Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nikon D810 vs Canon 5D MIII

fotoamato
04-04-2015, 23:44
Co wybrac ? Nikon D810 vs Canon 5D MIII ? biorac pod uwage tez obiektywy (szerokokatne)

zdebik
05-04-2015, 01:26
Ile masz kasy? Szeroko = drogo w C.

Fotopstryczek
05-04-2015, 02:53
17-40L jest tani :p

fotoamato
05-04-2015, 03:20

Wystarczy na najlepszy obiektyw i puszke, tylko nie wiem wlasnie jeszcze ktora ;) jesli Nikon to obiektyw 12-24mm f2,8, jesli Canon to jeszcze nie wiem jaki obiektyw do niego, poslucham madrzejszych w tym temacie ;)

salas
05-04-2015, 09:16
Canon 16-35 f4 is L a jak f2.8 to chyba lepiej nowego tamrona

tomfoot
05-04-2015, 09:42
Canon 16-35 f4 is L a jak f2.8 to chyba lepiej nowego tamrona

Pokaż prosze jak wypadło Tobie porownanie C16-35/2.8 z Tamronem 15-30?

Sunders
05-04-2015, 09:44
Wystarczy na najlepszy obiektyw i puszke, tylko nie wiem wlasnie jeszcze ktora ;) jesli Nikon to obiektyw 12-24mm f2,8, jesli Canon to jeszcze nie wiem jaki obiektyw do niego

Skoro takie są środki i preferencje, to jeśli Canon, to chyba najlepiej EF 11-24 mm f/4L USM.

salas
05-04-2015, 09:54
Pokaż prosze jak wypadło Tobie porownanie C16-35/2.8 z Tamronem 15-30?
znajdz sobie na forum test od cichego

fotoamato
05-04-2015, 10:43
Skoro takie są środki i preferencje, to jeśli Canon, to chyba najlepiej EF 11-24 mm f/4L USM.

Jak juz to ze swiatlem 2.8 .... Tamronow juz raczej nie chce,czy tez zadnej Tokiny, przetestowalem te obiektywy juz dawno temu i w sumie nic do nich nie mam ;) , ale to nie to co chce miec .
Jesli chodzi o system Canon, to chyba nie ma tak dobrych obiektywow szerokokatnych jak Obiektywy Nikon`a i tutaj wlasnie sie zastanawiam ...

Sunders
05-04-2015, 14:35
Jak juz to ze swiatlem 2.8 ..../.../Jesli chodzi o system Canon, to chyba nie ma tak dobrych obiektywow szerokokatnych jak Obiektywy Nikon`a i tutaj wlasnie sie zastanawiam ...

Nie uogólniaj. Nikkor AF-S 14-24 mm f/2.8G ED to perełka żółtego systemu. Jeśli zależy Ci na f/2,8 to Canon jak na razie nie ma nic równie dobrego.

fotoamato
05-04-2015, 15:47
Nie uogólniaj. Nikkor AF-S 14-24 mm f/2.8G ED to perełka żółtego systemu. Jeśli zależy Ci na f/2,8 to Canon jak na razie nie ma nic równie dobrego.

Zalezy mnie na jasnym obiektywie, wybiore cos z tych ponizej, chociaz ta stalka 20mm, to nie wiem ...

Nikon AF-S DX 17-55mm F/2.8 G IF-ED

NikonAF-S 14-24mm F/2.8G ED

Nikon AF-S 20mm F/1.8G ED

Nikon AF-S 17-35mm f 2.8 IF-ED

Ps; Msle ze chyba jednak 14-24 mm f 2,8

zysk
05-04-2015, 16:05
Jak juz to ze swiatlem 2.8 .... Tamronow juz raczej nie chce,czy tez zadnej Tokiny, przetestowalem te obiektywy juz dawno temu
I naprawdę Tokina 16-28/2,8 jest taka nędzna. ?
Muszę zweryfikować swoje wrażenia i i fotki , hm
inni też powinni ?
Pisz KONKRETNIE ,do których to Tokin i Tamronów masz takie obrzydzenie po używaniu( a nie testowaniu).
Taka wiedza przyda się wielu potencjalnym zainteresowanym.
Bo na razie to Twoja nieuzasadniona ,ogólna (nie bo nie) opinia/krytyka obiektywów obu firm.

salas
05-04-2015, 16:36
https://www.youtube.com/watch?v=fbs4VYlkMjM

Fotopstryczek
05-04-2015, 16:38
fotoamato, widać że zbytnio nie orientujesz się w tym co chcesz kupić, nie poświęciłeś nawet 5 minut na sprawdzenie specyfikacji tych obiektywów (podajesz szkła DX czy podajesz 12-24 który nie istnieje).
Nikt za Ciebie nie wybierze szkieł lepiej niż Ty sam.

