Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 5D mark III, czy warto za pięć 12?

Hepta
02-04-2015, 11:01
Witam,

Mam ogólne pytanie o Waszą opinię na temat zakupu 5D mark III. Więc tak, obecnie można kupić 5D za 10999 - 1200 cashback, w ramach promocji zwracają. Już nawet raz za lampę dostałem, więc faktycznie działa. Więc wychodzi korpus za 9.800. No ale ma już 3 lata, więc wszyscy czekają na mark IV. Ale niektórzy mówią, że nie będzie mark IV bo Canon jeszcze niczego nie robił mark IV, wiec może być coś innego. Pojawiły się 5Ds i sr ale dla mnie to mają za dużo pikseli trochę, bo 1 zdjęcie gdzieś czytałem, że ma ok. 60mb, a to już problem i z miejscem do przechowywania i z obróbką. Może obróbka jeszcze jakoś pójdzie ale trochę mi się wydaje, że to przesada. W sklepie powiedzieli mi, że mark IV ma kosztować więcej niż 5Ds bo ma mieć nagrywanie 4K, co pewnie będzie prawdą, tylko, czy matrycę zrobią w takiej rozdzielczości jak 5Ds to nie wiem, bo do 4k nie jest taka potrzebna. Z piętnastej strony myślę sobie, że może tego 5Ds używać na mRAW, ale czy wtedy jest sens kupować taki aparat i nie robić na maksymalnej rozdzielczości? 5D mark III w Media Markcie i Saturnie już mieć nie będą, znaczy się wycofują ze sprzedaży, być może więc nabędę jedną z ostatnich sztuk. Powiedziałem sobie kilka lat temu, kiedy kupiłem kamerę będącą na rynku już 2-3 lata, że więcej nie kupię starego sprzętu, bo ten nowszy ma od razu lepsze parametry. A jeszcze sobie myślę, że może przecież sprzedam w razie czego i kupię tego IV jak już będzie dostępny i trochę cena się ustabilizuje po premierze. Myślicie, że jest sens iść w 5DIII teraz?

busz
02-04-2015, 11:27
Jaką dziedziną fotografii się zajmujesz?

Na mój gust warto pakować się w 5d3 z uwagi na wszystkie parametry na bardzo dobrym poziomie (af, matryca, wykonanie) może się okazać, że więcej Ci po prostu nie potrzeba.

Co do 5Ds i 5DsR to moja opinia jest taka- robić mRawy, a gdy wiesz, że będziesz musiał użyć pełnej rozdziałki możesz przejść na pełną rozdzielczość.

Bechamot
02-04-2015, 11:39
Witam,

Mam ogólne pytanie o Waszą opinię na temat zakupu 5D mark III. Więc tak, obecnie można kupić 5D za 10999 - 1200 cashback, w ramach promocji zwracają. Już nawet raz za lampę dostałem, więc faktycznie działa. Więc wychodzi korpus za 9.800. No ale ma już 3 lata, więc wszyscy czekają na mark IV. Ale niektórzy mówią, że nie będzie mark IV bo Canon jeszcze niczego nie robił mark IV, wiec może być coś innego. Pojawiły się 5Ds i sr ale dla mnie to mają za dużo pikseli trochę, bo 1 zdjęcie gdzieś czytałem, że ma ok. 60mb, a to już problem i z miejscem do przechowywania i z obróbką. Może obróbka jeszcze jakoś pójdzie ale trochę mi się wydaje, że to przesada. W sklepie powiedzieli mi, że mark IV ma kosztować więcej niż 5Ds bo ma mieć nagrywanie 4K, co pewnie będzie prawdą, tylko, czy matrycę zrobią w takiej rozdzielczości jak 5Ds to nie wiem, bo do 4k nie jest taka potrzebna. Z piętnastej strony myślę sobie, że może tego 5Ds używać na mRAW, ale czy wtedy jest sens kupować taki aparat i nie robić na maksymalnej rozdzielczości? 5D mark III w Media Markcie i Saturnie już mieć nie będą, znaczy się wycofują ze sprzedaży, być może więc nabędę jedną z ostatnich sztuk. Powiedziałem sobie kilka lat temu, kiedy kupiłem kamerę będącą na rynku już 2-3 lata, że więcej nie kupię starego sprzętu, bo ten nowszy ma od razu lepsze parametry. A jeszcze sobie myślę, że może przecież sprzedam w razie czego i kupię tego IV jak już będzie dostępny i trochę cena się ustabilizuje po premierze. Myślicie, że jest sens iść w 5DIII teraz?

dzisiaj nie ma rzeczywiscie argumentu za zakupem c5mk3.
aparat jest ok . ale nieproporcjonalnie drogi.
matryca wlasciwie o jakosci obrazowania sprzed 7-iu lat ( jak w c5mk2/ 1ds mk3)
stosunek jakosc obrazowania / cena jest raczej niekorzystny porownujac do niektorych modeli N lub S.

dzisiaj zasadniczym staje sie pytanie o wybor systemu?
jesli zdecydujesz sie na C , to mamy aparat o b dobrym stosunku jakosc / cena - jest nim c6d - strzal w dziesiatke canona.

jesli za mniejsze pieniadze chcesz miec lepsza jakosc to aktualnie jednak N.

Ja zawsze chwale C , gdyz jest swietny , ale inne sa jednak w zakresie jakosci obrazu jeszcze lepsze a przy tym tansze.

bober5264
02-04-2015, 11:48
zrobił jedynke mark iv wiec moze i bedzie piatka mark iv,
jesli masz czym fotografowac to na twoim miejscu bym poczekal do premiery marka iv bo napewno bedzie to niesamowity sprzet :)

Hepta
02-04-2015, 11:49
Jaką dziedziną fotografii się zajmujesz?
Ja fotografuję dla siebie i dla przyjemności. Ale lubię dobrą jakoś zdjęć. Pewnie nie potrzebuję nic lepszego niż 5DIII ale też patrzę trochę na to, czy ta cena jest uzasadniona, bo jeśli będę chciał sprzedać, to też chciałbym coś za niego dostać :).

fotoskryba
02-04-2015, 11:50
Czy warto? Większość tegorocznych nagród World Press Photo przypadło właśnie dla niego. Daje pełną satysfakcje, bo jest bardzo uniwersalny. Marzy mi się 5ds. Możliwość kropowania mnoży liczbę słoików razy 1,3 i 1,6. Gorąco polecam, nie pożałujesz. Słowa to jedno, a doświadczenie to drugie. Moje doświadczenia nie oddadzą tego co piszę.

