PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 500 d - wymiana?

Sajmon92
03-04-2015, 18:11
Witam serdecznie
Jestem posiadaczem owego modelu, który pozostawia mi niedosyt jeśli chodzi o jakość obrazu. Posiadam do niego obiektyw 18-55 kicior + 50 mm 1.8.
Zastanawiam się nad sprzedaniem body i dołożenia do czegoś lepszego. Oczywiście kusi pełna klatka, ale ceny odpychają ( i chyba musiałbym się pozbyć mojej 50tki tak? ).
Co możecie polecić do 3 tys. za samo body z lepszym obrazkiem? Głównie fotografuje dzieciaki i jakieś eksperymenty w domu. Co sądzicie o 5D? Jakość byłaby lepsza ? Dość stara konstrukcja, ale w tych czasach to czasami zaleta a nie wada ;)
Pozdrawiam

Bolek02
03-04-2015, 18:21
Ja na Twoim miejscu nie pozbywał bym się body, tylko zakupił porządne szkło. Zainwestujesz w nową puszkę i co dalej ? Otóż nic.......... się nie zmieni.
Porządny obiektyw da Ci z pewnością lepszy obrazek i niedosyt zniknie :)

słowiczek
03-04-2015, 18:24
Raczej mkll, chyba że znajdziesz 5d w co najmniej dobrym stanie. 50/1.8 zostaje, to mocowanie ef, kit ma ef-s, więc nie podepniesz. Parę piątek jest na interfoto, to sklep i komis foto, zadzwoń, pogadaj. Ale większe prawdopodobieństwo że znajdziesz mniej zmęczoną dwójkę. Pozdrawiam.

--- Kolejny post ---

Ja na Twoim miejscu nie pozbywał bym się body, tylko zakupił porządne szkło. Zainwestujesz w nową puszkę i co dalej ? Otóż nic.......... się nie zmieni.
Porządny obiektyw da Ci z pewnością lepszy obrazek i niedosyt zniknie :)

To druga rozsądna opcja, zainwestuj w dobre szkło. Co fotografujesz?

Sajmon92
03-04-2015, 18:37
Fotografuje przeważnie dzieciaki i wycieczki z nimi związane ;) Powiem tak swojego czasu zajmowałem się grafiką i zwracam może zbyt dużą uwagę na jakość zdjęć. Tylko zastanawia mnie jedno dlaczego raz zdjęcie wyjdzie ostre i jestem zadowolony, a kolejnych kilka jest tragiczne ( i nie mam na myśli szumów tylko piksele są dziwnie "rozlane" i detali zdjecia jest 0 ). Jest to wina obiektywu czy puszki? Ostatnio czytałem, że każdy obiektyw ma największą ostrość na jakiejś konkretnej przysłonie.
W takim razie jakie szkło byście polecili do tego bo szczerze czytając o 5D wolałbym już zostać przy obecnym.

becekpl
03-04-2015, 18:50
jak znam zycie to do wymiany jest nie puszka tylko operator
a dlaczego nie ostre?
nie widzac zdjec z exifem, to tez nie wiemy

trothlik
03-04-2015, 18:58
"po mojemu" wymiana szkła i operatora ;)
A na poważnie to lepsze szkło i "ćwiczyć, ćwiczyć i jaszcze raz ćwiczyć"

Sajmon92
03-04-2015, 19:24
No to czas na wymianę operatora :D postanowione ;) Okej panowie dziękuje nie zawracam już w takim razie głowy, idę poczytać coś o szkiełkach.

