chce sie miec piorko zalezne od nacisku, a ja mam pytanie jak ustawiec, aby moja linia byla grubosci kolka jakie mam aktualnie ustawione w PS. Bo teraz mam to koleczko, a linia jaka robie jest zalezna od nacisku i ograniczona jedynie obwodem koleczka. Czyli jakbym chcial aby bylo grubo, musialbym powiekszyc srednice pedzla i naciskac piorem jak dziki aby je wypelnilo, a chce aby od razu linia byla taka jak koleczko.
Namiachalem, ale moze ktos wie i zrozumial o co mi chodzi :)

michal.s
10-09-2008, 15:41
Odhacz ptaszka czy dynamice kształtu i powinno być tak jak chcesz.

BelYaal
10-09-2008, 16:04
Odhacz ptaszka czy dynamice kształtu i powinno być tak jak chcesz.

Dzieki

etheriel
11-09-2008, 14:56
to nie jest prawda. W Saturnie kosztuje 189pln z dwoma płytkami.

Pytanie czy to bamboo [2540dpi] czy bamboo one [~1000dpi].

P.S.: Ja swojego bambusa kupiłem za 260zł z przesyłką w transit.pl. Wszystko w pudełku było, na następny dzień <:

hyzop
16-09-2008, 19:10
Co znajduje się na białej płycie ? Podejrzewam że - Oprogramowanie JustWrite Office dla Windows.

Byłby ktoś tak dobry i zrobił mi obraz tej płyty ?

JustWrite jest ogólnie płatną aplikacją, podejrzewam że w pudełku powinna znajdować się bezpłatna wersja programu ?

Czekam na odpowiedź.

Po zarejstrowaniu się na ich stronie ściągnełem za darmo.

jmarciniak
17-09-2008, 12:26
a ja wlasnie wczoraj nabylem droga kupna ;) wacoma bamoboo taki czarny z przyciskami i 2500dpi za 258pln w komputroniku mila obsluga wszystko ok teraz pora na nauke ;D

redrash
14-11-2008, 04:25
Stoje przed zakupem Wacoma i mam dylemat.
Stanelo na tym ze mam dwa zestawy do wyboru (zblizone cenowo)

Wacom Intuos3 SE A5 Wide Tablet with Airbrush -£229.42 inc. VAT
oraz
Wacom Intuos3 A4 Regular Tablet, Pen and Mouse -£255.61 inc. VAT

W tej chwili pracuje glownie na laptopie 15 cali widescreen. W przyszlym roku powinienem w koncu kupic zewnetrzny monitor. Bedzie to cos w przedziale 21-24 cali, i tez widescreen.

Tak sobie mysle, ze w tej chwili A5 by mi wystarczylo, ale poniewaz mam w perspektywie zakup nowego monitora/komputera, to zastanawiam sie czy A4 niebylo by jednak lepszym wyborem. Problem dotyczy tez tego ze wersja A5 jest wide, a A4 normalna.
Czy wybor tabletu w wersji wide bedzie lepszym wyborem, majac na uwadze to, ze LCD tez jest wide? Czy moze nie ma to duzego znaczenia i lepiej brac tablet w klasycznym ksztalcie, ale za to wiekszy?

Tablet bedzie uzywany glownie z PS, Illustrator i After Effects
Z gory dziekuje za opinie

sid
14-11-2008, 08:46
Jeśli tablet ma Ci służyć głównie do retuszu zdjęć, to A5 zdecydowanie wystarczy, jeśli chodzi o rozmiar.

No i do ekranu panoramicznego lepiej pasuje takiż właśnie tablet.

RNz
14-11-2008, 12:22
Dla mnie nawet A6 jest zbyt duza, dlatego okroiłem aktywne pole :-)
Szybciej się pracuje, gdy nie musisz latać ręką po całym tablecie.
Tak jak pisze sid, do "normalnych" zastosowań A5 spokojnie starcza.

Kolaj
14-11-2008, 12:32
Tak jak pisze sid, do "normalnych" zastosowań A5 spokojnie starcza.Na tym forum "normalność" oznacza obróbkę zdjęć i w tym przypadku najlepszym rozmiarem jest A6, jakkolwiek absurdalnie by to nie brzmiało. Ale zakładam, że skoro wspominasz o Illustratorze, to masz też w planie inne zastosowania. Przy rysowaniu to rozmiar może się przydać.

Co do proporcji, to dobrze jest, kiedy tablet ma zbliżone proporcje, co monitor, ale nie jest to krytyczne. Szybko się przyzwyczaisz, że w jednej osi tablet reaguje ciut narowiściej i przestaniesz to dostrzegać.

Rosemary
14-11-2008, 20:59
Stoje przed zakupem Wacoma i mam dylemat.
Stanelo na tym ze mam dwa zestawy do wyboru (zblizone cenowo)

Wacom Intuos3 SE A5 Wide Tablet with Airbrush -£229.42 inc. VAT
oraz
Wacom Intuos3 A4 Regular Tablet, Pen and Mouse -£255.61 inc. VAT

W tej chwili pracuje glownie na laptopie 15 cali widescreen. W przyszlym roku powinienem w koncu kupic zewnetrzny monitor. Bedzie to cos w przedziale 21-24 cali, i tez widescreen.

Tak sobie mysle, ze w tej chwili A5 by mi wystarczylo, ale poniewaz mam w perspektywie zakup nowego monitora/komputera, to zastanawiam sie czy A4 niebylo by jednak lepszym wyborem. Problem dotyczy tez tego ze wersja A5 jest wide, a A4 normalna.
Czy wybor tabletu w wersji wide bedzie lepszym wyborem, majac na uwadze to, ze LCD tez jest wide? Czy moze nie ma to duzego znaczenia i lepiej brac tablet w klasycznym ksztalcie, ale za to wiekszy?

Tablet bedzie uzywany glownie z PS, Illustrator i After Effects
Z gory dziekuje za opinie

W pracy uzywam a5 wide i monitor mam 4:3. W domu a5 regular. Kupilem niedawno eizo wide i brakuje jednak kawalka na szerokosci. Pracuje glownie w Indesign, Photoshop, Illustrator. Polecam Ci kupno a5 wide. Bedzie wystarczajacy. Naprawde komfortowo sie na nim pracuje. Siedze przy nim 10 h dziennie :) Zmniejszam jeszcze delikatnie aktywny obszar bo przy tak dlugim czasie pracy mozna sie niezle namachac. Do obrobki zdjec czy retuszu polecam zmniejszyc o 1/4 powierzchnie aby miec dostep do wszystkich narzedzi przy lezacej rece i ruchach samym nadgarstkiem. Tak, by jej nie unosic z nad tabletu. Odczuwa sie ta roznice przy kilkugodzinnej pracy. Pozdrawiam.

schabu
14-11-2008, 21:14
Co do proporcji, to dobrze jest, kiedy tablet ma zbliżone proporcje, co monitor, ale nie jest to krytyczne. Szybko się przyzwyczaisz, że w jednej osi tablet reaguje ciut narowiściej i przestaniesz to dostrzegać.

przecież można ograniczyć pole tabletu tak, żeby je dopasować do proporcji monitora panoramicznego. wtedy rysując koło ma się koło i w żadną stronę nie reaguje bardziej "narowiście".

redrash
20-11-2008, 00:51
Kupilem A5 Wide i jak na razie mysle, ze to byl wlasciwy wybor. Nawet przy tej wielkosci troche reka sie macha.
Dziekuje wszystkim ktorzy podzielili sie swoimi opiniami. Malo brakowalo a kupil bym A4. :)

sid
05-12-2008, 12:20
Myślę, że to zaciekawi właścicieli tabletów Bamboo:

http://wacom.com.pl/index.php/component/content/article/35-strona-tytuowa/177-wacom-na-wita-bamboo-scribe

Wszyscy, którzy kupili tablet piórkowy Bamboo po 16 września 2008, otrzymali także dołączoną do niego zaawansowaną aplikację Bamboo Scribe, która rozpoznaje pismo ręczne.
Niestety klienci, którzy nabyli tablet wcześniej, nie mogli cieszyć się tą aplikacją.

