Zobacz pełną wersję : Pixel Mago vs YN 568EX II i jak to wszystko wyzwalac
Witam a chciałem po prostu dokupić trzecia lampkę....
Zestaw poki co moj składa sie z dwoch lamp YN560 manualnych i wyzwalaczy RF602. Do tej pory spisywalo sie to idealnie. Ale postanowilem zakupic lampe z automatyka HSS TTL itd . Generalnie chodzi oto bym mial mozliwość zdjęcia lampy z sanek ( na sankach kazda fajnie sie spisytwala( i wyzwolic ja zdalnie. A poniewaz zdaza mi sie fotografowanie np utra biegow to latanie do manulanych lamp i zmiana blysku jest o kant.. obic nie mowiac juz o braku HSS. Wybrałem poczatkowo YN568EXII tak by zostać w strefie YN z myslą ze dokupie do niej zestaw YN622C-TX + YN622C. Ale tez testowalem w sklepie Pixel Mago i calkiem pozytywnie mnie zaskoczyla. Jednak wyzwalacze YN622C-TX + YN622C nie przenosily TTL albo czegos nie potrafilem ustawic (HSS smigał). Czyli jesli kupilbym lampe Pixela nalezalo by dokupic takze zestaw z PIXEL KING PRO ? tylko jak wyzwalac (radiowo) wtedy stare YN560 ? A moze pójść w inna strone zestaw z YN600 + YN-E3-RT. Jest jakas szansa w ogole na polaczenie nowej lampy obojetnie YN/PIXEL zchowujac pelne zdalne sterowanie ich z lampami YN560 (manual)?
... Jest jakas szansa w ogole na polaczenie nowej lampy obojetnie YN/PIXEL zchowujac pelne zdalne sterowanie ich z lampami YN560 (manual)?
Nie wiem na ile Pixel jest kompatybilny z wyzwalaczami YN 622, ale wydaje mi się, że powinno działać. Co do wyzwalania lamp. Używałam 3x YN 622C + YN 568II + C430EXII + manualna chyba to była YN 560. Na sankach wyzwalacz i na nim lampa manualna (nie musiałem chodzić aby zmieniać moc), a na statywach 2 pozostałe w ttl lub manual (w zależności od potrzeby) sterowane z body. Sprawdzało się dobrze.
Ale tez testowalem w sklepie Pixel Mago i calkiem pozytywnie mnie zaskoczyla. Jednak wyzwalacze YN622C-TX + YN622C nie przenosily TTL albo czegos nie potrafilem ustawic (HSS smigał).
Jak widać nie działa (w innych miejscach też piszą, że nie działa, np. http://www.canon-board.info/lampy-blyskowe-54/pomoc-w-doborze-lampy-pixel-mago-vs-yn-568ex-vs-nissin-di700-vs-430ex-98084/index7.html#post1276725 ). Podobno działa inna lampa o podobnych możliwościach, Shanny SN600C.
Jest jakas szansa w ogole na polaczenie nowej lampy obojetnie YN/PIXEL zchowujac pelne zdalne sterowanie ich z lampami YN560 (manual)?
Systemy radiowe 602/603 są niezgodne z 622 ani z 600ex-rt.
Aby mieć radiową lampę TTL musiałbyś albo kupić 600ex-rt oraz e3-rt, albo lampę z odbiornikiem 622c, i 622c-tx do sterowania. Jeśli wybierzesz 622c na aparat (zamiast 622c-tx), to teoretycznie możesz złożyć "kanapkę": aparat - 622c - rf-602. Wtedy nowa lampa będzie wyzwalana z nowego wyzwalacza, a obecne "po staremu".
Fajnie, że powostał ten wątek sam sie zastanawiam jak połączyć coś z moją yn 565 EX II TTL. I tak się zastanawiam czy najsensowniejsze wyjśćie to nie jest kupić np 2 lampy YN 560 III lub IV(mają wbudowane odbiorniki!) po ok 300pln i jednego kontrolera YongNuo YN560-TX za 220. Tym kontrolerem moge sterować te 560 (ustawie zoom i moc ) wg wystarczające jest to do szybkich plenerów. Ten Cały TTL to dobry na weselach jest (moja opinia).
Inna opcja to dokupić 568 ex II TTL dać jaok master i 565 jako slave.
Tu moje pytanie jak kupię powiedzmy 568 i chcę żeby był masterem na statywie to co mi jest potrzebne by wywołał 565 na statywie ? czy muszę mieć wywołacz na sankach aparatu i odbiornik na 568/ I czy 568 jako master wywoła slava? jak będę miał odbiornik na 565?-musze mieć odbiornik na 565? Jeśli tak jest jak mi się wydaje to dużo tego trzeba kupić żeby wyjść w pole.