Biperek
03-04-2015, 19:41
Jak masz 3 tys. to kupuj szkła. Zdziwisz się ile można wycisnąć z teoretycznie słabego body, jak się do niego podepnie przyzwoity słoik. Tylko nie przesadź w drugą stronę. Lepiej dwa średnie szkła z nieco wyższej półki, niż jedno najnowsze super/hiper. Ja focę 400D i nie widzę potrzeby wymiany puki działa. Mam do niego C 28 f/1,8; C 85 f/1,8; C 70-200 f/4 L i wysłużonego C 28-80 f/3,5-5,6 mkI. Zestaw dla amatora, który fotografię traktuje jako zabawę daję naprawdę duże możliwości. Zapewniam cię, że można tym zrobić zdjęcia wyróżniające się jakością w rodzinie i wśród znajomych. Czasem brakuje mi przyzwoitej "krajobrazówki" i czegoś szerokiego. Ale jak pisałem, to co mam daje sporo możliwości, frajdy i pozwala osiągnąć przyzwoite efekty.

Bechamot
03-04-2015, 19:48
No to czas na wymianę operatora :D postanowione ;) Okej panowie dziękuje nie zawracam już w takim razie głowy, idę poczytać coś o szkiełkach.

zamiana szkla niczego nie poprawi w zakresie jakosci zdjec.
w tym aparacie jest marny autofocus , on jest powodem ze raz aparat ustawia prawidlowo ostrosc , raz nie .
jest niedosrojony AF , ale to skomplikowana operacja , trzeba do servisu - czy warto?
jesli chcesz poczuc skokowy przyrost jakosci to rzeczywiscie kup c5mk2. jeden obiektyw juz masz na pierwsze zdjecia , jasli poczujesz ograniczenia , mozesz myslec o dalszych szklach.

nie ma najmniejszego sensu pakowania pieniedzy w drogie obiektywy , jesli af jest niskiej klasy a i matryca tez nie najwyzszych lotow.

cxxx to jednak najnizsza polka jakosciowa.

wyrazny przyrost jakosci da Ci oczywiscie przejscie na FF - przyzyjesz szczekoopad. kupujac drogi obiektyw do tego aparatu przezyjesz rozczarowanie - ze tyle kasy i nic to nie daje.

Obiektyw ktory potrafi dobrze rysowac juz masz 50 /1,8

w zasadzie zaden zoom nie bedzie rysowal lepiej ( poza otwarta przyslona oczywiscie ) - tzn ladujac mase kasy nie zobaczysz lepszej jakosci niz aktualnie z 50/1,8 i wcel nie bedzie lepiej z AF

zmien aparat, jesli chcialbyc wyraznie lepszej jakosci obrazowania.

Sajmon92
03-04-2015, 19:52
Po szybkim przeszukaniu trafiłem na coś chyba ciekawego, a mianowicie Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM korzysta ktoś?
Bechemot no i teraz mnie rozbiłeś tym postem ;/

Fotopstryczek
03-04-2015, 20:00
Zmiana na kolejnego APS-C Canona nie wiele wniesie. Jeśli chcesz dalej siedzieć w APS-C, popatrz do Nikona, mają tanie całkiem fajne puszki. Ze słoikami nieco gorzej (np brak taniego UWA 10-18mm).

Bechamot
03-04-2015, 20:00
Po szybkim przeszukaniu trafiłem na coś chyba ciekawego, a mianowicie Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM korzysta ktoś?

zobacz najlepsze zdjecie jakie Ci sie udalo zrobic 50/1,8

jesli wydasz 3000 pln na obiektyw nie zrobisz jakosciowo lepszych zdjec.

CXXX to trzecia liga
CXX to druga liga
CX to pierwsza liga

kupujac drogi obiektywy bedziesz moze na czele 3 ligi

kupujac c5mk2 znajdziesz sie od razu w 1 lidze , i dalej mozesz myslec o lepszych obiektywach jesli bedziesz chcial zajmowac coraz wyzsze miejsce w tabeli jakosciowej.

to tak obrazowo.
wazne sa matryca , obiektyw , obrobka.
nie ma sensu pakowac kase w obiektywy jesli srednia matryca i do tego marny af.

pisze z autopsji , zreszta nie ja jeden jest takiego zdania. poszukaj na optycznych opinie uzytkownikow c6 c5mk2 c5mk3.