Hepta
02-04-2015, 11:54
Ja zdecydowanie wybrałem Canona, mam parę obiektywów i też odpowiadają mi aparaty, znam układ przycisków, co, gdzie się przestawia itd. Poza tym jest bardzo popularny, więc łatwiej o pewne rzeczy, czy płynniejszy rynek jest na Canona.

--- Kolejny post ---

Daje pełną satysfakcje, bo jest bardzo uniwersalny. Marzy mi się 5ds. Możliwość kropowania mnoży liczbę słoików razy 1,3 i 1,6. Gorąco polecam, nie pożałujesz. Słowa to jedno, a doświadczenie to drugie. Moje doświadczenia nie oddadzą tego co piszę.
To znaczy 5DIII polecasz. Ja wiem, że na pewno jest to super aparat, kwestia tylko, czy warto wydać 10k, skoro niedługo będzie pewnie spory przeskok (bo między mkII, a mkIII gigantycznego nie było) i wtedy będzie pewnie żal. Ale też z trzeciej strony to 5Ds niby są ale ich nie ma :) Canon ma chyba trochę problemów z produkcją nowych aparatów od momentu ogłoszenia.

busz
02-04-2015, 12:05
Poczekaj trochę, zobacz co wyjdzie z 5dmk4 i 5ds(R), potem wybierz najlepszy dla siebie, tylko nie czekaj na kolejny i kolejny, lepiej robić fotki. :)

Bechamot
02-04-2015, 12:19
Ja fotografuję dla siebie i dla przyjemności. Ale lubię dobrą jakoś zdjęć. Pewnie nie potrzebuję nic lepszego niż 5DIII ale też patrzę trochę na to, czy ta cena jest uzasadniona, bo jeśli będę chciał sprzedać, to też chciałbym coś za niego dostać :).

mk3 mial juz w momencie premiery przestarzala matryce.

w owym czasie dosyc dokladnie poznalem i zdecydowalem sie na pozostanie przy mk2 + n 800.

wkurzyl mnie nie tyle brak postepu w matrycy ( postep byl w af) co wysoka cena , moim zdaniem za wysoka.

jesli wezmiesz pod uwage , ze c6 kosztuje ok 6000 pln , a7 tez , a rysuje porownywalnie ( c6) lub lepiej a7 - to pytanie czy wydatek jest uzasadniony.

ja nigdy nie znalazlem uzasadnienia dlaczego c5mk3 mialby byc drozszy od n800 - a byl drozszy o prawie 3000 pln jak dobrze pamietam ( cos ok 700 euro).

Moim zdaniem dzisiaj cena rynkowa nowego aparatu odnoszuac ja do cen innych konkurecyjnych nie powinna przekraczac 2000 eu - czyli ok 8000 - 8500 pln , ale tez bym sie zastanowil.
chyba bym tez nie kupil - moze w cenie porownywalnej c6.
Poza szybszym AF w praktyce nie wnosi niczego istotnego - 2 karty - to nie jest moze najwazniejsze jesli nie robisz slubow , ktorych powtorzyc sie nie da.

--- Kolejny post ---

Czy warto? Większość tegorocznych nagród World Press Photo przypadło właśnie dla niego. .

nagrode zdobywaja fotografowie , nie aparaty .

sa inne zawody dla aparatow , roznie z klasyfikacja bywa - kazdy producent na rynku dostaje pierwszy miejsce za cos tam.

Hepta
02-04-2015, 12:45
Poczekaj trochę, zobacz co wyjdzie z 5dmk4 i 5ds(R), potem wybierz najlepszy dla siebie, tylko nie czekaj na kolejny i kolejny, lepiej robić fotki.

Dokładnie :-)

--- Kolejny post ---

mk3 mial juz w momencie premiery przestarzala matryce.

I to jest chyba największa wada. Spodziewam się dużego skoku teraz, bo zapewne wejdą w filmowanie 4K. Mam tylko nadzieję tylko, że nie będzie takiej astronomicznej rozdzielczości, jak w 5Ds, bo to trochę przesada. Ale chyba faktycznie, poczekam, zobaczę, co zaprezentują. Mam nadzieję, że 5Ds ruszy i jak już sprzedadzą trochę w przedsprzedaży to pokażą zwykłego 5D.

--- Kolejny post ---

Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Tak off topic. Zapewne wszyscy Ci to mówią, ale te zdjęcia robią Wrażenie.

jan pawlak
02-04-2015, 12:56
Ja zdecydowanie wybrałem Canona, mam parę obiektywów i też odpowiadają mi aparaty, znam układ przycisków, co, gdzie się przestawia itd. Poza tym jest bardzo popularny, więc łatwiej o pewne rzeczy, czy płynniejszy rynek jest na Canona.

--- Kolejny post ---

To znaczy 5DIII polecasz. Ja wiem, że na pewno jest to super aparat, kwestia tylko, czy warto wydać 10k, skoro niedługo będzie pewnie spory przeskok (bo między mkII, a mkIII gigantycznego nie było) i wtedy będzie pewnie żal. Ale też z trzeciej strony to 5Ds niby są ale ich nie ma :) Canon ma chyba trochę problemów z produkcją nowych aparatów od momentu ogłoszenia.

Mam 5D3.... i zastanawiam się, co (musiałby mieć) musiałoby być lepszego w następnym body bym go kupił/zmienił.
Ważne dla mnie nie są cechy/funkcje papierowe ale takie które :
- mnie ułatwiają życie
- dają lepszy obraz obserwowany na ekranie bądź na wydrukach do wymiaru około 100cm x 80cm
w obszarze zdjęć które robię.

Np. dużo robię zdjęć w podróży, na stałe mam podpięty (GPS) GP-E2, jego wbudowanie w body byłoby (jak i WiFi) zachętą.
Matryca 50Bpix ale przy max ISO 6400 nie jest dla moich celów argumentem, nie będę robił bilbordów.

Na logikę to trzeba chyba zacząć od Specyfikacji Wymagań, co potrzebujesz (i czy to wykorzystasz) do Twojego focenia a dopiero potem szukać puszki pod te wymagania.

jp

Bechamot
02-04-2015, 13:01
Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Tak off topic. Zapewne wszyscy Ci to mówią, ale te zdjęcia robią Wrażenie.

nie jestem tworca rzeczywistosci , ja ja tyko sfotografowalem , wiec pozwalam do woli kopiowac .
znajduje te prace na roznych servisach komercyjnych , ludzie reklamuja jako wlasne . mnie to nie przeszkadza.
na 087 , 088 mam podpisana specjalna umowe z zarzadca tego obszaru rzeczywistosci , wiec dlatego ten wyjatek.

uzasadnienie logiczne jest proste.
poniewaz pokazuje anonimowo , wiec nie ma znaczenia pod jak ksywa sa pokazywane , moze byc prawdziwe nazwisko dowolne.