Dlatego chyba kupie zestaw 560 i odbiornik a 565 ttl zostawie na wesela. Odbiorniki w 560 III i IV to ********y plus tych lamp no i cena.
Niech mi ktoś wyjaśni czy master i slave działają na błysk czy radiowo.
Jaką najkrótszą-najtańszą drogą póść by z aparatu/kontrolera móć ustawić moc/zoom i wywołać 2-3 lampy na statywach?
Sn i Sc - sterowanie lampą master pracującą w systemie bezprzewodowego wyzwalania odpowiednio Nikon lub Canon. Lampa w tych trybach może pracować zarówno w trybie manualnym, jak i z obsługą TTL. Zasięg transmisji dla pracy w pomieszczeniach wynosi około 20-25 m, dla pracy w plenerze 10-15 metrów.
to znaczy chyba że jak bym miał 568-master i zestaw
YongNuo YN-622C TTL Canon zestaw na sanki i 568-master to i poszła by 565 (bez odbiornika)?
Radio w Canonie to 600ex-rt
Błysk w plenerze: slave musi "zobaczyć" błysk mastera, w plenerze światło "mastera" nie ma się od czego odbijać (w małym pomieszczeniu - ściany, sufit).
czy .... istnieje szansa ze Wyzwalacz Pixela Pro King odpali mi YN560 z podpietymi odbiornikami ?
Dodatkowy odbiornnik radiowy TTL dla Canon King X Pixel WL-PX-KINGCRX - sklep Fripers.pl (http://fripers.pl/product_info.php/info/p4775_Dodatkowy-odbiornik-radiowy-TTL-dla-Canon-King-X-Pixel.html)
Normalnie bym nie mieszal systemow ale coraz bardziej skłaniam sie do do głownej lampy PIXEL MAGO niz do YN 568 EXII
czy .... istnieje szansa ze Wyzwalacz Pixela Pro King odpali mi YN560 z podpietymi odbiornikami ?
Dodatkowy odbiornnik radiowy TTL dla Canon King X Pixel WL-PX-KINGCRX - sklep Fripers.pl (http://fripers.pl/product_info.php/info/p4775_Dodatkowy-odbiornik-radiowy-TTL-dla-Canon-King-X-Pixel.html)
Normalnie bym nie mieszal systemow ale coraz bardziej skłaniam sie do do głownej lampy PIXEL MAGO niz do YN 568 EXII
Jak podpięty będzie odbiornik też z Pixel Kinga to wyzwoli. Tylko wtedy ustawiasz ją na manual a nie na zdalne wyzwolenie.
Jak podpięty będzie odbiornik też z Pixel Kinga to wyzwoli. Tylko wtedy ustawiasz ją na manual a nie na zdalne wyzwolenie.
No tak wiadomo ze musze manualnie ustawic lampy. Chodzilo mi czy jak schowam je tak ze jedna drugiej widziec nie beda to radiowo da sie z Pixel Kingow odpalic. To wtedy bym mial zestaw z Mago +2x yn560. Dzieki po weekendzie podjade do sklepu i ostatecznie sprawdze czy tak sie faktycznie da.
velblady
04-12-2015, 00:46
Doradzcie co kupić. Mam Canona 70D i lampę YN568EXII. Chce dokupić drugą lampę taka samą i obie chcę wyzwalać zdalnie. Co kupić?
No najlepiej coś z TTL, więc Pixele lub YN. CO do innych wyzwalaczy, to nie wiem, jak z kompatybilnością.
Doradzcie co kupić. Mam Canona 70D i lampę YN568EXII. Chce dokupić drugą lampę taka samą i obie chcę wyzwalać zdalnie. Co kupić?
Koniecznie taką samą? Jak nie to np. YN685 + YN622C + YN622C-TX albo YN600EX-RT + YN-E3-RX + YN-E3-RT
Jak na mój gust zawsze lepiej mieć te same lampy.
velblady
10-12-2015, 19:02
Koniecznie taką samą? Jak nie to np. YN685 + YN622C + YN622C-TX albo YN600EX-RT + YN-E3-RX + YN-E3-RT
Raczej tak.
Czyli potrzebuję:
2 lampa - YongNuo YN-568EX II
na aparat - Yongnuo YN-622C-TX
na lampy - 2x Yongnuo YN-622C