PDA

Zobacz pełną wersję : Przesiadka z Nikona na Canona

zd1
23-04-2015, 19:44
Witam wszystkich!

Przyszedł czas na zmianę z Nikona na Canona.
Obecnie posiadam D700 i D610, do tego 14-24/2.8, 24-70/2.8 oraz 70-200/2.8 + lampy i inne mniej ważne (w tym wątku) rzeczy.

Niestety sezon trwa i sprzęt potrzebny, a raczej ciężko będzie sprzedać wszystko na jednej aukcji, więc postanowiłem przechodzić stopniowo.

Czy jest tutaj ktoś po podobnych przejściach i byłbym mi w stanie doradzić od czego zacząć? (biorąc po uwagę, że chcę też kręcić mini teledyski, a fotografia to 80% śluby i sesje plenerowe).

Jako pierwszy strzał myślałem sprzedać D700 i.....i właśnie co tutaj zrobić :)
Myślałem o dwóch opcjach:
1. Sprzedać D700 i 70-200/2.8, a zakupić 5D Mark III + 85/1.2 (oczywiście troszkę będzie do dopłacenia i jestem tego świadom)
2. Sprzedać D700/D610 i 14-24/2.8, a zakupić 5D Mark III + 24/1.4 (dopłata jak wyżej)

Z N 24-70/2.8 wolałbym zostać do końca z wiadomych względów ;-)

Widziałem kiedyś na forum N reportaż ze ślubu w całości zrobiony 35mm, co było dowodem, że się da bo zdjęcia były super, ale ja raczej nie porwałbym się jeszcze na taki krok, dlatego generalnie chciałbym cały czas mieć przy sobie coś w miarę szerokiego (do zdjęć i do filmów, żebym mógł zapiąć całość na glidecama) i portretowego.

Może ktoś coś poradzi jako osoba doświadczona przenosinami lub samym użytkowaniem Canona?

Czego się wystrzegać? Czy są obiektywy, które mają np. jakieś bolączki? ...a może samego 5D Mark III coś boli czasami?

Z góry dzięki za podpowiedzi!

Pozdrawiam

zdebik
24-04-2015, 09:41
Masz dobre szkla, kup 810'ke i po problemie.
Jesli twoje marzenie to 5D3 + 85 1.2 to idz do sklepu i zobacz czy to sprzet dla Ciebie. Przy 1.2 glebia ostrosci jest papierowa z wszystkimi tego zaletami i wadami.

liquidsound
24-04-2015, 10:52
Myślałem, że migracja to jest raczej w odwrotnym kierunku...

Jak będziesz kupować zestaw 5D3 + 85L II to sprawdź sobie w sklepie czy to działa na bocznych na f/1.2 bo bywały z tym problemy...

Ja bym poleciał po bandzie i zostawił D700 + zoomy które masz a dokupił w/w zestaw do plenerów.

Yaru
24-04-2015, 12:22
Czego brakuję Ci w Nikonie? zmiana systemu to poważna decyzja.

Bangi
24-04-2015, 12:47
A czy zamiast 5d mk III nie lepiej 6d, ktory kosztuje dużo mniej?
Z tego co się orientuję wielu "ślubniaków" ma 6d i bardzo chwalą.

Pytanie Yaru w pełni popieram.

jaś
24-04-2015, 14:00
no proszę a my tak narzekamy - trawa na polu sąsiada zawsze wydaje się bardziej zielona :)

Bechamot
24-04-2015, 14:14
no proszę a my tak narzekamy - trawa na polu sąsiada zawsze wydaje się bardziej zielona :)

a sasiadka atrakcyjniejsza od wlasnej zony.

Yaru
24-04-2015, 14:17

:mrgreen:

A wracając to lepiej nie szukać "dziury w całym" bo w nowym może okazać się że ta "dziura" jest jeszcze większa.

dave88
24-04-2015, 15:42
:mrgreen:

A wracając to lepiej nie szukać "dziury w całym" bo w nowym może okazać się że ta "dziura" jest jeszcze większa.

no u sąsiadki może się okazać, że dziura większa :D

MaciejCan
24-04-2015, 16:18
Też nie rozumiem decyjzji tak "drastycznej" zmiany sprzętu i zgadzam się w pełni z liquidsound na temat dokupienia zestawu do plenerów i zostawieniem D700.

zd1
24-04-2015, 17:01
Na początku dzięki za info co do obiektywu 85/1.2 - sprawdzę z tą ostrością!