Poniewaz za miejsce na serverze place , wiec jesli ktos kopiuje i pokazuje u siebie , to te prace sa tam prezentowane dla mnie za darmo .
jesli sie komus uda dostac zlecenie czyli cos tam zarobi , tzn ze ma to sens. Czyli same korzysc dla wszystkich :-))

cheng13
02-04-2015, 14:00
Ja uważam że warto kupić za pięć 12. Sam tak zrobiłem z 7Di 5DIII - przecież chodzi o robienie zdjęć, a nie wyścig sprzętu. A model "schodzący" zawsze tanieje.
Natomiast nie polecam zakupów w polskiej sieci dystrybucyjnej, bo jest dużo drożej niż np. w Niemczech. Są sklepy internetowe, które sprowadzają nowy sprzęt dużo taniej - masz gwarancję, sprzęt taki sam jak u nas, a taniej.
Swojego 5DIII kupiłem z McFoto, pod koniec ubiegłego roku - cena była sporo niższa niż w Polsce, a aparat jest (dla mnie) świetny i niczego "bardziej mądrzejszego" mi nie potrzeba.
Nowości kuszą większymi możliwościami, dodatkami (nie dla wszystkich ważnymi), a prawda jest taka, że i tak te bajery w ogólnym rozrachunku nie mają aż takiego znaczenia i często są po prostu niewykorzystywane. Przynajmniej tak jest u mnie.
5DIII ma wszystko co potrzeba żeby cieszyć się fotografią i robić fantastyczne zdjęcia :)

Hepta
02-04-2015, 14:22
Ja uważam że warto kupić za pięć 12. Sam tak zrobiłem z 7Di 5DIII - przecież chodzi o robienie zdjęć, a nie wyścig sprzętu. A model "schodzący" zawsze tanieje.
Natomiast nie polecam zakupów w polskiej sieci dystrybucyjnej, bo jest dużo drożej niż np. w Niemczech. Są sklepy internetowe, które sprowadzają nowy sprzęt dużo taniej - masz gwarancję, sprzęt taki sam jak u nas, a taniej.
Swojego 5DIII kupiłem z McFoto, pod koniec ubiegłego roku - cena była sporo niższa niż w Polsce, a aparat jest (dla mnie) świetny i niczego "bardziej mądrzejszego" mi nie potrzeba.
Nowości kuszą większymi możliwościami, dodatkami (nie dla wszystkich ważnymi), a prawda jest taka, że i tak te bajery w ogólnym rozrachunku nie mają aż takiego znaczenia i często są po prostu niewykorzystywane. Przynajmniej tak jest u mnie.
5DIII ma wszystko co potrzeba żeby cieszyć się fotografią i robić fantastyczne zdjęcia :)

Zazdraszczam :) Dla mnie taki większy zakup przeważnie zawsze łączy się z "bólem". ;) Patrzyłem na B&H ale oni w "body only" umieszczają jeszcze 10 dodatków. Niby mimo wszystko cena 2500 dolarów, ale przy takim kursie dolara to się nie opłaca zupełnie, poza tym w Polsce nie ma problemu z fakturą i odliczeniem vatu. Sprawdzę ten McFoto.

--- Kolejny post ---

Na logikę to trzeba chyba zacząć od Specyfikacji Wymagań, co potrzebujesz (i czy to wykorzystasz) do Twojego focenia a dopiero potem szukać puszki pod te wymagania.

Ja bym chciał mieć FF, żeby w pełni wykorzystać obiektywy, które mam albo mam zamiar kupić, mieć lepszą jakość zdjęć, nie pogardzę nagrywaniem filmów, w czym 5D jest dobry. Podobnie jak Ty cieszyłbym się i mam nadzieję cichą, że może mkIV będzie miał wbudowany gps, wifi akurat dla mnie nie jest argumentem, mam teraz i korzystałem raz dla zabawy żeby zrobić zdjęcie aparatem korzystając z aplikacji na telefonie. Zrobiłem i na tym się zakończyło używanie wifi. Kolega Bechamot pisał o 6D, który też ma FF, ale w sumie mam 70D i sobie cenię, więc wolałbym chyba większy skok.

robertskc7
02-04-2015, 18:17
stosunek jakosc obrazowania / cena jest raczej niekorzystny porownujac do niektorych modeli N lub S.

jesli zdecydujesz sie na C , to mamy aparat o b dobrym stosunku jakosc / cena - jest nim c6d - strzal w dziesiatke canona.

jesli za mniejsze pieniadze chcesz miec lepsza jakosc to aktualnie jednak N.

Ja zawsze chwale C , gdyz jest swietny , ale inne sa jednak w zakresie jakosci obrazu jeszcze lepsze a przy tym tansze.

Studio shot comparison: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/reviews/image-comparison?attr18=daylight&attr13_0=nikon_d750&attr13_1=nikon_d810&attr13_2=canon_eos7dii&attr13_3=canon_eos5dmkiii&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=raw&attr16_0=1600&attr16_1=1600&attr16_2=1600&attr16_3=1600&normalization=full&widget=1&x=-0.6800229489386116&y=0.22343563766388547)

Jak na siedmioletniego starca to radzi sobie zupełnie przyzwoicie, a w przypadku mory to kładzie N na łopatki IMO. Największym bólem mkIII jest fakt, a raczej świadomość, że z N i S można wyciągnąć 4EV z cieni bez bandingu. Co do absurdalnej ceny: 5dmkII kosztował w granicach 8k, wiec nie rozumiem dlaczego następca z dłuuugo wyczekiwanym porządnym Afem wydaje się drogi. Fakt obecnie na rynku, do codziennych pstryków, 6D jest bezkonkurencyjny. MkIII to wół roboczy dla reporterów.

Kolekcjoner
02-04-2015, 21:32
No ale ma już 3 lata, więc wszyscy czekają na mark IV. Ale niektórzy mówią, że nie będzie mark IV bo Canon jeszcze niczego nie robił mark IV,
To nieprawda.

