Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Padnięta migawka i serwis na Żytniej

Szyszon
20-04-2015, 19:49
Witajcie, chciałem Was zapytać o kwestie wymiany migawek w ramach gwarancji minimalnego przebiegu od producenta. Powszechnie mówi się, że producent gwarantuje określony przebieg migawki, w przypadku 450D jest to żywotność 100 000 klapnięć. W sobotę padła mi migawka w moim 450D, więc napisałem na Żytnią w tej sprawie i dostałem odpowiedź: "Wskazany model nie był objęty przez producenta opcją bezpłatnych wymian migawki."
Powiedzcie mi zatem gdzie można sprawdzić listę modeli objętych tą opcją? Bo powszechne na allegro i na forach internetowych jest stwierdzenie gwarancji wymiany we wszystkich modelach, a jednak nie do końca tak jest, jak widać... Co mnie zresztą niemiło zaskoczyło :-( Ktoś, coś? Ewentualnie może serwis leci w kulki i ktoś ma na to sposób? Pozdro!

cobalt
20-04-2015, 20:01
Witajcie, chciałem Was zapytać o kwestie wymiany migawek w ramach gwarancji minimalnego przebiegu od producenta. Powszechnie mówi się, że producent gwarantuje określony przebieg migawki, w przypadku 450D jest to żywotność 100 000 klapnięć. W sobotę padła mi migawka w moim 450D, więc napisałem na Żytnią w tej sprawie i dostałem odpowiedź: "Wskazany model nie był objęty przez producenta opcją bezpłatnych wymian migawki."
Powiedzcie mi zatem gdzie można sprawdzić listę modeli objętych tą opcją? Bo powszechne na allegro i na forach internetowych jest stwierdzenie gwarancji wymiany we wszystkich modelach, a jednak nie do końca tak jest, jak widać... Co mnie zresztą niemiło zaskoczyło :-( Ktoś, coś? Ewentualnie może serwis leci w kulki i ktoś ma na to sposób? Pozdro!
Możesz pisać do Canona, ale nic to nie pomoże, bo faktycznie 450D nie ma minimalnego, gwarantowanego przebiegu migawki.
Na dobrą sprawę nie wiem, czy jakiś model xxxD ją posiada.

Szyszon
20-04-2015, 20:06
A jest gdzieś podana lista sprzętu, który obejmuje ta gwarancja przebiegu? Bo szukałem i nigdzie tego nie znalazłem niestety, wiesz gdzie to szukać? Pytam w kontekście innych modeli :)

misiek_lublin
20-04-2015, 20:38
Z tego co pamietam to jedno i dwucyfrowe body.

cobalt
20-04-2015, 20:41
Dla każdego modelu przebieg jest ustalany indywidualnie.

Szyszon
20-04-2015, 20:59
Ja wiem, że indywidualnie, dlatego pytam czy jest dostępny gdzieś wykaz tego. Bo w specyfikacji jest podany tylko przewidywany przebieg, podobnie jak w 450D było to 100 000, ale bez gwarancji ;) mój wytrzymał połowę tylko, dlatego chciałbym wiedzieć jakie body są w ten sposób u Canona "ubezpieczone" od padnięcia migawki. Przy kupnie nowego będę na to na pewno zwracał uwagę, dlatego pytam :)

dyrta
20-04-2015, 21:16
Bo powszechne na allegro i na forach internetowych jest stwierdzenie gwarancji wymiany we wszystkich modelach, a jednak nie do końca tak jest, jak widać... Co mnie zresztą niemiło zaskoczyło :-( Ktoś, coś? Ewentualnie może serwis leci w kulki i ktoś ma na to sposób? Pozdro!