Jeśli nie chce Ci się zagłębiać w temat bierz D810 + 14-24 i rób zdjęcia :p

Czy to dobry wybór nie wie nikt, nie napisałeś co zamierzasz tym robić.

fotoamato
05-04-2015, 18:37
I naprawdę Tokina 16-28/2,8 jest taka nędzna. ?
Muszę zweryfikować swoje wrażenia i i fotki , hm
inni też powinni ?
Pisz KONKRETNIE ,do których to Tokin i Tamronów masz takie obrzydzenie po używaniu( a nie testowaniu).
Taka wiedza przyda się wielu potencjalnym zainteresowanym.
Bo na razie to Twoja nieuzasadniona ,ogólna (nie bo nie) opinia/krytyka obiektywów obu firm.

Najlepiej niech kazdy kupi sobie sam Tokine i potestuje, ja jej wiecej nie chce, jesli ktos ja posiada i jest z niej zadowolony, to chyba dobrze :) Nie przypominam tez sobie abym pisal o marnosci z ktorego kolwiek obiektywu czy tez obrzydzeniu .... poza tym temat dotyczy zupelnie innej klasy obiektyywow, jesli chcezs porozmawiac z kims o Obiektywach Tokina lub Tamron , to zaloz sobie prosze nowy temat :)

--- Kolejny post ---

fotoamato, widać że zbytnio nie orientujesz się w tym co chcesz kupić, nie poświęciłeś nawet 5 minut na sprawdzenie specyfikacji tych obiektywów (podajesz szkła DX czy podajesz 12-24 który nie istnieje).
Nikt za Ciebie nie wybierze szkieł lepiej niż Ty sam.

Jeśli nie chce Ci się zagłębiać w temat bierz D810 + 14-24 i rób zdjęcia :p

Czy to dobry wybór nie wie nikt, nie napisałeś co zamierzasz tym robić.

Tak tam byla pomylka, obiektyw ktory mnei interesuje to 14-24mm. Czy sie nie orientuje ..., mysle ze wiem czego chce, ale chce takze pozanc opinie innych, jak napisalem kilka postow wyzej madrzejszych od siebie ;)

zysk
05-04-2015, 18:43
Najlepiej niech kazdy kupi sobie sam Tokine i potestuje, ja jej wiecej nie chce, jesli ktos ma i jest z niej zadowolony, to chyba dobrze
Chłopie ,mam Tokinę 16-28 już rok.
To świetny obiektyw.To nie tylko moje zdanie.Inne info w necie.

--- Kolejny post ---

mysle ze wiem czego chce, ale chce takze pozanc opinie innych, jak napisalem kilka postow wyzej madrzejszych od siebie
Gdybyś napisał po polsku ,a nie po polskawemu ,można by się odnieść do tego zdania :roll: .

fotoamato
05-04-2015, 18:47
Wolal bym z kims konkretnie porozmawiac na temat sprzetu , niz z takimi co tam sie czepiaja literowek czy innych...., poza tym w Polsce nie mieszkam do 30 lat, wiec mam prawo sie pomylic .

Ps; zysk dzieki raz jeszcze za opodiwdzi, twoje zdanie nie intereuje mnie wiecej w tym temacie, pobaw sie z kims mlodszym od siebie w pyskowki.

becekpl
05-04-2015, 18:51
Jak juz to ze swiatlem 2.8 .... Tamronow juz raczej nie chce,czy tez zadnej Tokiny, przetestowalem te obiektywy juz dawno temu i w sumie nic do nich nie mam ;) , ale to nie to co chce miec .
Jesli chodzi o system Canon, to chyba nie ma tak dobrych obiektywow szerokokatnych jak Obiektywy Nikon`a i tutaj wlasnie sie zastanawiam ...
taaaa,biorąc pod uwagę ze to w miarę świeże szkło, i czytając twoje laickie wpisy to tokine widziałeś na zdjęciu w necie, tylko