BTW:
5DmkIII dużo lepiej sprawuje się w filmie niż 6D więc jeśli to ważne to należy to wziąć pod uwagę.

becekpl
02-04-2015, 22:49
kto to są wszyscy? oprócz ciebie?

pan.kolega
03-04-2015, 00:22

Chyba jednak przesadzasz. Na niskich ISO pewnie, że jest podobnie, nic tam się specjalnie nie poprawiło a niektórzy uważaja, że 1ds3 był nawet lepszy. Ale to nie sa te same matryce. Np. tutaj "pisze", że wydajności kwantowe tych matryc to 29, 31 i 59%. Również szum odczytu i pojemność piksela ma 5d3 najlepsze z tych trzech. No ale może te parametry sa nieistotne dla IQ...:|

Sensorgen - digital camera sensor data (http://www.sensorgen.info)

tomfoot
03-04-2015, 00:25
Nie ma sensu kupowac 5d3. Zapewne nie ma tez sensujuz kupowac 5d4 gdy i jezeli sie pojawi, bo pewnie jak zwykle nic nie wniesie (bo pprzecież zaden nowy model canona nic nie wnosi). Lepiej czekac na 5d5 lub 3d, ale 3d to tez nie mark I tylko przynajmniej mark II.

pan.kolega
03-04-2015, 00:28
A cena jest teraz taka jak kiedyś 5dc albo 6d.
Z lewego źródła nawet poniżej $2000.

Canon EOS-5D Mark III Digital SLR Camera Body (http://www.abesofmaine.com/item.do?item=CNEOS5DIII&id=CNEOS5DIII&l=PLA&gclid=CKLB2uLU2MQCFRMV7AodRX0AVg)

tomfoot
03-04-2015, 00:43
W sumie bez problemu mozna kupic 5d3 za nieco ponad 9k z "prawego" źródła.
W sklepie typu media markt to mozna kupowac filtry do kawy, ale tylko papierowe.

Fotopstryczek
03-04-2015, 00:46
Również szum odczytu
Na ISO 100 (200, 400 800 1600) 5D2 ma mniejszy szum odczytu :p

pan.kolega
03-04-2015, 01:27
A skad wiesz?

zdebik
03-04-2015, 01:58
Jesli chcesz kupic 5D3 to czekaj na premiere 4 - powod jest jeden, tansze body. 4 bedzie kosmicznie droga.

Ale jesli kasa to nie problem kup sobie 1DX mk.2 bedzie jeszcze lepszy.

flipflap
03-04-2015, 06:06
Kup 5D3 i juz bedziesz robil. Wyjdzie 4 i sie spodoba to trojke pogonisz i kupisz 4. Pare groszy dolozysz ale bedziesz mial cos teraz.

cobalt
03-04-2015, 07:31
Witam,

Jak już wcześniej zauważył @bober5264 Canon wypuścił 1D mkIV.
Czy warto kupić 5DmkIII, czy czekać na IV to już jest zaklinanie przyszłości, bo nie wiemy w jakim kierunku pójdzie nowy aparat - lepsze video, czy może coś innego.
Nowy 5Ds kosztować będzie około 15 000zł. A jak przewidujesz, że 5DIV będzie jeszcze droższy to zakup 5DIII i przesiadka na mkIV (ze stratą przy sprzedaży) to już robi się dość drogo i wychodzi prawie 1DX :).
Co do wielkości pliku, to znajomy kupił ostatnio Nikona D800 i przy matrycy 36Mpx jedno zdjęcie waży średnio około 50MB. PC wymaga dobrego procka.

słowiczek
03-04-2015, 12:12
niektórzy mówią, że nie będzie mark IV bo Canon jeszcze niczego nie robił mark IV

Zrobił. C 1dmklV.

Ja fotografuję dla siebie i dla przyjemności.

Każdy fotografuje dla przyjemności, czy ma z tego kasę, czy nie. Chodzi o to, co konkretnie fotografujesz. Portrety, architektura, makro? Dużo tego. Aparat to nie tylko matryca, więc rozpływając się nad plastyką obrazu pamiętaj o takich m.in. sprawach jak szybki i celny af. A jedno i drugie jest chwalone przez użytkowników 5dmklll . Twoja decyzja, możesz czekać na nowości, lub kupić puchę i robić, to co lubisz.

Pewnie nie potrzebuję nic lepszego niż 5DIII

Napiszę w ciemno: pewnie nie. I wystarczy Ci na dłuuugo.

--- Kolejny post ---

znajomy kupił ostatnio Nikona D800 i przy matrycy 36Mpx jedno zdjęcie waży średnio około 50MB

...a jak by chciał zapisać w tif?:mrgreen:

Hepta
03-04-2015, 13:50
Jesli chcesz kupic 5D3 to czekaj na premiere 4 - powod jest jeden, tansze body. 4 bedzie kosmicznie droga.

Ale jesli kasa to nie problem kup sobie 1DX mk.2 bedzie jeszcze lepszy.

No nie, tyle żeby kupić 1DX to nie mam jednak. Poza tym gdzie bym miał nosić takiego potwora. 5D już waży konkretnie.

Fotopstryczek
03-04-2015, 14:14
A skad wiesz?

Idź zajrzyj ponownie do linka, który podałeś :p

flipflap
03-04-2015, 15:29
Jeszcze jedna sprawa to cena. Teraz 5D III mozna kupic za $2500.00 nowy. To jest naprawde niesamowity aparat.

busz
03-04-2015, 15:35
Jeszcze jedna sprawa to cena. Teraz 5D III mozna kupic za $2500.00 nowy. To jest naprawde niesamowity aparat.Przy obecnym kursie dolca nie ma szału. ;)

Hepta
03-04-2015, 16:23
Przy obecnym kursie dolca nie ma szału. ;)

Niestety tak. Ale 9.800'z cashbackiem jest zupełnie na luzie w Polsce.

słowiczek
03-04-2015, 16:34
Kupuj. Mniejszy i tańszy od dx, a obcykasz wszystko;)

becekpl
03-04-2015, 16:58
w Japonii można wyjąć za 8k ,to się opłaca ;)

zysk
03-04-2015, 17:47
IMHO:
nie warto czekać na nowe body.
Rozważałem czekanie na nowy C100-400L , i gdybym starego nie kupił czekałbym 1,5 roku,
a ile fajnych fotek by przepadło :confused: .

busz
03-04-2015, 17:51
a ile fajnych fotek by przepadło :confused: .
Mogę być złośliwy? :mrgreen:

RAQ73
03-04-2015, 18:05
W sumie bez problemu mozna kupic 5d3 za nieco ponad 9k z "prawego" źródła.
W sklepie typu media markt to mozna kupowac filtry do kawy, ale tylko papierowe.

niby czemu, każdy aparat jaki miałem pochodził z MM i nigdy nie miałem ze sprzętem problemu...

zysk
03-04-2015, 18:25
Mogę być złośliwy?
Możesz ,nawet bardzo :D .
btw
Nie wiedziałem ,ze najtwardszą skórę maja hipopotamy :!: .
Wal śmiało :lol: .