Teraz jednak, przez cały grudzień 2008, wszyscy użytkownicy Bamboo mogą nieodpłatnie pobrać Bamboo Scribe, niezależnie od tego, kiedy kupili tablet. Wystarczy odwiedzić stronę http://www.wacom.eu/bamboo w dniach od 1 do 31 grudnia 2008 i podać numer seryjny zakupionego tabletu.

thedoc
17-12-2008, 15:03
Mam zamiar jako prezent pod choinkę sprawić sobie tablet WACOM Bamboo, używam PS CS3, moje pytanie: czy potrzebuję jakieś dodatkowe sterowniki, czy też po podłączeniu będę mógł od razu pracować? Czy PS CS3 rozpoznaje z miejsca ten tablet?

michal.s
17-12-2008, 15:09
Nic dodatkowego nie potrzebujesz, instalujesz sterowniki z płyty która znajdziesz w pudełku i tyle :)
PS CS3 sam już go sobie rozpozna, dodatkowe funkcje jak np nacisk piórka są opisane w tym wątku.

sid
17-12-2008, 15:28
Nic dodatkowego nie potrzebujesz, instalujesz sterowniki z płyty która znajdziesz w pudełku i tyle :)

Moim zdaniem zdecydowanie lepiej pobrać aktualne sterowniki ze strony producenta:
http://www.wacom-europe.com/index2.asp?lang=en&pid=29

Na niektórych systemach sterowniki z płyty potrafią narobić kłopotu. Te z sieci działają bezproblemowo.

michal.s
17-12-2008, 17:59
U mnie na XP sp2 i te z płyty i te z netu działają poprawnie.

Ale sid ma racje, najlepiej używać najnowszych :)

arturs
18-12-2008, 03:34
a czy ktoś pracuje z tabletem używając go także jako myszki?
jeśli tak to jak się takie rozwiązanie sprawdza?

sid
18-12-2008, 09:58
a czy ktoś pracuje z tabletem używając go także jako myszki?
jeśli tak to jak się takie rozwiązanie sprawdza?

Moim zdaniem tu wiele zależy od preferencji i osobistych przyzwyczajeń. Dużo osób relacjonuje, że muszka leż gdzieś, już nawet nie pamiętają gdzie i tylko z tabletu korzystają. Inni wciąż lubią myszkę.

Jeśli chodzi o mnie to, pomimo, że Tablet bardzo polubiłem i wiele czynności które kiedyś były koszmarnie trudne do wykonania precyzyjnie i na samą myśl o nich miałem ochotę wyłączyć komputer, dziś wykonuję z łatwością i przyjemnością to nadal używam i cenię sobie myszkę i nie wyobrażam sobie życia bez niej.

Tylko, że ja nie jestem przeciętnym użytkownikiem myszki, mój gryzoń kosztował mnie blisko 400zł, specjalnie go konfiguruję zarówno w systemie jak i w sterownikach i wykorzystuję go do konkretnych zastosowań poza samą grafiką, więc nie jestem typowym przykładem.

Jeśli ktoś głównie pracuje w programach graficznych i wykonuje inne czynności biurowe (www, poczta, procesor tekstu) to z powodzeniem może używać tylko Tabletu.

BelYaal
18-12-2008, 10:28
Myślę, że to zaciekawi właścicieli tabletów Bamboo:

http://wacom.com.pl/index.php/component/content/article/35-strona-tytuowa/177-wacom-na-wita-bamboo-scribe

Szkoda tylko, ze jest 50000 innych jezykow, tylko naszego nie ma i juz by bylo pieknie, juz sie witalem z gaska, ale wszystko przerabia na obcy jezyk.

Moim zdaniem tu wiele zależy od preferencji i osobistych przyzwyczajeń. Dużo osób relacjonuje, że muszka leż gdzieś, już nawet nie pamiętają gdzie i tylko z tabletu korzystają. Inni wciąż lubią myszkę.

No ja jestem ten inny i nie moge jeszcze dobrze skordynowac ruchow reki z tabletem, myszka intuicyjnie, a z tabletem wciaz sie proboje dogadac.
Najlepszy dla mnie bylby tablet z ekranem... ale to juz nie ten przedzial cenowy.

sid
18-12-2008, 10:51
No ja jestem ten inny i nie moge jeszcze dobrze skordynowac ruchow reki z tabletem, myszka intuicyjnie, a z tabletem wciaz sie proboje dogadac.
Najlepszy dla mnie bylby tablet z ekranem... ale to juz nie ten przedzial cenowy.

To jest inna kwestia, mnie natomiast chodziło o to, że pomimo tego, że tablet i jego pozycjonowanie opanowałem i nie sprawia mi problemów, to pomimo to wciąż cenię sobie myszkę do wielu zastosowań.

arturs
21-12-2008, 23:52
To jest inna kwestia, mnie natomiast chodziło o to, że pomimo tego, że tablet i jego pozycjonowanie opanowałem i nie sprawia mi problemów, to pomimo to wciąż cenię sobie myszkę do wielu zastosowań.

w zasadzie zdecydowałem się na kupno, jeszcze zapytam jak z obsługą w Gimpie - fotoszopa nie mam bo trochę drogi a w gimpie całkiem sporo można zrobić.. czy wszystkie funkcje typu siła nacisku czy pochylenie piórka działają?

duss
22-12-2008, 00:07
moja znajoma ma taki table t i mialem ostatnio okazje go testowac.....sam obrabiam zdjecia w CS2 i powiem ze "profesjolanie" wyglada praca na nim....ale mnie sie zle pracowalo....(podejrzewam ze kwestia przyzwyczajenia) - zainspirowalo mnie to do kupna fajnej myszki 3200dpi itd.....

najlepiej pozycz od kogos tablet na weekend i sam sie przekonaj co i jak,,,,.......

pozdrawiam....

arturs
22-12-2008, 00:34
moja znajoma ma taki table t i mialem ostatnio okazje go testowac.....sam obrabiam zdjecia w CS2 i powiem ze "profesjolanie" wyglada praca na nim....ale mnie sie zle pracowalo....(podejrzewam ze kwestia przyzwyczajenia) - zainspirowalo mnie to do kupna fajnej myszki 3200dpi itd.....
najlepiej pozycz od kogos tablet na weekend i sam sie przekonaj co i jak,,,,.......
pozdrawiam....

