Zobacz pełną wersję : Powolne powiększenia zdjęć w Adobe Bridge (CS6)
Hej,
wiecie może jak przyspieszyć powiększanie zdjęcia (raw) do 100% w tytułowym programie? Obraz wczytuje się kilka sekund od wielkości pełnoekranowej do 100%... Próbowałem zgodnie z Biblia PSa przyspieszyć co się da - ale bez rezultatu (komputer stacjonarny Intel C i5-4570 CPU @3.2GHz, 16 GB RAM, Intel HD Graphics 4600).
Pozdrawiam
Fotopstryczek
18-04-2015, 02:40
CPU dobry, z GPU adobe jeszcze nie nauczyło się korzystać, może trzeba szybszy dysk?
A czy z pozycji ustawień programu/komputera nic nie da się zrobić?
Bechamot
20-04-2015, 15:20
A czy z pozycji ustawień programu/komputera nic nie da się zrobić?
w praktyce nic.
pomaga jak umarlemu kadzidlo.
od czasu do czasu mozesz zrobic tuning komputera , czyli wyczyscic rejestr , usunac zbedne pliki , to troche pomaga.
np tuneup to robi .
to nie jest tylko proces wczytywania pliku w celu powiekszenia , ale wyliczenia obrazu z raw - to troche trwa.
U mnie widzę, że Brigde chodzi szybciej gdy mam włączony Wise Memory Optimizer. Ale to stary PC i nie umywa się do Twojego (@Macios).
Ile RAWów masz we wskazanym folderze do załadowania przez Adobe Bridge?
Zrób eksperyment załaduj folder z ilością 200, 100 i 50 (i zobacz wtedy jak się zachowuje dla tych 3 ilości) może to coś pomoże.
ok, dzięki Panowie. Zwykle w katalogach mam powyżej 100 rawów. Co jest jeszcze dziwne, że przy podglądzie 100% przesuwając obraz traci on ostrość kompletnie - i trzeba znowu 2 razy muszką kliknąć w dany obszar by powiększył i wyostrzył podgląd.
ok, dzięki Panowie. Zwykle w katalogach mam powyżej 100 rawów. Co jest jeszcze dziwne, że przy podglądzie 100% przesuwając obraz traci on ostrość kompletnie - i trzeba znowu 2 razy muszką kliknąć w dany obszar by powiększył i wyostrzył podgląd.
Z tą ostrością mam coś podobnego na PC w pracy, ale nie w grafice. Pytałem "chłopca komputerowca" i zrobił mi krótki wykładzik na temat odświeżania obrazu przez kartę graficzną. Moja jest do d...., ale z Twoją nie powinno być kłopotu.
Na początek załaduj 30 plików i zobacz co się stanie.
Nie ma różnicy czy jest 15, czy 150 zdjęć w folderze.
Nie ma różnicy czy jest 15, czy 150 zdjęć w folderze.
To już pewnie przerabiałeś: https://helpx.adobe.com/pl/bridge/using/adobe-bridge-cache.html
Ale może warto spróbować pokombinować z buforem. Działą po ponownym uruchomieniu PC.
Tak, przerabiałem różne konfiguracje.
imho jak sprzętu nie chcesz zmieniać to dużo nie wyciągniesz... CPU już są lepsze, karty już są lepsze, dysk można szybszy... tylko raczej nie warto.
Komputer kupiłem w zeszłym roku właśnie pod pracę nad CS6... To stacjonarny, więc co mogę trochę "dołożyć osprzętu" by było szybciej - pytanie, czy taka inwestycja cokolwiek da? Pliki na których pracuję to rawy - i co ciekawe, tak samo wolno "wyostrza" zdjęcia z Canona 50d jak z 5dmkII.
RobertON
20-04-2015, 21:43
Z tego co piszesz, to warto sprawdzić jak "szybki" masz dysk HDTune czy innym softem. Maszynę masz naprawdę dobrą, ale wąskim gardłem jest często HDD.
Może postaw system na SSD - teraz 250-256 GB jest już w dobrej cenie, ale większość danych (plików zdjęć) trzymaj na II dysku HDD, a te obrabiane w założonym katalogu "tymczasowej obróbki". Ta zintegrowana grafika Intel HD Graphics 4600 powinna Ci w zupełności wystarczyć.
Porób testy - nawet Indeks wydajności Win już coś podpowie.