Wolal bym z kims konkretnei porozmawiac na temat sprzetu , niz z takimi co tam sie czepiaja literowekm czy innych, poza tym w Polsc niem ieszkam do 30 lat, wiec mam prawo sie pomylic .
spoko loko na tym forum możesz nawet pisać zero jedynkowo, po rosyjsku lub polishinglish byleby by na końcu padło słowo "aparat", "foto" lub "canon"
tutejsza moderacja poprawnej polszczyźnie mówi NIE

fotoamato
05-04-2015, 18:56
-----------

Raideur
05-04-2015, 19:03
:shock:

Kolekcjoner
05-04-2015, 19:05
Zalezy mnie na jasnym obiektywie, wybiore cos z tych ponizej, chociaz ta stalka 20mm, to nie wiem ...

Nikon AF-S DX 17-55mm F/2.8 G IF-ED

NikonAF-S 14-24mm F/2.8G ED

Nikon AF-S 20mm F/1.8G ED

Nikon AF-S 17-35mm f 2.8 IF-ED

Ps; Msle ze chyba jednak 14-24 mm f 2,8
Proponuję przenieść się z takimi dylematami na sąsiednie forum. Tam jest zdecydowanie więcej osób które znają i używają te szkła.

BTW: postawa którą tu prezentujesz może mocno utrudnić uzyskanie jakiejkolwiek rzetelnej wiedzy w temacie.

zysk
05-04-2015, 19:09
zysk dzieki raz jeszcze za opodiwdzi, twoje zdanie nie intereuje mnie wiecej w tym temacie, pobaw sie z kims mlodszym od siebie w pyskowki.
Przyjacielu: nie zmieniaj tematu:
nie podobaja się Tobie Tokiny i Tamrony ,a ,a żadnego nowego nawet na oczy nie widziałeś.
Jako 30 letni emigrant biegły jesteś w conajmniej jednym języku innym niż polski.
I co nie umiesz znaleźć odpowiedzi w necie ?

italy
05-04-2015, 19:10
I posprzątane ;)

zysk
05-04-2015, 19:10
spoko loko na tym forum możesz nawet pisać zero jedynkowo, po rosyjsku lub polishinglish byleby by na końcu padło słowo "aparat", "foto" lub "canon"
To jest naprawdę zaleta tego forum.

jaś
05-04-2015, 19:11
a piedolcie sie ****a wszyscy .

właśnie miałem pisać że canon ma świetne szerokokątne obiektywy np. 17-4/4L 16-35/4L, 11-24/4L można przebierać jak w ulęgałkach - różne szerokości, rożne budżety najczęściej lepsze od analogicznych konkurencji, ale jak czytam takie zdania w zaledwie 14 poście na forum to stwierdzam że mi się nie chce dalej pisać.
a jak czytam takie posty jak rozpoczynające ten wątek to od razy myślę - wkręt i prowokacja.

fotoamato
05-04-2015, 19:11
ostrzezenie wsadzcie sobie w papcie bedziecie wyzsi a bana pod pache tokine i tamrona pod druga :0 ...was i wasze polskie fora , to tyle tu o was mysle-

Wasze zdanie jak i was mam gleboko w powazaniu //LOL HA HA HA

zysk
05-04-2015, 19:36
bana pod pache tokine i tamrona pod druga :0 ...was i wasze polskie fora , to tyle tu o was mysle-

Szacun :prawdziwy polak ,emigrant i patriota w jednym :roll: ,
aż mnie korci ,aby podążyć tą drogą , ot tak dla fanu :mrgreen: .
btw
zdecydowałem się na edycję posta,
zanim ktoś potraktuje mój wpis : na poważnie.

zdebik
06-04-2015, 00:44
Jakie chcesz robic zdjecia? Moze 5DsR i 11-24 mm f/4L USM ^^

trothlik
06-04-2015, 09:24
ostrzezenie wsadzcie sobie w papcie bedziecie wyzsi a bana pod pache tokine i tamrona pod druga :0 ...was i wasze polskie fora , to tyle tu o was mysle-

Ja też nie mieszkam w Polsce ale właśnie przez takich jak ty "polaczków, polakko, i polactwo" mamy opinię jaką mamy.
Mam cichą nadzieję że już tu nie zajrzysz