- mysz mam przyzwoitą - logitech mx500 czy jakoś tak, w pracy trackball też logitecha. oglądanie u kogoś i sprawdzanie akurat nie będzie konieczne - skoro się do trackballa zamiast myszy przyzwyczaiłem to i tablet opanuję bez problemu - przy takich sprzętach jest tylko jedna metoda - używać tylko tego co chcesz opanować i się nauczysz błyskawicznie -a kupuję m.in. ze względu na zalecenia zdrowotne związane z nadgarstkiem - rehabilitacja zaczyna efekty przynosić - a przy pracy z myszką w domu przez parę godzin niestety się nadgarstkowi rozwalonemu przez mysz nie polepsza ;) - rehabilitant jak zapytałem zdecydowanie polecił zakup tabletu więc kwestie decyzji czy kupić mamy już z głowy, wybór modelu w zasadzie też (intuos3 a5 wide bo nie lubię 2 razy kupować) - tyle że trzeba się zorientować czy oprogramowanie którego używam będzie w pełni go wykorzystywać czy trzeba jeszcze będzie coś w rodzaju fotoszopa (chociażby PS elements) dokupić czy gimp wystarczy..

marekb
22-12-2008, 01:09
czy wszystkie funkcje typu pochylenie piórka działają??? qrna używam bamboo już kilka ładnych miesięcy, ale tego nie znam, może mi ktoś wytłumaczyć...??

artus, jeśli chodzi o używalność to nie pozyczaj tylko kupuj. przez kilka dni, tygodni bedziesz sie uczył a potem zadna mysz zwłaszcza przy retuszu, malowaniu, szparowaniu, mu nie dorówna. Znam takich co po kilku dniach rzucili w kąt... Obecnie chyba tylko dla uruchomienia innych partii mięśni nadgarstka po całym dniu trzymania rysika czasem wracam do myszy którą mam cały czas podpietą. Wracam coraz rzadziej... Strony i wszelkie foruma, tez przy pomocy wacoma (wacom, prowizja od sprzedaży się należy...:D ).

Jedynie na gg jak otwieram linka to przy tym bezpiecznym ostwrciu kilkusekundowym nie da sie kliknąć za 1xem

arturs
22-12-2008, 01:32
?? qrna używam bamboo już kilka ładnych miesięcy, ale tego nie znam, może mi ktoś wytłumaczyć...??

A czy ja pytałem o bamboo ;) - pytałem czy Gimp tę funkcję obsługuje
o pochyleniu jest tu: http://www.tabletywacom.pl/atlas/tilt.php

artus, jeśli chodzi o używalność to nie pozyczaj tylko kupuj. przez kilka dni, tygodni bedziesz sie uczył a potem zadna mysz zwłaszcza przy retuszu, malowaniu, szparowaniu, mu nie dorówna. Znam takich co po kilku dniach rzucili w kąt... Obecnie chyba tylko dla uruchomienia innych partii mięśni nadgarstka po całym dniu trzymania rysika czasem wracam do myszy którą mam cały czas podpietą. Wracam coraz rzadziej... Strony i wszelkie foruma, tez przy pomocy wacoma (wacom, prowizja od sprzedaży się należy...:D ).

Dokładnie tak mam zamiar zrobić - i tak jak Marku piszesz - odepnę mysz i co tam mam i będę używać tylko tabletu - tak najszybciej się nauczę i jak piszesz - zacznę używać tych innych mięśni nadgarstka bo m.in. do tego ma służyć.. o rysowaniu itp. nie wspominam bo to oczywiste ;)

sid
22-12-2008, 01:35
?? qrna używam bamboo już kilka ładnych miesięcy, ale tego nie znam, może mi ktoś wytłumaczyć...??

Bamboo nie obsługuje nachylenia, jako, że jest to model budżetowy, raczej do domowej rozrywki. Intuos 3, który jest flagowym modelem Wacoma ma za zadanie w pełni odzwierciedlić w wirtualnym świecie działania narzędzi artystycznych, takich jak pędzel czy ołówek. Każdy kto rysował wie, że oprócz nacisku, również kąt nachylenia ołówka jest ważny. Tak więc Intuos 3 odzwierciedla zarówno nacisk (dokładniej niż Bamboo, ma również większą rozdzielczość) jak i nachylenie piórka względem tabletu. Bamboo jako tańsza wersja nie posiada tych funkcji.

marekb
22-12-2008, 01:41
budżetowa, nie budżetowa mnie wystarcza, a jako że nie maluje tylko głównie retuszuje to potrzeb wielkich nie mam...

RafalR
22-12-2008, 13:28
Niektóre modele tabletów Wacom są już tylko w wersji wide.
Czy wersja wide np. w rozmiarze A6 ma tę samą wysokość tylko większą szerokość w stosunku do wersji 4:3? Tzn. czy z boku jest "doklejona" dodatkowa przestrzeń robocza?

RafalR
23-12-2008, 00:46
A6 4:3 już nie ma w sprzedaży. Porównałem jak to wygląda dla A5:
Klasyczny (4:3) wymiary zewn. 34.5 x 26.2, aktywny obszar 20.3 x 15.2 czyli idealnie 4:3.
Wide (16:9) - odpowiednio 41.8 x 26.2 i 27.1x15.9 (proporcje 15.34:9).

Wychodzi więc, że dla wymiarów zewnętrznych wysokość jest taka sama, wide ma tylko "doklejony" bok, dla aktywnego obszaru - dodatkowo trochę większa wysokość w wersji wide przez co proporcje zmieniły się z 16:9 na efektywne 15.34:9.

Elmarqo
17-01-2009, 23:02
Czy jest możliwość, żeby tak skonfigurować kółko w Bamboo, żeby zamiast zoomowania zmieniał wielkość pędzla w PS? Kurde wydaje mi się, że gdzieś to na forum było, ale za nic nie mogę tego znaleźć.

kucza21
18-01-2009, 08:14
Po co na tablecie ? Sam używam go, a wielkość pędzla zmieniam lewą ręką naciskając " [ " i " ] " Nie jestem pewien, żeby Twój sposób był lepszy.

Elmarqo
18-01-2009, 10:03
Wydaje mi się, że byłoby to wygodniejsze. Jeśli jednak okazałoby się że nie jest to najlepsze rozwiązanie to mógłbym wrócić do klawiatury.

Memoriz
18-01-2009, 12:59
używam obecnie Wacom bambo , jestem bardzo zadowolony z tego tabletu pomimo jego "małych" rozmiarów spełnia całkowicie moje oczekiwania za tą cenę*i śmiało moge go polecić.
moja rada na początek przygody: rysuj, ćwicz i jeszcze raz rysuj i ćwicz!

wuqa
20-01-2009, 15:29
Nie wiem czy była informacja.
Pojawił się bardzo fajny tablet. Bezpośrednia konkurencja dla Intuosa 3, w bardzo atrakcyjnej cenie. Ponad dwa razy taniej;). A tu mały test Pentagrama Virtuoso http://www.max3d.pl/article.php?id=158

wojkij
20-01-2009, 15:46
Gdyby to nie był tekst sponsorowany to można by było mówić o małej rewolucji.