--- Kolejny post ---

niby czemu, każdy aparat jaki miałem pochodził z MM i nigdy nie miałem ze sprzętem problemu.
Ja nie każdy,ale większość.Często w MM ceny są "przewymiarowane" ale często całkowicie porównywalne ze sklepami internetowymi.
Różnica w cenie 1% ,to nie różnica a zapłacić i wyjść z towarem w łapach to całkiem przyjemne.
Gdy kupowałem 5DIII różnica na minus dla MM to było 50 pln.
Poszedłem ,pokazałem palcem i już.

pan.kolega
03-04-2015, 20:53
Idź zajrzyj ponownie do linka, który podałeś :p

Tak, faktycznie minimalny szum odczytu podany na liście nie ma sensu, bo minimum wypada na wyżsym ISO, gdzie szum odczytu już jest nieistotny. Natomiast szum odczytu na niskim ISO jest praktycznie taki sam dla tych puszek.

O szumie sumarycznym na wyższych ISO nie ma tam informacji, a w tym porównaniu 1ds3 wypadłby całkiem kiepsko.

dexter77
07-04-2015, 09:14
Czy wymiana 6d na 5d mkIII ma jakiś sens? :)

robertskc7
07-04-2015, 09:54
Czy wymiana 6d na 5d mkIII ma jakiś sens? :)

A czy wymiana 6d na 1dx ma jakiś sens?

dexter77
07-04-2015, 09:57
Dla amatora?:)

eska
07-04-2015, 10:18
Znam zawodowców którzy zawodowo fotografują wesela zestawem za 6000 pln, i amatorów którzy amatorsko fotografują samoloty zestawem za 60000 pln. Chodzi o to, że pewnym momencie fotografia przestaje być sztuką kompromisów.

jinks
07-04-2015, 13:33
Wymieniłem 6D na 5D mkIII, bo ma lepszy AF - skuteczność w trudnych warunkach typu ciemno, światło słabej jakości (chińskie ledy, świetlówki itp.) albo ostre słońce. Po 3 intensywnych latach z przeciętnym AF-em 5dmkII miałem dość kompromisów. Jest lepiej i jestem zadowolony. Zastosowanie reportaż ślubny.

Natomiast jeśli ktoś nie fotografuje w tej tematyce ZDECYDOWANIE bardziej polecam 6D - 2x tańszy, taka sama jakość obrazu, mniejszy i lżejszy (!), AF bardzo dobry.

Odpowiadając na pytanie postawione w pierwszym poście. TAK, 5d mkIII warto kupić nawet teraz, ale trzeba się zastanowić, czy na pewno potrzebujemy. Jeśli jest do wydania 11000zł i nie fotografujemy dynamicznych reportaży/sportów za pieniądze to lepiej kupić 6D+np. jakieś fajne szkło.

rysz
07-04-2015, 15:27
Chyba jednak przesadzasz. Na niskich ISO pewnie, że jest podobnie, nic tam się specjalnie nie poprawiło a niektórzy uważaja, że 1ds3 był nawet lepszy. Ale to nie sa te same matryce. Np. tutaj "pisze", że wydajności kwantowe tych matryc to 29, 31 i 59%. Również szum odczytu i pojemność piksela ma 5d3 najlepsze z tych trzech. No ale może te parametry sa nieistotne dla IQ...:|

Sensorgen - digital camera sensor data (http://www.sensorgen.info)

Pozwolę sobie wrócić do tego posta, żeby nikt nie sugerował się tymi danymi.

Śmiem twierdzić, że niektóre wielkości podawane ta tej stronie są tak absurdalne, że podważają jakąkolwiek wiarygodność portalu.

Przykład - wyniki A900:
Sensorgen.info data for Sony Alpha-900 (http://www.sensorgen.info/SonyAlpha-900.html)

Wydajność kwantowa 234%, pojemność piksela ponad 10x większa, niż D750 przy gigantycznym szumie odczytu, czyli jeden wielki absurd!
Takich kwiatków jest więcej (QE>100%), więc nie sugerowałbym się danymi z tej strony.

pan.kolega
07-04-2015, 18:56
Takich kwiatków jest więcej (QE>100%), więc nie sugerowałbym się danymi z tej strony.

Te tablice były obliczone stosunkowo niedawno i widocznie nikt ich nie sprawdził.
Wyniki sa obliczone zupełnie automatycznie używajac jakiegoś algorytmu, na podstawie databazy surowych danych pomiarów DXO.

Więc, jeśli jest jakiś bład w danych DXO, to wychodzi on i tutaj. A błędy w DXO sa. Jednak, w większości, wyniki sa pewnie poprawne, na tyle, na ile cała ich teoria i eksperyment sa wiarygodne. Nie sa to w każdym razie żadne bezpośrednie pomiary ani dane producentów, tylko dedukcje z pomiarów szumów i innych parametrów.
Te dane jednak sugeruja, że matryce Canona z różnych puszek różnia się sporo, mimo, że DR pozostaje podobne, czyli jest jakieś życie poza DR.;)

Sensor performance, quantum efficiency, sensorgen and DXOmark: Canon EOS-1D / 5D / 6D Talk Forum: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/forums/post/53054826)

Z takich teoryj wynika, że do słabego światła, np. astrofotografii, 10d jest lepsze niż 70d, w co trudno uwierzyć.

rysz
07-04-2015, 19:07
Dla mnie właśnie wystąpienie takich wartości jest dowodem na to, że pomiary i obliczenia nie zostały przeprowadzone prawidłowo.
QE = 234% to ewidentny błąd gruby i jego umieszczenie (szczególnie bez komentarza) świadczy o braku jakiejkolwiek kontroli wyników i analizy błędu pomiarowego.

Czyli było to zrobione byle jak lub przez osobę niekompetentną. W każdym przypadku dane są niewiarygodne.

Nie wspominając już o tym, że procedura testowa jest niejawna, więc równie dobrze mogliby napisać 7 lub pi+2 i nie dałoby się tego zweryfikować.

A to, że było obliczone niedawno: nie publikuje się wyników pomiarów, które nie zostały przeanalizowane. To jest właśnie niekompetencja.

zysk
07-04-2015, 19:08
Czy wymiana 6d na 5d mkIII ma jakiś sens?
Zależy chyba od sposobu użytkowania.
Chyba nie zrobiłem lepszych fotek 5DIII ,niż zrobiłbym 6D.
Kilka zalet nie rękompensuję różnicy ceny,
no chyba ,ze to nie ma znaczenia.
Z 6D skakałbym jednak na 1Dx pomijając 5DIII.

Matsil
07-04-2015, 19:28
Generalnie lepiej nie kupować nic, tylko czekać...
Nawet jak wyjdzie mark IV, to też lepiej poczekać, bo przecież mark V będzie lepszy, czyż nie :)?

Uwielbiam czytać takie dyskusje :mrgreen:
Najlepsze jest to, że nikt nie wie kiedy będzie ta 12, ale już wie, że jest za pięć :mrgreen:

zysk
07-04-2015, 20:26
Generalnie lepiej nie kupować nic, tylko czekać..
Cholerka ,to się pośpieszyłem :roll:
i wszystko mam o jeden model wstecz :lol: .

Matsil
07-04-2015, 21:01
Cholerka ,to się pośpieszyłem :roll:
i wszystko mam o jeden model wstecz :lol: .
Nie przejmuj się, ja mam dwa, bo głupi kupiłem najpierw marka II a kilka lat poźniej marka III ;). A mogłem nadal czekać, trochę kasy by w kieszeni zostało :lol:

Gargins
07-04-2015, 21:16
No to ja zaoszczędziłem, bo z 5D przesiadłem się od razu na Marka III:p

xxkomarxx
07-04-2015, 21:21
Dobrze ze kupilem 5dmk3 i 6d zamiast iphona.

chrislab
08-04-2015, 08:51
Natomiast jeśli ktoś nie fotografuje w tej tematyce ZDECYDOWANIE bardziej polecam 6D - 2x tańszy, taka sama jakość obrazu, mniejszy i lżejszy (!), AF bardzo dobry.

No niestety 6D ma lepszą jakość obrazka, a AF nie jest bardzo dobry, ale przeciętny....miałeś ten aparat w ręku? Ja jednak potwierdzę, że jak ktoś przymierza się do 6D, to niech lepiej znajdzie niezajechaną używkę 5Dmk3 (mozna trafić za ok. 6k pln) i będzie dużo bardziej zadowolony za podobne pieniądze, bo jednak mimo lepszego obrazka w 6D, ergonomia pracy i AF w 5Dmk3 bije 6D na głowę...

tomfoot
08-04-2015, 10:33
Dobrze ze kupilem 5dmk3 i 6d zamiast iphona.

Ja bym się tak nie cieszył. Ani z 5d ani z 6d nigdzie nie zadzwonisz.

jinks
08-04-2015, 10:44
No niestety 6D ma lepszą jakość obrazka, a AF nie jest bardzo dobry, ale przeciętny....miałeś ten aparat w ręku?

Miałeś. Zrobiłem jakieś 30k zdjęć w różnych warunkach. Jeśli chodzi o jakość obrazka ja nie widzę różnicy. Oczywiście kolorystycznie wychodzi to troszeczkę inaczej, ale nie rozpatruję tego w kategorii lepiej vs. gorzej. Możliwe, że wynika to też ze sposobu obróbki. Do raw-ów używam Capture One PRO, zdjęcia z totalnie błędną ekspozycją najczęściej lądują w koszu (nie ratuję totalnie czarnego zdjęcia), nie oczekuję jakości ISO1600 przy ustawieniu ISO5000 (i jeszcze niedoświetlone). Możliwe też, że mam w tej kwestii własne subiektywne podejście. Nigdy nie podniecałem się szumami albo DR matrycy jak większość testerów na forach. Dla mnie zawsze najważniejsze były kolory. Tu nie wiem jakie jest Twoje podejście?

Co do AF-u ...pracujesz na TOP-owych puszkach dlatego AF 6D jest dla Ciebie przeciętny ;) Ja bardzo długo fociłem głównie 5dmkII i AF w 6D w porównaniu do niego jest bdb. Do moich zastosowań lepiej sprawdził się jednak ten z 5dmkIII. Jest jeszcze lepszy. O tyle lepszy, że zmieniłem body.

... bo jednak mimo lepszego obrazka w 6D, ergonomia pracy i AF w 5Dmk3 bije 6D na głowę...
Jeśli chodzi o ergonomię to nie wiem czemu, ale 6d bardzo mi się podobał:) Aparat uproszczony względem 5d, mniejszy, lżejszy. Jakbym focił tylko dla siebie - portret, krajobraz, album rodzinny, sporadycznie sport itp. wolałbym mniejszego brata 5tki.

No więc wszystko zleży od preferencji, zastosowań itd.

Bechamot
08-04-2015, 10:48
No niestety 6D ma lepszą jakość obrazka, a AF nie jest bardzo dobry, ale przeciętny....miałeś ten aparat w ręku? Ja jednak potwierdzę, że jak ktoś przymierza się do 6D, to niech lepiej znajdzie niezajechaną używkę 5Dmk3 (mozna trafić za ok. 6k pln) i będzie dużo bardziej zadowolony za podobne pieniądze, bo jednak mimo lepszego obrazka w 6D, ergonomia pracy i AF w 5Dmk3 bije 6D na głowę...

wszystkie C FF daja swietny obraz (porownywalnej jakosci).
mk3 jest tylko swinsko drogi.
prawie podwojna cena za yoystik i za 1/8000 sek.

Af lepszy , ale z tym to roznie bywa.
coz wiecej trzeba niz dobrze dzialajacy sensor centralny ?
a w c6 potrafi dzialac dobrze.

szybkosc ? - tam gdzie rzeczywiscie odgrywa decydujaca role to jest od tego dx, albo aps.

chrislab
08-04-2015, 12:02
dla mnie obrazek z 6D jest w C najlepszy (no nie wiem jak będzie w nowych 5-kach 50Mpix). A co do reszty to się z wami zgadzam - każdy musi sobie sam wybrać co mu pasuje, bo C po to robi tyle modeli, żeby zadowolić każdego. Ja np. 1Dx na nic nie zamienię za jego ergonomię i szybkość oraz wytrzymałość, choć obrazek nie jest tak dobry jak w 5Dmk3, czy 6D (miałem/mam wszystkie 3 modele i ze wszystkich zdjęcia można znaleźć na http://szwendak.com).

Pawel92
08-04-2015, 12:35
...1Dx na nic nie zamienię za jego ergonomię i szybkość oraz wytrzymałość, choć obrazek nie jest tak dobry jak w 5Dmk3, czy 6D (miałem/mam wszystkie 3 modele i ze wszystkich zdjęcia można znaleźć na http://szwendak.com).
Przy jakim ISO porownujesz obrazki z tych puszek?

Matsil
08-04-2015, 19:36
Powoli wątek przerodził się w "5dIII czy 6D"...
Proponuję dołączyć do rozważań jeszcze 7D mark II :lol:

pan.kolega
08-04-2015, 20:06
Proponuję dołączyć do rozważań jeszcze 7D mark II :lol:

To chyba naturalne, że jeśli ktoś pyta czy warto A, to się dyskutuje alternatywy B i C?:roll::roll::roll:

Jeśli ktoś chce robić ładne zdjęcia, ale uważa, że nie warto przepłacać za schyłkowy 5d3, bo naprawdę dobry będzie dopiero 5dV, to logiczne by było przeczekać i opędzić bieżace potrzeby za pomoca znacznie tańszego sprzętu jak 6d, a właściwie lepiej i tu poczekać na bardziej wypasiony 6d3 (6d2nie warto bo to będzie tylko wersja "bug fix" i kosmetyka) czyli teraz wypadałoby kupić 7d2 i modlić się, żeby nie było wypustu 7d3 w międzyczasie, co jest jednak mało prawdopodobne.
:?

chrislab
08-04-2015, 20:12
lepiej robić zdjęcia, niż pitolić...czymkolwiek, nawet zenitem.

zysk
08-04-2015, 20:55
Proponuję dołączyć do rozważań jeszcze 7D mark II
W necie są dośc rozbudowane porównania:
5DIII vs 6D vs 7DII .
Większość wniosków i rad :są zbieżne.

np:
http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=22768.0

Matsil
08-04-2015, 20:57
lepiej robić zdjęcia, niż pitolić...czymkolwiek, nawet zenitem.
Amen.

Ja uważam, że nadal warto kupić 5DIII. Mam od 3ch lat i nigdy nie żałowalem wydanej kasy. Teraz też bym kupił...

W necie są dośc rozbudowane porównania:
5DIII vs 6D vs 7DII .
Większość wniosków i rad :są zbieżne.

np:
5D III OR 6D or 7DII (http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=22768.0)
Moja propozycja nie była przypadkowa :lol:

ryba_ryba
08-04-2015, 22:45
Zawsze możemy dyskutować o wyższości Świąt Wielkiejnocy nad Świętami Bożego Narodzenia - tylko ile można
Każda pliszka swój ogon chwali. Należy się cieszyć, że mamy taki wybór. Fociłem 20, 40, 7, teraz 6, czasami 5D2, 5D3 każdy dawał lub daje satysfakcję i zadowolenie. Nawet smieną można było zrobić dobre zdjęcia
W wielu wypadkach nic po dobrej puszce - jak szkła do d...

Matsil
08-04-2015, 23:03
W wielu wypadkach nic po dobrej puszce - jak szkła do d...
A szczególnie jak fotograf do d... ;).

aptur
08-04-2015, 23:34
Ja bym czekał na legendarne 3D

liquidsound
08-04-2015, 23:37
Ja bym czekał na legendarne 3D
Raczej 3D mk II bo pierwszą wersję raczej skopią ;-)

zdebik
09-04-2015, 00:41
Nie lepiej kupic 50D do 30000 klapniec ^^ ?

crazy
09-04-2015, 11:19
Przebrnąłem przez komentarze, troszkę się uśmiałem z tych aby poczekać na MKIV :P

Ja początkowo chciałem wymienić MKII na 6D jednakże dzięki mej wspaniałej żonie, która w sklepie (MM) namówiła mnie na MKIII, jestem mega zadowolony. Mam wszystko to czego brakowało mi w MKI i MKII. Szybkość, celność i niezawodność podczas pracy na trudnych reportażach. Jestem bardzo bardzo zadowolony i myślę, że warto kupić dziś ten aparat.

liquidsound
10-04-2015, 00:16
Przebrnąłem przez komentarze, troszkę się uśmiałem z tych aby poczekać na MKIV :P

Ja początkowo chciałem wymienić MKII na 6D jednakże dzięki mej wspaniałej żonie, która w sklepie (MM) namówiła mnie na MKIII, jestem mega zadowolony. Mam wszystko to czego brakowało mi w MKI i MKII. Szybkość, celność i niezawodność podczas pracy na trudnych reportażach. Jestem bardzo bardzo zadowolony i myślę, że warto kupić dziś ten aparat.

Gdzie można znaleźć żonę która namawia na droższy aparat? Biorę dwie (dla mnie i dla kumpla) :)

crazy
10-04-2015, 00:30
Gdzie można znaleźć żonę która namawia na droższy aparat? Biorę dwie (dla mnie i dla kumpla) :)

Możesz nie wierzyć ale poznałem żonę przez internet ;)

chrislab
10-04-2015, 07:11

zazdroszcze żony ;)

cobalt
10-04-2015, 08:29

Taka żona to prawdziwy skarb! No chyba, że "pozwala" kupić droższy aparat, bo akurat ma na oku futro z norek :).

--- Kolejny post ---

Możesz nie wierzyć ale poznałem żonę przez internet ;)
Z tego co piszesz o małżonce, to powinieneś napisać nie "przez internet", tylko "dzięki internetowi". A tak zabrzmiało jakbyś miał żal do Interneta :).

--- Kolejny post ---

A tak poważnie, to chyba lepiej kupić 5dIII, bo to dobry aparat. A za 5 dwunasta może się okazać dość odległe w czasie w oczekiwaniu na mark IV (jeżeli takowy będzie). Kto czekał na 7D mkII wie o czym mówię.

Kończąc temat żon. Jak podpadnę mówi do mnie "ty kanalio".
A jak chce mnie pochwalić, to też "ty kanalio".

crazy
10-04-2015, 10:19
Taka żona to prawdziwy skarb! No chyba, że "pozwala" kupić droższy aparat, bo akurat ma na oku futro z norek :).

--- Kolejny post ---

Z tego co piszesz o małżonce, to powinieneś napisać nie "przez internet", tylko "dzięki internetowi". A tak zabrzmiało jakbyś miał żal do Interneta :).

--- Kolejny post ---

A tak poważnie, to chyba lepiej kupić 5dIII, bo to dobry aparat. A za 5 dwunasta może się okazać dość odległe w czasie w oczekiwaniu na mark IV (jeżeli takowy będzie). Kto czekał na 7D mkII wie o czym mówię.

Kończąc temat żon. Jak podpadnę mówi do mnie "ty kanalio".
A jak chce mnie pochwalić, to też "ty kanalio".