Witam Cię. Powszechnie wiadomo że na forach i na allegro ludzie wypisują zwyczajne bzdury które ni jak się mają do rzeczywistej prawdy. Tak się składa że ostatnio zgłębiałem ten temat więc można powiedzieć że mam małe doświadczenie i pogląd na tą konkretną sprawę. Co prawda interesował mnie gwarantowany przebieg w Canonie 5D mk1 i mk2. Więc powiem Ci tak. Serwis na Żytniej nic do tego nie ma jak się okazało. Ale tam najpierw uderzyłem i zostałem przekierowany bezpośrednio do producenta, i to już wzbudziło we mnie pewne wątpliwości. Po rozmowie z info linią moje pytanie zostało zapisane i poinformowany zostałem że dostaną odpowiedz na @. Po oko tygodniu zadzwonił dziwny nr i Pani z Canon Europ poinformowała mnie że nie ma możliwości pisemnej odp na zadane pytanie, i odpowiedz może być tylko udzielona przez tel. (co prawda jest nagrywana) ale tylko w taki sposób a to dziwne - nie prawdasz? . Oczywiście przebieg musi być prawdziwy tz taki jaki odczyta serwis a nie "jakiś program". Myślę że jeśli by przyszło by mi korzystać z takiej darmowej wymiany w ramach gwarancji to na pewno, były jakieś problemy i natychmiast znalazło by się coś żeby taką naprawę odrzucić. Ciekawe czy jest ktoś na forum kto korzystał już z takiej gwarancji. Nie wiem jak jest z modelami xxxD bo mnie to zwyczajnie nie interesowało.

Szyszon
20-04-2015, 21:21
Z tego, co czytałem na forach, to ludzie wymieniali migawki za darmo w 40D i 50D. Odpisałem na Żytnią z zapytaniem o taki wykaz, może odpiszą ;) albo może ktoś coś tu na forum będzie wiedział więcej w tej sprawie :)

dyrta
20-04-2015, 21:27
Tak jak pisałem wyżej. Dostaniesz tel. i w tej sprawie będziesz kontaktować się bezpośrednio z producentem i sam potwierdzisz to co napisałem. No ale ciekawe co Ci powiedzą.

r_m
20-04-2015, 21:43
napisałem na Żytnią w tej sprawie i dostałem odpowiedź: "Wskazany model nie był objęty przez producenta opcją bezpłatnych wymian migawki."

Nie istnieje "oficjalny" powszechnie dostępny dokument. To "dobra wola" producenta, że dokonuje napraw na swój koszt, z tego co pisali użytkownicy, to zdarzało się w 40d, 50d, i w wyższej klasie (jednocyfrowe). Tylko nie zawsze "mam naświetlone pół klatki" lub "mam czarne zdjęcie" to uszkodzona sama migawka, według tego co wyczytałem na tym forum.

Fotopstryczek
20-04-2015, 22:02
450D nie posiada gwarancji na migawkę

Z tego co pamietam to jedno i dwucyfrowe body.
W dwucyfrowych gwarancja skończyła się od 60D, w jednocyfrowych 6D nie posiada takowej

Szyszon
20-04-2015, 22:08
W dwucyfrowych gwarancja skończyła się od 60D, w jednocyfrowych 6D nie posiada takowej

Jakieś pewne źródło, czy wiedza z jakiegoś forum?

Fotopstryczek
20-04-2015, 23:21
Jakieś pewne źródło, czy wiedza z jakiegoś forum?

Napisz do Canon Polska, otrzymasz odpowiedź, że nic nie wiedzą na ten temat.
Jeśli nie wiedzą również nie naprawią :mrgreen:

zdebik
21-04-2015, 09:15
Z tego co, wiem puszka musi sie miescic w programie profesional.

Na forum byly juz osoby, ktore wymienialy migawke za "free".

Bolek02
21-04-2015, 09:35
Z tego, co czytałem na forach, to ludzie wymieniali migawki za darmo w 40D i 50D. Odpisałem na Żytnią z zapytaniem o taki wykaz, może odpiszą ;) albo może ktoś coś tu na forum będzie wiedział więcej w tej sprawie :)

Faktycznie 40D i 50D miały gwarantowany przebieg 100k klapnięć ale 450D jak i cała seria xxxD niestety nie ma :(

PoulN
27-04-2015, 15:17
30D też miał gwarant 100k, padła mi po ~ 6latach i ~ 90tys - wymienili za darmo.

ps. moim zdaniem obecnie np w 5D3 dają za mało, z taką kasę powinno być te 250 tys, brak gwarancji na migawkę w ogóle - przemilczę zupełnie.

MaciejCan
27-04-2015, 20:31
Dziwne, że przed kupieniem aparatu trzeba przeszukać milion stron, co obejmuje gwarancja od producenta. Szkoda, że zdarzają się takie przykre wypadki, kiedy chciałbyś skorzystać z gwarancji, a się dowiadujesz, że nnie możesz.