Jest ktoś w stanie potwierdzić wiarygodność tego portalu?

sid
20-01-2009, 19:39
Gdyby to nie był tekst sponsorowany to można by było mówić o małej rewolucji.

Jest ktoś w stanie potwierdzić wiarygodność tego portalu?

Właśnie, bo jak do tej pory, pomimo starań konkurencji, były tablety Wacom i inne badziewia, i pomimo reklam i zapewnień producentów, żaden nawet do pięt Wacomowi nie dorastał, nawet w najtańszych modelach. Zalecam ostrożność.

wuqa
20-01-2009, 22:15
Cóż za niedowiarki:)
Spójrzcie kto to testował!!! Sami guru grafiki w tym kraju;)

Michał Dziekan (Platige Image):
„Bardzo spoko tablet, dobrze ze piórko nie ma bateryjki”

Marcin Jakubowski (freelancer):
„Tablet jest ok, bardzo dobrze się na nim pracuje, dobry tablet za niewielka cene”

Rafał Wojtunik (Platige Image):
"Pracuje się bardzo wygodnie, chociaż czulość nacisku mogła by być zdecydowanie wyższa."

Tak, że z tymi obawami to spokojnie. Panowie obyci z wacomami jak nikt inny, i skoro mówią, że pentagram jest OK to tak jest!
A swoją drogą, to również się nie spodziewałem, że tego doczekam, ale wygląda na to, że Pentagram tańszą alternatywą dla Wacoma.

czornyj
20-01-2009, 22:40
" chociaż czulość nacisku mogła by być zdecydowanie wyższa."

Tłumaczenie - trzeba ryć rysikiem jak p....ny egipski niewolnik rypiący hieroglify na kamieniach piramidy. I to by było na tyle w temacie produktów tabletopodobnych.

wuqa
20-01-2009, 22:53
Wydaje mi się, że Rafał Wojtunik chciałby lepszej czułości do przenoszenia delikatnych, subtelnych pociągnięć "pędzlem". To artysta, więc zrozumiałe. Dla niego żaden tablet nie będzie dość czuły ;) Zdecydowanie nie chodziło mu o to, że trzeba mocno naciskać, by móc pracować. Skoro porównują go z Intuosem 3, można śmiało wysnuć wniosek, że jest o wiele lepszy od Bamboo czy Volito.

wojkij
20-01-2009, 23:17
Tylko się cieszyć, konkurencja na rynku zawsze się przyda. Szkoda jednak że nie ma wersji a6 - nie wiem czy dobrze zrozumiałem wypowiedzi zawodowców(między innymi Czornyja) ale podobno w retuszu fotograficznym im mniej tym wygodniej.

Kolaj
21-01-2009, 08:21
Tylko się cieszyć, konkurencja na rynku zawsze się przyda. Szkoda jednak że nie ma wersji a6 - nie wiem czy dobrze zrozumiałem wypowiedzi zawodowców(między innymi Czornyja) ale podobno w retuszu fotograficznym im mniej tym wygodniej.Akurat Czornyj w innym wątku wspominał, że planuje przesiadkę na Intuosa A5 :) Ale to ze względu na pracę na 2 monitorach.

O, udało mi się znaleźć wątek: http://canon-board.info/showthread.php?t=39483#9

wojkij
18-02-2009, 15:53
http://pclab.pl/art35260-8.html

:!:

thedoc
18-02-2009, 16:36
Muszę się pochwalić, że jestem od ponad tygodnia szczęśliwym posiadaczem Wacom Bamboo i mogę powiedzieć tylko jedno, nie wiem dlaczego nie używałem tabletu wcześniej ale to był błąd, praca w PS jest na innym poziomie. Polecam każdemu, urządzonko działa świetnie.

Mori
12-03-2009, 01:50
http://blog.moridin.pl/2009/03/ispot-wacom-mac-ps-ciekawe-popoludnie/

Zapraszam chętnych, szczególnie tych którzy bawią się ambitniej z retuszem a jeszcze nie zdecydowali się na tablet.

Byłem dzisiaj i zdecydowałem się z USA sprowadzić Intous3. :)

A Ci którzy nie bawią się retuszem to zaczną mając tablet. :)

wojkij
25-03-2009, 15:41
http://itbiznes.pl/art35949.html

Pasik
30-07-2009, 01:23
Ufff przejrzałam wszystkie info o wacomach na forum.
Do zakupu przymierzam się już 3 rok.
Wstępnie miał to być prezent dla sporo rysującego syna.
Na dzień dzisiejszy doszły zainteresowania rodziców.
Ostatnio na spotkaniu e-cyfrowe miałam okazję pobawić się Wacomem, niestety nie pamiętam nazwy modelu prawdopodobnie Bamboo.
Kompletnie nie mogłam poradzić sobie z ruchem ręki..pokutuje przywiązanie do myszki.
Jednak każdy użytkownik zapewniał że nauka jest krótka, potem myszka odchodzi...do pudełka.
Kiedyś miałam zapędy do Intuosa 4, ale doszłam do wniosku że najpierw pobawię się wersją tańszą. Jeśli zapałam entuzjazmem droga zakupu droższego cacka zawsze otwarta.Poza tym koniecznie chciałam kupić tablet z duzym obszarem roboczym/już przeszło:P/
Teraz tylko muszę dokonać wyboru pomiędzy Bamboo Fun S A6 a wersją Bamboo
cenowo różnica ok 100 zł jeśli się nie mylę ...ciut inny design/kolor, kształty opływowe/ oraz dodatkowe oprogramowanie na rzecz Funa.
Ktoś doradzi jaki model wybrać?

janmar
30-07-2009, 09:48
Cokolwiek by to nie było to jeśli możesz,kup docelowo.Dwa razy zapłacisz i stracisz trochę czasu po co?IMHO INTUOS 4 .Myszka nie odejdzie do pudełka.Do pewnych rzeczy lepszy tablet do innych mysz.Oba w stand bay-u na biurku.Pozdrawiam.

pank
30-07-2009, 10:22
Wczoraj przyniosłem do domu insuosa 4S, zastanawiałem się nad większym, ale do retuszu to zupełnie nie potrzebne a wręcz przeszkadza. W pracy mam intuosa3 A5 Wide, do projektowania ok, ale jak mam jakiś retusz zrobić to zdecydowanie za dużo trzeba się namachać. Jammar dobrze mówi, bamboo jest fajny ale do zabawy, nie to piórko, nie ta ergonomia, dużo mniejsza czułość. Bardzo fajnym rozwiązaniem w intuosie są programowalne przyciski (6 w najmniejszym) a kółko to już zupełna rewelacja. Rysującemu dziecku kupcie lepiej porządne kredki, po co ma sobie oczy męczyć przy komputerze, zwłaszcza, że A6 do rysowania to i tak za mało.

Pasik
30-07-2009, 10:55
Wczoraj przyniosłem do domu insuosa 4S, zastanawiałem się nad większym, ale do retuszu to zupełnie nie potrzebne a wręcz przeszkadza. W pracy mam intuosa3 A5 Wide, do projektowania ok, ale jak mam jakiś retusz zrobić to zdecydowanie za dużo trzeba się namachać. Jammar dobrze mówi, bamboo jest fajny ale do zabawy, nie to piórko, nie ta ergonomia, dużo mniejsza czułość. Bardzo fajnym rozwiązaniem w intuosie są programowalne przyciski (6 w najmniejszym) a to już zupełna rewelacja. Rysującemu dziecku kupcie lepiej porządne kredki, po co ma sobie oczy męczyć przy komputerze, zwłaszcza, że A6 do to i tak za mało.