Pawel92
06-04-2015, 10:13
Autor wątku przemógł się (?) i napisał, pewnie zbyt lapidarnie i nieco niezręcznie, iż pragnie nabyć aparat i szerokokątny obiektyw.
Nie napisał szczegółowo: jaki ma sprzęt, co fotografuje, ile testów przejżał już w internecie, dlaczego nie odpowiadają mu obiektywy innych firm, ile waży i w którym roku umarła babka stróża.
Odpowiedzi dostał, jakie dostał: trochę żartów, trochę pouczeń. Jak zwykle w tego typu przypadkach.
Autor się zjeżył, koledzy też zjeżyli i ... wątek się skończył. Taki lekki szablon :cry:
A gdzie tu peace, a gdzie love? :D

becekpl
06-04-2015, 10:32
takie czasy
bez gumy nie ma love a peace w opozycji

jaś
06-04-2015, 11:33
Autor wątku przemógł się (?) i napisał, pewnie zbyt lapidarnie i nieco niezręcznie, iż pragnie nabyć aparat i szerokokątny obiektyw.
Nie napisał szczegółowo: jaki ma sprzęt, co fotografuje, ile testów przejżał już w internecie, dlaczego nie odpowiadają mu obiektywy innych firm, ile waży i w którym roku umarła babka stróża.
Odpowiedzi dostał, jakie dostał: trochę żartów, trochę pouczeń. Jak zwykle w tego typu przypadkach.
Autor się zjeżył, koledzy też zjeżyli i ... wątek się skończył. Taki lekki szablon :cry:
A gdzie tu peace, a gdzie love? :D

bo to posty z gotową tezą były, niby pyta a zna odpowiedź - i tak go łagodnie potraktowano nikt nie poprosił żeby pokazał zdjęcia - to zwykle daje bardzo szybką odpowiedź czego tak naprawę potrzebuje autor posta.

Pawel92
06-04-2015, 16:18
takie czasy...
Ciężkie czasy, rzekł Sowiet, zdejmując zegar z wieży...

bo to posty z gotową tezą były, niby pyta a zna odpowiedź - i tak go łagodnie potraktowano nikt nie poprosił żeby pokazał zdjęcia - to zwykle daje bardzo szybką odpowiedź czego tak naprawę potrzebuje autor posta.
Wszystko można pewnie wytłumaczyć, ale skutek jest taki, jaki jest.

Merde
14-04-2015, 20:54
Choć prywatnie również przeszkadza mi kaleczenie języka polskiego powszechne w Internecie, to uważam że walka z tym na forum z góry skazana jest na niepowodzenie.
Zresztą - polecam moją sygnaturę, pasuje do tematu jak ulał :-)

PS: Ale wytykanie błędów innym, kiedy samemu ma się gdzieś wielkie litery na początku zdań i interpunkcję... :oops:

busz
15-04-2015, 08:22
Choć prywatnie również przeszkadza mi kaleczenie języka polskiego powszechne w Internecie, to uważam że walka z tym na forum z góry skazana jest na niepowodzenie.
Zresztą - polecam moją sygnaturę, pasuje do tematu jak ulał :-)

PS: Ale wytykanie błędów innym, kiedy samemu ma się gdzieś wielkie litery na początku zdań i interpunkcję... :oops:Nie zgodzę się. Wszystko zależy od tego w którym momencie pojawi się wymóg, znam jedno polskie forum gdzie pisownia jest przestrzegana i ma się ono dobrze.

jaś
15-04-2015, 08:47
Nie zgodzę się. Wszystko zależy od tego w którym momencie pojawi się wymóg, znam jedno polskie forum gdzie pisownia jest przestrzegana i ma się ono dobrze.

też znam to forum - ale byki tam pojawiają się równie często jak tu.

cobalt
15-04-2015, 08:53
Co wybrac ? Nikon D810 vs Canon 5D MIII ? biorac pod uwage tez obiektywy (szerokokatne)
Czy zadawałeś to pytanie na forum Nikona? Zdaniem zawodowca, to całkiem dobra pucha: Dlaczego nie kupiłem Nikona D800, a kupię D810 ‹ Piotr Bławicki fotoblog / photo blog (http://piotrblawicki.com/dlaczego-nie-kupilem-nikona-d800-a-kupie-d810/)
Mnie osobiście menu Nikona jakoś nie leży, a takiego Soniaka nawet bym do ręki nie wziął :).

--- Kolejny post ---

takie czasy
bez gumy nie ma love a peace w opozycji
Cyba gdzieś już to słyszałem. A konkretnie "bez kaloszy nie ma rozkoszy" :).