Zobacz pełną wersję : Obiektyw 4/3 do lustrzanki Canon EOS.
Witam serdecznie,
Czy jest możliwe podpięcie i bezproblemowa praca obiektywu z mocowaniem 4/3 z body Canon EF? W ofercie jednego ze sklepów internetowych znalazłem odpowiedni adapter, jednak spotkałem się z informacją, że owe adaptery to ściema i ww. obiektyw nie będzie poprawnie naświetlał z Canonem.
W skrócie: nie da się.
Dlaczego?
Za mała średnica koła obrazowego, za mała odległość bagnetu od matrycy. Sensu to nie ma i nie warto nawet się zastanawiać.
Witam serdecznie,
Czy jest możliwe podpięcie i bezproblemowa praca obiektywu z mocowaniem 4/3 z body Canon EF? W ofercie jednego ze sklepów internetowych znalazłem odpowiedni adapter, jednak spotkałem się z informacją, że owe adaptery to ściema i ww. obiektyw nie będzie poprawnie naświetlał z Canonem.
Jaki obiektyw 4/3 chcesz używac z Canonem ?
W skrócie: nie da się.
Dlaczego?
Za mała średnica koła obrazowego, za mała odległość bagnetu od matrycy. Sensu to nie ma i nie warto nawet się zastanawiać.
Dać się da, w końcu to tylko kwestia odpowiedniego adaptera :) A że taka kombinacja jest bez sensu to inna sprawa i tu się całkowicie zgadzam.
Bouli_wro
23-04-2015, 09:05
Sprawdź dokładnie opis ;)
bo taka przejściówka istnieje i działa w drugą strone,
np. na jednej stronie jest napisane:
Adapter OLYMPUS / PANASONIC MICRO 4/3 [m4/3] -> CANON EOS [EF/EF-S]
ale w opisie już, że chodzi o podpięcie obiektywów systemu EOS do body Olka ;)
Sent from my iPhone using Tapatalk
Jaki obiektyw 4/3 chcesz używac z Canonem ?
Samyang 85mm. Jest w tej chwili za 500 zł na allegro.
Sprawdź dokładnie opis ;)
bo taka przejściówka istnieje i działa w drugą strone,
np. na jednej stronie jest napisane:
Adapter OLYMPUS / PANASONIC MICRO 4/3 [m4/3] -> CANON EOS [EF/EF-S]
ale w opisie już, że chodzi o podpięcie obiektywów systemu EOS do body Olka ;)
Przeczytałem dokładnie opis i potwierdziłem telefonicznie w sklepie. Jest to przejściówka obiektyw 4/3 -> puszka Canon.
To raczej kompletnie bez sensu. Samyanga możesz kupić od razu z mocowaniem Canona bez kombinowania z przejściówką.
Bouli_wro
23-04-2015, 12:22
To taka przejściówka zapewne musi posiadać swoją optykę.
To raczej kompletnie bez sensu. Samyanga możesz kupić od razu z mocowaniem Canona bez kombinowania z przejściówką.
Jeżeli podpięcie byłoby możliwe, to przy cenie 500 złotych miałoby to sens :)
To taka przejściówka zapewne musi posiadać swoją optykę.
Owa przejściówka nie posiadała żadnej soczewki. Powtórzę, że spotkałem się z informacją, że te adaptery to ściema i nie pozwalają na bezproblemową pracę obiektywów 4/3 z puszkami Canona. Wychodzi na to, że to prawda.
Bouli_wro
23-04-2015, 13:42
A możesz podać link do tej przejściówki??
Jeżeli podpięcie byłoby możliwe, to przy cenie 500 złotych miałoby to sens :)
Zależy jeszcze od ceny przejściówki. W tej chwili na Allegro jest Samyang do Canona do kupienia za 800 zł, drugi z licytacją, cena aktualna to 405 zł.
Owa przejściówka nie posiadała żadnej soczewki. Powtórzę, że spotkałem się z informacją, że te adaptery to ściema i nie pozwalają na bezproblemową pracę obiektywów 4/3 z puszkami Canona. Wychodzi na to, że to prawda.