Ok zastanowię się nad wyborem drożej opcji...choć pewnie i tak na początek my sobie kupimy Bamboo do retuszu zdjęć a dziecko swoją drogą dostanie na Insuosa.
Dziecko od 8 lat ma kredki, węgiel, pastele, akwarele, farby olejne itp.
Wesoła twórczość dawno temu przeniosła się do painta- ale ile można.

pank
30-07-2009, 10:59
Intuos dla dziecka to mocna przesada, lepiej kupcie mu bamboo fun M A5.

pmiazga
03-08-2009, 22:43
bamboo będzie całkowicie wystarczające .

mekii
09-02-2010, 12:09
Witam, mam pytanie do użytkowników?
Jakie macie akcje pod przyciskami na tablecie?
Jak obrabiacie zdjęcia to od czego uzależniacie nacisk?
Sam na przykład chciałbym uzależnić opcję Hardness od nacisku - jak to zrobić?

Kolaj
09-02-2010, 12:30
ja mam na ogół opacity. Przycisków na tablecie nie używam. Mam ich wystarczająco dużo na klawiaturze, która stoi obok.

yellowpliszka
11-08-2010, 21:56
Zostalem posiadaczem malego Wacoma 4, fajna sprawa ale na nauke troche zejdzie. Na samym poczatku pojawialo mi sie po dotknieciu piorkiem tabletu 'kolko', identyczne jak po upadku kropli. Teraz gdzies wyparowalo... Nie ukrywam ze ciekawe to bylo ale nie potrafie wrocic do tych ustawien, czy ktos wie jak to wlaczyc?

iso
11-08-2010, 22:49
windows 7? ciezko jest to poustawiac. ja mam pentagrama i w ogóle niezle jazdy z nim były jak zmieniłem system. teraz raz jest dobrze, raz wywala błąd softu, raz działa tylko w fotoszopie. zero jakiejkolwiek kompatybilnosci.

yellowpliszka
11-08-2010, 23:23
windows 7? ciezko jest to poustawiac. ja mam pentagrama i w ogóle niezle jazdy z nim były jak zmieniłem system. teraz raz jest dobrze, raz wywala błąd softu, raz działa tylko w fotoszopie. zero jakiejkolwiek kompatybilnosci.
Tak to Win 7, no nie gadaj ze to takie straszne...

iso
12-08-2010, 07:15
Przynajmniej u mnie był problem. razem z tabletem miałem soft do niego i program który odpowiadał za skróty na tabliczce. pod xp śmigało równo, program się włączał w autostarcie i nie było problemu. na 7 zainstalowałem, chodziło przez miesiąc później przestało w fotoszopie zauważać nacisk pióra, zaczął wyskakiwać błąd przy uruchamianiu systemu i zniknęło to kółeczko o którym mówisz. Przeinstalowałem soft na nowszy, ale po tygodniu wszystko wróciło do 'normy'. wywaliłem program z autostartu i jakoś to działa.

piast9
12-08-2010, 12:10
Na samym poczatku pojawialo mi sie po dotknieciu piorkiem tabletu 'kolko', identyczne jak po upadku kropli. Teraz gdzies wyparowalo...
Panel Sterowania -> Pióro i urządzenia dotykowe i włącz sobie opcję Naciśnij i przytrzymaj.
Moim zdaniem dobrze, że wyparowało, bo uniemożliwia to rysowanie. Po naciśnięciu na tablet pojawia się to kapnięcie i przez ułamek sekundy kursor zamiera. To jest dobre może to klikania w okienka, nie do rysowania.

Hiv
15-08-2010, 22:48
A ja mam dziwny problem od dłuższego czasu.
Chodzi o drgający kursor w modelu Bamboo.
Nie wiem skąd sie mu to bierze ale kursor drga dosłownie o mm w każdą stronę. Następnego dnia już wszystko ok... I tak od nowa.
Nie ma reguły.

Co go boli?

gavin
16-08-2010, 09:24
A ja mam dziwny problem od dłuższego czasu.
Chodzi o drgający kursor w modelu Bamboo.
Nie wiem skąd sie mu to bierze ale kursor drga dosłownie o mm w każdą stronę. Następnego dnia już wszystko ok... I tak od nowa.
Nie ma reguły.

Co go boli?

a masz podpiętą mysz?

Hiv
16-08-2010, 09:26
To jest tablet bez myszy ;)
Mysz mam Logitecha, radiowa.

gavin
16-08-2010, 12:15
znaczy ja mam podpięty tablet i niezależnie mysz i zauważyłem że mysz mi czasem rusza kursorem podczas używania piórka ;)

ElSor
12-02-2011, 14:10
Na chwile obecna posiadam tablet Volito (http://www.pchardware.co.uk/wacomvolito.php) ale troszke denerwuje mnie jego precyzja nacisku tzn zeby wprowadzic wartosci bliskie max nacisku musze uzyc naprawde sporej sily i na nic zdaje sie tutaj softwarowa kalibracja, brakuje tez gumki, ma tylko 1 guzik.

W zwiazku z powyzszymi ograniczeniami chcialbym zakupic cos nowego. W gre wchodza w zasadzie tylko 2 modele:
1) Bamboo T&P (wersja ta rozni sie od wersji bamboo pen iloscia poziomow nacisku)
2) Intuos 4 (odczyt kata nachylenia, lepsza rozdzielczosc wzgledem bamboo, wiecej klawiszy dod oraz kolko).

Nie ukrywam ze roznica pond 2krotna w cenie obu modeli ma znaczenie. Przycisne pasa jesli bedzie trzeba, tzn jesli dowiem sie ze warto doplacac do Intuosa az tyle wzgledem Bamboo.
Czy do obrobki zdjec warto brac Intuosa 4 czy w zupelnosci wystarczy Bamboo?

Najchetniej wyslucham osob (jesli takie sa) ktore zamienily Bamboo na Intuosa lub chociaz mialy okazje chwile popracowac na obu modelach.

lukeandro
17-02-2011, 16:03
Pracowałem na obu (int4 i bamboo PT), jeśli się profesjonalnie nie zajmujesz grafiką czy retuszem w zupełności wystarcza to co oferuje bamboo.
Gumka hmmm, mi szkoda czasu na obracanie piórka i używanie gumki(osobiście wolę klawiaturę do tego wykorzystać).
Po roku używania bamboo brakuje mi jedynie piórka od intuosa4 ( jest rewelacyjne - dobrze wyważone i wyprofilowane), ale za samo piórko nie chciałem płacić 2x więcej.
Wybrałem bamboo i mi wystarcza do mojej pracy.

thedoc
17-02-2011, 21:58
Po dwóch latach używania w warunkach domowych tabletu Bamboo łapię się na tym, że gdy w pracy pracuję w Excelu łapię się na tym, że brak mi tabletu. Do PS do pracy nad zdjęciami Bamboo jest OK.

Mad_Mac
10-03-2011, 16:27
To jest tablet bez myszy ;)
Mysz mam Logitecha, radiowa.