r_m
03-04-2015, 20:03
dlaczego raz zdjęcie wyjdzie ostre i jestem zadowolony, a kolejnych kilka jest tragiczne ( i nie mam na myśli szumów tylko piksele są dziwnie "rozlane" i detali zdjecia jest 0 ). Jest to wina obiektywu czy puszki?
Jeśli nie wiesz dlaczego są "dziwnie rozlane" to na razie radziłbym się wstrzymać z zakupami, z czytaniem o aparatach i obiektywach, a proponowałbym poczytać trochę ogólnie o fotografii ;)
Zdjęcie może być "nie takie" (w uproszczeniu) z trzech powodów:
- jakość obiektywu nie pozwala na odpowiednio ostre zdjęcia (tak, "ostrość" zależy od przysłony, im mniejsza liczba tym gorzej, maksimum w okolicy 8, możesz porównać dane EXIF swoich zdjęć)
- czas naświetlania był zbyt długi w stosunku do ogniskowej, i zdjęcie jest poruszone (w czasach aparatów na film była zasada, że aby zrobić nieporuszone zdjęcie przy danej ogniskowej, to czas naświetlania powinien być nie dłuższy, niż 1/ogniskowa; w cyfrówkach też to ma zastosowanie, ale w Twoim przypadku ogniskową pomnóż x1.6 - stabilizacja obrazu IS pomaga, ale nie pomaga na poruszające się obiekty zdjęć)
- obiektyw "nie trafił" w odpowiednie miejsce z ustawianiem ostrości, ustawił trochę przed, trochę za, i to, co powinno być najostrzejsze takie nie jest (żaden z Twoich obiektywów nie słynie z precyzji i dokładnego ustawiania ostrości, na 50/1.8 to może być bardziej widoczne przy małych wartościach przysłony = małej głębi ostrości).
Jeśli nie będziesz wiedział dlaczego zdjęcia są nieostre, po zmianie sprzętu dokładnie takie same problemy mogą się powtórzyć, dlatego najlepiej byłoby zacząć od zidentyfikowania problemu, i dopiero potem poszukać rozwiązań, a nie szukać "na oślep".

jesli wydasz 3000 pln na obiektyw nie zrobisz jakosciowo lepszych zdjec.

CXXX to trzecia liga
CXX to druga liga
CX to pierwsza liga

Zapomniałeś o xxxxD, to byłaby okręgówka? ;)

Mam nieco inne zdanie, nawet na trzycyfrowym body będzie wyraźna różnica jakości po zmianie 18-55 na np. T17-50/2.8 czy starą S18-50/2.8
Tylko na razie nie wiemy, czy np. "rozmyte" fotki nie biorą się z 50/1.8 @1.8 z czasem 1/20s, a taki powód może się powtórzyć także z 5d III.

Bechamot
03-04-2015, 20:12
Zapomniałeś o xxxxD, to byłaby okręgówka? ;)

fakt pominalem - to reprezentacja Polski. ;-)

Sajmon92
03-04-2015, 20:25
Nie no bez przesady z tym czasem 1/20 s :D sporo już się naczytałem i czytam nadal, ale coś jest jednak nie tak bo AF w większości przypadków celuje źle ( chyba, że mi się wydaje :) )
50 mm f2.8 IS0 100 1/320s 1.JPG - Speedy Share - upload your files here (http://www.speedyshare.com/jyJsd/1.JPG) Te zdjęcie nie jest poruszone (rozmyte) i o taki brak detalu mi chodzi. Większość zdjęć wychodzi właśnie takich "niby ostre, a jednak nie"
Tutaj przykladowo zdjęcie robione z ostrzeniem ręcznym i wyszło całkiem sympatycznie.

https://canon-board.info/imgimported/2015/04/wDJjuS6-1.png
źródło (http://i.imgur.com/wDJjuS6.png)

pan.kolega
03-04-2015, 20:37
500d nie ma marnego AF w porównaniu z Canonami wcześniejszymi a nawet nieco późniejszymi z wyłaczeniem oczywiście serii 1d.

