PDA

Zobacz pełną wersję : 6D upadek przesunięcie podświetlania punktów AF

dzejdzej
07-04-2015, 14:11
Witam,
jakiś czas temu mój 6D poleciał z wysokości ok. 1,5m na posadzkę, ogólnie wszystko działa oprócz podświetlenia punktów AF w wizjerze. Punkty podświetlają się niewyraźnie/słabiej niż normalnie i w momencie kiedy wybieram punkty z środkowej linii pionowej (np centralny) mam podświetlony punkt położony na prawo od wybranego punktu. Analogicznie podświetlają się pozostałe punkty. Ostrość ustawiana jest na wybranym punkcie (nie na podświetlonym), więc to tylko podświetlenie, sam AF działa dobrze. Aparat jest jeszcze na gwarancji, ale chyba nie mam co liczyć na naprawę gwarancyjną. Czy ktoś miał coś podobnego i wie czy jestem w stanie sam się tym zająć lub ile może kosztować naprawa?

szwayko
07-04-2015, 14:20
Zobacz co z matówką czy czasem nie jest przesunięta lub wyskoczyła trochę - w 6D jest wyjmowalna również.

jelcyk
07-04-2015, 14:33
Nie matowka, tylko pod matowka jest jeszcze plytka indykacyjna - pewnie cos z nia. Tylko Nie dotykaj palcyma ( ani niczym innym) !!! i , bron Boze nie myj. Trzymana jest (po usunieciu matowki) lewym pazurem od ramki (patrzac na nia od przodu) . Mozesz lekko odmuchac - ale CZYSTYM powietrzem ( nie jakims dziadostwem z puszki,- to juz lepiej samemu dmuchnac ( tylko nie zapluj ).

dzejdzej
07-04-2015, 14:52
To nie matówka, płytka sama w sobie wydaje się ok, ale taka cienka ramka będąca między płytką a matówką jest luźna.

jelcyk
08-04-2015, 06:00
To podkladka regulacyjna, jak jest luzna, to znaczy, ze matowka najprawdopodobniej wyskoczyla z uchwytu - wystarczy ulozyc i docisnac. Mocowanie widac po usunieciu pokrywki gornej.