Wylacz mysz i zobacz czy dalej sie rusza. Ja stawiam na myszke.

Kabu
14-03-2011, 20:12
Mam problem ze swoim tabletem Wacom Bamboo, tzn. nie jest to problem samego tabletu ale nie wiem czego. Zainstalowałem windows 7 64bit i zainstalowałem najnowsze sterowniki do tabletu. Wszystko chodzi za wyjątkiem wykrywania nacisku. Wcześniej jak miałem zainstalowany Bamboo na Viscie to wszytko było ok.
Zna ktoś może ten problem i może poradzić co zrobić?

Adso
14-03-2011, 21:47
może zainstaluj sterowniki jako administrator dla 32bitowego systemu?

ElSor
15-03-2011, 00:04
Tez juz mam Bamboo na W7 x64 i chodzi od samego poczatku dobrze. Tylko dla pewnosci zapytam czy aby napewno masz program graficzny (pedzel) skonfigurowany tak aby reagowal na nacisk?

venomer
15-03-2011, 02:09
Pracuję na intuosie 4 L po przesiadce z Bamboo.
Wyśmienicie rysuje. Rozdzielczość wykrywania ruchu ma znaczenie! Im więcej tym gładsze linie przy szybszych pociągnięciach piórkiem. Co do chropowatej powierzchni tabletów wacom to używam jednego rysika od poczatku i nadal jest (rok konkretnego użytkowania). Teraz wytarło sie troszke pole robocze i jest gładko, nic się nie zuzywa :)

Jeśli miałbym wybierać pomiędzy Bambo a Intuosem to wybrałbym jeszcze raz droższy model..

Adso
15-03-2011, 08:33
jest jeszcze jedno rozwiazanie Pentagram Virtuoso...gorszy od Intuosa lepszy od Bamboo

Kabu
15-03-2011, 19:31
Tez juz mam Bamboo na W7 x64 i chodzi od samego poczatku dobrze. Tylko dla pewnosci zapytam czy aby napewno masz program graficzny (pedzel) skonfigurowany tak aby reagowal na nacisk?

A gdzie to sprawdzić? Tablet działa, jak wybiorę w PSie pędzel to jak włączę ikonkę takie kółka z piórem w środku bądź jak kto woli wygląda to jak tarcza to wykrywa nacisk ale wygląda to tak że zmienia się rozmiar pędzla a nie jego przezroczystość jak miało to miejsce w Vista, może tak jak teraz jest to tak ma być, nie wiem.

Co do instalowania sterowników dla Visty 32bit to nie ma takiej możliwości, plik ze sterownikami jest jeden dla Visty i windows 7 jak i 32 i 64bitowej wersji.

ElSor
16-03-2011, 00:22
W PSE wyglada to tak:

źródło (http://img816.imageshack.us/img816/1852/tabletps.jpg)

Kabu
16-03-2011, 00:37
Dzięki ElSor ustawiłem już.

Pozdrawiam

Da__FreaK
07-04-2011, 10:58
Dostalem tablet vacoma, mysle, sprobuje sobie poprawic warsztat bo lepiej i precyzyjniej bedzie sie rysowalo rysikiem..(chyba)
I tu nastepuje wielkie ale..za cholere nie potrafie opanowac tego dziadostwa, rysik jakby nieposluszny, maloprecyzyjny, dziala dziwnie bo bez dotykanie tabletu, tak jak by w powietrzu.
Po wielu probach moje nerwy nie daly rady i dalej walcze myszka na laptopowym panelu...
Zatem, jak Wy opanowaliscie ta trudna sztuke poslugiwania sie tabletem ?

Parteq
07-04-2011, 11:09
Proponuje przeszukac najpierw forum. Jest juz obszerny watek ktory rozwiaze Twoj problem.

Canclerz
07-04-2011, 11:13
Ja na przykład zainstalowałem sterowniki.

N00bek
07-04-2011, 11:31
Zmieniłem rozdzielczość gdyż mój obsługuje tylko 1024x768. Przy większych rozdzielczościach się rozjeżdża

Mad_Mac
07-04-2011, 11:38
Dostalem tablet vacoma, mysle, sprobuje sobie poprawic warsztat bo lepiej i precyzyjniej bedzie sie rysowalo rysikiem..(chyba)
I tu nastepuje wielkie ale..za cholere nie potrafie opanowac tego dziadostwa, rysik jakby nieposluszny, maloprecyzyjny, dziala dziwnie bo bez dotykanie tabletu, tak jak by w powietrzu.
Po wielu probach moje nerwy nie daly rady i dalej walcze myszka na laptopowym panelu...
Zatem, jak Wy opanowaliscie ta trudna sztuke poslugiwania sie tabletem ?

Pobaw sie pare dni.
Ja mam wacoma od 2 tygodni i teraz czasem wychodzac z PS'a zapominam wrocic do myszki.

_igi
07-04-2011, 11:42
zdania są podzielone, mam sporo kumpli, którzy bez tabletu nie widzą sensu pracy w Photoshopie, czy innych programach graficznych i chyba tak samo dużo, którzy mimo tego, że mają tablet i potrafią go używać, w większości wypadków jadą na normalnym szczurze. Sam się zaliczam do tej drugiej grupy, chociaż przyznam szczerze, że do zastosowań okołofotograficznych (montaże, szparowania, maskowania, etc.) tablet jest bardzo wygodnym urządzeniem.

mario_n
07-04-2011, 15:09
Pobaw sie pare dni.
Ja mam wacoma od 2 tygodni i teraz czasem wychodzac z PS'a zapominam wrocic do myszki.

Oj, pamiętam miałem to samo. Sprawdza się tu powiedzenie, że trening czyni mistrza (choć do mistrza to mi daleko

KUBAwo
07-04-2011, 16:06
Pograj sobie w te gierki od Wacoma. Bardzo szybko pozwalają się oswoić z urządzeniem :)

mario_n
08-04-2011, 09:42
Dzięki za podpowiedź, od wczoraj bawię się jak dzieciak. Na zmianę z córką zresztą :)

wisiena
05-08-2012, 17:37
Witam
Dokupiłem sobie zestaw bezprzewodowy do mojego Bamboo i mam konflikt z klawiaturą i myszą bezprzewodową. Miał ktoś coś takiego ?