Przy przekładaniu obiektywów między różnymi systemami istotnym parametrem jest odległość między płaszczyzną bagnetu a płaszczyzną matrycy. Dla obiektywu z większą odległością i korpusu z mniejszą nie ma żadnego problemu. Obiektyw trzeba trochę odsunąć od korpusu i wszystko ostrzy prawidłowo. Natomiast dla obiektywu z mniejszą odległością i korpusu z większą już nie jest tak fajnie, i z taką sytuacją mamy do czynienia w Twoim przypadku. Obiektywu nie da się ustawić we właściwej odległości roboczej, więc trzeba zastosować dodatkową soczewkę, która zrekompensuje różnice w odległości. Bez tej soczewki nie ma możliwości ostrzenia na nieskończoność. W Twoim przypadku różnica odległości jest duża, więc potrzebna jest silna soczewka, która na pewno pogorszy jakość optyczną obiektywu. Bez soczewki przypuszczam ze ostrzenie skończy się na 1-2 metrach albo i mniej.
A możesz podać link do tej przejściówki??
Proszę.
adapter bagnetowy Canon EOS - Olympus adaptery bagnetowe sklep internetowy foto-net.pl (http://www.foto-net.pl/sklep/produkt/adapter-bagnetowy-Canon-EOS-Olympus.html)
Fragment opisu:
W przypadku niektórych obiektywów ostrzenie na nieskończoność może być niemożliwe.
Nie tyle niektórych, ale wszystkich. :D
Bouli_wro
23-04-2015, 14:54
Na zdjęciu widać gwint od wewnątrz [emoji47]
Dla mnie to nie ma prawa działać [emoji57]
Na zdjęciu widać gwint od wewnątrz
Dla mnie to nie ma prawa działać
Pewnie znasz zasadę działania pierścieni pośrednich, więc dlaczego z tym adapterem miałoby być inaczej i miałoby nie działać ;)
Samyang 85mm. Jest w tej chwili za 500 zł na allegro.
Przeczytałem dokładnie opis i potwierdziłem telefonicznie w sklepie. Jest to przejściówka obiektyw 4/3 -> puszka Canon.
Nie lepiej kupić szkło z mocowaniem Canona ? Ile zaoszczędzisz, 100zł ? Rozumiem pod cyfrowe korpusy podpinać stare, manualne szkła ale w ta stronę to chyba dobrego efektu nie przyniesie.
Bouli_wro
23-04-2015, 18:44
Pewnie znasz zasadę działania pierścieni pośrednich, więc dlaczego z tym adapterem miałoby być inaczej i miałoby nie działać ;)
Działać jak odpowiednik tego szkła z systemowym bagnetem ;)
Działać jak odpowiednik tego szkła z systemowym bagnetem ;)
Nadinterpretujesz pytanie z pierwszej wiadomości :D
"Czy jest możliwe podpięcie i bezproblemowa praca obiektywu z mocowaniem 4/3 z body Canon EF?"
Wiem, czepiam się, ale obiektyw może bezproblemowo pracować, jednak stawiam na to, że nie do końca zgodnie z oczekiwaniami autora wątku ;)
Odświeżę nieco temat.
Nawet gdyby podpięcie za pomocą takiego adaptera było możliwe, nie ma to większego sensu. Obiektywy Olympusa potrzebują napięcia aby móc działać. Bez tego jedyną rzeczą jaką będzie można zmienić, będzie długość ogniskowej. Nie będzie można ani zogniskować (tzn. wyostrzyć) ani zmienić przysłony.
Wydaje mi się, że ten wskazany wyżej linkiem adapter jest do systemu Olympusa ale OM, a nie 4/3. Wówczas to miałoby sens.
Wydaje mi się, że ten wskazany wyżej linkiem adapter jest do systemu Olympusa ale OM, a nie 4/3. Wówczas to miałoby sens.
Fragment opisu
Adapter umożliwia stosowanie obiektywów systemu Olympus oraz wszystkich obiektywów innych marek z mocowaniem Olympus 4/3 z korpusami Canon EF (EOS). pogrubienie moje. Więc chodzi o 4/3 a nie OM
... jedyną rzeczą jaką będzie można zmienić, będzie długość ogniskowej. Nie będzie można ani zogniskować (tzn. wyostrzyć) ani zmienić przysłony
Po pierwsze jak chcesz zmieniać ogniskową w obiektywie stałoogniskowym. Po drugie mówimy o obiektywie manualnym, gdzie zarówno ostrzenie jak i zmiana przysłony odbywa się ręcznie.
Fragment opisu
pogrubienie moje. Więc chodzi o 4/3 a nie OM
Po pierwsze jak chcesz zmieniać ogniskową w obiektywie stałoogniskowym. Po drugie mówimy o obiektywie manualnym, gdzie zarówno ostrzenie jak i zmiana przysłony odbywa się ręcznie.