Czego mi brakuje w sprzęcie?
Może nie tyle brakuje ile mam chęć zmiany na stałki, ale o tym niżej....
A czego brakuje? W obecnym zestawie przede wszystkim dobrego filmowania i za dużo żółtego koloru (porównywałem z 5D Mark III i jak dla mnie jest w nim zdecydowanie lepiej)

Generalnie pomysł zmiany systemu wyszedł z trzech powodów:
1) chęci filmowania - miałem surowy materiał z 5D Mark III i D800 (D810 przyznaje nie widziałem) i dla mnie różnica w kolorach była duża (przy tych samych ustawieniach manualnych) na korzyść Canona
2) za duże matryce w D800/D810 jak dla mnie, nie potrzebuję aż takiej
3) ogólnie to chcę przejść z zoomów na stałki, więc i tak musi nastąpić wymiana obiektywów...stąd właśnie teraz padł pomysł przejścia na Canona.

Docelowo chciałbym mieć 24/1.4, 50/1.4 i 85/1.2 + w przyszłości 14mm do filmowania.

Pytam dlatego, ponieważ może miał już ktoś podobną sytuacją, zmienił system i jest w stanie powiedzieć czy drugi raz postąpiłby tak samo czy nie?

Przy okazji jeszcze zapytam, są jakieś problemy ogólnie znane w 5D Mark III? Coś analogicznie jak chlapanie olejem w D600 i problemy z AF w D800?

Bangi - o 6D nie pomyślałem, dzięki za wskazówkę!

zdebik
24-04-2015, 17:41
Jesli chodzi o 5d3 raczej wszystko jest ok, moze 2 czy 3 osoby na forum narzekaja na mydlo to wszystko.

Z 50 poczekaj na mk2 nadciaga (1.2).

RadOs41
24-04-2015, 17:57
Pozwolę sobie dwa przysłowia zacytować: 1) Cudze chwalicie swego nie znacie... oraz 2) Zamienił stryjek siekierkę na kijek. Obyś finalnie nie był rozczarowany. Zastanów się zanim zdecydujesz się na zmianę. Bez pośpiechu.
Jedyny aktualnie korpus Canona wart zainteresowania to 1DX /Niestety poza moim zasięgiem - na razie :)/, a ze starszych modeli 1Ds3.

zdebik
24-04-2015, 18:46
Jw. kup d810 i szalej. Duze pliki to nie problem. Kup extra dysk za 200zl i ogien. Na nikoniarzach pisza, ze do video sie nadaje jak 5d (d810).

Stalki w Nikonie tez sa chyba warte polecenia.

Pawel92
24-04-2015, 19:44
Jw. kup d810 i szalej...
Z tym szaleństwem w wykonaniu D810 i N24-70 oraz N70-200 (Mk.I ?) to bym nie przesadzał ;) Co oczywiście nie znaczy, ze nie można by takim zestawem robić zdjeć.

Cień
24-04-2015, 20:32
A może D750? Pikseli mniej niż w D800. Tylko trzeba brać wersję z kropką albo tę pozbawioną flary od początku.

zdebik
24-04-2015, 20:36
Z tym szaleństwem w wykonaniu D810 i N24-70 oraz N70-200 (Mk.I ?) to bym nie przesadzał ;) Co oczywiście nie znaczy, ze nie można by takim zestawem robić zdjeć.

Akurat C 70-200 II bije wszystko to fakt.
Ale kolega w koncu chce skonczyc na stalkach .

jaś
24-04-2015, 20:54

jak to u mnie na wsi mawiają - na sąsiadkę nie potrzeba viagry

liquidsound
24-04-2015, 22:42
6D na litość Boską nie polecajcie bo kolega tym rzuci o ścianę. AF w porównaniu do nikona to jakiś entry-level.

Kolego nikoniarzu, min 5D3 a najlepiej 1Dx :D sprawdź body ze szkłami, na bocznych, na centralnym. To nie nikon, tu są jaja. Co do stałek, to zdecydowanie canon ma lepsze.