Goomis
12-08-2012, 14:58
To ja zapytam jaki tablet Wacoma będzie dobry do obróbki (LR,PS) dla osoby, która nigdy nie pracowała na tablecie? i dlaczego :P
1. Bamboo3 Pen&Touch A6/Bamboo FUN S Pen&Touch A6 (czy różnicą jest tylko oprogramowanie?) cena 315/350zł
2. Bamboo3 Fun M Pen & Touch A5 cena 700zł
3. Intuos5 Touch S (A6) cena 800zł (Mógłbym mieć też opcję za około 900zł ściągnąć z USA ten tablet w pakiecie z LR3)

wiktor2323
12-08-2012, 15:54
To ja zapytam jaki tablet Wacoma będzie dobry do obróbki (LR,PS) dla osoby, która nigdy nie pracowała na tablecie? i dlaczego :P
1. Bamboo3 Pen&Touch A6/Bamboo FUN S Pen&Touch A6 (czy różnicą jest tylko oprogramowanie?) cena 315/350zł
2. Bamboo3 Fun M Pen & Touch A5 cena 700zł
3. Intuos5 Touch S (A6) cena 800zł (Mógłbym mieć też opcję za około 900zł ściągnąć z USA ten tablet w pakiecie z LR3)
Ja bym polecił intuosa bo tylko z tymi miałem styczność i sam w niedługim czasie będę go kupował, może do zdjęć rzeczywiście wystarczy bambo- nie wiem, ale chętnie wysłucham kogoś kto miał stycznośc z obydwoma :)

xxkomarxx
12-08-2012, 17:13
Mam intuosa i jestem z niego szalenie zadowolony. Bambo też bardzo fajny i do zdjęć spokojnie wystarcza.

raado
12-08-2012, 19:35
Każdy z nich jest dobry i idzie się do nich przyzyczaić, jakie by nie były-zrobią robotę. Osobiście też mam Intuosa i polecam:)

Maximo
12-08-2012, 21:03
Nie kupuj rozmiaru S. Według mnie to za mały obszar roboczy. Pracuje na Bamboo Fun M, jak dla mnie rewelacja choć w przyszłości na pewno zakupię Intuosa.

Goomis
12-08-2012, 23:41
Nie kupuj rozmiaru S. Według mnie to za mały obszar roboczy. Pracuje na Bamboo Fun M, jak dla mnie rewelacja choć w przyszłości na pewno zakupię Intuosa.

No własnie kurcze ta pocztówka 10x15 też mi się wydaje mała. Intuos A5 to już spora kasa jak dla mnie na coś czego do końca nie jestem pewien. Ale słyszę coraz więcej dobrego o tablecie i chce się przekonać. te 700-800zł jeszcze mogę dać no ale ok. 1,5 to już niechętnie (chyba, że się naprawdę "wkręcę" ale to pewnie min za rok, dwa wymienię)

Czyli jak na razie skłaniam się do opcji 2. Czy może jeszcze jakieś podpowiedzi?

P.S.
Znalazłem taką aukcje:
http://allegro.pl/tablet-wacom-bamboo-fun-pen-touch-m-cth-661-se-i2539439077.html
Dosyć interesująca (tablecik A5 za niecałe 500zł) Nada się?

strideer
13-08-2012, 00:36
Czyli jak na razie skłaniam się do opcji 2. Czy może jeszcze jakieś podpowiedzi?

Jeśli rozwiniesz termin "obróbka", to może będzie łatwiej coś doradzić.

Z mojego doświadczenia jest tak:

1. Do Lightrooma tablet jest gorszy od myszy. Po prostu, te suwaki lepiej/wygodniej/szybciej/sprawniej się łapie kursorem za pomocą myszki. W przypadku tabletu jest z tym trochę mordowania, aby edytować obraz sprawnie. Krótko mówiąc - do Lightrooma tabletu graficznego nie polecam.

2. Retusz w Photoshopie. Tu są dwie możliwości. Albo trochę poprawiasz zdjęcia, czyli czasem maźniesz coś stempelkiem lub pędzelkiem, raz czy dwa poprawisz krzywe i tyle - taki ślubny standard - to tu styknie dowolny tablet w rozmiarze S.

3. Albo robisz porządny retusz portretów, architektury, etc., dużo pracując narzędziami Dodge & Burn, pędzlami, stempelkami, łatkami, to tutaj nie ma zmiłuj się. Rozmiar M, Intuos 4 lub 5, bez dwóch zdań. Ja sam kupiłem sobie taką M-kę trochę na wyrost, ale przyznaję - skusiła mnie dołączona licencja do Lightrooma 3. W tamtym czasie to się kalkulowało, bo Lightroom nie kosztował jak teraz 500-600 zł, tylko prawie tyle co sam tablet. Na początku z tego tabletu nie korzystałem tak bardzo jak teraz, ale jak się wciągnąłem w retuszowanie, no to mogę powiedzieć tylko tyle, że praca z tabletem rozmiaru S lub serią niższą niż Intuos nie byłaby dość efektywna.

Kuba1
13-08-2012, 00:41
Używam od ok. 2 miesięcy Bamboo 3 Pen & Touch i do zdjęć mi całkowicie wystarcza. Z resztą pisze się też przyjemnie. Kiedy wybierałem tablet w sklepie, zdecydowanie zamierzałem kupić większy, ale sprzedawca przestrzegł mnie że ...retuszuje się wygodniej na rozmiarze roboczym A6, bo na większym trzeba już bardziej "zamiatać" ręką i nie każdemu to odpowiada, po czym pozwolił mi popróbować na większym. Ostatecznie kupiłem A6 i szczerze mówiąc, to ostatnie co bym teraz powiedział to to, że jest za mały. Raczej i tak mam wrażenie zamiatania.. To jest oczywiście kwestia indywidualna, oraz przyzwyczajenie, ale myślę że mnie, jako osobie pracującej dotychczas myszką przy zdjęciach, naturalniej było się przestawić na mały tablet. Co innego plastyk/grafik używający rzeczywistych narzędzi do rysowania/malowania - dla niego naturalne jest machanie ręką po dużej powierzchni w okolicach 1:1.
Jakkolwiek, początki i tak nie były różowe i trzeba było okiełznać zabawkę, oraz skonfigurować pod siebie, ale zaraz potem już bajka.

xxkomarxx
13-08-2012, 00:49
Ja posiadam w wersji M. S odrzuciłem po pracy na bamboo.

raado
13-08-2012, 07:25
W sumie w rozmiarze M można wyłączyć część pola roboczego po krawędzi, do mniejszego rozmiaru i zyskamy bodajrze S-kę.

Goomis
13-08-2012, 09:59
Jeśli rozwiniesz termin "obróbka", to może będzie łatwiej coś doradzić.

Z mojego doświadczenia jest tak:

1. Do Lightrooma tablet jest gorszy od myszy. Po prostu, te suwaki lepiej/wygodniej/szybciej/sprawniej się łapie kursorem za pomocą myszki. W przypadku tabletu jest z tym trochę mordowania, aby edytować obraz sprawnie. Krótko mówiąc - do Lightrooma tabletu graficznego nie polecam.

2. Retusz w Photoshopie. Tu są dwie możliwości. Albo trochę poprawiasz zdjęcia, czyli czasem maźniesz coś stempelkiem lub pędzelkiem, raz czy dwa poprawisz krzywe i tyle - taki ślubny standard - to tu styknie dowolny tablet w rozmiarze S.

3. Albo robisz porządny retusz portretów, architektury, etc., dużo pracując narzędziami Dodge & Burn, pędzlami, stempelkami, łatkami, to tutaj nie ma zmiłuj się. Rozmiar M, Intuos 4 lub 5, bez dwóch zdań. Ja sam kupiłem sobie taką M-kę trochę na wyrost, ale przyznaję - skusiła mnie dołączona licencja do Lightrooma 3. W tamtym czasie to się kalkulowało, bo Lightroom nie kosztował jak teraz 500-600 zł, tylko prawie tyle co sam tablet. Na początku z tego tabletu nie korzystałem tak bardzo jak teraz, ale jak się wciągnąłem w retuszowanie, no to mogę powiedzieć tylko tyle, że praca z tabletem rozmiaru S lub serią niższą niż Intuos nie byłaby dość efektywna.