Åšrodkowy punkt jest praktycznie tak samo dobry jak 60d,
Kit działa z nim bardzo dobrze w dobrym świetle, ale przy pewnych kombinacjach przysłony i dległości lub mało kontrastowego celu, zdarza mu się popełniać kompletne mydła. 50/1.8 ma spory rozrzut z każda puszka, nawet kiedy nie ma żdnego FF/BF. Zawsze może się zdarzyć mydlane zdjęcie z tym obiektywem.

Natomiast, np. z 70-200/4L 500d ostrzy na single shot tak samo bezbłędnie jak cokolwiek innego. Więc nie jest prawda, że nie warto do niego kupować lepszych obiektywów.

500d ma słabsza redukcję szumów na wysokich ISO w porównaniu z późniejszymi puszkami. Co można nadrobić odszumianiem w softwarze.

Trzeba spróbować LiveView żeby zobaczyć jak ostro powinno być. Do dzieci LV się nie nadaje, ale warto spróbować, skoro jak piszesz robisz "domowe eksperymenty".

Tom77
03-04-2015, 20:45

1. 5D+zostaw 50 1,8 i dokup np 85 1,8
2. 500D i 50 1,8 i kup T17-50 2,8 albo S18-35A albo 85 1,8. A jak ciÄ™ denerwuje AF w 50 1,8 to kup SigmÄ™ 50 1,4.
3. Zostaw 500D, kup 70-200 F4 i 85 1,8 i fotografuj dzieciaki na zewnÄ…trz
4. Sprzedaj wszystko i kup Nikona D90 + 50 1,8 + 35 1,8

Bechamot
03-04-2015, 20:49
Nie no bez przesady z tym czasem 1/20 s :D sporo już się naczytałem i czytam nadal, ale coś jest jednak nie tak bo AF w większości przypadków celuje źle ( chyba, że mi się wydaje :) )
50 mm f2.8 IS0 100 1/320s 1.JPG - Speedy Share - upload your files here (http://www.speedyshare.com/jyJsd/1.JPG) Te zdjęcie nie jest poruszone (rozmyte) i o taki brak detalu mi chodzi. Większość zdjęć wychodzi właśnie takich "niby ostre, a jednak nie"
Tutaj przykladowo zdjęcie robione z ostrzeniem ręcznym i wyszło całkiem sympatycznie.

zeby na podstawie zdjecia kuli ocenic czy jest ostro tam gdzie powinno to trzeba udac sie do specjalisty od kuli czyli wrozki.
ostrosc oceniamy w powiekszeniu 100%

na podstawie zle przeprowadzonego testu wyciaga sie bledne wnioski.
na oko widze , ze chyba masz ustawiona za niska wartosc ostrzenia w aparacie.
ale to nie zmienia faktu , ze Af powinen trafiac.

niestety w tamtych czasach C produkowal marne af - daleko mu bylo do nikona.
dzisiaj sytuacja sie odwrocila.

majac c500 bedziesz mial ciagle problemy z trafianiem af i wlasciwie z kazdym nowo nabytym obiektywem trzeba bedzie jechac do servisu.
brr.... dziekuje.

jesli masz wymagania jakosciowe to trzeba zmienic aparat - to podstawa , a potem dobierac don optymalne obiektywy, ewentualnie lepsze z mysla o przyszlosci.

Tom77
03-04-2015, 21:01
zeby na podstawie zdjecia kuli ocenic czy jest ostro tam gdzie powinno to trzeba udac sie do specjalisty od kuli czyli wrozki.
ostrosc oceniamy w powiekszeniu 100%

na podstawie zle przeprowadzonego testu wyciaga sie bledne wnioski.
na oko widze , ze chyba masz ustawiona za niska wartosc ostrzenia w aparacie.
ale to nie zmienia faktu , ze Af powinen trafiac.

niestety w tamtych czasach C produkowal marne af - daleko mu bylo do nikona.
dzisiaj sytuacja sie odwrocila.

majac c500 bedziesz mial ciagle problemy z trafianiem af i wlasciwie z kazdym nowo nabytym obiektywem trzeba bedzie jechac do servisu.
brr.... dziekuje.

jesli masz wymagania jakosciowe to trzeba zmienic aparat - to podstawa , a potem dobierac don optymalne obiektywy, ewentualnie lepsze z mysla o przyszlosci.