BeatX
25-04-2015, 11:30
Co do stałek to jest jeszcze Sigma z serii Art :D
Poza tym nie dziwie Ci się, że masz dość żółtego zafarbu z Nikona.
Kiedyś trochę potestowałem D700 w kwestiach kolorystyki.. no cóż, wnioski są oczywiste.
Post processing RAW z Nikona to makabra przy .CR2

koraf
25-04-2015, 11:55
Na początku dzięki za info co do obiektywu 85/1.2 - sprawdzę z tą ostrością!

Czego mi brakuje w sprzęcie?
Może nie tyle brakuje ile mam chęć zmiany na stałki, ale o tym niżej....
A czego brakuje? W obecnym zestawie przede wszystkim dobrego filmowania i za dużo żółtego koloru (porównywałem z 5D Mark III i jak dla mnie jest w nim zdecydowanie lepiej)

Generalnie pomysł zmiany systemu wyszedł z trzech powodów:
1) chęci filmowania - miałem surowy materiał z 5D Mark III i D800 (D810 przyznaje nie widziałem) i dla mnie różnica w kolorach była duża (przy tych samych ustawieniach manualnych) na korzyść Canona
2) za duże matryce w D800/D810 jak dla mnie, nie potrzebuję aż takiej
3) ogólnie to chcę przejść z zoomów na stałki, więc i tak musi nastąpić wymiana obiektywów...stąd właśnie teraz padł pomysł przejścia na Canona.

Docelowo chciałbym mieć 24/1.4, 50/1.4 i 85/1.2 + w przyszłości 14mm do filmowania.

Pytam dlatego, ponieważ może miał już ktoś podobną sytuacją, zmienił system i jest w stanie powiedzieć czy drugi raz postąpiłby tak samo czy nie?

Przy okazji jeszcze zapytam, są jakieś problemy ogólnie znane w 5D Mark III? Coś analogicznie jak chlapanie olejem w D600 i problemy z AF w D800?

Bangi - o 6D nie pomyślałem, dzięki za wskazówkę!

Jeżeli Twoim powodem zmiany systemu jest kolor (żółta dominanta) to w pełni Cię rozumiem tu system canona zdecydowanie wygrywa, jeżeli chodzi o zestaw szkieł w tym szczególnie stałek również, co do samego body 5dIII to bardzo dobry aparat z bardzo dobrym AF i poza kilkoma wyjątkami (na forum problem z AF) nie ma problemów, nie mówiąc o takich typu chlapanie olejem.
6d daje lepszy obrazek od 5dIII (szczególnie dynamika tonalna przy wysokim ISO) za to ma dużo gorszy AF na bocznych (centralny jest spoko). Kiedyś o mało nie zmieniłem systemu na N i z perspektywy czasu nie żałuję decyzji, szczególnie po tym jak ujrzały światło dzienne niedoróbki N w kolejnych body i również słabe IQ w szkłach zoom, szczególnie ostatnio wypuszczanych. Zmiana systemu to bardzo radykalny i do tego kosztowny krok i należy go bardzo dobrze przemyśleć. Utrzymywanie dwóch systemów wg mnie jest zbyt uciążliwe i kosztowne.

RadOs41
26-04-2015, 00:29
Przy okazji jeszcze zapytam, są jakieś problemy ogólnie znane w 5D Mark III?

Coś na temat bocznych punktów AF w 5d3:

http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/5dmkiii-w-praktyce-82469/index365.html

zd1
27-04-2015, 10:02
Dzięki wszystkim za informacje! Bardzo cenne!

Wątek '5DmkIII w praktyce' cały do przestudiowania :)

Pojadę jeszcze do znajomego, który mi użyczy 5DmkIII z C24-70/2.8 na testy praktyczne.

Zrobię sesję (oczywiście testową) zestawem wyżej, a w drugiej ręce D700/D610 z N24-70/2.8 i wyciągnę wnioski.

...a później wrócę do Was porozmawiać i oczywiście się poradzić.

Bechamot
27-04-2015, 10:12
Dzięki wszystkim za informacje! Bardzo cenne!

Wątek '5DmkIII w praktyce' cały do przestudiowania :)

Pojadę jeszcze do znajomego, który mi użyczy 5DmkIII z C24-70/2.8 na testy praktyczne.

Zrobię sesję (oczywiście testową) zestawem wyżej, a w drugiej ręce D700/D610 z N24-70/2.8 i wyciągnę wnioski.