Powiedziałbym, że obróbka średnio intensywna.
Czyli LR, potem w PS warstwy i malowanie pędzelkiem na koniec trochę stempla i czasem też trochę dodge&burn
Jak mówię nie bardzo widzę wydatek rzędu 1,5k na tablet (teraz). Chciałbym się zamknąć w kwocie do 800zł a Intuosa M mogę sobie sprawić później, jeżeli się w tablet wkręcę - bo tutaj to nie wiadomo w końcu nie wszystkim pasuje. Póki co chcę "spróbować" więc jeżeli Intuos to tylko w wersji S na razie - oczywiście zakładając, że na początek w ogóle zauważę różnicę i naprawdę warto.

Używam od ok. 2 miesięcy Bamboo 3 Pen & Touch i do zdjęć mi całkowicie wystarcza. Z resztą pisze się też przyjemnie. Kiedy wybierałem tablet w sklepie, zdecydowanie zamierzałem kupić większy, ale sprzedawca przestrzegł mnie że ...retuszuje się wygodniej na rozmiarze roboczym A6, bo na większym trzeba już bardziej "zamiatać" ręką i nie każdemu to odpowiada, po czym pozwolił mi popróbować na większym. Ostatecznie kupiłem A6 i szczerze mówiąc, to ostatnie co bym teraz powiedział to to, że jest za mały. Raczej i tak mam wrażenie zamiatania.. To jest oczywiście kwestia indywidualna, oraz przyzwyczajenie, ale myślę że mnie, jako osobie pracującej dotychczas myszką przy zdjęciach, naturalniej było się przestawić na mały tablet. Co innego plastyk/grafik używający rzeczywistych narzędzi do rysowania/malowania - dla niego naturalne jest machanie ręką po dużej powierzchni w okolicach 1:1.
Jakkolwiek, początki i tak nie były różowe i trzeba było okiełznać zabawkę, oraz skonfigurować pod siebie, ale zaraz potem już bajka.

To teraz już nie wiem :D S czy M :P

A ten Bamboo (to jest chyba poprzednia generacja) co wkleiłem linka w poście wcześniej byłby ok?

komer34
13-08-2012, 11:39
W cenie około 800 zł można kupić na alledrogo Wacom Bamboo Pen&Touch FUN w wersji M. Ja też chce kupić sobie tablet i jak na razie na moje potrzeby chyba będzie wystarczał Wacom Bamboo Pen&Touch(co ciekawe różni się od wersji Fun rozmiar small oprogramowaniem i kolorem).

gadget_zary
13-08-2012, 11:57
Może ja ci polecę rozwiązanie jak u siebie. Mam Wacom Bamboo - jakiś poprzedni model który był przed Touch, w rozmiarze A6. Kupiłem go za oszałamiające 100 zł :D (Od znajomego ale na allegro widziałem oferty za maks 150-200). Nie używam go za dużo bo 90% rzeczy robię w LR ale dzięki niemu np. wiem, że póki co wydatek na tablet lepszej jakości jest mi zbędny. Ale jak już go używam to dziękuję, że nie kupiłem wynalazków typu pentagram itp.

cohontes
13-08-2012, 16:48
Czyli taki A6 spokojnie starcza do obróbki ? Bo przyznam szczerze, że oglądając je w sklepie mam wrażenie, że będzie za mały ale jeśli się da w miarę pracować to super :) bo kasę chyba potem lepiej na monitor odłożyć.

Kuba1
13-08-2012, 18:08
Czyli taki A6 spokojnie starcza do obróbki ? Bo przyznam szczerze, że oglądając je w sklepie mam wrażenie, że będzie za mały ale jeśli się da w miarę pracować to super :) bo kasę chyba potem lepiej na monitor odłożyć.
Jako rozmiar roboczy, jeśli nie jesteś malarzem rysownikiem i dotychczas pracowałeś za pomocą myszki, to spokojnie wystarcza i jeszcze Ci będzie daleko do menu czy suwaków. Z resztą on jest i tak 2x większy od A6, a granice obszaru roboczego są oznaczone pośrodku.

Jest jeszcze kwestia poziomów czułości i zsynchronizowania tego z parametrami narzędzia (rozmiar, przezroczystość itp.) - podejrzewam że na tym polega główna różnica w porównaniu z serią Intuos. Tu trzeba by spytać kogoś kto biegle wykorzystuje te funkcje. Ja spróbowałem tego i wycofałem się, bo nie chciałem poświęcać czasu na ćwiczenie, a tego się trzeba nauczyć, w myślach niestety nie czyta ;). Nie sprawdzałem wspominanych wcześniej gierek oferowanych przez oprogramowanie tabletu, bo może tam są jakieś sprytne zabawy na ćwiczenie efektywnego wykorzystania siły nacisku.
Ostatecznie skonfigurowałem pod siebie 4 przyciski na tablecie ([, ], alt, przeł. aplikacji), a opacity i flow zmieniam w menu. Samo używanie tak skonfigurowanego tabletu daje mi gigantyczny wzrost precyzji przy maskowaniu czy retuszu.

Nie chcę uprawiać reklamy, ale proponuję zatelefonować do gościa ze sklepu ColorStore - znajdziecie w Google. Miły gość, wysłucha co potrzeba, doradzi sensownie. Nie mam nic wspólnego z tą firmą, po prostu zostałem tam kilkukrotnie elegancko obsłużony.

dreamstorm
14-08-2012, 15:19
Od paru lat używam Wacoma Intuos3 i właśnie pod lightoomem pracuje mi się znacznie bardziej efektywnie. Pod PS nie wiele rzeczy robię, ale też komfort pracy jest znacznie lepszy niż myszki.
Co do suwaczków w LR, to kwestia przyzwyczajenia. Wydaje mi się, że mysz ma lepszą precyzję jednak, bo na tablecie zdarza mi się, że podnosząc piórko jeszcze mi się suwak przesunie, co czasem bywa lekko irytujące, ale może za bardzo mi wkład lata w środku :D. Używanie brusha korzystając z tabletu to zupełnie inna bajka niż myszą. Początki bywają ciężkie, bo próbowałem używać tableta przy projektowaniu layoutów stron – po to go kupiłem, ale myszka okazała się lepsza, za to do LR nadał się idealnie.

pe.en.de
20-08-2012, 11:08
Witam.
Aby nie zakładać nowego wątku, tu zwrócę się z prośbą o pomoc.
Po zakupie nowego komputera z win 7, ściągnąłem i zainstalowałem sterowniki do Intous 4 M w wersji 64 bit.
Wszystko poszło gładko, oprócz pokrętła ( Ring) ktre zaczęło działać dokładnie w odwrotnym kierunku niż poprzednio.:shock:
Tzn. : gdy kręcę w lewo (przeciwnie do ruchu zegara) to powiększa, a gdy kęcę odwrotnie - pomniejsza.
Ciężko się przestawić po kilku latach pracy na działanie odwrotne.
Dlatego też pytam : czy ktoś wie jak przestawić działanie pokrętła ring w drugą stronę?
W instrukcji się tego nie doczytałem, może coś przeoczyłem?