Jeszcze trochę i tylko 1D da się zrobić zdjęcie. Celował w bombkę i nie trafił. Nie ogarnia 500D więc nie wciskajmy mu na siłę FF. 500D ma tyle możliwości, że jeszcze na rok czasu do nauki mu wystarczy. 12XP na zużlu zdjęcia robiłem a teraz 500D nie nadaje się do robienia zdjęć.
Zaproponowałem mu kilka wersji wydania 3 tys ale tak na prawdę to ich wydania na chwilę obecną niewiele pomoże

aptur
03-04-2015, 21:04
Jeszcze trochę i tylko 1D da się zrobić zdjęcie. Celował w bombkę i nie trafił.

Ależ trafił. Jest piękny bokeh z 50/1.8 więc czego chcieć więcej :)

Tom77
03-04-2015, 21:12
Ależ trafił. Jest piękny bokeh z 50/1.8 więc czego chcieć więcej :)

Masz całkowitą rację, tak się skupiłem na ostrości że nie zauważyłem pięknego bokehu :)

Sajmon92
03-04-2015, 21:15
Oj wyczuwam ironię :) Dziękuję już naprawdę, prawdopodobnie kupię Sigmę lub Tamrona, który polecił Tom i zobaczymy co będzie dalej.

browar
03-04-2015, 21:28
Za 3 koła to jeszcze można pomyśleć o zmianie kita na C 17-55 2,8, tu powinna być zauważalna poprawa jakości i światła więcej, a w drugiej kolejności za czas jakiś zmienić puszkę np. na xxD.
Pytanie które warto sobie zadać to czy do fotek typowo amatorskich tj. dzieci itp. tylko do własnych potrzeb warto kupować FF bo jednak jest to b. duża różnica w wydatkach (choć oczywiście poza dyskusją jakość wzrośnie)

Tom77
03-04-2015, 21:35
Za 3 koła to jeszcze można pomyśleć o zmianie kita na C 17-55 2,8, tu powinna być zauważalna poprawa jakości i światła więcej, a w drugiej kolejności za czas jakiś zmienić puszkę np. na xxD.
Pytanie które warto sobie zadać to czy do fotek typowo amatorskich tj. dzieci itp. tylko do własnych potrzeb warto kupować FF bo jednak jest to b. duża różnica w wydatkach (choć oczywiście poza dyskusją jakość wzrośnie)

Fakt, zapomniałem o najlepszym zoomie pod cropa. Trzeba się liczyć z wymianą taśmy jak źle trafimy ale ceny w tej chwili są naprawdę dobre na to szkło.

Zowa
03-04-2015, 22:07
1. 5D+zostaw 50 1,8 i dokup np 85 1,8

Jestem za. Panowie się podśmiewają, ale jeżeli widzisz, że zdjęcia nie są takie, jakbyś chciał, to oznacza, że jesteś samokrytyczny, a to dobry znak. Znam takich, co się swoimi zdjęciami zachwycają i u takich nie widzę osobiście szans na postęp ? Jeśli kupisz szkło do cropa, poprawisz trochę zdjęcia, ale niedosyt zostanie. Potem za rok i tak bedziesz zmieniał i body, i szkło. 500d może być fajne na zewnątrz w ciągu dnia, ale w pomieszczeniach za dużo nie wyciśniesz. Takie moje zdanie amatora, jestem po zmianie 600d na 5d i nie żałuję. A kiedyś pomyśle nad mk2 lub 3, na razie nie czuję potrzeby.

Tom77
03-04-2015, 22:21
Jestem za. Panowie się podśmiewają, ale jeżeli widzisz, że zdjęcia nie są takie, jakbyś chciał, to oznacza, że jesteś samokrytyczny, a to dobry znak. Znam takich, co się swoimi zdjęciami zachwycają i u takich nie widzę osobiście szans na postęp 😉 Jeśli kupisz szkło do cropa, poprawisz trochę zdjęcia, ale niedosyt zostanie. Potem za rok i tak bedziesz zmieniał i body, i szkło. 500d może być fajne na zewnątrz w ciągu dnia, ale w pomieszczeniach za dużo nie wyciśniesz. Takie moje zdanie amatora, jestem po zmianie 600d na 5d i nie żałuję. A kiedyś pomyśle nad mk2 lub 3, na razie nie czuję potrzeby.

5D Classic w Canonie to tak naprawdę ewenement. Żaden system nie ma tak taniego i tak dobrego FF. Ten korpus potrzebuje tylko dobrych szkieł.

trothlik
03-04-2015, 22:35
5D Classic w Canonie to tak naprawdę ewenement. Żaden system nie ma tak taniego i tak dobrego FF. Ten korpus potrzebuje tylko dobrych szkieł.

A da radę znaleźć niedobity egzemplarz?

Tom77
03-04-2015, 22:37

Niedobity czyli w okolicach 50 tys jak najbardziej

Zowa
03-04-2015, 22:46

Mój miał 8800 (potwierdzone) - sanki bez ryski, cały wyglądał jak nieużywany, do tego płyty, pudło i papiery - rok temu kupiony.

trothlik
03-04-2015, 22:52
Mnie ostatnio celnik na lotnisku pytał o 5D jak zobaczył moje 5D2. Ale sam stwierdził że zakup niedorżniętego 5D będzie trudny. Widzę że wam się udało, to może i jemu się uda.

Przemek_PC
03-04-2015, 23:28
5D wymaga drogich obiektywow? To raczej tanie obiektywy na nieprzepakowanej pikselami matrycy 5D dostaja skrzydel.

r_m
04-04-2015, 02:43
Nie no bez przesady z tym czasem 1/20 s :D
My o tym nie wiemy, jak czytasz forum to na pewno widziałeś wiele różnych dziwnych pytań i problemów ;)

sporo już się naczytałem i czytam nadal, ale coś jest jednak nie tak bo AF w większości przypadków celuje źle ( chyba, że mi się wydaje :) )

Jak widzę po odpowiedziach, koledzy w większości zajęli się dyskusją między sobą i wypisywaniem, co by kupili albo co właśnie kupili, a jakimś dziwnym trafem niewiele odpowiedzi mówi o tej "nieostrości" na którą narzekasz (taki urok forum sprzętomaniaków).
50/1.8 II nie cieszy się opinią celnego i powtarzalnego obiektywu, to na początek. Owszem, ma bardzo dobre opinie, które jednoznacznie go polecają ze względu na stosunek ceny i jakości - podkreślam ceny i jakości, jaką można uzyskać za taką cenę. Można, ale to nie znaczy, że zawsze, i w każdych warunkach. Jeden z kolegów pisał o wrażeniach z 70-200/4L, że będzie powtarzalny i bezbłędny, i skłaniałbym się do tej opinii, a nie do innej, że na xxxD każdy obiektyw będzie zły.
Nie wiem, czy zwróciłeś uwagę na drobny "dodatek" w tej wypowiedzi o 70-200/4L - chodzi o "na single shot ".
Na zalinkowanym zdjęciu mam wrażenie, że "model" biegnie w stronę aparatu, żeby mówić o "trafianiu" układu AF w podobnej sytuacji wypadałoby wiedzieć, jaki miałeś tryb AF (niestety zdjęcie nie ma danych EXIF), jeśli "single shot", to jakiś błąd ustawienia ostrości mógł się nałożyć z tym, że osoba biegnąca w stronę aparatu mogła "uciec" z głębi ostrości (przy 2.8 i odległości 2m głębia ostrości to ok. 20cm, dość dużo, ale przy 1.5m to ok. 10cm).
Testowanie poprawności AF najlepiej robić w stałych warunkach, typu statyw, odpowiednio kontrastowy motyw, stała odległość, "single shot", jeśli wtedy wyniki nie będą dobre, to można się zastanawiać, czy nie ma problemu technicznego (frontfocus, backfocus, losowo ustawiana ostrość). Niestety to zdjęcie które pokazałeś nie bardzo jest miarodajne.

Tom77 dobrze podsumował możliwości, nawet kolejność jest odpowiednia (jak dla mnie). Propozycja 1 na pewno da zupełnie inny obraz, niż mała matryca, jednak na teraz myślę, że najsensowniejsza jest propozycja 2.
Jasny uniwersalny zoom zamiast "kita" może sprawić, że "50" trafi na półkę (nie wszystko musi mieć minimalną głębię ostrości z 1.8, a 17-50 nawet na "pełnej dziurze" nie jest zły). Jak masz duży pokój to 851.8 jest świetną propozycją, i jest "przyszłościowym" obiektywem (podobnie jak 50/1.8 nadaje się do pełnej klatki, jeśli zechcesz kiedyś ją kupić). Sigma 18-35/1.8 Art praktycznie wyczerpuje Twój budżet, ale użytkownicy twierdzą, że jest warta tych pieniędzy. Sigma 50/1.4 HSM (ta poprzednia, nie "Art") - jak pogrzebiesz na forum, znajdziesz coś w rodzaju "świętej wojny" między zwolennikami Canona 50/1.4 i Sigmy 50/1.4, wnioski musisz sam wyciągnąć :)
Jeszcze coś przyszło mi do głowy: jeśli nie odczuwasz "obrzydzenia" do używanych obiektywów, możesz kupić coś "na próbę", np. 85/1.8, jeśli się spodoba - zostanie, jeśli nie - jest bardzo duża szansa, że szybko sprzedasz w takiej samej cenie, za jaką kupisz (z nowymi nie jest tak dobrze). Podobnie Canon 50/1.4, Sigma 50/1.4, z zoomem 17-50 może być nieco inaczej - tanie są dość mocno używane egzemplarze, ale jeśli rodzaj i sposób pracy będzie Ci odpowiadał, zawsze można poszukać nowego, a "tymczasowy" sprzedać w cenie zbliżonej do ceny zakupu.

Sajmon92
04-04-2015, 14:05
Dzięki r_m :)
Postanowiłem i będzie Sigma 17-50mm 2.8. Tylko teraz jest problem, bo wyczytałem, że Sigmy jak i Tamrony mają częste problemy z łapaniem ostrości i trzeba odsyłać do serwisu w celu kalibracji.
Niestety mieszkam w Uk i żaden większy sklep nie ma w swojej ofercie tych modeli i zostaje mi tylko ebay. Gwarancja obejmuje takową kalibrację?
Miejsca jest mało i w sumie na 50tce jest mi już trochę za ciasno w mieszkaniu więc 85 nie bardzo mnie interesuje, a po drugie rzadko kiedy schodziłem poniżej 2.8 więc myślę, że będę zadowolony z tej Sigmy.

tlustyx
04-04-2015, 15:08
Dzięki r_m :)
Postanowiłem i będzie Sigma 17-50mm 2.8. Tylko teraz jest problem, bo wyczytałem, że Sigmy jak i Tamrony mają częste problemy z łapaniem ostrości i trzeba odsyłać do serwisu w celu kalibracji. ...
Miałem tą Sigmę i z C 500D działała lepiej niż z C 50D. Wysyłałem do kalibracji, która jest darmowa jeśli posiadasz fabryczną gwarancje.
Obiektyw daje bardzo ostry obraz od 2.8. Optycznie moim zdaniem lepszy od C 17-55 IS USM

Sajmon92
04-04-2015, 17:11
No i wszystko jasne ;)
Dzięki wielkie. Pozdrawiam

Sajmon92
15-05-2015, 17:14
Po wielu dniach namyśleń, sprzedałem 500 d i kita zostawiłem sobie 50tkę ( którą wymieniono mi na nową, gdyż tamta była trzaśnięta ). Troszeczkę ochłonąłem i wydaje mi się, że na tym etapie utopiłbym te pieniądze. Lepiej wydać je na jakąś wycieczkę i porobić zdjęcia :)
Poluję teraz na 5D w miare dobrym stanie wezmę go na próbę, bo jednego czego się obawiam to autofocus o ile nie będzie dużo gorszy od tego w 500D myślę, że będę zadowolony.