...a później wrócę do Was porozmawiać i oczywiście się poradzić.

d700 jest aparatem starszej generacji i nie za bardzo ma sens porownanie z c5mk3, oczywiscie ze porownanie musi wypasc na korzysc C.

jesli juz porownywac to ze wspolczesnymi odpowiednikamio - d800/810 - wynik bedzie raczej odwrotny, przynajmniej w scenach o duzej rozpietosci tonalnej.

zd1
27-04-2015, 10:35
d700 jest aparatem starszej generacji i nie za bardzo ma sens porownanie z c5mk3, oczywiscie ze porownanie musi wypasc na korzysc C.

jesli juz porownywac to ze wspolczesnymi odpowiednikamio - d800/810 - wynik bedzie raczej odwrotny, przynajmniej w scenach o duzej rozpietosci tonalnej.

W sumie racja...ale generalnie chodzi mi np. o boczne AF, tutaj na D700 nie narzekam więc jeśli w c5mk3 będzie jeszcze lepiej, no to temat AF mam rozwiązany.

Bechamot
27-04-2015, 10:53
W sumie racja...ale generalnie chodzi mi np. o boczne AF, tutaj na D700 nie narzekam więc jeśli w c5mk3 będzie jeszcze lepiej, no to temat AF mam rozwiązany.

niedawno pozblyem, sie d800 i mam od 6 lat c5mk2 , wiec jakies porownanie mam, jako ze mk3 daje tej samej jakosci obraz co mk2.

mysle , ze ogolnych wnioskow na temat AF nie mozna wyciagac na podstawie jednego egzemplarza.
generalnie to dzialaja dobrze , ale oczywiscie moze sie zdazyc , ze w jakims egzemplarzu pracuja blednie.

zaleta nikona wychodzi w scenach o duzej rozpietosci tonalnej , np osoby w cieniu , tlo oswietlone sloncem .
w niektorych sytuacjach trzeba robic w C HDR , w nikonie mozna sie bez tego obejsc.

szumy : N nieco nizsze ( po redukcji wielkosci do wielkosc obrazu C)
rozdzielczosc; N wyzsza.
Kolor - kwestia umiejetnosci obrobczych , w obydwu dochodzi sie do wspanialego koloru.

pozbylem sie n800 z mysla o zamianie na 810 , ale jakos jeszcze nie kupilem
zle sie pracuje dwoma systemami , chocby rozny kierunek zapinania bagnetu .

Moze poczekam na c5mk4 - ale to chyba potrwa jeszcze do chwili zakupu ze 2 lata .
ukaze sie za pol roku , pol roku trzeba poczekac na usuniecie chorob dziecinnych i z rok na zejscie z cena do granic akceptowalnosci.

C5mk3 jest wspanialym aparatem , o nieco za niskiej rozpietosci tonalnej , co jest odczuwalne w niektorych b. kontrastowych scenach , ale oczywiscie nie wszystkie takimi sa.
fotografia uzytkowa , reportaz , sport - wyparl ds1 , a jest od niego tanszy , przy tej samej jakosci obrazowania.

jesli chodzi o jakosc obrazu to c5mk3 zbiera znakomite opinie , d800/810 jeszcze lepsze.

dreamstorm
28-04-2015, 16:12
Też myślałem o zmianie, ale w drugim kierunku ze względu na nikona D750, ale aparaty zmieniają się szybko, więc liczę, że Canon coś fajnego tez wypuści. Jeśli chcesz przejść na stałki to faktycznie bym się powaznie zastanowił (jak już było powiedziane) nad Sigmą Art , jest też Sigma 85 1.4, którą mam i uważam, że jest świetna. Stałki z serii G ponoć też są ok, ale nie testowałem, nie wiedziałem, więc się nie wypowiadam.

Ja zaczynałem od samych stałek, ale po paru latach doszedłem do wniosku, że najlepiej pracuje mi się zestawem zarówno z zoomami jak i stałkami. Jak masz Nikkora 14-24 to jesteś w lepszej sytuacji niż gdybyś miał Canona. Generalnie dyskusja bez końca. Ja bym na Canona nie przechodził na Twoim miejscu,ale to zależy od personalnych preferencji.

RMAx
03-05-2015, 16:07
mówią, że nie ma nic bardziej stałego niż zmiany :lol: