PDA

Zobacz pełną wersję : Dużo pytań. Obiektyw, body.

KWJU
23-04-2015, 14:03
Witam serdecznie
mam kilka pytań, mam nadzieję że Mi pomożecie.
Otóż zastanawiam się nad zmianą body ( Pierwsza lust. Olympus e-510) \ myślę o zakupię nikona d3100 ( Lecz obawiam się o droższe szkła w stosunku do canona)
lub canona 500d. Który według was będzie lepszy? Bądź macie jakieś inne propozycje?.
Kolejne pytanie to; Czy Zuiko Digital 14-54 mm f/2.8-3.5 ( poprzez adapter, ?) Mogłabym podpiąć do nikona czy canona. ( Choć bardziej myślałam o canonie).
Jestem amatorszczyzną i nie wiem czy tak się da. Dlatego pytam o poradę.
Głównie zajmuję się fotografią motoryzacyjną a także albumową swoich pupili. Chciałabym je ulepszyć i mieć lepsze warunki do nauki.
Dlatego moje pytanie brzmi jak Canon 500d to jaki obiektyw?
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.

nniwi
23-04-2015, 15:22
hej
zostań przy e-510 to świetny aparat. Najlepsze moje zdjęcia są z czasów jak miałem e-500 i e-520, nie zmieniaj aparatu rób zdjęcia.

GalaktycznyMuczaczo
23-04-2015, 17:12
Witam serdecznie

Cześć

Otóż zastanawiam się nad zmianą body ( Pierwsza lust. Olympus e-510) \ myślę o zakupię nikona d3100 ( Lecz obawiam się o droższe szkła w stosunku do canona)
lub canona 500d. Który według was będzie lepszy? Bądź macie jakieś inne propozycje?.

oba aparaty mozesz szczegółowo sprawdzic pod tymi linkami
Test Nikon D3100 - Wstęp - Test aparatu - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/148.1-Test_aparatu-Nikon_D3100-Wst%C4%99p.html)
oraz
Test Canon EOS 500D - Wstęp - Test aparatu - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/102.1-Test_aparatu-Canon_EOS_500D-Wst%C4%99p.html)
Oba aparaty to bardzo podobne korpusy i na tym poziomie raczej nie skupiałbym się na jakiejs większej znaczącej różnicy co do tego gdyż takowej nie będzie, bardzeij skupiłbym się na tym co poźniej pod to podeniesz, i tutaj warto zobaczyć szklarnie obu systemów

Kolejne pytanie to; Czy Zuiko Digital 14-54 mm f/2.8-3.5 ( poprzez adapter, ?) Mogłabym podpiąć do nikona czy canona. ( Choć bardziej myślałam o canonie).

Nie wydaje mi się, wiem ze są adaptery z OM na N/C ale z 4/3 nie kojarze, jednak mimo wszystko jezeli tbedzie takowy to nie przeniesie on automatyki raczej, więc lepszym rozwiazaniem będzie sprzedaż obiektywu i zakup nowego dedykowanego do N/C

Canon 500d to jaki obiektyw?
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
Dobrze że na samym końcu sam już podjąłeś decyzje o tym ktory aparat wybraćoraz że szklo olypusa odpuszczasz. Pytanie po co pytać o to co wczesniej skoro juz ywbrales c500D :) . Mimo wszystko, szkło kup takie na jakie cie stać, jezeli uzywasz spacer zoomu czyli tak jak teraz 14-54mm po olympusem to kup sobie albo canona 15-85 albo sigme czy tamrona 17-50 , a jak nie masz kasy to kup 18-55 i git

max5
24-04-2015, 12:31
o olku się nie wypowiem bo nie miałem, ale zamiast d3100 polecam 500D mimo że więcej szumi i chyba ma gorsze video, po za tym wszystko na plus dla 500D.
Obiektyw pewno ma być tani skoro puszka też tania więc polecam 18-55 stm z czasem jak zabraknie tele to 55-250 is II lub stm. Jeszcze co do cen szkieł to jest wręcz odwrotnie i szkła amatorskie do Nikona są tańsze a bardzo dobre, Canon ma niższe ceny szkieł od Nikona ale tylko tych wyższej klasy.