Zobacz pełną wersję : Aparat na komunię do 1600zł
Witam, dobra znajoma poprosiła mnie bym doradził jej zakup aparatu dla swojego chrześniaka na komunię, wymagań nie ma żadnych, chce kupić fajny sprzęt który wstrzyknie chęć rozwoju w kierunku fotografii w dziecku.
Chłopak lubi to bo podobno wysyłał jej zdjęcia swoje itd, wiadomo, każdy chyba zaczyna od makro :)
Czy możecie doradzić coś w kwocie 1600zł?
Ja bym podpowiedział jakiś system bezlusterkowy.
Sam siedzę w nexie i znam go dość dobrze i mogę polecić. Podepniesz każde szkło przez przejściówki za kilkanaście zł. Do makro to mieszek albo pierścienie na m42 i jakieś w miarę ostre szkło i można cuda zdziałać.
Witam, dobra znajoma poprosiła mnie bym doradził jej zakup aparatu dla swojego chrześniaka na komunię, wymagań nie ma żadnych, chce kupić fajny sprzęt który wstrzyknie chęć rozwoju w kierunku fotografii w dziecku.
Chłopak lubi to bo podobno wysyłał jej zdjęcia swoje itd, wiadomo, każdy chyba zaczyna od makro :)
Czy możecie doradzić coś w kwocie 1600zł?
Ja dostałem smienę, ale tobie proponuję 1200D+18-55 IS
Ja dostałem smienę, ale tobie proponuję 1200D+18-55 IS
Też dostalem Smienę i proponuję to samo;)
Mnie smiena wciągneła i widzę że krzykika też :)
A może Nikon D3200?, różni się bardzo od 1200D?
Olympus tg-3. Dziecko bedzie miało frajde. Na lustrzanke jeszcze za wczesnie.
Jeśli wysyłał już jakieś zdjęcia i to lubi, to nie jest za wcześnie. Moja córka dobija mojego kompakta i wczoraj mi powiedziała, że z jej aparatu zdjęcia nie są tak ładne, jak moje. Skoro 11-latka widzi różnicę, to mz i tu nie jest za wcześnie. 1200d od chrzestnej to super prezent.
Canon G16 lub PanSłonik LX7.
--- Kolejny post ---
O, znalazłem niezły cytat na okoliczność tego wątku: "Człowiek myślał, że jak kupi lustereczko, to będzie jak w bajce...A tu gniot za gniotem :evil:"
słowiczek
19-04-2015, 09:58
Witam w klubie właścicieli smien :). Dostałem wraz z lampą, do której nie można było dostać baterii:D.
Goły c1200 do makro nie bardzo, coś tam jeszcze by się przydało.Ale do nauki fotografii i poznania systemu jak najbardziej tak.
Ja proponuje bezlustro za 1500 panasa G5 można teraz dostać, system z najbogatsza optyka i oczywiście manualne przez przejsciowki...dla początkujących mają bardziej intuicyjną obsługę od lustra dotykowe ekrany znane ze smartfonów i na ogół lepiej radzą sobie też w filmach.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Ja bym podpowiedział jakiś system bezlusterkowy.
Sam siedzę w nexie i znam go dość dobrze i mogę polecić. Podepniesz każde szkło przez przejściówki za kilkanaście zł. Do makro to mieszek albo pierścienie na m42 i jakieś w miarę ostre szkło i można cuda zdziałać.
Też proponuje dla dzieciaka coś mniejszego z możliwością podpięcia manualnych szkieł
Przemek_PC
19-04-2015, 18:57
To teraz chrzestny/chrzestna musi z 1600zl wyskoczyc na komunie? To na 18-tke samochod a na wesele mieszkanie albo maly domek.
A tak juz nie offtopowo to moze dzieciaka zapytac co chce? Moze woli wypasiony, wszystkomajacy kompakt ktorym mozna przyszpanowac wbudowanym wifi, gps, filmami fullHD, efektami nakladnymi na zdjecia itp. niz gola lustrzanka entry-level