No cieszę się że poznałem ją dzięki internetowi i że mam taką wspaniałą żonę, po prostu moja żona wie, że u mnie aparat ciężko pracuje a im będzie lepszy sprzęt tym mi sie lepiej będzie pracowało, co ważne więcej czasu zostanie dla niej ;)

zysk
10-04-2015, 17:52
jednakże dzięki mej wspaniałej żonie, która w sklepie (MM) namówiła mnie na MKIII,
Żonaty a taki naiwny :roll: ,
jeszcze nie wiesz ile ta namowa będzie Ciebie kosztowała :mrgreen: .

italy
10-04-2015, 22:42
Żonaty a taki naiwny ,
jeszcze nie wiesz ile ta namowa będzie Ciebie kosztowała .
futro z norek jak nic:)

crazy
10-04-2015, 22:53
Żonaty a taki naiwny :roll: ,
jeszcze nie wiesz ile ta namowa będzie Ciebie kosztowała :mrgreen: .

Sądząc po wpisie chyba mam bardzo dobrze jednak :-P

rzep
10-04-2015, 23:18
Jeżeli pilnie potrzebujesz, to kupuj i ciesz się sprzętem. Natomiast, jeżeli możesz poczekać, to odpuść 5D III. Może w mark IV będzie wreszcie lepsza matryca. Jeżeli nie potrzebujesz 50mln pikseli, to omijaj szerokim łukiem nowe piątki. Tam jest prawdopodobnie powiększona matryca z 7D II. Rewelacyjna rozdzielczość i bardzo przeciętna jakość, jak na FF.

cobalt
11-04-2015, 06:47
Jeżeli pilnie potrzebujesz, to kupuj i ciesz się sprzętem. Natomiast, jeżeli możesz poczekać, to odpuść 5D III. Może w mark IV będzie wreszcie lepsza matryca. Jeżeli nie potrzebujesz 50mln pikseli, to omijaj szerokim łukiem nowe piątki. Tam jest prawdopodobnie powiększona matryca z 7D II. Rewelacyjna rozdzielczość i bardzo przeciętna jakość, jak na FF.
No właśnie poczekaj tylko do kiedy i czy 5DmkIV będzie kiedykolwiek na rynku.
A co do matrycy, to ktoś słyszał, że ktoś widział. I tak poważnie, czy ma ona coś wspólnego z 7DmkII?

Brać 5DIII i nie czekać.
Jak to mówią chłopaki z kabaretu: "lepszy wróbel w garści niż Mariolka na dachu" :).

Matsil
11-04-2015, 07:53
No właśnie poczekaj tylko do kiedy i czy 5DmkIV będzie kiedykolwiek na rynku.
A co do matrycy, to ktoś słyszał, że ktoś widział. I tak poważnie, czy ma ona coś wspólnego z 7DmkII?
No przecież jest za pięć 12, więc zostało 5 minut :lol:

Brać 5DIII i nie czekać.
Jak to mówią chłopaki z kabaretu: "lepszy wróbel w garści niż Mariolka na dachu" :).
I tak w drugim poście powinna zakończyć się ta cała dyskusja ;).

zdebik
12-04-2015, 10:05
Moj ziomek chcial kupic D800e, czekal 2 lata i ma D810. Aparat ma b.dobry co z tego jak odechcialo mu sie tej calej fotografii. Szkla kupuje serii G wlasciwie to ma tylko 50 1.8 (w planach 85 1.8 i lee big stoper hehehe) Ot caly moral w czekaniu na najlepsiejszy model.

becekpl
12-04-2015, 10:34
I tak w drugim poście powinna zakończyć się ta cała dyskusja ;).
eee,dopiero 9 stron

Nikonfan
12-04-2015, 11:05
Zdebik czy twój ziomek nie jest czasem z Trójmiasta ;)

zdebik
12-04-2015, 13:15
Zdebik czy twój ziomek nie jest czasem z Trójmiasta ;)

Nie :) ale przypadek jak widze nie odosobniony ;)

Nikonfan
12-04-2015, 15:25
Nie :) ale przypadek jak widze nie odosobniony ;)

Dokładnie jeszcze ten zestaw filtrów ;) Ja na razie 7D chcę nabyć ale zastanawiam się nad 5D jako drugą puszkę :)

cobalt
12-04-2015, 16:30
Dokładnie jeszcze ten zestaw filtrów ;) Ja na razie 7D chcę nabyć ale zastanawiam się nad 5D jako drugą puszkę :)
Czy 7DII?
I dlaczego 5DIII jako druga puchę?
Kupiłbym sobie 5DIII i byłby on pierwszy, a z 7DII wtedy bym zrezygnował.

Nikonfan
12-04-2015, 23:35
Tak 7II na 5III na razie mnie nie stać ;)

Hepta
14-04-2015, 21:08
Dziękuję raz jeszcze wszystkim za pomoc. Od dziś jestem posiadaczem 5D III i póki co bawiłem się pół godziny, zaraz obejrzę rezultaty na komputerze. Na pierwszy rzut oka albo ekran LCD w 70D mam jaśniejszy albo 5D robi ciemniejsze zdjęcia przy takich samych nastawach i takim samym obiektywie.

zysk
14-04-2015, 21:16
Kupiłbym sobie 5DIII i byłby on pierwszy, a z 7DII wtedy bym zrezygnował.
IMHO :
tandem 5DIII i 7DII bardzo ładnie się uzupełnia.
To nie tylko moje zdanie.
W sieci pełno jest opinii ,ze zestaw 5DIII lub 6D+7DII ,
to optymalny budżetowy zestaw .

RobertON
15-04-2015, 10:02
6D+7DII ,
to optymalny budżetowy zestaw .

Faktycznie budżetowy, tylko zależy jaki ma się ten budżet.

becekpl
15-04-2015, 10:07
to jest budżet dla szwajcara
dla polaka to będzie canon 100d+ canon 50d

paweldubiel
16-04-2015, 12:24
nie chcąc zakładać nowego wątku, czy orientuje się ktoś czy cashback 1200 zł należy się za zakup samego body markIII ?

salas
17-04-2015, 12:23
A widziales info na stronie canona?
Po przeczytaniu raczej watpliwosci nie powinienes miec

PoulN
17-04-2015, 15:27
Dziękuję raz jeszcze wszystkim za pomoc. Od dziś jestem posiadaczem 5D III i póki co bawiłem się pół godziny, zaraz obejrzę rezultaty na komputerze. Na pierwszy rzut oka albo ekran LCD w 70D mam jaśniejszy albo 5D robi ciemniejsze zdjęcia przy takich samych nastawach i takim samym obiektywie.

O ile canon ogólnie z urzędu nie doświetla, to w 5D3 jest to jeszcze bardziej odczuwalne...

crazy
17-04-2015, 16:54
O ile canon ogólnie z urzędu nie doświetla, to w 5D3 jest to jeszcze bardziej odczuwalne...

Dokładnie tak, trzeba na stałe ustawić +1EV