Rozumiem, że "pijesz" do wcześniej wspomnianego Samyanga 85 1.4. Wcześniej zostało napisane dlaczego to nie ma sensu. Tego typu obiektywy nie są obiektywami z systemu 4/3, one mają jedynie bagnet umożliwiający ich podpięcie do body, a z opisu wynika, że adapter umożliwia podpinanie obiektywów systemu 4/3.
Wątek dotyczył konkretnego obiektywu i o nim pisałem.
Jeśli chodzi ogólnie o stosowanie obiektywów przez przejściówkę to częściowo masz rację. Częściowo, bo w obiektywach AF zawsze można ostrzyć ręcznie, zostaje kwestia przysłony.
Nie rozumiem Twojego ostatniego zdania
Tego typu obiektywy nie są obiektywami z systemu 4/3, one mają jedynie bagnet umożliwiający ich podpięcie do body, a z opisu wynika, że adapter umożliwia podpinanie obiektywów systemu 4/3.
Jeśli obiektyw niezależnego producenta ma bagnet systemu 4/3 to nie należy do systemu 4/3? Nie można go stosować z tą przejściówką?
Dobrze, spróbuję to bardziej opisowo wyjaśnić o co mi chodzi.
Odniosłem się ogólnie do idei podłączenia za pomocą adaptera obiektywów systemu 4/3 np. do canona. Oraz dlaczego podejrzewam, że w podanym opisie adaptera mógł wkraść się błąd.
Zacznijmy od tego czym jest system 4/3 i co on definiuje. W systemie tym określone zostały podstawowe parametry jakie należy spełnić, a mianowicie kształt i rozmiar bagnetu, jego odległość do matrycy oraz wielkość koła obrazowego. Ta wielkość, czyli jego średnica, wynosi 4/3 cala. Stąd właśnie nazwa systemu. Wiele osób błędnie uważa, że nazwa pochodzi od proporcji boków matrycy ale to nie prawda. System nie definiuje proporcji boków matrycy. Może być 1:1, 3:2, 4:3, 16:9 itd. byle tylko była wpisana w okrąg o średnicy 4/3 cala.
Weźmy teraz i spróbujmy podłączyć taki obiektyw za pomocą adaptera do canona. Z całą pewnością będziemy musieli odsunąć go od matrycy na odległość większą niż wymaga tego system 4/3. Co się stanie zatem z kołem obrazowym ? Pewnie trzeba byłoby zastosować w adapterze jakieś soczewki aby to odsunięcie zniwelować. Ale nawet jeżeli to by się udało, to czy koło obrazowe zmieni rozmiar, czy pozostanie nadal w rozmiarze określonym przez system 4/3 ? Skalować tego aby pokryło całą matrycę APSC (o FF już nie piszę) chyba nie byłoby sensu.
Z tego właśnie powodu napisałem, że obiektywy jak wymieniony wcześniej Samyang 85 1.4 nie do końca jest obiektywem systemu 4/3. Samyang wyprodukował jeden obiektyw i wyposażył go w odpowiednie bagnety. Nie generują one w zależności od bagnetu różnej wielkości koła obrazowego. To tak trochę jak, wmontować do Heliosa 44 na stałe adapter i twierdzić, że jest to obiektyw systemowy :)
Wracając do kwestii związanej z ogniskowaniem manualnym. System 4/3 został zaprojektowany z myślą o fotografii cyfrowej od zera. Nie ma on swoich poprzedników, których byłby rozwinięciem (jak np. w canonie lub nikonie). Dlatego pojawiło się w nim kilka ciekawostek, których próżno szukać w innych systemach. Jedną z takich rzeczy jest właśnie ogniskowanie. We wszystkich obiektywach olympusa nie odbywa się ono mechanicznie. Jest co prawda pierścień do ogniskowania ale to działa jak potencjometr. Soczewki ogniskuje silnik. Bez prądu to nie zadziała, możesz kręcić i kręcić soczewek nie poruszysz. Tu, kolejna ciekawostka, daje to możliwość zdefiniowania w ustawieniach aparatu, w którą stronę chcielibyśmy kręcić aby ogniskować, kręcąc w lewo czy w prawo. Ot, takie ułatwienie dla osób leworęcznych.
Jest co prawda kilku niezależnych producentów, jak sigma i tam chyba ogniskowanie odbywało się mechanicznie ale to są wyjątki. Gro dobrych szkieł dla systemu 4/3 wyprodukował olympus.
ufff... mam nadzieję, że udało mi się jasno opisać ;)
Bechamot
17-06-2015, 10:41
Dobrze, spróbuję to bardziej opisowo wyjaśnić o co mi chodzi.