GalaktycznyMuczaczo
15-05-2015, 19:54
Po wielu dniach namyśleń, sprzedałem 500 d i kita zostawiłem sobie 50tkę ( którą wymieniono mi na nową, gdyż tamta była trzaśnięta ). Troszeczkę ochłonąłem i wydaje mi się, że na tym etapie utopiłbym te pieniądze. Lepiej wydać je na jakąś wycieczkę i porobić zdjęcia :)
Poluję teraz na 5D w miare dobrym stanie wezmę go na próbę, bo jednego czego się obawiam to autofocus o ile nie będzie dużo gorszy od tego w 500D myślę, że będę zadowolony.

zapraszam na priv

słowiczek
16-05-2015, 09:14

AF w 5d nie jest szybki, ale jak złapie, to trzyma jak zima na Syberii:). Portrety, landszafty, statyka na miękko.

Przemek_PC
16-05-2015, 16:55
Sport tez da sie robic. Nie przesadzajmy z powolnoscia AF w 5D bo ktos gotow pomyslec, ze ustawianie ostrosci trwa tyle co w kompakcie.

Tom77
16-05-2015, 17:30
Sport tez da sie robic. Nie przesadzajmy z powolnoscia AF w 5D bo ktos gotow pomyslec, ze ustawianie ostrosci trwa tyle co w kompakcie.

Szachy to też sport, więc na pewno się da. Wiem, że ktoś tam trafił psa w biegu i jest ostry ale pytanie ile zdjęć na to poszło. Miałem już kilka 5D, wersję po lifcie tez i wszystkie tak samo działały: słaby AF, kiepski bufor

Przemek_PC
16-05-2015, 17:34
Moze nie potrafisz zdjec robic 5D? Robilem siatkowke, koszykowke, zuzel i za kazdym razem dalem, rade. Co do bufora to nawet nie wiem jaka ma pojemnosc bo nigdy nie robie zdjec na pale na zasadzie 20 w serii a noz widelec kilka wyjdzie.

GalaktycznyMuczaczo
16-05-2015, 17:55
oj tam bylem wiele razy na zawodach agility i jakos na af nie narzekałem, a nietrafione strzały były raczej z braku moich umiejetnosci na takich imprezach i ze względu na nieobliczalnośćpsa i niewiedza co sie wydazy. AF łapał ale jak pies pobiegnie do przodu czy do tyłku to af juz tego nie uratuje, sa to ułamki sekund

Tom77
16-05-2015, 19:48
Moze nie potrafisz zdjec robic 5D? Robilem siatkowke, koszykowke, zuzel i za kazdym razem dalem, rade. Co do bufora to nawet nie wiem jaka ma pojemnosc bo nigdy nie robie zdjec na pale na zasadzie 20 w serii a noz widelec kilka wyjdzie.

Nie napisałem, że się nie da. Koszykówkę kompaktem też można robić.

słowiczek
16-05-2015, 21:51
Mimo wszystko nie kupiłbym 5dmkl z myślą o szybkiej akcji. Są korpusy, które lepiej poradzą sobie z takimi warunkami. Każde narzędzie ma swoje przeznaczenie i często w związku z tym cenę.

GalaktycznyMuczaczo
16-05-2015, 22:10
Mimo wszystko nie kupiłbym 5dmkl z myślą o szybkiej akcji. Są korpusy, które lepiej poradzą sobie z takimi warunkami. Każde narzędzie ma swoje przeznaczenie i często w związku z tym cenę.

docelowo do szybkich akcji to nie , napewno