Odniosłem się ogólnie do idei podłączenia za pomocą adaptera obiektywów systemu 4/3 np. do canona. Oraz dlaczego podejrzewam, że w podanym opisie adaptera mógł wkraść się błąd.
Zacznijmy od tego czym jest system 4/3 i co on definiuje. W systemie tym określone zostały podstawowe parametry jakie należy spełnić, a mianowicie kształt i rozmiar bagnetu, jego odległość do matrycy oraz wielkość koła obrazowego. Ta wielkość, czyli jego średnica, wynosi 4/3 cala. Stąd właśnie nazwa systemu. Wiele osób błędnie uważa, że nazwa pochodzi od proporcji boków matrycy ale to nie prawda. System nie definiuje proporcji boków matrycy. Może być 1:1, 3:2, 4:3, 16:9 itd. byle tylko była wpisana w okrąg o średnicy 4/3 cala.
;)
cos pokreciles.
nawet wiadomo co , ale mniejsza o to.
samyang z bagnetem 4/3 spelnia warunki systemu 4/3.
nigdzie w definicji systemu 4/3 nie okreslono, ze cokolwiek ma byc sterowane elektrycznie.
samyang z bagnetem 4/3 spelnia warunki systemu 4/3.
Powiedziałbym nawet, że z nawiązką :) Jeżeli daje koło obrazowe o średnicy większej niż 4/3 cala.
nigdzie w definicji systemu 4/3 nie okreslono, ze cokolwiek ma byc sterowane elektrycznie.
Tego nie napisałem. Ale to rozwiązanie jest stosowane w obiektywach olympusa, co uniemożliwia ich zastosowanie za pomocą zwykłego adaptera w innych systemach.
Bechamot
17-06-2015, 11:17
Powiedziałbym nawet, że z nawiązką :) Jeżeli daje koło obrazowe o średnicy większej niż 4/3 cala to tylko ułatwi to jego podłączenie za pomocą adaptera do innego systemu.
Tego nie napisałem. Ale to rozwiązanie jest stosowane w obiektywach olympusa, co uniemożliwia ich zastosowanie za pomocą zwykłego adaptera w innych systemach.
4/3 cala to nie jest srednica kola obrazowego
to jest historyczne okreslenie wielkosc lampy obrazowej - taka byla srednica - 4/3 cala , zas sam sensor byl miejszy - przekatna obrazu w 4/3 wynosi ok 21 mm , tzn pole obrazowe wcale nie musi wynosic 4/3 cala.
i stad nazwa systemu 4/ 3 - od wielkosci rury w lampie obrazowej , do ktorej wkladano plytke o srednicy 4/3 cala z sensorem znacznie mniejszym ( wymiarami odpowiada wielkosci klatki z kamery filmowej na tasmie 24 mm).
tak sie sklada, ze proporcje bokow wynosza tez 4/3 ale tak nie musi byc.
nie wystarczy w samyangu li tylko zmienic ksztalt adapteru - odleglosc bagnetu od sensora w 4/3 to 40 mm w 24-36 mm na ogol o pare mm wiecej , tak wiec nalezy obiektyw odpowiednio przyblizyc.
teraz nie wiem i nie chce mi sie sprawdzac , czy jest to dokladnie ta sama optyka co do 24*36 czy tez lekko modyfikowana dla 4/3
podpiecie obiektywu 4/3 pod dslr np C jesl leko bez sensu . Raz ze pojawi sie wieksza lub mniejsza vinieta w zalezosci od ogniskowej - im krotsza tym vinieta bedzie wieksza , dwa ze nie bedzie mozliwe nastawienie na nieskonczonosc.
Obiektyw bedzie pracowal jak w nastawie makro - o 4 mm bedzie wyciag za daleki.
4/3 cala to nie jest srednica kola obrazowego
to jest historyczne okreslenie wielkosc lampy obrazowej - taka byla srednica - 4/3 cala , zas sam sensor byl miejszy - przekatna obrazu w 4/3 wynosi ok 21 mm , tzn pole obrazowe wcale nie musi wynosic 4/3 cala.
i stad nazwa systemu 4/ 3 - od wielkosci rury w lampie obrazowej , do ktorej wkladano plytke o srednicy 4/3 cala z sensorem znacznie mniejszym ( wymiarami odpowiada wielkosci klatki z kamery filmowej na tasmie 24 mm).
Tak, zgadza się. Dzięki za poprawienie. Rozpędziłem się i przyjąłem to 21,63 za 4/3 cala, a to przecież bzdura.